Fem hold kæmper i øjeblikket om at undgå de tre nedrykningspladser i Superligaen, og i weekenden tørner fire af disse sammen i to ekstremt vigtige opgør. Tonni Munk Jensen gennemgår alle rundens opgør og kigger nærmere på bunddramaet.

Silkeborg rykker ned. Mandag fik de det fjerde nederlag i træk, og medmindre de henter seks point og en del mål på Esbjerg i de sidste otte grundspilskampe (hvor de har et svært program), så vil de være så langt bagefter 11. pladsen i det kommende nedrykningsspil, at det vil være mere eller mindre umuligt at lukke hullet. Derfor tyder alt naturligvis på, at Silkeborg efter sommerferien spiller i 1. division.

Skulle de otte nederste hold deles ud i nedryknings-puljerne nu, så ville de se sådan ud:

OB 26 point (7. plads)
FCN 25 point (8. plads)
Hobro 15 point (12. plads)
Esbjerg 13 point (13. plads)

Lyngby 24 point (9. plads)
Horsens 21 point (10. plads)
Sønderjyske 19 point (11. plads)
Silkeborg 7 point (14. plads)

Syvende- og ottendepladsen bestemmer selv, om de vil i pulje med nummer 11+14 eller 12+13. Her formodes det, at de vælger den pulje med størst afstand til næstsidstepladsen i puljen, der efter seks kampe i nedrykningsspillet skal ud i en direkte duel om nedrykning mod næstsidstepladsen fra den anden pulje.

Pulje-sammensætningen viser med al tydelighed, at sidstepladsen i grundspillet, som Silkeborg i øjeblikket indtager, stort set er lig med nedrykning, når afstanden er så stor som i øjeblikket. Samtidig så viser den også, at det er langt bedre at slutte som nr. 11 end nr. 12 i grundspillet, da Sønderjyske (nuværende 11´er) har et stort forspring til den direkte nedrykkerplads, mens Hobro (nuværende 12´er) har otte point færre - og lige nu kun to point - til direkte nedrykning. Længere oppe i tabellen er der også stor forskel på at blive nr. 8 i stedet for nr. 9, da FC Nordsjælland lige nu ikke vil være i nedrykningsfare, mens Lyngby slet ikke kan vide sig sikker.

Lyngby har dog et fint forspring ned til Sønderjyske, og lige nu ligner nedrykningskampen om de to sidste nedrykningspladser en dyst mellem Horsens, Sønderjyske, Hobro og Esbjerg. Netop disse fire hold tørner sammen i to dueller i weekenden, hvor der står meget vigtige point på spil. 

Hobro - Horsens

Kampen spilles fredag klokken 19.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere info i vores matchcenter

Weekendens første bundbrag er allerede fredag aften, hvor Hobro tager imod Horsens. Hjemmeholdet drømmer givetvis om at avancere en plads i tabellen, så man kommer et kæmpestort skridt væk fra de direkte nedrykningspladser, og i de bestræbelser vil en sejr være særdeles vigtig. Nordjyderne fik et vigtigt point i Aalborg, hvor de igen stod ganske fint i defensiven, men igen ikke skabte det store i den anden ende. I seks af de seneste syv kampe har Hobro skabt under 1,0 Expected Goals (ifølge Twitter-profilen Tap in Fodboldanalyse), og de skal simpelthen skabe flere chancer og score flere mål, hvis de skal undgå nedrykning. De har ikke vundet i ni kampe i streg, men de har stædigt holdt fast i at prioritere en stærk defensiv, og det er måske heller ikke en hel dum idé på den lange bane. Så kan de blot håbe på, at offensiven på et tidspunkt kommer i gang.

Horsens har haft store problemer med de bedste hold i denne sæson, men i søndags tog de en flot og vigtig sejr mod OB. Horsens er et farligt hold at møde, hvis man er i spillemæssig krise, som OB har været på det seneste, for det er et hold, man slår sig på. De kommer tændte ud til alle kampe, og hvis tingene i forvejen ikke lige kører optimalt, så er det ikke det sjoveste at blive markeret helt tæt, blive mødt af syngende tacklinger og en modstander-træner, der kan høres konstant. Horsens elsker den slags kampe, hvor modstanderne er lidt nede og de kan ryste dem endnu mere med en stærk fysik og selvtillidsfuld attitude. Derfor kan denne kamp også stå meget godt til dem, for det bliver højst sandsynligt lige så grimt, som de andre gange holdene har mødt hinanden i 2019. I to kampe har der samlet været ét mål, ganske få chancer og masser af nærkampe.

Under 2,5 mål til odds 1,77 hos Danske Spil

Der står uhyre vigtige point på spil i dette opgør, og det er to af de hold i ligaen, der prioriterer organisation og fysik allermest, som tørner sammen her. Samtidig er det to af ligaens tre færrest scorende hold, hvor angriberne Kirkevold og Brock-Madsen på de to hold slet ikke kan finde målet for tiden. Tidligere i år har Horsens fundet 1-0 i oktober, mens de to hold spillede 0-0 i Hobro i februar

Silkeborg - Randers

Kampen spilles søndag klokken 12.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere info i vores matchcenter. 

Silkeborg tabte for 13. gang i sæsonen, da de ganske ventet måtte rejse hjem fra Herning med et nederlag. Positivt for holdet er det, at de ikke virker opgivende, og så kan de glæde sig over, at Esbjerg tabte igen. Der er seks point op til næstsidstepladsen, som forbedrer overlevelseschancerne markant, og her kommer en af de kampe, hvor de har en realistisk chance for sejr. Hjemme på kunstgræsset har de egentlig spillet en del gode kampe, selvom det kun er blevet til sølle ét point i otte kampe. Fem kampe er blevet tabt med ét mål, og det altoverskyggende problem er en defensiv, der tager nogle blundere, som ikke er Superligaen værdig. Teknisk og tempomæssigt vil vi nok igen se et Silkeborg-hold, der følger fint med Randers i store dele af kampen, men det er svært at tro på, at kynismen i felterne pludselig går fra meget skidt til godt.

Randers har i al ubemærkethed lusket sig op i top 6, og selvom det er tæt i midten af rækken, så er det ganske stærkt gået af Thomas Thomasbergs tropper. Det er ikke altid lige kønt, det Randers leverer, men det er uhyre solidt og stabilt. Mod de mindre hold giver de sjældent mange chancer væk, og de har således også vundet de fem seneste kampe mod hold fra bund 6. Nu har de tilmed igen kant-profilen Saba Lobjanidze til rådighed, som i den sikre sejr mod Sønderjyske i weekenden vendte tilbage efter en skadespause og tilmed scorede et mål. En udekamp mod bundproppen er en god mulighed for at konsolidere sig i top 6, men det må sidde lidt i baghovedet, at de for to runder siden blev udspillet på kunstgræsset i Farum. Holdet er ikke det hurtigste i Superligaen, og det kan til tider have problemer med at flytte sig hurtigt nok, hvis modstanderne er gode til at flytte bolden på et fint underlag. Derfor kan de også komme i problemer her, hvis de overlader for meget af initiativet til hjemmeholdet.

Randers -1,0 til odds 2,50 hos Unibet

Randers er et særdeles svært hold at spille imod, hvis man først kommer bagud, og hele seks af otte sejre har også været på mindst to mål i denne sæson. Én af dem var hjemmekampen mod netop Silkeborg, hvor de uden problemer vandt 2-0. Silkeborg har fordelen af kunstgræs, men deres til tider naive spillestil kan meget vel blive straffet af et normalt ganske effektivt Randers-mandskab.

AGF - Lyngby

Kampen spilles søndag klokken 14.00. Den vises på TV3 Max. Se mere info i vores matchcenter. 

AGF tog den fjerde sejr i træk i Esbjerg, og de har nu vundet 10 af de seneste 13 kampe. Det er voldsomt, og havde det ikke været for en pointmæssig sløj sæsonstart og et meget højt pointsnit for de to tophold, så ville de være reelle mesterskabs-udfordrere. Bundniveauet er efterhånden på niveau med de to førerhold, men skal de forbedre sig og holde den nuværende tredjeplads, så skal topniveauet hæves og ses oftere. AGF spiller for mange tætte kampe, som balancerer på en knivsæg, men det er en del af spillestilen, at de elsker de fysiske kampe, hvor de med tiden kan slide modstanderen ned. I kampene som klare favoritter har de dog haft det svært, og i fem kampe under odds 1,90 har de tabt til Silkeborg og Lyngby, spillet uafgjort mod Hobro og taget to sejre mod Esbjerg og Horsens, hvor spillet bestemt ikke var prangende. Det gavner ikke AGF´s sejrschancer, at anfører Backman og kanten Thorsteinsson er ude med karantæne.

Lyngby fortsætter med at tage skridt væk fra nedrykningspladserne, og det er ganske stærkt at gå igennem tre kampe mod OB, Sønderjyske og FC Nordsjælland som ubesejret. Generelt set har Lyngby haft et kvalitet-gab op til de allerbedste hold, men mod resten spiller de meget jævnbyrdige kampe, og der har ikke været skyggen af mental træthed hos oprykkerne i løbet af efteråret. Spørgsmålet er så, om AGF i øjeblikket er en tand for stærke for Lyngby, men hjemmeholdets spillestil passer egentlig Lyngby ganske fint, for det er oftest kun, når modstanderholdet formår at spille i meget højt tempo, at københavnerne kommer i problemer. Efter Gytkjærs skadesproblemer, så har Corlu i den grad hævet niveauet, og det gavner også holdet, at Emil Nielsen langt om længe fik scoret mod FC Nordsjælland. Lyngby har kun fået fem point i otte udekampe, men har faktisk kun tabt én af de seneste fire på fremmed græs. Forsvarer Tshiembe vender tilbage fra karantæne.

Lyngby +1,0 til odds 2,07 hos bet365

AGF spiller mange tætte kampe og har ikke overbevist som favoritter. De er stærke hjemme, og Lyngby har haft problemer imod tophold, men gæsterne er svære at besejre i øjeblikket, og AGF mangler deres vigtigste mand i Niklas Backman. 

Læs det fulde spilforslag her.

Sønderjyske - Esbjerg

Kampen spilles søndag klokken 14.00. Den vises på Eurosport 2. Se mere info i vores matchcenter.

Bundbrag i det sønderjyske mellem to hold, som før sæsonen næppe havde troet, at de skulle ligge henholdsvis fjerdesidst og næstsidst halvvejs inde i sæsonen. Der er sket en del, siden Sønderjyske for to måneder siden uden de store problemer vandt 2-1 i Esbjerg. Ét point i seks kampe og en stødt faldende spillemæssig formkurve kulminerede i weekenden med en forfærdelig indsats i nederlaget i Randers, hvor krisetegnene var meget synlige hos Glen Ridderholms tropper. Målmændene ser usikre ud, forsvaret sejler kolossalt for tiden, på midtbanen har man døjet med skader og vigende form og i angrebet har Lieder kun scoret i fire af 18 kampe. Midtbaneprofilen Albæk er ikke topform, og nu er den vigtige kant Absalonsen dømt ude, mens talentfulde Bah i karantæne. Der skal graves dybt i Sønderjyske-truppen for igen at levere en kamp på topniveau, men måske er det et vigtigt opgør mod et andet hold i regionen, der skal til.

Esbjerg har ikke rykket sig specielt meget siden trænerskiftet. Træner Lars Olsen forsøger sig med to angribere og en udskiftning af den aldrende Halsti i forsvaret, og de spiller ikke som en kommende nedrykker, men det har egentlig været kendetegnende for dem hele sæsonen. De scorer ikke nok mål og udnytter for sjældent de chancer, som de tilspiller sig. Derfor er det heller ikke overraskende, at de er det hold i ligaen, der har størst afstand mellem, hvor mange mål de burde have scoret (målt på Expected Goals), og hvor lidt de så rent faktisk har scoret. Man skulle tro, at heldet på et tidspunkt vender for Esbjerg, men uret tikker, for der er kun otte kampe tilbage af grundspillet, og de skal ramme en stime, hvis ikke, de som minimum skal ud i modbydelige nedryknings-playoffkampe til foråret. Gode muligheder for point bør der være i denne kamp, for de er helt skadesfri, og Sønderjyske spiller en del dårligere end Esbjerg for tiden.

Esbjerg +0,25 til odds 1,97 hos Danske Spil

Sønderjyske spiller forfærdeligt for tiden, og intet har fungeret i de seneste kampe. Esbjerg har manglet point hele sæsonen, men har spillet til mere, kan stille helt skadesfrit og bør udnytte et hjemmebane-forsvar, der sejler for tiden.

Læs hele spilforslaget her.

FC Nordsjælland - FC København

Kampen spilles søndag klokken 16.00. Den vises på Canal 9. Se mere info i vores matchcenter. 

FC Nordsjællands indsats i denne sæson virker lidt uforløst. I flere omgange har de vist glimrende fodboldspil og taget flotte sejre, men det unge og ret ustabile hold har ikke holdt kadencen lang tid ad gangen, og de har stadig ikke taget to sejre i træk i sæsonen. På gode dage mod især de mindre hold kan de virke helt uhyggelig overlegne, men de har sammenlignet med tidligere sæsoner haft det en del sværere mod fysisk stærke modstandere. De slås hurtigere ud af kurs, og bliver de først presset tilbage på banen, så har de ikke haft så mange modtræk, da de både har manglet de lynhurtige kanter, som de havde tidligere, og heller ikke er så boldstærke centralt, som man tidligere har set med Lobotka og Mathias Jensen på midtbanen. Hjemme på kunstgræsset henter de stadig en del point, men de har kun mødt ét hold fra top 4, og her tabte de til AGF. Et hårdt slag er det, at de mangler offensivprofilen Kudus pga. karantæne.

At FC København stadig "kun" har syv point op til FC Midtjylland på Superligaens dukseplads, skal de prise sig lykkelige for i hovedstadsklubben. Forspringet kan blive svært nok at hente, men det kunne have været meget større, for de forsvarende mestre har spillemæssigt ikke leveret på et specielt højt niveau i efteråret. De har taget mange smalle, sene og heldige sejre, men selvom man ikke føler, at de er i højeste gear for tiden, så har de trods alt stadig vundet fem af de seneste seks kampe. Mod Brøndby senest, hvor de igen vandt lidt heldigt, spillede de rigtig stærke 30-35 minutter i 2. halvleg, som de kan tage med til de resterende kampe i år. Vigtigt for dem var det, at få Fischer i gang med to mål, mens N´Doye også bør blive bedre kamp for kamp efter sin skadespause. Og så skal det ikke undervurderes, at de for første gang i flere måneder hverken har haft midtugekamp eller spillere til landskampe i denne uge. Kun sejren tæller for FC København, der tidligere har haft det svært på kunstgræsset i Farum, men dog vandt 3-0 på banen tilbage i april.

FC København-sejr til odds 2,35 hos NordicBet

FCN har været ustabile og haft problemer mod disciplinerede hold som FCK. Gæsterne kæmper også med niveauet, især på udebane, men har haft en uge uden forstyrrelser, undgår hjemmeholdets offensive es og skal gå efter sejren til et højt odds.

Læs hele spilforslaget her.

Brøndby - FC Midtjylland

Kampen spilles søndag klokken 18.00. Den vises på TV3+. Se mere info i vores matchcenter.

To svære udekampe i Aarhus og i Parken har givet to nederlag til Brøndby, men præstationerne har nu været ganske godkendte, og især i den seneste kamp mod FC København var opløftende set med Brøndby-øjne. Holdet virkede dynamisk, stod fint imod et til tider hårdt FCK-pres og der blev skabt masser af chancer i offensiven, hvor Wilczek havde en sjælden off-day. Nu kommer så den tredje kamp i træk mod et tophold, og det bliver et meget spændende matchup mellem to hold, der helst vil spille offensivt og har en del spillere på midtbanen, der heller kigger fremad end til siden og tilbage. Det store spørgsmål er dog, om Brøndby tør tage teten på hjemmebane og forsøge at lægge pres på ligaens førerhold, eller om de har så meget respekt for gæsterne, at det mere handler om ikke at blotte sig. Er det sidste tilfældet, så kan kampen blive lige så låst, som da holdene mødtes i september, hvor FC Midtjylland vandt 1-0 i en ret chancefattig kamp.

FC Midtjylland tog en pligtsejr mod Silkeborg, og det var dermed den syvende i træk til det formstærke tophold. Seks af sejrene har været på ét mål, og tidligere på sæsonen havde de mange marginaler med sig, men på det seneste har de vundne kampe faktisk været mere overbevisende, end cifrene antyder. Holdet har en speciel evne til at sætte sig hårdt på kampene, og hvor defensiven stadig holder højt niveau, så har det kostet en smule på indkasserede mål, at der lægges lidt større vægt på offensiven i øjeblikket. Angriber Kaba er blevet spillet bedre ind på holdet, og typer som Mabil og Evander skaber chancer i stort set alle kampe. I de seneste fire kampe (i svært program med AaB, FCK, OB og Silkeborg) vinder man samlet 10,87-3,80 i Expected Goals (fra Tap in Fodboldanalyse), og man er klart bedst i chanceskabelsen i samtlige kampe. Svære udekampe plejer ikke at ryste dem synderligt, og de har taget skræmmende 25 point i ni udekampe i denne sæson.

Over 2,5 mål til odds 1,80 hos bet365

Begge hold spiller ret offensivt og har spillet masser af målrige kampe på det seneste. Seneste kamp endte 1-0, og FCM kommer med en stærk defensiv, men de har indkasseret flere mål for nylig og holdene spiller som regel målrigt imod hinanden. 

Læs det fulde spilforslag her. 

OB - AaB

Kampen spilles mandag klokken 19.00. Den vises på TV3 Sport. Se mere info i vores matchcenter.

Tre nederlag i træk har sendt OB ud af top 6, og det kan ende med en rigtig skidt afslutning på 2019. Spillet fungerer slet ikke i øjeblikket, og med AaB og FC København i de sidste kampe, så kommer pointene af sig selv. Det ellers normalt godt organiserede OB-hold, der fra fjerde til tolvte spillerunde kun lukkede mål ind i to kampe, har nu hentet bolden ud af eget net i de seneste seks kampe, og alene otte gange i de seneste tre. Skader til vigtige Tverskov og stamspiller Leeuwin har svækket defensiven, og længere fremme har man på midtbanen også haft vigtige folk ude i kortere eller længere tid. Nederlaget mod Horsens var et foreløbigt lavpunkt for OB i denne sæson, og i Fyens Stiftstidende kaldte man det ligefrem den dårligste OB-præstation i halvandet år. I denne sidste hjemmekamp i år vil man helt sikkert se et sultent og motiveret OB-hold komme på banen, men det er tvivlsomt, om de i den nuværende forfatning er i stand til at lægge og fastholde det høje pres, som de tidligere har haft stor succes med på eget græs.

AaB spiller ganske fin fodbold for tiden, men var ikke i stand til at knække Hobro. Det kan i sidste ende være to dyrebare point, som de satte over styr i en kamp, hvor de modsat tidligere ikke var i stand til at dirke et godt organiseret bundholds-forsvar op. Nu kan de glæde sig til, at der bliver en del mere plads at spille på, for OB skal frem og skabe kampen, og AaB har spillet en del stærke udekampe i denne sæson. Det er heller ikke tilfældigt, at de har scoret otte mål i de seneste tre udekampe og tidligere har spillet helt tætte kamp i både Brøndby og Herning. Typer som Børsting, Kusk, Weert og naturligvis Lucas Andersen er nemlig rigtig stærke til at komme til chancer, når pladsen er til det. Den talentfulde angriber Kaufmann er måske igen ude, men positivt for holdet er det, at van Weert er kommet tilbage fra skade og scoret tre kampe i træk.

Begge hold scorer til odds 1,66 hos bet365

Begge hold har scoret i OB´s seneste fem kampe, og med tanke på, at de givetvis stadig mangler vigtige forsvarsspillere i denne kamp samtidig med, at de normalt skaber en del i offensiven på hjemmebane, så bør begge hold komme på tavlen. AaB har scoret i seks af de seneste syv hjemmekampe, og der er scoret 10 mål i de seneste to optrædender på fremmed græs

Regnskab efter spillerunde 18

  • Antal spilovervejelser (og ikke egentlige eksperttips) i ugeoptakterne: 71
  • Status: -5,30 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 92,55 %

Statistik for eksperttips kan findes på linket her

For Superliga-sæsonen 2019/20 lyder statistikken som følgende: 

  • Antal eksperttips: 57
  • Status: -10,86 units
  • Tilbagebetalingsprocent: 80,95 %