Asien har haft succes med løgnedetektortest overfor spillere involveret i matchfixing, men spillernes fagforbund er kritisk...

Asien har længe været hjemsted for den mest omfangsringe form for matchfixing, men man har forsøgt sig med en ny metode til at komme problemet til livs, og skal man tro generalsekretæren for Singapores fodboldforbund, Winston Lee, ser det ud til at virke:

"Vi har valgt en hård kurs over for matchfixing og er glade for, at det virker. Vi indførte test i detektorer som forsøg i 2001, og det er nu obligatorisk for spillerne at tage testen ved mistanke", siger Lee ifølge Reuters.

I Europa benyttede den bulgarske topklub Lokomotiv Plovdiv sig af samme metode, efter man meget overraskende tabte 1-0 til bundholdet Botev Vratsa.

Men spillernes internationale fagforbund, FIFPro, er ikke udelukkende glade for udviklingen. Forbundet er bange for at spillerne behandles uretfærdigt og mistænkes uretmæssigt, noget som ifølge FIFPro var tilfældet i den bulgarske sag.

Tilbage hos Winston Lee siger generalsekretæren, at man yderligere har gjort det nemmere for spillere at indberette henvendelser fra mistænkelige pengemænd, og at man i den forbindelse har oplevet et større mod blandt spillerne til at indberette forsøg på snyd efter, løgnedetektortesten er blevet indført.

Vicepræsidenten i FIFA i Asien, Ali Bin Al-Hussein, bakker op om metoden fra Singapore og forventer, at testen nok skal vise sig brugbar i andre lande også.

Kilde: http://politiken.dk/sport/fodbold/ECE1778165/loegnedetektorer-virker-mod-matchfixing/