Giro d'Italia 2019 begynder denne weekend, og med - på papiret - mindst seks sprinteretaper, kan det være værdifuld indsigt at have styr på sprinterhierarkiet. BetXperts faste cykelekspert, Jesper Carstens, guider dig igennem årets sprinterfelt.

Der sker store ting i sprinterfeltet i disse år. I en lang årrække var det Mark Cavendish, Marcel Kittel og Andre Greipel, der dominerede massespurterne, men man skal efterhånden meget langt ned på resultatlisterne, før man finder deres navne i massespurterne. 

I stedet står der navne som Groenewegen, Gaviria og Ackermann, der dominerer resultatlisterne, så hvordan ser sprinterhierarkiet ud anno 2019? Tja - det er anderledes, end det var for tre år siden. 

Nogle af disse sprintere har fundet vej til Giro d'Italia 2019, så hvordan er det reelt set, at hierarkiet ser ud? Det giver jeg mit bud på I denne artikel. Det kan sagtens være, at mit bud differentierer meget fra andres vurdering, så byd endelig ind i kommentarerne, hvis du er uenig i vurderingen.

Odds på Giro d'Italia hos Bethard her

Odds på vinderen af pointkonkurrence

    Udvalgte odds på vinderen af pointkonkurrencen

    Bedste odds Bookmaker
    Elia Viviani 4,00
    Arnaud Demare 6,50
    Pascal Ackermann 5,00
    Fernando Gaviria 8,00
    Giacomo Nizzolo 11,00
    Primoz Roglic 15,00
    Sacha Modolo 21,00
    Simon Yates 25,00
    Davide Cimolai 26,00
    Caleb Ewan 20,00
    Bob Jungels 101,00
    Tom Dumoulin 101,00

    Odds på vinderen af pointkonkurrencen er senest opdateret onsdag den 8. maj klokken 15:04. Bemærk; flere af rytterne kan købes til højere odds på Betfairs Spillebørs, men likviditeten er meget varierende fra rytter til rytter. 

    Holdenes sprintere

    Der er mange spændende sprintere i årets Giro d'Italia, og umiddelbart er det ikke specielt svært at identificere, hvem holdene kører for. Det er langt fra alle hold, der har en sprinter med, og kun ganske få hold har en reel reservesprinter med.

    I flere tilfælde har holdene en solid leadout-rytter, som vil kunne løfte opgaven, skulle den primære sprinter forlade løbet. Eksempelvis Rüdiger Selig hos Bora-hansgrohe, som jeg dog ikke vil kalde en sprinter i sig selv. Nok snak: Her er holdenes sprintere.

    Hold Primære sprinter Reserve
    AG2R La Mondiale

    -

    -

    Androni - Sidermec

     Manuel Belletti 2 sejre

     Francesco Gavazzi 0 sejre
    Astana

    -

    -

    Bahrain-Merida

    -

    -

    Bardiani-CSF

     Paolo Simion 0 sejre

    -

    Bora-hansgrohe

     Pascal Ackermann 3 sejre

    -

    CCC

     Jakub Mareczko 0 sejre

    -

    Deceuninck - Quick Step

     Elia Viviani 4 sejre

    -

    EF Education First

     Sacha Modolo 0 sejre

    -

    Groupama - FDJ  Arnaud Demare 0 sejre

    -

    Israel Cycling Academy

     Davide Cimolai 3 sejre

     Kristian Sbaragli 0 sejre
    Lotto Soudal

     Caleb Ewan 3 sejre

    -

    Jumbo-Visma

    -

    -

    Mitchelton-Scott

    -

    -

    Movistar

    -

    -

    Nippo Vini Fantini

     Juan Jose Lobato 0 sejre

    -

    Team Dimension Data

     Giacomo Nizzolo 1 sejr

     Ryan Gibbons 0 sejre

    Team INEOS

    -

    -

    Team Katusha-Alpecin

    -

    -

    Team Sunweb

    -

    -

    Trek-Segafredo  Matteo Moschetti 0 sejre

    -

    UAE Team Emirates

     Fernando Gaviria 3 sejre

     Juan Molano 1 sejr

    Ovenstående er mit bud på holdets sprintere - virkeligheden kan måske vise sig at blive lidt anderledes, men jeg vil blive overrasket, hvis det er meget anderledes end ovenstående. Sejrsstatistikken er uden pointklassementssejre, men inkl. generelle klassementssejre. 

    Jesper Carstens' vurdering: Sprinternes styrkeforhold

    Først og fremmest vil jeg pointere, at der er stor forskel på de enkelte spurter og pointtrøjen. Først og fremmest er det næppe alle ryttere, der ønsker at gennemføre løbet, særligt fordi næstsidste sprinteretape allerede falder på 11. etape. 

    I min vurdering, der følger lige herunder, har jeg forsøgt at tage højde for rytterens fart samt rytterens leadout. Det er de to ting, der spiller mest ind. Det vil sige, at en mindre hurtig rytter sagtens kan komme højere op på listen, hvis han har et meget stærkt leadout - og modsat.

    Sprinter Vurdering
    Elia Viviani Deceuninck - Quick Step
     Pascal Ackermann Bora-hansgrohe
     Fernando Gaviria UAE Team Emirates
    Arnaud Demare Groupama-FDJ
    Caleb Ewan Lotto Soudal
    Giacomo Nizzolo Dimension Data
    Jakub Mareczko CCC
    Sacha Modolo EF Education First

    Jeg har tænkt længe og meget over den her vurdering. Jeg tror ikke, at Elia Viviani er den hurtigste rytter i det her felt, men han har det stærkeste leadout. Så simpelt er det. Han har det meste af sit hold til rådighed, og i den absolutte finale har han Fabio Sabatini. Og så har han erfaringen, hvilket er rigtig vigtigt.

    Den hurtigste sprinter er i min optik Pascal Ackermann. Jeg er kæmpe fan af tyskeren. Der er rigtig mange, der har været vred over, at Sam Bennett blev fravalgt til Giro d'Italia, og det var da også en forkert måde at gøre det på, men Ackermann er et bæst. Tingene er ikke for alvor gået hans vej i år, men ikke desto mindre har han vundet et par løb, senest Eschborn-Frankfurt. Med Rüdiger Selig har han et bæst af en leadoutrytter, hvorfor han burde ende i god position. Jeg kan sagtens se ham ende med at blive sprinterkongen af Giro d'Italia, men her på forhånd mister han en halv stjerne til Viviani, fordi det er hans første Grand Tour.

    Og så er der Fernando Gaviria. Jeg er egentligt ikke i tvivl om, at han samlet set er en bedre sprinter end Viviani, men det er også lidt beviset på, at holdet betyder rigtig meget. Han har ikke en stærk leadout-rytter. Jeg er godt klar over, at han har både Consonni og Molano, der begge kan fyre ham godt af på dagen, men han mangler en rytter, der er på niveau med Selig/Sabatini i positionskampen. 

    Den første spurt bliver afgørende

    Sprintere leverer af momentum. Forskellen på de tre sprintere er meget, meget lille, og jeg tror, at den rytter, der vinder den første duel på 3. etape, kan ende med at få utrolig meget medvind på de efterfølgende etaper. Fjerde og femte etape forventes også at blive sprinteretaper, så man har en fin chance for at lave et lille hattrick, hvis man får medvind. 

    Det betyder, at selvom jeg rangerer Gaviria som den "dårligste" af de tre, så kan han sagtens ende med at blive løbets store sprinterkonge. Det hele handler om momentum.

    Efter de tre bedste sprintere kommer Arnaud Demare, der ikke har haft en specielt god sæson. Han kommer til løbet med et helt hold dedikeret til ham, og han har farten - det ved vi. Jeg synes dog, at han er lige et niveau langsommere end de tre bedste, og det holder ham på fire stjerner. Ligeledes har han tidligere haft problemer, jo længere man kommer ind i et løb, men dels klarede han det fint i Tour de France 2018, og dels falder sprinteretaperne primært på de første 11 dage.

    Caleb Ewan kan ved første øjekast synes langt nede ad listen. Og det er da også rigtigt, at jeg for få år siden ville have svoret, at han ville ende i toppen af de her lister. Ewan har dog bare vist i denne sæson, at han har mistet noget af sin hurtighed til fordel for et bedre punch. Det har hjulpet ham utrolig meget i små bakkeafslutninger, hvor han nærmest har været urørlig, men det har bare kostet en del i de flade spurter. Faktisk har han ikke været specielt god her, og jeg kunne snildt have været hårdere ved ham.

    Herefter følger alle de italienske sprintere. Nizzolo, Modolo, Cimolai, Moschetti, Mareczko og så videre. Det er vel reelt set kun Mareczko, der har farten til at kunne vinde etaper, men til gengæld har han ikke et stærkt hold, og han er selv elendig i placeringskampen, hvorfor han ofte er helt ude af kampen mod de stærkeste modstandere. Moschetti er ung og spændende, men det er hans første Grand Tour, og han får ingen støtte fra holdet. Cimolai er farlig på bakkespurter. Nizzolo ser endelig ud til at have fundet lidt fart igen, men han har aldrig været den hurtigste. Og Modolo? Tja, det ser ikke godt ud, synes jeg. Meget skal gå hans vej, før han skal vinde.

    Alt i alt ser jeg et meget tæt sprinterfelt - akkurat som favoritfeltet i klassementet også er det.