Hvis du finder, at en reklame for pengespil overskrider nogle etiske regler, har du nu muligheden for at klage via hjemmesiden spilreklamenaevnet.dk. 

Vi har nævnt det før her på BetXpert, og nu gør vi det igen: Tidens trend indenfor bettingbranchen er temaet ansvarligt spil. Nu er det muligt som ganske almindelig forbruger at klage til spilreklamenævnet. Det kan man, hvis man mener, at en reklame for pengespil ikke lever op til en række etiske og moralske kodeks.

Spilreklamenævnet er et nyt nævn, der er oprettet i forlængelse af ”Adfærdskodeks for social ansvarlig markedsføring af spil”, der er udarbejdet af spillebranchen. 

Spilreklamenævnets formål

Spilreklamenævnet har til formål at modtage klager fra alle i samfundet. Privatpersoner, virksomheder, organisationer og så videre. Man kan indgive en klage, hvis man mener, at en given reklame for pengespil har overtrådt de etiske regler, som spillebranchen er blevet enige om i adfærdskodekset

Det lyder videre på Spilreklamenævnets hjemmeside:

Formålet med adfærdskodekset er bl.a. at styrke den sociale ansvarlighed af spilbranchens markedsføring ved at fastsætte rammer og værktøjer, der går udover de krav, der allerede er pålagt af lovgivere og myndigheder for derigennem at øge forbrugerbeskyttelsen og medvirke til, at spil ikke udvikler sig fra underholdning til spilafhængighed.

Kodekset skal betragtes som et pejlemærke og et sæt minimumskrav til industrien. Den enkelte spiludbyder kan gå længere, end kodekset foreskriver.

Kodekset har til formål at være et supplement til den eksisterende lovgivning og regulering.

Angående den eksisterende lovgivning. Den omfatter blandt andet følgende:

  1. Al markedsføring af spil skal være lovlig, herunder ikke være vildledende
  2. Markedsføring af spil skal være socialt ansvarlig og have særlig fokus på at beskytte børn, unge og sårbare målgrupper mod skade eller udnyttelse
  3. Markedsføring af spil må hverken i kommunikationsudformning eller medievalg målrettes mod børn og unge under 18 år
  4. Markedsføring af spil må ikke ved brug af kendte personligheder i strid med sandheden antyde, at deltagelse i spil har bidraget til den kendtes succes
  5. Markedsføring af spil må ikke have et indhold, der giver indtryk af, at deltagelse i spil fremmer en løsning på finansielle problemer eller giver spilleren social accept
  6. Markedsføring af spil skal fremstille gevinstchancen på en korrekt og balanceret måde således, at der ikke skabes et indtryk af, at gevinstchancen er større, end den i realiteten er

Se eventuelt flere love og retningslinjer her

Sådan behandles din klage

Oplever du, at en reklame for pengespil ikke overholder de etiske og/eller lovpligtige regler, kan du nemt og hurtigt indgive en klage.

Herefter vil Spilreklamenævnet tage stilling til, om ”Adfærdskodekset og/eller retningslinjerne for god markedsføring af spil er overtrådt”. Er det tilfældet, vil Spilreklamenævnet fremføre en offentlig kritik af reklamen. 

Reagerer indklagede ikke på kritikken, vil Spilreklamenævnet – i grove tilfælde – udsende en pressemeddelelse om kendelsen og/eller videregive sagen til ”relevante myndigheder”. 

Hvilke personer sidder i Spilreklamenævnet?

Spilreklamenævnet består af repræsentanter fra spillebranchen, reklamebranchen, brugere og særlige eksperter. Foretagendets formand er en uafhængig dommer.

Det lyder videre på Spilreklamenævnets hjemmeside, at ”medlemmer og formand offentliggøres snarest”.

Det er allerede nu muligt at indsende klager. Spilreklamenævnet vil imidlertid ikke være klar til at behandle klagerne før til juni. 

Læs eventuelt mere på Spilreklamenævnets hjemmeside her.