Lørdag aften lægger Vojens Speedwaycenter slagger til årets 8. grand prix i VM-serien.

Det er det nordiske grand prix som giver comeback til Vojens, i mange år dansk speedways Mekka, og dermed er der i år afviklet to grand prix-løb på dansk grund. I juni måned var det i Parken i København. Her vandt Jason Crump.

Lad os håbe at de danske kørere gør det bedre denne gang. Bedste dansker kører i VM-stillingen er i øvrigt hverken verdensmester Nicki Pedersen eller Hans Andersen, men såmænd Kenneth Bjerre. Bjerre har hjemmebane i Vojens og ligner det bedste danske bud på en topplacering.

BetXperts speedway-mand Nicolai Kristensen er klar til at dække løbet i Vojens. Et tip er allerede klart på denne side - og flere følger i løbet af torsdag aften eller fredag.

Og så har han skrevet følgende optakt – der tager et kig på de mest interessante af de deltagende kørere.


Speedway, regn eller ej

Speedway i Vojens og regn har været to ting som ofte har hængt alt for godt sammen. Men denne gang skulle der ikke være for aflysning.

Selvom vejrudsigten ikke lover alt for godt vejr lørdag aften, regner Ole Olsen med speedway. Haderslev kommune og Vojens Speedwaycenter har investeret 300.000 kroner i en overdækning af banen, som skulle gøre at banen trods regnvejr op til løbet skulle blive klar.

DK4 sender direkte fra løbet klokken 1900 lørdag aften.

Samlet stilling efter 7 grand prix-løb
1 Jason Crump 126
2 Tomasz Gollob 91
3 Greg Hancock 87
4 Emil Sayfutdinov 82
5 Andreas Jonsson 67
6 Fredrik Lindgren 64
7 Kenneth Bjerre 63
8 Hans Andersen 61
9 Nicki Pedersen 59

Selvom det bliver meget svært at hente Jason Crump i denne sæson, så er der fortsat meget på spil flere steder i stillingen. Gollob, Hancock og Sayfutdinov kæmper i første omgang om sølv og bronze. Danskerne og svenskerne kæmper om at holde sig i top 8 som giver en plads i grand prix serien næste år.

Et bud på top 3 i Vojens: Emil Sayfutdinov, Greg Hancock og Kenneth Bjerre.


Kørerne

Jason Crump
har været den klart bedste kører sæsonen igennem, og selvom han viste lidt svaghedstegn ved grand prixet i Letland, så er han tilbage på toppen. Han er altid et godt bud på sejren. Crump var i finalen sidste gang der blev kørt grand prix i Vojens i 2002.

Tomasz Gollob har haft 6 fantastiske uger, som har givet ham VM-guld (for hold), polsk mesterskab og en grand prix-sejr. Gollob er en mand i form. Han lugter igen medaljer i den samlede stilling. Banen i Vojens er dog næppe nogen fordel for den polske stjerne.

Greg Hancock (39 år) er igen i år med i kampen om medaljerne. Han vandt i Letland som den ældste nogensinde et grand prix-løb. Hancock vandt i Vojens år 2000 og har flere gange været med fremme på banen. Helt tilbage i 1994 blev han nummer 4 i den sidste VM-finale, hvor det hele blev afgjort på en aften. Han er nok med fremme igen lørdag aften.

Emil Sayfutdinov er årets stjerneskud på speedwayhimlen. Selvom han ikke har været så skarp den sidste tid, så kunne han godt tage sin tredje sejr denne sæson i Vojens. Han har været på banen et par gange tidligere i sæsonen, hvor det er gået godt begge gange.

Andreas Jonsson har været Sveriges håb i mange år, og det bliver efterhånden svært at tro at han skulle blive Sveriges første verdensmester siden Per Jonsson i 1990. Jonsson kunne godt være en af dem som skuffer lørdag aften.

Fredrik Lindgren ligeledes fra Sverige. Han har kørt som nat og dag denne sæson. Han har været i top 3 to gange denne sæson, mens han også sluttet sidst og næstsidst. Det bliver nok en mellemting denne gang, men jeg tvivler på at vi ser Lindgren i semifinalen i dette grand prix.

Kenneth Bjerre er i øjeblikket den bedste dansker i den samlede stilling. Han har været i de to seneste finaler, og er på hjemmebane i Vojens. Kenneth har siden hold-VM vist at han er moden til en grand prix sejr. Den kan komme på hjemmebane i Vojens, hvor 20.000 tilskuere vil hjælpe ham frem mod succes.

Hans Andersen ligger lige nu som nummer 8 samlet. Han har vist fremgang i grand prix-serien den sidste tid. Hans får dog nok svært ved at gå helt til finalen denne gang, som det ellers er lykkes i to af de seneste tre grand prix-løb.

Nicki Pedersen har haft den værste sæson nogensinde. Alt er gået den tredobbelte danske verdensmester imod. Nu er det bare at se fremad for Nicki. Han kan køre uden pres i Vojens, hvor han under hold-VM fik nogle svære forbrændinger. Nicki har lavet mange point rundt om i ligaerne siden han er vendt tilbage. Han lykkes ikke i sidste grand prix i Målilla, men han er en stor outsider som kan gå hele vejen.

Sidste dansker i løbet er Niels Kristian Iversen, som er med på et wildcard. Han kom helt til finalen i Parken, hvor han dog sluttede sidst. Iversen fik også chancen i Letland, da Nicki Pedersen var skadet. Da kom Iversen til semfinalen, og det er samme resultat han må jagte i Vojens.

Leigh Adams har ikke fået det til at fungere i denne sæson i grand prix-serien. Det ligner efterhånden sidste sæson for englænderen. Han skal være med i kampen om en plads i semifinalen, men mere forventer jeg heller ikke af Adams.

De øvrige polakker og englændere i feltet forventes ikke at komme til at spille den store rolle.