Spænd hjelmen og vrid gashåndtaget rundt. Årets speedway grand prix-serie skydes i gang denne lørdag i Slovenien og afsluttes 11. oktober med en finale i Tyskland hvor årets vinder kåres som verdensmester. Danske Nicki Pedersen skal forsvare sin VM-titel fra sidste sæson, og han får selskab af tre andre danskere i grand prix-feltet på 15 kørere (dertil kommer en lokal wild card-deltager i hvert løb).

BetXperts speedway-ekspert Nicolai Kristensen har skrevet en præsentation af de 15 faste kørere. Læs artiklen herunder – og følg så med i Nicolais tip på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/speedway/


Årets program og struktur


26. april Krsko
10. maj Leszno
24. maj Göteborg
14. juni København
28. juni Cardiff
2. august Prag
16. august Målilla
30. august Daugavpils
13. september Bydgoszcz
27. september Lonigo
11. oktober Gelsenkirchen.

Ligesom tidligere år sendes alle løb direkte over DK4 med genudsendelse senere samme aften på DR1.

Linket til serien er: www.speedwayworld.tv hvor løbene kan følges live undervejs.

Ved hvert grand prix køres der 20 heat, hvor alle møder alle. Derefter går de 8 bedste videre til semifinalen, og herefter 4 videre til finalen, hvor vinderen af hvert grand prix findes. Alle point indkørt tæller med i den samlede stilling. Der er bonus på 200.000 dollars til den bedste kører på banerne i Göteborg, København, Cardiff og Gelsenkirchen.

Der er 16 mand med i alle løb. De 15 af dem er sikret plads i alle løb, mens den sidste plads er et wildcard, som ofte giftes til en lokal kører. I Krsko er det Matej Zagar som har fået pladsen, mens Jaroslaw Hampel får chancen i Leszno.

Slutstillingen sidste år


1 Nicki Pedersen
2 Leigh Adams
3 Jason Crump
4 Tomasz Gollob
5 Hans Andersen
6 Greg Hancock
7 Rune Holta
8 Scott Nicholls
9 Chris Harris
10 Andreas Jonsson
11 Wieslaw Jagus
12 Bjarne Pedersen.

2008-feltet


1 Nicki Pedersen, Danmark
Man kommer ikke uden om at Nicki Pedersen er favoritten til at genvinde verdensmesterskabet i speedway. Han var helt suveræn i sidste sæson, hvor han vandt med 43 point ned til Leigh Adams og var mester før sidste afdeling i Gelsenkirchen.
Han har i denne sæson valgt at droppe den engelske liga, hvilket gør at han ikke har kørt så mange løb på nuværende tidspunkt i forhold til tidligere. Nicki Pedersen er dog lagt stærkt ud i den polske liga, hvor det er blevet til en del point allerede. Han åbnede sæsonen med at vinde et stort løb i Poole, hvor hele eliten var til start. Det kan være et lille handicap i starten af sæsonen at Nicki har valgt England fra, men som sæsonen skrider frem er det nok ingen ulempe, da Nicki vil kunne være mere frisk frem til grand prix løbene.
Han er en komplet kører som kan gøre sig gældende på alle baner, og han har vundet 8 grand prix løb tidligere. Speciel åbningsbanen i Krsko ligger godt til Nicki Pedersen, her har han vundet de to seneste år.

Bud på placering: 1

2 Leigh Adams, Australien
Leigh Adams er bare blevet bedre med alderen. Selvom han runder de 37 næste mandag er han fortsat blandt de bedste i verden. Han blev i sidste sæson nummer 2 efter Nicki Pedersen, og henover sæsonen hentede Adams 3 sejre. Adams skal i gang med sin 13 sæson i serien, og andenpladsen fra sidste sæson er hans bedste resultat. Han kører sjældent et dårligt løb og er stort set altid at finde med fremme.
Leigh Adams er startet godt ud i både England og Polen, hvor han har hentet mange point. Adams skal nok være at finde med fremme, men jeg tvivler på han kan holde andenpladsen fra sidste sæson.

Bud på placering: 3

3 Jason Crump, Australien
Jason Crump havde en skidt sidste sæson i grand prix-sammenhæng.
Dårlig kørsel samt styrt gjorde at han hurtigt var ude af guldkampen.
Han kom dog rimeligt tilbage og sikrede sig bronzemedaljen, som var hans dårligste resultat siden 2000. Han har vundet VM-titlen to gange, mens det er blevet til en andenplads hele 4 gange. Han virker tændt denne sæson og ligner det bedste bud på en udfordrer til Nicki Pedersen. Begge har et hidsigt temperament, som sikkert vil komme til udfoldelse i løbet af sæsonen. Crump vandt sin sidste grand prix tilbage i Italien i 2006.

Bud på placering: 2

4 Tomasz Gollob, Polen
Tomasz Gollob har lige rundet de 37 år, men afskrive polakken helt kan man bestemt ikke endnu. Han vil få sine op- og nedture igennem sæsonen, da han er meget svingende i hans præstationer. Specielt de anlagte stadionsbaner passer ikke polakken. Derimod skal de andre stå tidligt op for at kunne slå Gollob i Bydgoszcz. Han har vundet hele 8 af sine 12 grand prix sejre på netop den bane. Gollobs force er de store baner. Det er et plus for ham at banen i Leszno er kommet på programmet. Her vandt Polen hold-VM i sidste sæson med en flyvende Gollob.
Vi skal helt tilbage til 2001 for at finde seneste gang Gollob hentede en individuel medalje, og jeg tvivler på det lykkes ham at komme helt derop igen. Et flystyrt kostede muligvis en bronzemedalje i sidste sæson.

Bud på placering: 7

5 Hans Andersen, Danmark
I sidste års grand prix kunne Hans Andersen ikke helt følge op på 2006-sæsonen, hvor han kørte anden halvdel på et wildcard og hentede to sejre bl.a. i Parken. 2007-sæsonen huskes nok bedst for de drabelige dueller han havde med Nicki Pedersen. Hans Andersen startede året godt med to andenpladser. Han melder selv ud han aldrig har været i bedre fysisk form end nu. Dog har han ikke været iøjnefaldende god i ligaerne indtil nu.
Hans Andersen ligner en mand som vil være på afstand af de bedste, men alligevel inde i top 8 som giver plads i næste års serie.

Bud på placering: 5

6 Greg Hancock, USA
Greg Hancock er ligesom Nicki Pedersen stoppet i den engelske liga.
Han har startet sæsonen pænt i Polen. Han hentede i sidste sæson 3 andenpladser undervejs, og vi vil igen i år nok se Hancock med fremme på specielt de små stadionsbaner, hvor han har sin styrke. Han blev verdensmester tilbage i 1997, og har siden holdt sig på toppen. At tro på Hancock igen skal hente medaljer, er nok i overkanten, men en plads i bedste halvdel af feltet er bestemt muligt.

Bud på placering: 8

7 Rune Holta, Polen
Navnet Rune Holta lyder ikke så polsk. Det har sin naturlige forklaring, da Holta stammer fra Norge. Han skiftede statsborgerskab for at kunne vinde hold-VM, hvilket er lykkedes for ham to gange. Efter en skidt start på sidste sæson blev Holta bedre og bedre udover sæsonen. Han var ligesom Gollob indblandet i et flystyrt midtvejs i sæsonen. Rune Holta tog pladsen på yderste mandat, da han var i omkørsel med Nicholls og Harris om to pladser til årets serie. Holta vandt heatet og sikrede sig endnu en sæson i det fine selskab.

Bud på placering: 9

8 Scott Nicholls, England
Scott Nicholls har i flere sæsoner været bedste englænder. Dette er dog en plads som han er i fare for at miste til Chris Harris. Nicholls var udsat for et styrt i starten af sæsonen, som har kostet ham flere løb. Han er nu tilbage, og det er gået pænt for ham. Scott Nicholls hentede sidste år en andenplads i Slovenien, men ellers lå han ofte lige på grænsen til at gå videre til semifinalen.

Bud på placering 11

9 Chris Harris, England
Selvom Chris Harris tabte omkørslen til Nicholls og Holta i Gelsenkirchen sidste år, så fik han alligevel en plads i serien på et wildcard. Grand prix-serien kunne ikke leve med bare een englænder i feltet. Harris blev folkehelt da han vandt det britiske grand prix sidste år i Cardiff. Udover det var der ikke mange lyspunkter i grand prix-sæsonen for Harris. Han har lidt samme stil som Jan O Pedersen havde i gamle dage. Selvom han ikke er med fremme i starten, så skal de øvrige aldrig vide sig for sikker. Harris kan nemlig overhale som ingen andre i feltet.

Bud på placering 10

10 Andreas Jonsson, Sverige
Andreas Jonsson var i sidste sæson plaget af mange styrt, som satte ham tilbage flere gange. Imellem styrtene var der to lyspunkter - nemlig sejrene i Parken og Gelsenkirchen. Ellers var det en tung sæson for Jonsson.
Kan Andreas Jonsson holde sig skadesfri igennem hele sæsonen, så er han manden som kan blande sig i medaljekampen. Han har dog allerede i starten af sæsonen været nede og ude i nogle løb – men er tilbage på cyklen igen.

Bud på placering 4

11 Bjarne Pedersen, Danmark
Bjarne Pedersen er kommet med i årets grand prix igennem kvalifikationen, da det ikke lykkedes ham at kvalificere sig direkte med en 12.plads. Bjarne Pedersen kom i sidste sæson ikke i en eneste finale. Han lå ofte lige på grænsen til at komme videre til semifinalen. Det virkede som et mentalt problem for Bjarne i serien.
Han kunne slå alle de andre i ligaerne rundt om i Europa, men når det var grand prix, så kørte det ikke Bjarnes vej. Han har arbejdet hårdt på det op til denne sæson, og giver grand prix-livet en sidste chance. Han har vundet et løb tilbage i 2004.

Bud på placering 6

12 Niels Kristian Iversen, Danmak
Fjerde dansker i serien er Niels Kristian Iversen. Danmark er eneste nation med 4 startere blandt de 16, og alle danskere har selv kvalificeret sig til serien.
Niels Kristian Iversen var også med i serien i 2006, hvor han sluttede som nummer 13. Han har sikkert lært meget fra dengang, og vil i år længere frem i stillingen. Feltet er dog så stærkt at Iversen får sit at gøre, og jeg tror ikke det vil lykkes ham at gøre det meget bedre end i 2006 udgaven.

Bud på placering 12

13 Lukas Dryml, Tjekkiet
Lukas Dryml kvalificerede sig som sidste mand til årets serie via en tredjeplads i finalen i Vojens. Han virker på forhånd som kanonføde for de øvrige i feltet. Han bedste resultat er guld ved junior-VM i 2002. Men det store gennembrud er aldrig rigtig kommet for tjekken, som forrige sæson tog et halv års pause fra alt speedway, da hans bror styrtede og længe svævede mellem liv og død.

Bud på placering 15

14 Krzysztof Kasprzak, Polen
Kasprzak blev junior verdenmester i 2005, og har hvert år siden fået en enkelt start i et af de to polske grand prix løb. Han udnyttede chancen optimalt ved at blive nummer 2 i Bydgoszcz i sidste sæson.
Ligeledes var han en stor faktor i sejren i hold-VM. Hans problem er at han ikke laver lige så mange point udenfor Polen. Og de små baner på de store stadioner ligger ikke godt til polakken.

Bud på placering 14

15 Fredrik Lindgren, Sverige
Fredrik Lindgren har startet sæsonen svagt i både England og Polen.
Han har ikke fået det til at fungere. Han fik primært dette wildcard på tredjepladsen fra det svenske grand prix sidste år, hvor han var med på et wildcard. Det ligner en svær første sæson for Lindgren, som nok kommer havner i den tunge ende af feltet.

Bud på placering 13