Fredag byder Serbien op til dans bag lukkede døre, når Danmark kommer på besøg. Ud fra faktorer som statistik og form gennemgår vi et par af specialspillene til EM-kvalifikationskampen og gør det nemmere for dig at se om der er værdi i oddsene.

Vanen tro tilbyder flere af bookmakerne på det danske marked en del specialspil, når Danmark er i aktion. Vi har her taget et par af de mere interessante spil og sat dem under mikroskop.

Fuld spilletid til Bendtner og Eriksen?

Bendtner var ikke blandt de første 19 spillere, der blev udtaget til Olsens trup, men muligvis på baggrund af sine to mål for Wolfsburg mod Krasnodar, er han alligevel at finde i truppen til kampen mod Serbien. De to mål var en oase i en lang ørkenvandring - det var Bendtners første scoringer siden januar - men de har ikke ændret på hans reservestatus i den tyske klub.

Unibet* er ude med spil på, om den lange angriber får fuld spilletid mod Serbien, og har samme spil på Christian Eriksen, der regnes som een af landsholdets vigtigste spillere, men som viser dårlig form hos sit klubhold Tottenham Hotspur. 

Spiller hele kampen

Ja Nej Bookmaker
Nicklas Bendtner 1,38 2,80
Unibet
Christian Eriksen 1,35 2,30 Unibet

Odds via Unibet* -> Serbien-Danmark -> Spillerspecials

Er der muligvis værdi i et af ovennævnte odds? Statistikken og historikken taler for fuld spilletid til disse 2, men oddsene er lave, og d'herrers nuværende form peger den anden vej.

Så tit spiller Bendtner og Eriksen fuld tid:

Bendtner har ikke fået mange klubkampe med 90 minutter de seneste år, men på landsholdet får han som regel fuld spilletid, når han er med. Siden EM 2008 har den selvbevidste angriber været involveret i 43 landskampe, hvoraf han har fået fuld spilletid i de 25 kampe. Sorterer man venskabskampene fra og udelukkende fokuserer på kampe af betydning, så har Bendtner fået fuld spilletid i 20 ud af 26 kampe, hvilket er 77% - og tager man sæsonen 08/09 (hvor Bendtner endnu ikke havde bidt sig 100% fast hos de rød-hvide) ud af ligningen , så er vi helt oppe på 88%.

Fuld spilletid for Danmark:

Bendtner: 88%
Eriksen: 86%

(Betydende landskampe)

Modsat Bendtner får Eriksen ofte fuld spilletid på sit klubhold, men i den seneste tid er han blevet udskiftet tidligt i Tottenhams kampe grundet dårligt spil, og midtbane-regissøren har faktisk kun fået fuld spilletid 5 gange i denne sæson i Premier League.

Men vigtigere er det nok at kigge på hans rolle på landsholdet, hvor han for alvor har bidt sig fast som fast mand, og han har spillet fuld tid i 18 ud af de seneste 21 landskampe af betydning, hvor han har været på banen, hvilket svarer til 86%.

Hvem er Bendtners og Eriksens værste konkurrenter:

I forhold til Bendtners og Eriksens chancer for fuld spilletid er det naturligt at kigge på de nærmeste konkurrenter, som enten kan starte inde i stedet for dem, eller erstatte dem i løbet af kampen.

Morten ”Duncan” Rasmussen er nok Bendtners største trussel, da det er ham, der minder mest om Bendtner som type og derved kan erstatte Bendtners rolle i angrebet direkte. FCM-angriberen kom egentlig godt igen efter sin skade, men har nu ikke scoret i 3 kampe og mangler måske lidt for at true Bendtner helt. Lasse Vibe og Uffe Bech er andre trusler, der er formstærke, men de er til gengæld andre typer og vil oftest bliver placeret ved siden af Bendtner i en 4-4-2 eller på fløjen i en 4-2-3-1.

Den sidste og måske værste faktor i forhold til fuld spilletid til Bendtner er stillingen. Er Danmark foran langt henne i kampen og skal have tiden til at gå, eller stiller sig langt tilbage og kører lidt kontraløb, så kan det tænkes at Bendtner bliver ofret for at få en hurtig og frisk frontløber ind i stedet.

For Eriksens vedkommende er en af hans mest markante ulemper, at han ikke har leveret så positivt for Tottenham i de seneste kampe. Til gengæld mangler Eriksen åbenlyse konkurrenter til pladsen som central-kreatør efter at Lasse Schöne har meldt fra pga en skade. Der er der dog også Krohn-Dehli og Kahlenberg, og der er den mulighed at Morten Olsen vælger en anden taktik end den vante 4-2-3-1. Fx den førnævnte 4-2-2 - hvor der er diverse kandidater til en kantplacering.

Muligheden for at Eriksen bliver udskiftet er også til stede, da Olsen måske ønsker en mere defensiv opstilling og derved skifter en ekstra defensiv midtbanemand ind, som arbejder hårdere end Eriksen.

 

Hvem har bolden mest?

Et andet interessant specialspil er i forhold til, hvem der kommer til at have bolden mest i kampen. Både Serbien og Danmark benytter en spillestil, hvor de gerne vil have bolden en del, og der kan derfor blive en vigtig kamp på midten af banen.

Kigger man på holdenes kampe siden august 2013, så har danskerne spillet 13 opgør, hvor de i snit har haft bolden i 55% af tiden. Af disse 13 kampe er det kun Tyrkiet og England, der har haft bolden mere end Danmark. Det betyder altså også, at Danmark mod hold som Portugal og Italien har været dominerende i forhold til boldbesiddelse.

På den danske midtbane vil vi sandsynligvis se Højbjerg og Kvist på den defensive centrale midtbane, hvor de skal erobre boldene og især i samspil med offensivmand Eriksen fordele den og holde bolden i egne rækker. Derudover har Danmark den fordel, at både Kjær og især Bjelland i midterforsvaret er fornuftige i deres omgang med bolden og kan bidrage i det spil.

Gennemsnitlig boldbesiddelse i de seneste 13 kampe:

Danmark: 55% 
Serbien: 54%

Serbiens historik viser ligeledes 13 kampe siden august 2013 (jeg har dog kun kunnet finde boldbesiddelsesprocent på 8 af kampene), og i disse kampe har de i gennemsnit haft bolden i 54% af tiden – altså stort set det samme som Danmark. Serbien har i de fleste af disse kampe været ret overlegne på denne statistik, men 37% mod Brasilien trækker det samlede gennemsnit ned.

For Serbien bliver det nok primært Chelsea-kæmpen Matic og Gudelj fra AZ, der skal erobre boldene, mens Southamptons Tadic nok ligger foran dem som den primære spilfordeler. Serbien har også fordelen af hjemmebanen, og selv om der ikke er tilskuere på plads, så kender de banen og dens beskaffenhed bedre end danskerne, hvilket kan være afgørende i forhold til at kunne holde bolden i egne rækker. 

Boldbesiddelse

Over 50,5% Under 50,5% Bookmaker
Serbien 1,80 1,90
Unibet

Unibet* tror altså på, at Serbien vil være holdet med mest boldbesiddelse, men måske kunne der være værdi i et spil på det modsatte?


En vigtig faktor kan nemlig blive, hvem (hvis nogen) der kommer foran i kampen. Fører et af holdene med et enkelt mål et stykke inde i kampen, er det ret sandsynligt, at det modsatte hold vil få lov til at have bolden meget og presse højere. Da Serbien er favorit i kampen, så er der også størst sandsynlighed for, at det er serberne, der kommer foran, og Danmark der så får lov til at have bolden lidt ekstra. Spørgsmålet er naturligvis hvornår det i givet fald vil ske.