BetXperts samarbejdspartner bulibold.dk klæder dig på til Revierderbyet mellem Schalke 04 og Dortmund med en historisk gennemgang, fan-duel og målscorerodds...

Denne artikel er skrevet af www.bulibold.dk - Tysk Fußball for feinschmeckere, på dansk!

For 143. gang tørner Schalke og Dortmund sammen i slaget om Ruhr. Intet andet opgør i tysk fodbold er fyldt med så stort et had og mediebevågenhed som Revierderbyet. Læs en ekspertanalyse af kampen her:

15:30 Schalke 04-Borussia Dortmund (Asian: Sch +0,5) 1 2,10

Det samlede regnskab forud for det 143. opgør lyder på 57 Schalke sejre, mens Dortmund må “nøjes” med 48. Inden denne sæson har Schalke vundet 7 tyske mesterskaber, mens Dortmund med triumfen i 2012 har bragt sig i spidsen i det interne regnskab med i alt 8 titler.

Det hele begyndte tilbage i 1925, da byen Herne den 3. maj lagde grund til det første Revierderby mellem Schalke og Dortmund. Kampen vandt de kongeblå med 4-2, og det blev på mange måder startskuddet til klubbens storhedstid i tysk fodbold. I de næste 16 lokalopgør frem til 1943 vandt de nemlig de 15 af dem, mens en blev spillet uafgjort. Det var også i denne periode at Schalke vandt seks af sine i alt syv mesterskaber.

Forskellen mellem de to klubber var indtil 2. verdenskrig så himmelråbende stor, at hadet og rivaliteten lå mange år ude i fremtiden. Rent faktisk blev Schalke-spillerne hyldet som helte, efter deres første mesterskab i 1934. Så da de to naboklubber kort tid efter skulle møde hinanden, var tusindvis af Dortmund tilhængere mødt op på banegården for at lykønske de nykårede mestre, der endda blev eskorteret til rådhuset, hvor de kunne indskrive sig i byens gæstebog.

Efter krigen lykkedes det med et kuld af talentfulde spillere, herunder legenden August Lenz og siden hen de tre Alfredos, endeligt at udforske Schalkes position som førerhund i Ruhr-distriktet. det blev blandt andet til tre mesterskaber i perioden fra 1956-1963, og den nyskabte rivalitet på banen bredte sig hurtigt til tilskuerpladserne, hvor sejre i de to indbyrdes opgør kunne redde en ellers skidt sæson.

Siden dengang er intensiteten, hadet og mediebevågenheden blevet forøget år for år, og især de sidste 15-20 år har budt på en række legendariske derbys. Vi nævner her et par af de bedste.

19. december 1997: Dortmund - Schalke 2-2 - Lehmanns scoring

Hjemmeholdet er på vej mod en 2-1 sejr, da Schalke får tilkendt et hjørnespark i tre minutters overtid. Med frem løber Jens Lehmann, og efter lidt klumpspil havner bolden ved bagstolpen hvor Lehman med pandebrasken header udligningen i kassen. Han bliver dermed den første målmand i Bundesligaens historie til at score i åbent spil, og han sikrer sig legendestatus i Schalke indtil han to år senere foretager det forbudte skifte til Dortmund efter et mislykket ophold i Milan. I alt har 24 spillere optrådt for begge klubber, og i lørdagens kamp kan Boateng og Santana for første gang se frem til et Revierderby iført en Schalke-trøje.

30. januar 2004: Dortmund - Schalke 0-1 - To brændte straffe og én Ebbe Sand

Kampen i sig selv rammer aldrig et højere niveau, men som det hedder sig i opgørene mellem de to klubber er der til gengæld masser af dramatik. Allerede efter otte minutters spil får Dortmund tilkendt et straffe, men Jan Koller brænder på Frank Rost fra 11-meter pletten. Et kvarter før tid fløjtes der igen for straffe til hjemmeholdet, men selvom det denne gang er Torsten Frings med bolden for fødderne, forbliver resultatet det samme. Det ligner længe en 0-0 kamp, men kort før tid dukker Ebbe Sand op i feltet og sikrer Schalke en noget ufortjent sejr (mål og interview fra 5:40 i klippet herunder).

12. maj 2007: Dortmund - Schalke 2-0 - Meister der Herzensbrecher

Der er dømt mesterskabseufori blandt Schalkes fans, der med en sejr på udebane mod de bitre rivaler kan spille sig snublende nær deres første Bundesliga-trofæ nogensinde. En kæmpe skare af Schalke fans løfter inden kampen tusindvis af paptrofæer i vejret, men da kampen er forbi er optimismen forvandlet til gråd. Dortmund vinder 2-0 og spiller mesterskabet i hænderne på Stuttgart, mens Metzelder gnider salt i såret ved at masseproducere t-shirts

med skriften “Meister der Herzensbrecher”.

13. September 2008: Dortmund - Schalke 3-3 - To røde kort, et offsidemål og et vanvittigt comeback

Jürgen Klopps første Revierderby ligner ikke et, han vil huske tilbage på med glæde. Med godt 25 minutter tilbage af opgøret, er man på hjemmebane bagud med 3-0, da kampen vendes fuldstændig rundt. To røde kort til Schalke, straffespark til Dortmund, et tydeligt offside mål fra Frei og på forunderligvis ingen tillægstid overhovedet er alt sammen ingredienserne i en forrygende, underholdende anden halvleg af et derby, som muligvis er det bedste af sin slags nogensinde.

19. september 2010: Schalke - Dortmund 1-3  - Shinji Kagawa og tronskifte

I de foregående år har holdet fra Gelsenkirchen haft håneretten, men i Magaths sidste sæson i Schalke ændrer magtforholdet sig markant. To scoringer af Shinji Kagawa sikrer for altid japaneren heltestatus i Dortmund og markerer samtidig indledningen på en forrygende Dortmund-sæson, der kronens med klubbens syvende mesterskab.

Fanhjørnet

Vi har spurgt en Dortmund- og en Schalke-fan om, hvorfor netop deres hold vinder derbyet denne gang.

Stubbe Buchwald - Derfor vinder Schalke:

  • Klopp kan ikke håndtere Schalke. Klopp har som træner mødt Schalke 11 gange. Blot 3 sejre er det blevet til, mens de kongeblå er gået sejrrigt fra banen 5 gange.
  • De kongeblå har i de seneste 6 Bundesliga-kampe hentet 13 point, hvilket er lige så mange som den gule lillebror og blot ét point mindre end Bayern.
  • Sidste sæson var Schalke ikke imponerende i Bundesligaen, visse paralleller kan trækkes til denne sæson, men de formåede alligevel at vinde begge indbyrdes opgør.
  • Var det muligt at købe sig til en sejr, så ville BVB med deres store sommerindkøb ligge lunt i svinget. Når der står Revier-derby på menuen, så er fightervilje, klubfølelse mv. dog langt vigtigere end kolde kontakter, og her står Schalke med langt bedre kort end Dortmund. Har man gult blod i årene, så vil man muligvis fremhæve Grosskreutz i denne sammenhæng. Med Jones på banen kommer Grosskreutz dog næppe til at gøre en forskel.

Nicolai Lisberg - Derfor vinder Dortmund:

  • Skader: Hos gæsterne er Piszczek og Gündogan fortsat ude, men ellers er det et Dortmund-mandskab i stærkeste opstilling. Hos Schalke må man se bort fra Höger og ikke mindst Farfan og Huntelaar, hvis fravær alt andet lige gør offensiven mindre potent.
  • Revanche: BVB tabte noget overraskende begge opgør med 2-1 sidste år, og det skal revancheres. Også for Klopp er det et personligt spørgsmål om genoprejsning. I det første derby opgør sidste år blev han kritiseret for sin alternative startformation med et tre-mands forsvar. Den fejl laver han ikke igen, og der ingen tvivl om, at han i samarbejde med Buvac har noteret et Schalke hold, der om muligt er dårligere end BVB på dødbolde.
  • Øjeblikkelig form: Selvom Schalke i Bundesligaen rent pointmæssigt er kommet på rette kurs, så halter det stadig spillemæssigt. I midtugen fik de så ørene i maskinen mod Chelsea, der var giftige på omstillinger. Dortmund kommer til gengæld med masser af selvtillid efter deres 2-1 sejr mod Arsenal samt et forsvar, der langt om længe begynder at ligne noget fra mesterskabssæsonen.

Hvem scorer?

Her følger en oversigt over oddsene på kampens målscorere:

Robert Lewandowski 2.05 Bet365
Marco Reus 2.38 Ladbrokes
Henrik Mkhitaryan 2.50 Bet365
Pierre-Emerick Aubameyang 2.75 Ladbrokes
Adam Szalai 3.00 Ladbrokes
Jakub Blaszczykowski 3.25 Ladbrokes
Julian Schieber 3.25 Bet365
Kevin-Prince Boateng 3.25 Bet365
Gerald Asamoah 3.30 SportingBet
Chinedu Obasi 3.30 SportingBet
Marvin Ducksch 3.30 SportingBet
Jonas Hofmann 3.95 Mermaidbet
Julian Draxler 3.95 Mermaidbet
Kevin Grosskreutz 4.00 Ladbrokes
Eric Durm 5.30 Mermaidbet