Årets verdensmesterskab i skiskydning afholdes i Østersund i Sverige. Det går løs denne lørdag og fortsætter til d. 17. februar. Det er 50 år siden det første VM blev afholdt i Saalfelden i Østrig. På det tidspunkt var damerne ikke velkomne i skiskydning, og det blev til svensk sejr ved Adolf Wiklund i den eneste officielle disciplin på programmet, 20 km individuel.

Her 50 år senere er damerne kommet med (skete i 1984), og der skal i alt kæmpes om 11 guldmedaljer.

Det er anden gang Østersund afholder VM i skiskydning; første gang var i 1970, hvor Alexander Tichonow tog begge guldmedaljer. Med i alt 10 guld er han nummer 2 på listen over de mest succesrige ved VM i skiskydning. Listen toppes af Frank Luck fra Tyskland med 11 guldmedaljer. Ole Einar Bjørndalen er med 9 guld den deltager ved dette VM som har vundet mest.

Jelena Golowina topper listen for damer med 10 guldmedaljer. Af de nuværende deltagere har Andrea Henkel og Magdalena Neuner vundet flest med hver 3.

Spørgsmålet er hvem der vinder medaljerne denne gang? Læs nedenstående optakt (der gennemgår programmet og favoritterne) – og følg med på vores vintersports-side hvor tip løbende vil blive lagt ud: http://www.betxpert.com/ekspert/vinter/

Konkurrence

Hvor god er du selv til at spotte de gode skiskydere?

Hvis du har næse for det, eller bare føler dig heldig, skal du naturligvis deltage i den konkurrence som BetXpert arrangerer i samarbejde med NordicBet * .

Konkurrencen har en samlet præmiesum på 6.000 kr og er helt og aldeles gratis.

Den består af tre del-konkurrencer (der er præmier for hver del-konkurrence og for den samlede slutstilling) der hver især udgøres af en kupon med 12 H2H-væddemål (dvs hvor to løbere er sat op mod hinanden). Og så handler det simpelthen om at have de bedste pletskud – hvilket vil sige at man skal huske at tage oddset med i overvejelserne. Det er nemlig den samlede oddsenheds-indtjening der afgør hvem der vinder konkurrencerne.

Ganske som Ole Einar Bjørndalen og de andre skiskydnings-deltagere er nødt til at tænke på både langrend og skydeskiver...

Der er deadline for den første kupon lørdag d. 9. februar kl. 11.

Læs mere om konkurrencen hér: http://www.betxpert.com/competitions/skivm/

Fødselsdags-bonus hos NordicBet*

NordicBet * fejrer i disse dage fødselsdag, hvorfor du i dag, fredag, kan hente en 100% indbetalingsbonus op til 250 kr. Det indsatte beløb plus bonus skal omsættes totalt tre gange til minimum odds 1,30 før udbetaling kan foretages.

Udover indbetalingsbonus er der gratis LiveBet på op til 100 kr. på lørdagens Premier League kamp mellem Aston Villa og Newcastle og African Nations Cup finalen på søndag.


VM-program

Lørdag 9 feb.
11.00 Sprint (d)
14.15 Sprint (m)

Søndag 10 feb.
12.00 Jagtstart (d)
14.15 Jagtstart (m)

Tirsdag 12 feb.
14.15 Mixed stafet

Onsdag 13 feb.
17.15 15 km (d)

Torsdag 14 feb.
17.15 20 km (m)

Lørdag 16 feb.
12.00 Stafet (m)
15.00 Fællesstart (d)

Søndag 17 feb.
12.00 Fællesstart (m)
14.30 Stafet (d)

Alle løb kan følges direkte i TV. Eurosport, NRK, SVT & ARD/ZDF sender direkte fra alle løb, så der skulle være rig mulighed for at følge løbene live.

På nettet er der livescore på http://www.biathlonresults.com/ResultPanel/resultpanel800.html

Favoritterne

Mænd

Ole Einar Bjørndalen er umulig at komme udenom når vi snakker favoritter til VM. Han vandt sidste år to guld i Antholz (sprinten + jagtstarten). Han har i denne sæson haft 100% fokus på skiskydning, og ligger også klart i front i den samlede world cup. Han bliver manden at slå på åbningsdistancen, sprinten, hvor han har vundet guld ved 3 af de seneste 4 verdensmesterskaber. Kommer han godt fra start på sprinten er mulighederne for et nyt guld bestemt tilstede på jagtstarten. Bjørndalen har chancer for guld på alle distancer inkl. stafetter. Hans mindste chance ligger på 20 km, hvor han kun har hentet en bronze igennem tiderne.

Norge har udover Bjørndalen et par spændende deltagere. Især Emil Helge Svendsen kan få sit store gennembrud ved VM. Han har vist fin form i langrend, og lykkes han på skydebanen, så bør han slutte langt fremme. Norge har stadig Halvard Hanevold med. Han har vundet 5 guldmedaljer tidligere, og skal der komme flere ved disse mesterskaber, må chancen være størst i stafetten, hvor Norge har vundet 3 af 4 i world cup.

Michael Greis fra Tyskland er kommet stærkt tilbage efter en svag åbning på sæsonen. Han har taget 3 world cup-sejre efter jul og har holdt samme tempo i langrend som Bjørndalen. Ved VM sidste år vandt han den afsluttende fællesstart. Han har ligesom Bjørndalen medalje-muligheder på alle distancer.

Tyskland har Greis som topfiguren efter at store navne som Ricco Gross og Sven Fischer har stoppet karrieren og er blevet ekspertkommentator på tysk TV. Bag Greis ligger en bred vifte af jævnt gode tyskere, som nok lige mangler det sidste for at slå til. Wolf, Roesch, Birnbacher og Graf kan især på 20 km blive nogle farlige outsider til medaljer.

Maxim Tchudow fra Rusland er meget hurtig i langrend og en god skytte i liggende. Hans problem er den stående, hvor han har skudt mange fine placeringer væk. Han vandt sidste sæson en sølv på jagtstarten samt en stafet-guld. Han jagter i år sin første individuelle guldmedalje. Hans større chance ligger på sprinten.

Landsmanden Dmitri Yaroshenko startede sæsonen som lyn og torden, men han er faldet noget tilbage efter jul, hvor han ikke længere har haft samme fart på skiene. Han har i denne sæson været utrolig ringe i stående skydning. Han jagter her sin første individuelle medalje, og hans største chance ligger nok i fællesstarten og jagtstarten.

Rusland har et stærkt hold, også ud over Tchudow og Yaroshenko. Også Kruglov kan tale med om medaljerne. Han er en god skytte som har vist gode takter i langrend i år. Rusland bliver nok favorit på stafetten for mænd, da de har et jævnt godt hold, hvor alle både løber og skyder godt.

De svenske chancer på herresiden ligger primært hos Bjørn Ferry , som har gået flere flotte løb i år. Han er blandt de hurtigste på skiene, og får han skydetempoet lidt op, så står han med gode muligheder for vinde en medalje. Mathias Nilsson og Carl Johan Bergman er begge på gode dage gode nok til at hente en medalje, men de svinger utrolig meget.

Kvinder

Tyskland har et frygtindgydende hold, hvor stort alle deltagere har guldchancer.

Magdalena Neuner er typisk den hurtigste af alle i langrend og skyder normalt godt i liggende, mens hun ofte bommer i stående. Hun vandt ved sidste VM 3 guldmedaljer, og har også chancer for at gentage dette i Østersund. Neuner kommer med to friske guld fra junior VM.

Kati Wilhelm er ligeledes et stærkt tysk bud. Hun har den gule førertrøje i world cup og har gået flere stærke løb denne sæson, og skulle Neuner skyde forbi, så er Wilhelm klar til at tage over.

Andrea Henkel har haft problemer med skydningen i denne sæson, mens det har gået bedre i langrend. Hun vandt i sidste world cup i Antholz sæsonens første sejr. Hun er normalt stærkere i skydning end både Wilhelm og Neuner, og viser hun dette i VM bliver hun farlig for alle.

Martina Glagow er den bedste af tyskerne i skydning, og hun var også i den gule førertrøje før jul. Men uheldigvis blev hun syg omkring jul, og det har sat hende noget tilbage i starten af det nye år. Det bliver spændende at se om Glagow er helt tilbage i topform ved VM.

Med disse 4 piger er Tyskland måske VMs største favoritter i stafetten for damer. Ved VM sidste år tog Tyskland også alle guldmedaljer med undtagelse af 15 km, hvor norske Linda Grubben vandt. Hun har siden stoppet karrieren. Det kunne meget nemt blive til et lignende resultat i denne sæson.

Franske Sandrine Bailly er en af de få damer som kan følge tempoet til de tyske piger i sporene. Hun har haft en ok sæson og ligger nummer 3 samlet, kun 26 point efter Wilhelm. Bailly tidligere vundet 5 medaljer ved VM, og hun jagter flere i Østersund. Hun har chancer på alle distancer, dog ser det lidt svært ud på 15 km, hvor hver bom koster 1 minut.

Hele Sverige fik et chok da det kom frem at nationens største medaljehåb Anna Carin Olofsson er gravid i 3. måned. Hun stiller dog til start i VM. Om hun kan tage en medalje er nok mere tvivlsomt. Nu ligner Helena Jonsson bedste svenske kort i discipliner med 4 skydninger.

Rusland har fået Albina Akhatova tilbage på holdet, men forhåbningerne ligger i første omgange hos de nye unge løbere Svetlana Slepsova og Ekaterina Iourieva . Der begge har vist fine resultater denne sæson.

Norge har ikke samme bredde på kvindesiden, men Tora Berger har muligheder for at hente en medalje i de individuelle løb. Hun har haft en fin sæson med to sejre.