Oddset Ligaen - dansk ishockeys bedste række - er nået til semifinalerne efter et langt grundspil samt kvartfinaleserie. Semifinalerne (bedst af 7 kampe) indledes denne fredag i Herning og samt i Aalborg. Læs følgende optakt og få et indblik i de forskellige match-ups; holdenes styrker og svagheder.

Semifinalernes deltagere:
Herning Blue Fox-EfB Ishockey
AaB Ishockey-SønderjyskE

Tip til de konkrete kampe kan ses på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/dkhock/

Herning Blue Fox – EfB Ishockey


Kvartfinaler

Herning havde frit valg mellem alle hold i ligaen, og her valgte man uden tøven Nordsjælland, der heller ikke havde det store at byde på i kampene. Herning gik sikkert videre med 4-1. Kun i den 3. kamp havde man en gevaldig offday.

EfB var endt mellem nr. 5 og 8, så man havde ingen indflydelse på, hvem som man skulle komme til at møde. Det blev ligaens nummer 2, Odense Bulldogs, der valgte at møde dem, og det skulle man så ikke have gjort. Odense var spillemæssigt bedst, men det var EfB, der slog til på de rigtige tidspunkter og udnyttede de fejl, som Odense begik.

Holdene

Herning har ligaens bedste målmand i Timo Leinonen, når man kigger på diverse statistikker. Han har en redningsprocent på den gode side af 94, hvilket ikke gør livet nemmere for EfB Ishockey.
Forsvaret hos Herning er også et af ligaens bedste, man har et par af de bedste danske spillere i Daniel Nielsen og Rasmus Pander. Ikke for ingenting, at Herning kun har sluppet ca. 2 mål ind pr. kamp, hvilket er temmelig godt.
Angrebet består af 3 rigtig gode kæder med profiler over hele linien. Herning vandt grundspillet og var det hold, der scorede mest: 142 mål, hvilket er ca. 4 mål pr. kamp.

EfB Ishockey er det store kollektiv, hvor alle arbejder for alle, og man har ikke de store profiler. Målmandsposten besættes af Fabrice Lhenry, der er fransk landsholdsmålmand, men hans niveau er en smule under Leinonen.
Defensiven styres af den danske landsholdsback, Andreas Andreassen. Ellers har EfB ikke de store spillere defensivt, hvilket man kunne se, da Andreassen var ude af aktion tidligere på sæsonen, men man arbejder ganske godt sammen som en helhed. Man var dog det hold, der indkasserede fjerdeflest mål i grundspillet: 114, hvilket er ca. 3,15 mål pr. kamp.
Offensiven er ligeledes ét stort kollektiv, hvor man har manglet spillere, der kan score mål på samlebånd. EfB’s 1.kæde har ikke samme kvalitet som Hernings ditto. Man var det hold i hele grundspillet, som scorede færrest mål.

Skader

Herning går ind til semifinalerne uden Matti Kaipainen (forward) samt Simon Lorentzen (forward), der begge også missede kvartfinaleserien mod Nordsjælland. Herning har dog en bred trup med masser af unge spillere, der banker på for at få chancen på holdet.

EfB Ishockey er kun uden Joe Bourne (back), der også var ude i de fleste af kampene mod Odense, da han var uheldig at få skåret achillessenen over.

Indbyrdes opgør i denne sæson

15/09-06 Herning – EfB Ishockey 0-1
24/11-06 EfB Ishockey – Herning 1-2
01/12-06 EfB Ishockey – Herning 2-5
16/01-07 Herning – EfB Ishockey 4-3

Konklusion

Herning er favoritter til at tage denne serie sikkert hjem, selvom EfB er et hold, som har drillet dem noget i de indbyrdes kampe i denne sæson. Herning har godt nok vundet 3 kampe over EfB, men et par af dem var mens EfB manglede Lhenry i målet, en klar svækkelse af holdet.
Jeg forventer at Herning via deres rutine og bedre spillere tager serien hjem i nok 5 kampe.
Vurdering af serien: 85-15 i Hernings favør.Jeg forventer ikke, at EfB kan true Herning over 7 kampe.

AaB Ishockey – SønderjyskE


Kvartfinaler

AaB valgte lokalrivalerne Frederikshavn i kvartfinalen – og vandt serien med hele 4-1. Set ud fra spil og chancer, så havde 4-3 nok været mere retfærdigt. AaB var lidt heldige i nogle af kampene, men fair nok: Heldet kommer som regel til dem, som opsøger det.

SønderjyskE var i serie mod Rødovre, og det var en serie, som alle forventede gik ud i min. 6 og måske 7 kampe, men sådan ville SønderjyskE det ikke. De gjorde kort proces med Rødovre, og tog serien med 4-0.

Holdene

I målet har AaB Brian Greer, der i sidste sæson vandt guld med netop SønderjyskE. Han har været noget svingende, og AaB er afhængige af, at han står et godt slutspil, da man ikke har en god reserve (Vestergaard).
Forsvaret er svækket en smule, da man kun har 5-6 backer til denne semifinaleserie mod de forsvarende danske mestre fra SønderjyskE. Forsvaret styres af Brian Casey, der blev hentet i SønderjyskE op til denne sæson. Man har ligaens næstbedste forsvar, hvis man kigger på antallet af mål, som man har indkasseret i denne sæson – nemlig 90 mål, hvilket er ca. 2,5 mål pr. kamp.
Angrebet er et godt mix af forskellige typer. Der er målscorere, som Sedlák og Dubkov, der er fightere som Bo Nordby og Rasmus Olsen, og spillere, der kan noget på egen hånd som Ronny Larsen og Jens Nielsen. Men alt dette har kun resulteret i, at man er det 5.mest scorende hold i Oddset Ligaen, en smule skuffende for træner Ehlers.

SønderjyskE er forsvarende mestre. Man mistede målmand Brian Greer før sæsonen og hentede Mike Ayers ind i stedet for, og han skal spille op til sit allerbedste, hvis man skal holde AaB Ishockey fra fadet. Han spillede dog en fremragende serie mod Rødovre, hvor han havde en redningsprocent på hele 96,15.
Forsvaret styres af Daryl Andrews, og det er vigtigt, at han holder sit høje niveau i slutspillet. Forsvaret har stået meget kompakt i denne sæson, og man er den klub, der har sluppet 3.færrest mål ind i hele sæsonen, hvilket er rigtig godt af en backkæde, der er uden de helt store profiler.
Angrebet har en rigtig god kæde samt et par kæder, som fighter for holdet og også scorer nogle mål i kampene. Spillere som Burgess, Rooney og Bertrand skal dog spille op til deres bedste, hvis man skal kunne spille lige op med AaB.

Skader

AaB er i skrivende stund uden Martin Rejthar (back), hvilket man dog har været i store dele af sæsonen samt i hele kvartfinaleserien. Man fik Grady Moore (back) skadet op til pokalfinalen, men der går snak om, at han er klar til serien, hvilket vil styrke defensiven. Ronny Larsen lagde sig til 5. kvartfinale med lungebetændelse, så han kan være en smule tvivlsom til starten af serien.

SønderjyskE har kun tvivl omkring Simon Tremblay (back), der har været ude i nogle kampe med en skulderskade. Det så dog ikke ud til at det betød den store svækkelse i kvartfinalen.

Indbyrdes opgør i denne sæson

15/09-06 SønderjyskE – AaB Ishockey 1-4
22/10-06 AaB Ishockey – SønderjyskE 5-1
05/01-07 SønderjyskE – AaB Ishockey 3-2
12/01-07 AaB Ishockey – SønderjyskE 4-1

Konklusion

I denne gentagelse af sidste sæsons finale mellem AaB og SønderjyskE står AaB med lidt bedre kort på hånden end SønderjyskE, da man i sæsonens løb har haft et godt tag på mestrene, og man har hjemmebanefordelen, hvis man skulle komme ud i 7 kampe. Spiller for spiller, så er AaB en lille smule bedre, men ikke ret meget.
Jeg vil vurdere kampen som værende ca. 60-40 i AaB’s favør. Det ligner et temmelig tæt serie, hvor det er dagsformen, som bliver afgørende i kampene.