Wembley. Manchester United mod Chelsea. 2-2 og straffesparkskonkurrence (Chelsea-gevinst). Ikke den værste start på en ny sæson i Premier League der trods tabet af Ronaldo stadig er spækket med verdensklassespillere og atmosfære.

Ligaen går først rigtigt i gang i denne weekend, men tyvstartede altså sidste søndag med nævnte Community Shield-match mellem mesterholdet og FA Cup-vinderen fra sidste sæson.

Som en opvarmer til selve liga-sæsonen, har BetXperts to PL-eksperter Nicolaj Stage og Jesper Ambrosius sat sig ned og forfattet følgende optaktsartikel (skrevet i sidste uge): et grundigt kig på alle ligaens 20 klubber – inklusive deres transferstatus, interessante spillere og chancer i den kommende sæson.

Bemærk at transfervinduet først lukker d. 31. august – så der kan stadig nå at ske ting og sager.

Klubberne er listet efter forventet slutplacering i den nye sæson.

Chelsea
Klubfakta
Stadion: Stamford Bridge, London
Kapacitet: 42.449
Kaldenavn: The Blues
Manager: Carlo Ancelotti
Placering 2008/2009: Nr. 3 (Direkte kvalifikation til Champions League)
Statistik 2008/2009: 25-8-5 (68-24)
Hjemme: 11-6-2 (33-12) Ude: 14-2-3 (35-12)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 1-2

Sidste sæson
De positive vinde, som blæste over Stamford Bridge ovenpå Luiz Felipe Scolaris ansættelse som manager for Chelsea i sidste sæson, blev hurtigt skubbet til side af store mørke skyer. Efter blot en halv sæson ved roret og lange udsigter til mesterskabet fik ledelsen nok af portugiseren, og han blev erstattet af den russiske landstræner Guus Hiddink.

Den hollandske troldmand havde en næsten fejlfri sæson med 21 sejre og blot ét nederlag i alle turneringer, men alligevel måtte den ambitiøse klubejer Abramovich tage til takke med FA Cup-pokalen i det efterhånden støvede pokalskab.

Denne sæson
Derfor kunne man måske også forvente en heftig oprustning henover sommeren, men indtil videre er den russiske kantspiller Yuri Zhirkov eneste reelle forstærkning på Stamford Bridge. Til gengæld har holdet fået ny træner i form af italienske Carlo Ancelotti, som efter tre års mesterskabstørke, skal forsøge at stikke en kæp i hjulet på Manchester United.

Selvom Ancelotti indtil nu blot har forstærket holdet med Zhirkov, så er stammen fra sidste sæson intakt, og den perlerække af profiler kan ikke være andet end en seriøs mesterskabskandidat.

Selvom Ancelotti ser ud tll at foretrække en 4-4-2 med to deciderede angribere, forventer vi, at Ancelotti i høj grad vil fortsætte spillestilen fra sidste halvår under Hiddink, som tydeligvis fungerede upåklageligt, om end the Blues ikke bliver elsket for det flotte fodbold.

Profil(er)
Dette er hold er spækket med profiler, men anfører John Terry er hjørnestenen i Chelseas defensiv, og han er formentlig holdets mest betydningsfulde spiller, især da alternativerne til Terry ikke holder nær samme niveau.

To watch
Nyindkøbte Yuri Zhirkov kan blive et rigtigt spændende bekendtskab på venstrekanten for Chelsea. Russeren har masser af speed og hans angrebsiver kan blive et friskt pust på det til tider organisatoriske og en smule defensive Chelsea-mandskab.

Stærkeste opstilling
Cech
Bosingwa – Terry – Alex – A. Cole
Essien – Ballack – Lampard - Zhirkov
Drogba – Anelka

Manchester United
Klubfakta
Stadion: Old Trafford, Manchester
Kapacitet: 76.000
Kaldenavn: The Red Devils
Manager: Sir Alex Ferguson
Placering 2008/2009: Nummer 1 (direkte kvalifikation til Champions League)
Statistik: 28-6-4 (68-24)
Hjemme: 16-2-1 (43-13). Ude: 12-4-3 (25-11)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 1-3

Sidste sæson
De Røde Djævle gennemførte den mission, som alle United-fans har tørstet efter i så mange år; de tangerede Liverpools rekord med 18 Premier League-triumfer. Tilmed var de tæt på at blive de første vindere af Champions League i to på hinanden følgende sæsoner, da de nåede finalen.

Her måtte de dog se sig slået af et Barcelona-hold, der på dagen var spilmæssigt overlegne, og kuriøst var det, at Manchesters mest opsatte og sultne spiller i dén kamp, Cristiano Ronaldo, også havde sin sidste optræden i den røde trøje. Da transfersæsonen åbnede d. 1. juli blev han nemlig solgt til Real Madrid for en ny verdensrekord på ca. 700 mio. kr.

Udover præstationerne i de to største turneringer vandt klubben også Carling Cup og nåede semifinalen i FA Cup.

Denne sæson
United går en særdeles udfordrende sæson i møde, da to af holdets profiler de sidste to sæsoner er bortrejst. Argentineren Carlos Tévez var vital for holdet i 2007/2008, men hvor hans andel af sidste års triumfer var mere ubetydelig, kan det samme ikke siges om superstjernen Ronaldo. Portugiseren havde endnu en imponerende sæson for Manchester, og selvom han startede svagt ud, nåede han alligevel at score 26 mål i 53 kampe.

Betydningen af holdets mest målfarlige spiller kan næppe overvurderes, og det bliver ualmindeligt spændende at se, hvordan Fergusons tropper klarer sig uden hans tilstedeværelse. Sandt er det, at medspillerne til en vis grad tilpassede sig hans spillestil og derfor ofrede egne muligheder, men få spillere kan egenhændigt ændre en fodboldkamp, som Ronaldo er i stand til.

Transformationen til et United-hold uden Ronaldo bliver næppe nem, og det er naivt at tro, at en enkelt forsæson kan løse dette. Selvom tilpasningen sker gradvist og højst sandsynligvis kommer enkelte spillere til gode (læs ”profiler” og ”to watch”), vil det nok tage tid og kan koste dyrebare point i starten af sæsonen.

Omvendt bør man næppe afskrive holdet fra at kunne udbygge sin imponerende pokalsamling, for med den måske mest vindende træner i nyere tids fodbold som ankermand, kan holdet unægteligt bygge et Ronaldo-løst vinderhold op igen. Spørgsmålet er bare, om det allerede bliver på kort sigt (denne sæson) – for på lang sigt er der næppe nogen tvivl.

For at styrke mandskabet og samtidigt lukke hullerne efter Tévez og Ronaldo har klubben skrevet under med Wigans største profil, Antonio Valencia, stortalentet Gabriel Obertan fra Bordeaux, den unge målsluger Mame Biram Diouf fra Molde og slutteligt – men meget kontroversielt – Michael Owen på en fri transfer.

Profil(er)
Manchester United har antageligt verdens bedste forsvar, men udover den bagerste kæde har de angrebsprofilerne Wayne Rooney og Dimitar Berbatov oppe foran. Mens den fyrige englænder er på sin sjette sæson i klubben og i de sidste tre år til en vis grad har stået i skyggen af Ronaldo (og bl.a. er blevet brugt på venstrekanten), går bulgareren sin kun anden sæson i møde i den røde trøje. I sidste sæson kom han til Manchester allersidst i august uden kamptræning overhovedet, men denne gang er han med i forberedelserne og kommer højst sandsynligt i topform. Begge spillere bliver vitale for holdets muligheder for at score alle de mål, som kom fra portugiseren.

To watch
Udover en sandsynlig opblomstring af Wayne Rooney, kan også en anden spiller i særdeleshed få gavn af Cristianos afsked – nemlig portugiserens landsmand Nani. Den unge kantspiller har om nogen noget at bevise, og han har tidligere demonstreret, at han kan score spektakulære mål og begejstre publikum med lækre detaljer. Slår han ikke igennem i denne sæson, er hans dage i mesterskabsklubben nok talte.

Derudover bør man holde øje med to 17-årige potentielle – med tryk på potentielle - verdensstjerner. Den ene, Federico Macheda, fik allerede sin debut i foråret mod Aston Villa, hvor han scorede et fremragende vindermål, og den anden, Adem Ljajic, ankommer først til januar, men nysgerrige Premier League-seere kan godt glæde sig, hvis han får spilletid, for den unge serber med tilnavnet ”lille Kaka” viser fremskridt, som meget få ungdomsspillere i den europæiske fodboldverden kan matche.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)
Van der Sar
O’Shea/Rafael– Ferdinand – Vidic – Evra
Valencia – Carrick – Fletcher/Anderson – Nani
Berbatov – Rooney

Alternativt (4-3-3):
Van der Sar
O’Shea/Rafael – Ferdinand – Vidic – Evra
Valencia – Hargreaves/Carrick – Anderson
Giggs
Berbatov – Rooney

Liverpool
Klubfakta
Stadion: Anfield Road, Liverpool
Kapacitet: 45.000
Kaldenavn: The Reds
Manager: Rafael Benitez
Placering 2008/2009: Nummer 2
Statistik: 25-11-2 (77-27)
Hjemme: 12-7-0 (41-13). Ude: 13-4-2 (36-14)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 1-3

Sidste sæson
Højst overraskende var det Liverpool og ikke Chelsea, der pressede Manchester United til allersidste blodsdråbe. Anført af Steven Gerrard og Fernando Torres var The Reds længe på førstepladsen i ligaen, men måtte alligevel slippe grebet og se ærkerivalen tangere rekorden med flest sejre i Premier Leagues historie. Sølle tre point adskilte de to mandskaber.

Udover andenpladsen i den hjemlige række nåede holdet også kvartfinalen i Champions League, hvor Chelsea trak det længste strå. I FA Cuppen blev fjerde runde noget skuffende endestationen for Liverpool, da lokalrivalerne fra Everton slog dem ud efter en vaskeægte fodboldgyser.

Denne sæson
Modsat fx Arsenal og Manchester United så Liverpool længe ud til at være i stand til at holde sammen på sidste års fremragende mandskab – men det lykkedes alligevel ikke helt!

Midtbanegeneralen Xabi Alonso, der unægteligt var én af de vigtigste spillere sidste sæson, skrev for nylig under med storindkøberne fra Real Madrid, og han bliver erstattet af Romas Alberto Aquilani, der skrev under stort set på samme tid som Alonso. Den 25-årige midtbanespiller har i mange år været regnet som det måske største italienske talent på sin plads, men endnu er det ikke helt lykkedes ham at indfri det åbenlyse talent. Uanset hvad går han en tilpasningsperiode i møde, og på kort sigt kommer han næppe til at bidrage på samme niveau, som Alonso gjorde. Derimod er indkøbet af Glen Johnson unægteligt en forstærkning, og Liverpools højre side ser nu noget mere robust ud.

Hvis Benitez og co. skal gentage bedriften fra sidste år, skal de have flere point på hjemmebane, hvor de trods ingen nederlag spillede hele syv kamp uafgjort. Det er svært at se dem hente 14 point mod Arsenal, Manchester United og Chelsea, som de gjorde forrige sæson, så hvis de skal op på et lignende antal igen i år – og det er sandsynligvis nødvendigt for at vinde titlen – skal de hente flere point mod dårligere rangerede hold.

Profil(er)
De to altoverskyggende profiler behøver ingen introduktion. Fernando Torres og Steven Gerrard var i en klasse for sig sidste sæson, hvor de med mål på samlebånd (30 i alt i Premier League) trak holdet tæt på de triumfer, som fansene fra Merseyside så brændende ønsker sig. El Nino har på bare to sæsoner spillet sig op på et niveau, hvor kun få andre angribere befinder sig, og Captain Fantastic havde i en mere angrebspræget rolle sin bedste sæson i den klub, han har spillet alle sine professionelle år. Han er om nogen indbegrebet af Liverpool, og det er også ham, man forventer sig mest af, når målene skal falde – og han skuffer sjældent.

To watch
Hvis det hollandske angrebses Ryan Babel skal forblive i klubben, skal han vise sit værd i år. Supertalentet, der var på landsholdet allerede som 18-årig, er endnu ikke ordentlig brudt igennem, og det skyldes to afgørende, men interdependente faktorer: manglende tillid fra Benitez og manglende præstationer, når muligheden er opstået. Dog er der tegn på, at manageren vil bruge den lynhurtige kantspiller noget mere, og det kan betyde, at Premier League får en ny stjerne at se.

Udover Babel er det også værd at lægge mærke til 20-årige Krisztian Nemeth fra Ungarn. Stortalentet, der blev suveræn topscorer for Liverpools reserver sidste år, har fået rosende omtaler af manageren i løbet af sommeren, og eftersom franske David Ngog endnu ikke har slået til, kan der blive mere tid til Nemeth.

Stærkeste startopstilling (4-2-3-1)
Reina
Glen Johnson – Carragher – Skrtel/Agger – Aurelio
Aquilani – Mascherano
Kuyt – Gerrard – Riera
Torres

Alternativt (4-4-3)
Reina
Glen Johnson – Carragher – Skrtel/Agger – Aurelio
Aquilani – Mascherano – Riera
Gerrard
Kuyt – Torres

Arsenal
Klubfakta
Stadion: Emirates Stadium, London
Kapacitet: 60.432
Kaldenavn: The Gunners
Manager: Arsene Wenger
Placering 2008/2009: Nr. 4 (Kvalifikation til Champions League)
Statistik: 20-12-6 (68-37).
Hjemme: 11-5-3 (31-16). Ude: 9-7-3 (37-21)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 4-5

Sidste sæson
Arsenal gik ind til sæsonen 2008/2009 med et endnu yngre og endnu mere urutineret mandskab end tidligere, hvilket længe så ud til at komme til at koste en plads i denne sæsons Champions League. Aston Villa forviste det meste af sæsonen Arsenal til en 5. plads, men Arsene Wenger viste igen sine store kvaliteter som manager og fik løftet the Gunners i foråret, de sluttede på ligaens 4. plads og nåede samtidig helt frem til semifinalen i Champions League.

Denne sæson
Sæsonen 2008/09 bød ligesom de forrige tre år heller ikke på nogen trofæer til det efterhånden støvede trofæskab på Emirates. Der er derfor heller ingen tvivl om, hvad kravet er fra både fans og ledelse til holdet i denne sæson: sølvtøj! Det kan dog hurtig vise sig at være en urealistisk målsætning, for igen i år har det været småt med forstærkninger til det unge mandskab, som indtil nu blot har fået tilført den unge belgiske defensive spiller Thomas Vermaelen, mens forsvarskrumtapen Kolo Toure og angrebsstjernen Emmanuel Adebayor begge er smuttet til storspenderende Manchester City.

Profil(er)
Anfører Cesc Fabregas sad ude med en skade det meste af sidste sæson, men i år – efter tabet af Adebayor - er det i høj grad op til den spanske midtbanekreatør at føre the Gunners helt til tops.

To Watch
Tabet af Adebayor er naturligvis et stort slag for Arsenal, men i danske Nicklas Bendtner og Andrey Arshavin har Wenger et par lovende angrebstalenter, som nok vil få betydeligt mere spilletid i denne sæson. Arshavin vil være til rådighed i de europæiske turneringer modsat sidste halvsæson, hvor russeren var spærret, og han vil sandsynligvis blive et stort aktiv for London-holdet.

Stærkeste startopstilling
Almunia
Clichy – Gallas – Vernaelen – Sagna
Eboue – Denilson – Fabregas – Nasri/Arshavin
Van Persie – Bendtner/Arshavin


Manchester City
Klubfakta
Stadion: Stadium of Manchester, Manchester
Kapacitet: 48.500
Kaldenavn: The Citizents
Manager: Mark Hughes
Placering 2008/2009: Nummer 10
Statistik: 15-5-18 (58-50)
Hjemme: 13-0-6 (40-18). Ude: 2-5-12 (18-32)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 4-6

Sidste sæson
Der var store forventninger til lillebror i Manchester, da klubben kunne præsentere den brasilianske superstjerne Robinho en rekordstor transferaftale. Multimilliardærerne, der købe City, lovede dog endnu flere store spillere til klubben, og det skete så primært i januar-transfervinduet, da man hentede Craig Bellamy, Shay Given, Vincent Kompany og Nigel de Jong.

På trods af et spillermateriale af efterhånden ganske fornuftig klasse kunne resultaterne dog ikke helt følge med ejernes pengeforbrug, og holdet var aldrig i nærheden af at true de andre favoritter.

De primære problem var udebaneformen, der ganske enkelt var miserabel. På hjemmebane – anført af Robinho – sprudlede de lyseblå ofte og scorede et utal af mål, men på udebane var det som om, at ingen gad at spille – igen anført af Robinho.

Denne sæson
Hvis manager Hughes og truppen skal have en chance for at bryde den magiske kvartet i toppen af ligaen, skal der hentes mange flere point på fremmed græs. Robinho er utvivlsomt en international topspiller, men hans præsterende niveau hænger i høj grad sammen med hans lyst til at spille. På samme måde som i Real Madrid har han i enkelte kampe hevet City op på et utrolig højt niveau, men omvendt falder han ofte også fuldstændigt igennem.

Med tilgangen af Adebayor, Tévez, Barry, Santa Cruz og Toure hænger det hele ikke mere på den lille brasilianer, og ambitionsniveauet har samtidigt fået en vis grad af realisme. Hvorvidt de mange nye spillere kommer til at klikke med resten af holdet bliver interessant, men i hvert fald har The Citizens haft en mildt sagt dårlig forsæson, hvor der ikke just er fremgang at spore fra sidste år.

Profil(er)
I sidste sæson var Robinho suverænt den mest attraktive spiller i Manchester City, men selvom han utvivlsomt er en profil, vil vi også gøre opmærksom på midtbanegeneralen Stephen Ireland. Hvem af de mange nye navne, der slår til, er uvist, men det virker sandsynligt, at den unge irlænder stadig får en afgørende rolle at spille, og at han bliver én af de få spillere fra sidste års midtbane/angreb, der mere eller mindre er garanteret en plads.

To watch
City rummer unægteligt et utal af spændende, unge spillere, men én af de yngste spillere, der realistisk set kan blive fast mand, er 22-årige Nedum Onuoha. Den bomstærke centerforsvarer var eminent, da Englands U21 vandt sølv ved det netop overståede EM, og han kunne meget vel få en plads ved siden af Toure, når sæsonen går i gang.

Stærkeste startopstilling (4-3-3)
Given
Zabaleta/Richards – Onuoha – Toure – Bridge
Ireland – de Jong – Barry
Tévez – Adebayor – Robinho

Alternativt (4-4-2)
Given
Zabaleta/Richards – Onuoha – Toure – Bridge
Wright-Phillips – Ireland – Barry – Robinho
Tévez – Adebayor

Everton
Klubfakta
Stadion: Goodison Park, Liverpool
Kapacitet: 40.569
Kaldenavn: The Blues / The Toffees
Manager: David Moyes
Placering 2008/2009: Nr, 5 (Kvalifikation til UEFA Cup)
Statistik 2008/2009: 17-12-9 (55-37)
Hjemme: 8-6-5 (31-20). Ude: 9-6-4 (24-17)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 5-6

Sidste sæson
For tredje sæson i træk beviste Everton i sidste sæson, at det er holdet, som kan true de fire store i toppen af Premier League. David Moyes’ mandskab indledte ganske vist sæsonen noget sløjt, men trods skader til flere bærende kræfter i løbet af sæsonen, formåede Moyes gennem sin store taktiske sans og uvurderlige mandskabsbehandling at bære holdet frem til en flot 5. plads.

Denne sæson
Selvom Moyes har gjort en dyd ud af at få utroligt meget ud af utroligt lidt, skal truppen nok styrkes med et par nye ansigter før sæsonstart, hvis the Toffees i år skal lykkes med at bryde den normale top four og sikre en plads i næste års Champions League. Med deltagelse i Europa League i år bliver presset på den smalle trup stort, og der skal ikke mere end et par skader til før korthuset falder sammen. Med Yakubu og Saha skadefri igen, og Jo i den blå trøje endnu en sæson vil Moyes koncentrere sig om at skaffe forstærkning til midtbanen eller forsvaret, hvis det skulle lykkes Manchester City at fiske Joleon Lescott.

Profil(er)
Midtbanekreatøren Mikel Arteta sad ude med en skade det meste af foråret, men viste i den første del af sidste sæson, at han er én af holdets største offensive aktiver. Spanieren har da også været i kikkerten hos mange europæiske storklubber, og hvis han fortsætter hvor han slap i sidste sæson, kan det meget vel blive hans sidste sæson ved Merseyside.

To Watch
David Moyes råder over en række spændende unge talenter, som pga. klubbens beskedne budget og den smalle trup utvivlsomt vil få chancen i år, såvel som sidste år. Især angriberen Victor Anichebe fik en del spilletid i sidste sæson, og trods sine blot 21 år viste nigerianeren lovende takter med sin fysiske styrke og kraftfulde afslutninger. Derfor bliver det også spændende at følge ham i denne sæson, hvor han nok skal få chancen i det hårde kamprogram. Derudover er teenagerne Jack Rodwell og Daniel Gosling begge yderst lovende midtbanespillere, og begge er i raketfart ved at spille sig op gennem rækkerne på de engelske U-landshold.

Stærkeste startopstilling
Howard
Hibbert – Lescott – Jagielka – Baines
Osman – Cahill – Arteta - Pienaar
Saha – Yakubu


Tottenham Hotspur
Klubfakta
Stadion: White Hart Lane, London
Kapacitet: 36.310
Kaldenavn: The Spurs
Manager: Harry Redknapp
Placering 2008/2009: Nummer 8
Statistik: 14-9-15 (45-45)
Hjemme: 10-5-4 (21-10). Ude: 4-4-11 (24-35)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 7-8

Sidste sæson
Den stolte London-klub fik endnu engang ikke indfriet sine store ambitioner; Spurs måtte tage til takke med en sølle 8. plads. At det i denne kontekst kan betragtes som sølle skyldes, at der i flere år fra ledelsens, fansenes og spillernes side er blevet bebudet en top-4 placering, der giver (in)direkte adgang til Champions League. I sidste sæson var Spurs langt fra dette mål og sluttede sidste sæson hele 21 point efter Arsenal, der satte sig solidt på fjerdepladsen.

Sæsonen startede ualmindeligt svagt, og det førte til fyringen af spanske Juande Ramos (der kuriøst nok derefter skubbede Real Madrid snublende nær mesterskabet efter en vanvittig afslutning). Engelske Harry Redknapp afløste, og han er stadig i førersædet i Tottenham.

Denne sæson
Med Redknapp i sædet og et styrket mandskab bør det gå bedre end i de to sidste skuffende sæsoner, men den absolutte top klemmer Spurs sig næppe ind i. Blandingen af stabilitet (Keane, Jenas, King) og talent/ungdom (O’Hara, Lennon, Modric, Rose) gør holdet særdeles interessant at følge, og resultaterne bør blive bedre end i sidste sæson.

Peter Crouch er en spændende, men ret kuriøs tilføjelse, men derudover står holdet nogenlunde uændret fra slutningen af sidste sæson.
På trods af store forventninger og et på papiret meget talentfuldt hold er det dog stadig tvivlsomt, om den tidligere mangel på kontinuitet kan blive vendt rundt og bringe de hvidblusede hele vejen til det engelske paradis – dvs. minimum en fjerdeplads.

Profil(er)
På et hold, hvor flere spillere har et utroligt højt niveau, kan det være svært at pege en enkelt eller to ud. Men der er ingen tvivl om, at hjemvendte Robbie Keane (efter et miserabelt halvt år i Liverpool) er særdeles indflydelsesrig, og han bliver sammen med Ledley King, når denne ikke er skadet, holdets ankermænd. Derudover er Luka Modric og Aaron Lennon de vigtigste spillere for offensiven, og det er primært fra deres fødder, at chancerne skal skabes.

To watch
Både Lennon og Modric er unge spillere, og de kunne begge sagtens indgå under denne kategori. Ikke desto mindre vil vi gøre opmærksom på et helt tredje offensivt talent – nemlig 18-årige Danny Rose. Den engelske U21-spiller imponerede under det netop overståede EM, og han ser ud til at få mere og mere spilletid for Spurs. Den lynhurtige kantspiller er udstyret med en glimrende målnæse, og han skaber typisk tonsvis af problemer for modstandernes bagerste mænd.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)
Gomes
Corluka – Woodgate – King – Assou-Ekotto
Lennon – Palacios – Jenas – Modric
Defoe – Keane


Aston Villa
Klubfakta
Stadion: Villa Park, Birmingham
Kapacitet: 42.640
Kaldenavn: The Villans
Manager: Martin O’Neill
Placering 2008/2009: Nummer 6 (Kvalifikation til Europa League)
Statistik 2008/2009: 17-11-10 (54-48)
Hjemme: 7-9-3 (27-21). Ude: 10-2-7 (27-27)
Forventet 2009/2010-placering: Nr. 7-8

Sidste sæson
Aston Villa så længe ud til at blive sæsonens helt store positive overraskelse, men den flotte efterårssæson, som gav realistiske forhåbninger i Birmingham-klubben om en Champions League-billet i denne sæson, blev afløst af frustration og ærgrelse hos the Villans i forårssæsonen, hvor en lang sæson begyndte at slide hårdt på den smalle trup. I sæsonens sidste 13 kampe formåede Villa blot at vinde to gange, og således brast drømmen om Champions League, og Martin O’Neill og co. må tage til takke med en 6.plads og kvalifikation til Europa League.

Denne sæson
Aston Villa var et forfriskende pust i den ellers så monotone top four i sidste sæson, men med udgangspunkt i holdets præstationer i foråret, tror vi ikke, Villa formår at tage skridtet videre i denne sæson. Man havde ofte indtrykket af, at holdet overpræsterede i mange kampe i sidste sæson, og samtidig er truppen ganske enkelt ikke bred nok til at begå sig i den absolutte top over en hel sæson.

Dertil lægges, at anfører Martin Laursen har stoppet karrieren, hvilket i foråret viste sig som en kæmpe svækkelse af defensiven, mens viceanfører og midtbanegeneralen Gareth Barry også har forladt Birmingham-klubben til fordel for Manchester City. Forsvarsklippen Zat Knight har ligeledes forladt klubben efter en mislykket sæson. Ind er i stedet kommet Steward Downing og Habib Beye.

Profil(er)
Ashley Young var sidste sæsons helt store stjerneskud i Aston Villa, og hvis det lykkes Martin O’Neill at holde på ham endnu en sæson, vil han utvivlsomt blive en holdets mest markante profiler offensivt. Unge Young er lynhurtig, aggressiv og altid målsøgende i sit spil fra én af de tre positioner i Villa-angrebet, hvilket i sidste sæson fik O’Neill til at udråbe ham som mere værdifuld end selveste Cristiano Ronaldo.

To Watch
I skrivende stund har Aston Villa blot forstærket sig med den engelske landsholdswing Stewart Downing, som er kommet til fra Middlesbrough. Downing har længe været udråbt som ”den engelske Ryan Giggs”, men selvom venstrekanten i mange år har været en profil hos Boro har han ikke for alvor markeret sig som en af ligaens absolutte profiler. Det kan måske lykkes nu for Downing, som i Aston Villa formentlig for lov til at spille med i den sjove ende af tabellen og for alvor vise sit store potentiale.

Stærkeste startopstilling
Friedel
L. Young – Cuellar – Davies – Bouma
Reo-Coker – Petrov – Downing
Agbonlahor – Carew – Young


West HamKlubfakta

Stadion: Boleyn Ground (a.k.a. Upton Park),  London

Kapacitet: 35.304

Kaldenavn: The Hammers

Manager: Gianfranco Zola

Placering 2008/2009: Nummer 9

Statistik: 14-9-15 (42-45)

Hjemme: 9-2-8 (23-22). Ude: 5-7-7 (19-23)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 9-10

Sidste sæson

Den stolte og traditionsrige fodboldklub fra London kunne på trods af konkursramte ejere, et trænerskifte og et utal af skader se tilbage på en fornuftig sæson. Holdet sluttede én plads højere end sæsonen før, og den legendariske manager Zola kunne beholde sit job. På trods af en tydelig mangel på oplagte stjernespillere virkede mandskabet stabilt og sikkert, og kun to point adskilte dem fra en flot 7.plads.

Denne sæson

Der er ikke sket meget for West Ham på transfermarkedet indtil videre, men en smule handel har de da foretaget sig. Mest nævneværdigt er låneaftalen med Luis Jimenez, som kommer fra Inter, men også schweiziske Fabio Daprela – U19 spiller for sit land – har skrevet under på en aftale, der varer 5 år.

Zola har lovet, at The Hammers’ ungdomspolitik stadig har allerhøjeste prioritet, og derfor kommer vi sandsynligvis til at se mere til fx James Tomkins, Junior Stanislas, Jack Collison, Savio og Zavon Hines, som man håber kan duplikere den gyldne West Ham-generation med Joe Cole, Rio Ferdinand og Frank Lampard.

Profil(er)

Det er svært at udpege en klar profil for West Ham, da holdet er meget homogent, men i sidste sæson var der alligevel én spiller, der ramte sit livs form – Matthew Upson. Den 30-årige forsvarsspiller præsterede ganske enkelt på højeste niveau i hver eneste kamp, og det gav ham også flere opgør for den engelske landshold. Hvis Zola og co. kan holde Manchester City fra deres juvel, bliver han også en bærende kraft i denne sæson.

To watch

Som skrevet ovenfor er der nogle at vælge mellem, og interesserede Premier League-seere bør holde øje med flere af klubbens yngste medlemmer. Én spiller, der dog har et særligt forventningspres på sine skuldre, er den 20-årige tyske U-spiller Savio. Angriberen, der har fået det klassiske nummer 10, blev i januar købt for hele 63 millioner kroner, og han beskrives som værende et lysende talent, der dog indtil videre har haft brug for at falde til, hvorfor hans spilminutter i forrige sæson var begrænsede.

Stærkeste startopstilling (4-5-1)

Green

Spector – Tomkins – Upson – Ilunga

Parker – Collison – Noble – Dyer – Jiminez

ColeSunderlandKlubfakta

Stadion: Stadium of Light, Sunderland

Kapacitet: 49.000

Kaldenavn: The Black Cats

Manager: Steve Bruce

Placering 2008/2009: Nummer 16

Statistik: 9-9-20 (34-54)

Hjemme: 6-3-10 (21-25). Ude: 3-6-10 (13-29)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 9-11

Sidste sæson

Med Roy Keane ved roret så The Black Cats begyndelsesvist ud til at være fornuftigt kørende med Gibril Cisse og Kenwyne Jones som de toneangivende, men pludselig gik det galt, og den tidligere Manchester United-helt blev fyret. Ricky Sbragia overtog og fik for andet år i træk med nød og næppe mandskabet over stregen, så de endnu engang kan spille med i den bedste række.

Denne sæson

Efter to trænerfyringer på bare et år har Sunderland måske fundet den leder, der skal guide dem til europæisk fodbold – selvom overlevelse stadig er den primære prioritet. Steve Bruce har et godt ry, men han får nok vanskeligt ved at fuldføre den europæiske opgave, selvom indkøbene af Paraguay-anfører og forsvarsspiller Paolo Da Silva, midtbanegeneralen Lorik Cana fra Marseille, U21-angriberen Fraizer Campbell samt Darren Bent ser yderst fornuftige ud. Specielt sidstnævnte er et scoop, og han kommer til at danne duo med enten Campbell eller Kenwyne Jones, der på trods af løbende transferrygter stadig er i klubben.

Både midtbanen og forsvaret har stadig også tydelige huller, og medmindre der sker væsentlige forstærkninger i disse rækker, har vi svært ved at se klubben ende højere end i de foregående to år. 

Profil(er)

I sidste sæson var specielt Kenwyne Jones og Kieran Richardson fremtrædende figurer på holdet, og igen i år bliver de nøglepersoner for Steve Bruce’s mandskab – i hvert fald, hvis der ikke bliver købt mere ind. Sidstnævnte har også i forårssæsonen set farlig ud og scorede to mål i holdets imponerende 2-0 sejr over Atletico Madrid d. 26. juli.

Desuden kan den tidligere Tottenham-spiller og målsluger Darren Bent blive det helt store hit i klubben, og lignende forventninger er der til midtbanedynamo Lorik Cana, der meget vel kan vise sig at være et røverkøb af Sunderland.

To watch

Den 21-årige U21-landsholdsspiller for The Three Lions, Fraizer Campbell, var for to sæsoner siden med til at bringe Hull City i Premier League, og han gjorde det med manér. 15 mål i 34 kampe retfærdiggjorde det navn, han året forinden havde fået i Royal Antwerpen – nemlig ”Super Campbell”. I den foregående sæson blev det kun til få kampe for Tottenham, men alligevel gjorde han sig bemærket, og ligeledes gav han flere prøver på sit talent for landsholdet. Det bliver derfor ganske spændende at se, hvor langt hans talent kombineret med betydelige spilminutter rækker i Premier League.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)

Gordon

Bardsley – Nosworthy/Da Silva – Ferdinand – Collins

Malbranque – Cana – Reid – Richardson

Jones/Campbell - BentFulhamKlubfakta

Stadion: Craven Cottage, London

Kapacitet: 22.200

Kaldenavn: Cottagers

Manager: Roy Hodgson

Placering 2008/2009: Nr. 7 (kvalifikation til Europa League)

Statistik: 14-11-13 (39-34).

Hjemme: 11-3-5 (28-16). Ude: 3-8-8 (11-18)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 10-11

Sidste sæson

Fulham havde en fantastisk sidste sæson. Holdet gik fra at kæmpe om overlevelsen i Premier League til at kæmpe om pladser i Europa League, hvilket lykkedes takket være en bundsolid defensiv, som blot lukkede 34 mål ind i sæsonen (4. bedst), og en utrolig hjemmebanerekord, som talte hele 11 sejre. Således avancerede Fulham fra en 17. plads i forrige sæson til en imponerende 7. plads i den forgangne.

Denne sæson

Roy Hodgson gjorde et fantastisk arbejde med holdet i sidste sæson, men spørgsmålet er nu, om han formår at holde dampen oppe og gøre kunststykket efter i en sæson, som nu også byder på europæiske kampe. På transferfronten er der stort set intet sket på Craven Cottage, men hvis the Cottagers igen i år skal blande sig i kampen om de europæiske pladser, skal der hentes forstærkninger til den noget tyndbesatte trup, som på ingen måde kan måle sig med de formodede konkurrenter fra Tottenham og Manchester City.

Profil(er)

Forsvarsklippen Brede Hangeland havde en fantastisk sæson sidste år, og det ville være et kæmpe tab, hvis han skulle skifte til en stor klub i dette transfervindue. Flere europæiske topklubber har vist interesse for nordmanden, som af mange regnes for en af de bedste centrale forsvarer i ligaen, og derfor er det altafgørende, at Fulham holder fast i ham, hvis sidste sæsons 7.plads skal forsvares.

To Watch

Der er ikke så meget nyt i Fulham-truppen til den nye sæson (endnu), men alligevel synes vi man skal holde et vågent øje med venstrebacken Paul Konchesky, som ikke er bange for at gå med frem, hvilket han viste flere prøver på sidste sæson, hvor det bl.a. blev til et flot langskudsmål.

Stærkeste opstilling

Schwarzer

Paintsil – Hangeland – Hughes – Konchesky

Davies – Etuhu – Murphy - Dempsey

Johnson – ZamoraBoltonKlubfakta

Stadion: Reebok Stadium

Kapacitet: 28.000

Kaldenavn: Wanderers

Manager: Gary Megson

Placering 2008/2009: Nr. 13

Statistik: 11-8-19 (41-53).

Hjemme: 7-5-7 (21-21). Ude: 4-3-12 (20-32)

Forventet 2009/20010-placering: Nr. 12-13

Sidste sæson

Bolton havde en svær start på sidste sæson, men med den klassiske hårde fight og den direkte spillestil, begyndte Gary Megsons tropper så småt at skrabe point sammen, og det hele endte med en udmærket sæson for the Trotters, som avancerede tre pladser i forhold til forrige sæsons 16. plads.

Denne sæson

Forud for den nye sæson har manager Megson proklameret, at Bolton ikke blot skal avancere yderligere i tabellen i forhold til sidste sæson, men i høj grad også tillægge sig en ny og mere seværdig spillestil. Det direkte og fysiske spil skal ifølge Megson erstattes af mere boldbesiddelse og angrebsvenligt fodbold. Det lyder umiddelbart romantisk, men spørgsmålet er, om han reelt har spillerne til det? I skrivende stund mangler the Trotters i høj grad en skarp angriber, mens det skal blive spændende at se, om nytilkomne Sean Davis kan svinge den kreative taktstok på den offensive midtbane.

Profil(er)

Hårdtarbejdende Kevin Davies er klart holdets største offensive trussel, og medmindre det lykkes for Megson at hente de nødvendige offensive forstærkninger, så afhænger Bolton i dén grad af målene fra hans fødder.

To Watch

Svenske Johan Elmander har haft utroligt svært ved at finde vej til netmaskerne i sin tid i Bolton, men en mere offensiv og angrebsivrig spillestil vil sandsynligvis komme den svenske landsholdsangriber til gode.

Stærkeste opstilling

Jaaskelainen

A. O’Brien – Steinsson – Knight – Ricketts

Gardner – Muamba – Davis - Taylor

Davies – ElmanderWiganKlubfakta

Stadion: JJB Stadium, Wigan

Kapacitet: 25.000

Kaldenavn: The Latics

Manager: Roberto Martinez

Placering 2008/2009: Nummer 11

Statistik: 12-9-17 (34-45)

Hjemme: 8-5-6 (17-18). Ude: 4-4-11 (17-27)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 12-14

Sidste sæson

Wigan Athletic havde under manager Steve Bruce en fremragende efterårssæson, hvor klubben var oppe og snuse til europæisk klubfodbold. Med benhård spillestil og særligt tre profiler i form af midtbanespillerne Wilson Palacios og Antonio Valencia samt angriberen Emile Heskey var holdet en torn i øjet på samtlige tophold. Desværre for Bruce’s tropper mistede de Palacios og Heskey i januar til hhv. Tottenham og Aston Villa, og det åbenbarede holdets mest grundlæggende problem – en ualmindelig stor mangel på bredde.

Denne sæson

The Latics har med salget af Antonio Valencia i juni måned fået en del penge i klubkassen, men indtil videre er det ikke lykkedes dem at erstatte ham bare tilnærmelsesvist. Derudover jagter flere klubber også U21-spilleren fra England Lee Cattermole, så der bliver nok at se til for den nyudnævnte manager Roberto Martinez.

Ikke desto mindre har optakten ser ganske lovende ud, og specielt har spillere som Hugo Rodallega, Charles N’Zogbia og også nyindkøbte Jason Scotland, der scorede 24 mål i The Championship sidste år, imponeret.

Det skulle være underligt, hvis der ikke bliver købt yderligere ind, men som det ser ud lige pt., står holdet på ingen måde lige så stærkt, som de gjorde sidste år på samme tid. Spørgsmålet er så bare, om Roberto Martinez’ forskellige spillestil fra Steve Bruce’s ditto kan gøre forskellen for et hold, der sluttede på en særdeles godkendt 11. plads forrige sæson.

Profil(er)

Lee Cattermole er for nyligt af manager Martinez blevet beskrevet som ”en perfektionist og en vinder”, og den unge engelske midtbanespiller får en nøglerolle i den kommende sæson. Det er ikke tilfældigt, at Sunderland har fået afvist et bud, og at både Arsenal og Liverpool er blevet sat i forbindelse med ham.

Derudover har den colombianske angriber Hugo Rodallega vist fine kvaliteter siden skiftet til Wigan for et halvt år siden. Trods en stadig spinkel Premier League-erfaring bør hans evner til at gå begge veje og afslutte med både højre og venstre ben give ham og holdet 10+ mål.

To watch

Unge Cattermole kunne sådan set også nævnes i denne kategori, men da han allerede er nævnt, vil vi i stedet påpege ireren James McCarthy, der skrev under med klubben for ca. 2 uger siden. Den kun 18-årige midtbanespiller er før blevet sammenlignet med Steven Gerrard i spillestil og blev kåret som ”Scottish young player of the Year”. Wigan vil nok forsøge at udvikle ham så hurtigt som muligt, og klubben har da også før givet plads til unge spillere – så mon ikke også, McCarthy kan få sin andel af minutterne i den kommende sæson.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)

Kirkland

Melchiot – Bramble – Scharner – Figuora

Gómez – Brown – Cattermole – N’Zogbia

Scotland – RodallegaBlackburnKlubfakta

Stadion: EwoodPark, Blackburn

Kapacitet: 31.300

Kaldenavn: Rovers

Manager: Sam Allardyce

Placering 2008/2009: Nr. 15

Statistik: 10-11-17 (40-60).

Hjemme: 6-7-6 (22-23). Ude: 4-4-11 (18-37)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 13-14

Sidste sæson

Efter en fin 7.plads i sæsonen 2007/08 var forventningerne og ikke mindst presset på Blackburns nye manager og arvtager efter succesrige Mark Hughes stort inden sidste sæson. Paul Ince formåede da heller ikke at fortsætte den fremgang Hughes havde sat i gang hos the Rovers, og efter en miserabel efterårssæson blev han erstattet af Sam Allardyce, som fik reddet Blackburn fra en truende nedrykning.

Denne sæson

Sidste sæson endte med at blive én stor kamp for overlevelse for Blackburn, og derfor skal det blive spændende at se, hvad Big Sam kan udrette over en hel sæson på Ewood Park. Holdet er dog en smule svækket i forhold til sidste år, da angrebsstjernen Roque Santa Cruz, som så mange andre i denne sommer, er skiftet til Manchester City, mens midtbaneslideren Aaron Mokoena, angrebsreserven Matt Derbyshire og forsvarsreserven Andre Ooijer også har søgt nye græsgange.

Ind er kommet danske Lars Jacobsen, franske Gäel Givet på en halvårig lejeaftale, Chelseas stortalent Franco di Santo og de to midtbanetalenter Elrio van Heerden og Steven N’Zonzi, hvor især sidstnævnte kan blive et spændende bekendtskab. Indkøbene har hovedsagligt styrket den skrantende defensiv, hvilket formentlig har været topprioritet for Big Sam, men trods ihærdige forsøg med bl.a. Real Madrids Ruud van Nistelrooy, er det ikke lykkedes at hente en erstatning for Santa Cruz, og det kan være svært at se Blackburn avancere betydeligt i forhold til sidste år.

Profil(er)

Gäel Givet kom til i januar på en halvårig lejeaftale (fra Marseille hvor hans karriere var gået i stå). Nu har han så skrevet en kontrakt på 4 år og kan fortsætte med at forstærke de bageste geledder, mens Benni McCarthy og Jason Roberts for alvor skal træde i karakter efter salget af Santa Cruz.

To Watch

Midtbanetalentet Steven N’Zonzi har allerede imponeret i et par træningskampe for the Rovers, så hold øje med den unge franskmand, som trods sin store statur har mere at byde på end blot de åbenlyse fysiske kvaliteter. Derudover har 20-årige Franco Di Santo også længe været set som det helt store, men endnu er det ikke lykkedes ham at score i en Premier League-kamp, hvorfor det bliver spændende at se, om han via mere spilletid i Blackburn kan finde vej til netmaskerne.

 

Stærkeste opstilling

Robinson

Jacobsen – Nelsen – Givet – Warnock

Dunn – Reid – N’Zonzi – Gamst-Pedersen

Roberts – McCarthyStoke CityKlubfakta

Stadion: Britannia Stadium, Stoke-on-Trent

Kapacitet: 28.383

Kaldenavn: The Potters

Manager: Tony Pullis

Placering 2008/2009: Nummer 12

Statistik: 12-9-17 (38-55)

Hjemme: 10-5-4 (22-15). Ude: 2-4-13 (16-40)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 15-16

 

Sidste sæson

Stoke City var nyoprykkere i Premier League, og ikke mange eksperter spåede dem nogen stor sæson – ja faktisk troede de fleste, at de var næsten garanterede nedrykkere. Men sådan gik det ikke, og via en skarp hjemmebane og en langt-kastende Rory Delap tog holdet fusen på den bedste engelske række og endte på en flot 12.plads.

Denne sæson

Træner Tony Pullis overlevede sin første Premier League-sæson, og han kan nu se frem til at guide holdet mod endnu én af slagsen. Der er ikke sket mange ændringer fra forrige sæson, og én af grundene er ifølge Pullis, at markedet ikke er faldet til ro endnu. Ikke desto mindre har de sikret sig Dean Whitehead fra Sunderland, og den engelske midtbanemand har allerede gjort sig bemærket i træningskampene.

The Potters ser skarpest ud i angrebet, hvor både Fuller, Kitson og Beattie er beviste målscorere. Sidstnævnte er for øvrigt kun 11 mål fra at have scoret 100 i den bedste engelske fodboldrække.

Profil(er)

Den 191 centimeter høje angriber Ricardo Fuller scorede næsten en tredjedel af holdets mål sidste sæson, og kan han præstere noget tilsvarende i år, står Stoke med gode kort på hånden til endnu en fin placering. Fullers fysik er skræmmende for de fleste forsvarsrækker, og han bliver en vigtig spiller på et mandskab, der kun scorede ét mål pr. kamp i 2008/2009-sæsonen.


Vigtig er også den danske landsholdskeeper Thomas Sørensen.
 

To watch

Pullis’ mandskab er ikke ligefrem spækket med unge talenter, men én spiller, der allerede har fået masser af spilletid og vist sit værd på højeste niveau, er den 21-årige forsvarsspiller Ryan Shawcross. Den tidligere Manchester United-ungdomsspiller har imponeret i sin første Premier League-sæson, og han ser ud til at blive en sikker mand i startopstillingen.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)

Sørensen

Griffin – Shawcross – Faye – Higginbotham

Whelan – Whitehead – Delap/Diao – Etherington

Fuller/Beattie – KitsonBirminghamKlubfakta

Stadion: St. Andrew’s

Kapacitet: 30009

Kaldenavn: The Blues

Manager: Alex McLeish

Placering 2008/2009: Nr. 2 i The Championship

Statistik: 23-14-9 (54-37)

Hjemme: 23-14-5 (30-17). Ude: 9-9-5 (24-20)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 15-17

Sidste sæson

Birmingham var på forhånd favoritter til at nappe en af de tre oprykningsbilletter fra The Championship efter holdet endnu en gang rykkede ned fra Premier League forrige år. Birmingham satte sig også fra start på topplaceringerne i den næstbedste række, og især i kraft af en utrolig stærk defensiv lykkedes det Alex Mcleish og co. at sikre 2. pladsen og således direkte oprykning til Premier League.

Denne sæson

Målet for et oprykkerhold er som altid overlevelse, men for et elevatorhold som Birmingham er det efterhånden kravet, at man nu bider sig fast i den bedste række. Med en rutineret manager som Alex McLeish ved roret bør det bestemt heller ikke være et urealistisk mål/krav.

Roger Johnson og Scott Dann fra hhv. Coventry og Cardiff er blevet hentet som forstærkninger til den i forvejen stærke defensiv, og Joe Hart er lejet i Manchester City til at give Maik Taylor konkurrence mellem stængerne, mens der er mere tvivl om offensiven, som indtil nu blot er blevet forstærket med veteranen Lee Bowyer og skotten Barry Ferguson. Sidstnævnte bør dog styrke holdet, hvis han kan finde sit vante niveau i Premier League.

Profil(er)

Barry Ferguson er ny på holdet, men kan hurtigt vise sig at blive en stor gevinst for Birmingham, hvis han kan finde sig til rette i motorrummet på den centrale midtbane. Sidste sæsons topscorer med 14 fuldtræffere, Kevin Philips, er selvfølgelig også værd at nævne, men med sine 36 år er det tvivlsomt, hvor meget spilletid den gamle målræv får i denne sæson.

To watch

Alex McLeish har købt spændende ind til denne sæson, hvor der især er store forventninger til unge Scott Dann fra Coventry, som er købt ind for omkring 5 mio. pund. Dann skal kæmpe med Taylor og Ridgewell om pladserne i det centrale forsvar, men en lang sæson i vente bør der blive en del spilletid til det unge forsvarstalent. Foruden Dann har McLeish været ude og bruge mange penge på det 23-årige angrebstalent Cristian Benitez fra mexicanske Santos Laguna, som angiveligt skulle være købt for et rekordstort beløb.

Stærkeste startopstilling

Taylor/Hart

Murphy - Ridgewell – Taylor/Dann – Carr

Larsson - Ferguson – Carsley - Bowyer

Phillips – Jerome/Benitez


Wolverhampton

Wolverhampton

Klubfakta

Stadion: Molineux, Wolverhampton

Kapacitet: 28.525

Kaldenavn: Wolves

Manager: Mick McCarthy

Placering 2008/2009: Nummer 1 i The Championship

Statistik: 27-9-10 (80-52)

Hjemme: 15-5-3 (44-21). Ude: 12-4-7 (36-31)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 16-17

Sidste sæson

Ulvene tog 1.pladsen i den næstbedste række i engelsk fodbold, da de suverænt sluttede med 90 point – hele syv point foran Birmingham. Manager McCarthy’s hold havde samtidigt flest scoringer og den sjettebedste defensive statistik. Det lykkedes mandskabet af få tre spillere med i Championship Team of the Year, og McCarthy tog æren som bedste manager. 

Denne sæson

Via nyerhvervelserne Kevin Doyle, angriber, Nenad Milijas, midtbane, og sandsynligvis Chelsea’s stortalent Michael Mancienne på låns håber klubben at kunne bide sig fast i Premier League. Overlevelse er det eneste succeskriterium, men skader til vigtige spillere kan resultere i en noget broget start og gøre dette yderst vanskeligt. Men formår nøglespillerne at holde sig skadesfri, ser chancerne mht overlevelse dog bestemt lovende ud.

Profil(er)

Udover Michael Kightly og Sylvan Ebanks-Blake, der begge spillede en stor rolle sidste sæson og kom på Championship Team of the Year, får Doyle og Milijas med stor sandsynlighed noget at skulle have sagt. Førstnævnte scorede 18 mål sidste år i The Championship, og han var ønsket af flere Premier League-klubber. Sidstnævnte blev kåret til årets spiller i den serbiske liga, og han har allerede imponeret i træningskampene.

To watch

Det tidligere Manchester United-talent, Sylvan Ebanks-Blake, blev topscorer sidste år i The Championship med hele 25 mål, og hans bedrifter gav ham flere kampe på U21-landsholdet. Han er både teknisk og fysisk stærk, og det bliver spændende at observere, om talentet rækker på højeste plan.

Stærkeste startopstilling (4-4-2)

Hennessey

Foley – Berra – Craddock/Stearman/(Mancienne) – Elokobi

Kightly – Milijas – Henry – Jarvis

Ebanks-Blake – Doyle


Portsmouth

Klubfakta

Stadion: Fratton Park, Portsmouth

Kapacitet: 20.200

Kaldenavn: Pompey

Manager: Paul Hart

Placering 2008/2009: Nummer 14

Statistik: 10-11-17 (38-57)

Hjemme: 8-3-8 (26-29). Ude: 2-8-9 (12-28)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 17-18

 

Sidste sæson

Man forventede sig meget af Portsmouth i sidste sæson, da de sæsonen inden var blevet nummer otte og via sejr i FA Cuppen skulle spille europæisk fodbold. Desværre for den lille sydengelske klub skuffede holdet på stort set alle fronter og sluttede på en 14.plads. Men faktisk så det endnu værre ud i februar, da klubben lå til nedrykning, og man blev nødt til at fyre Tony Adams og ansætte Paul Hart for at redde kastanjerne ud af ilden.

Sæsonen igennem var Pompey ramt af skader, og specielt var tabet af Nico Kranjcar i begyndelsen en åbenlys svækkelse. Den kroatiske spilstyrer var en bærende kraft på midtbanen i sæsonen forinden, og var muligvis én af Premier Leagues mest fremtrædende på dén plads.

Denne sæson

Klubbens nye formand kommer formentlig til at hedde Sulaiman Al-Fahim, hvilket i givet fald giver masser af penge til spillerindkøb. Problemet er imidlertid, at Paul Hart endnu ikke har været ude efter spillere med tilstrækkelig kvalitet til at dække hullerne efter Sean Davis, Jermaine Pennant, Noe Pamarot, Glen Little Jerome Thomas, Glen Johnson, Peter Crouch og muligvis Sol Campbell og David Nugent. Hypotetisk, men tænkeligt, kan Kranjcar, Sylvain Distin og David James være de eneste reelle topspillere tilbage, når sæsonen går i gang d. 15. august.

Indtil nu har ledelsen kun skrevet under med forsvareren Aaron Mokoena fra Blackburn samt angriberen Frederic Piquionne på låns fra Lyon, og det ser på ingen måde fyldestgørende ud. Med spillermaterialet til rådighed pt. er det uhyre svært at se dem overgå den netop opnåede 14. plads.

Profil(er)

Landsholdsmålmand James har været en stabil stopklods i Premier League i mere end ét årti, og han er utvivlsomt én af de få spillere tilbage, fra hvem man forventer gode præstationer.

Derudover bliver Nico Kranjcar den spiller, der skal binde alt sammen på midtbanen, så det er afgørende, at han holder sig skadesfri.

To watch

Den 23-årige forsvarsspiller Younes Kaboul skiftede i 2008 fra Tottenham til Portsmouth. Han har tidligere været kaptajn for Frankrigs U21, og Tony Adams beskrev ham i november som ”klubbens fremtid” og som en spiller, der ”har det hele”. Hvis Sol Campbell forlader Pompey, bliver det mere afgørende end nogensinde, at Kaboul stiger i niveau.

Stærkeste startopstilling (4-1-3-2)

James

Finnan – Kaboul – Campbell – Hreidarsson

Mokoena

Diop – Kranjcar – Belhadj

Utaka – Kanu/ PiquionneHull CityKlubfakta

Stadion: KC Stadium, Kingston Upon Hull

Kapacitet: 25.404

Kaldenavn: The Tigers

Manager: Phil Brown

Placering 2008/2009: Nr. 17

Statistik 2007/2008: 8-11-19 (39-64)

Hjemme: 3-5-11 (18-36). Ude: 5-6-8 (21-28)

Forventet 2009/2010-placering: Nr. 18-19

Sidste sæson

Oprykkerne fra Hull City tog Premier League med storm sidste sæson, hvor Phil Browns mandskab gik uimponeret til opgaven og tog de fleste hold på sengen med et aggressivt presspil og en offensiv spillestil. Vi tør ikke sige, om den gode start blev en sovepude for the Tigers, om de andre hold så småt fik gennemskuet oprykkernes stil, eller om Phil Browns tropper simpelthen løb tør for kræfter, men ikke desto mindre gik det efter et par måneder helt i stå for Hull.

Selvom ingen talte om nedrykningsfare efter den gode sæsonstart, kæmpede Browns mandskab helt ind til sidste spillerunde for at undgå at ryge retur til The Championship, men med allermindste margin reddede oprykkerne endnu en sæson i den bedste række.

Denne sæson

Hull var decideret heldige med ikke at rykke ud sidste sæson, og derfor skal der i den grad nye boller på suppen i denne sæson. Phil Brown og co. skal finde tilbage til det aggressive og opportunistiske spil, som overraskede alt og alle i starten af sidste sæson og samtidig resulterede i en masse point. Spørgsmålet er blot, om the Tigers har spillerne til det?

Forleden sikrede manager Brown sæsonens to første forstærkninger i form af den unge angriber Jozy Altidore fra Villareal og midtbaneslideren Seyi Olofinjana fra rivalerne fra Stoke, som begge kan gå ind og styrke holdet – især i bredden. Alligevel tvivler vi på, at det er nok til at løfte holdet markant, og især de defensive mangler kan komme til at koste i denne sæson, hvor the Tigers heller ikke kan leve på oprykningsgejsten fra sidste år.

Profil(er)

Efter en fin første sæson i Premier League har forsvarsstyrmanden Michael Turner allerede tiltrukket sig opmærksomhed fra flere af de store klubber, men det er heldigvis for Hull lykkes at holde på Turner, som selv sagt er en uundværlig brik i defensiven.

To watch

Hull har netop hentet den unge amerikanske angriber Jozy Altidore i Villareal, som man har store forventninger til. I en alder af blot 19 år har Altidore allerede optrådt på det amerikanske landshold 14 gange, hvor det er blevet til hele syv mål, og han kan blive et rigtigt spændende bekendtskab, som reserve (eller på sigt som fast mand) i Hull-angrebet.

Stærkeste opstilling

Myhill

Dawson – Zayatte – Turner - Mouyokolo

Mendy – Bullard – Boateng – Kilbane

Cousin – GeovanniBurnleyKlubfakta