Lørdag aften kan Nicki Pedersen vinde den 13. individuelle VM-guldmedalje til Danmark siden Ole Olsen snuppede den første i 1971. Lad os håbe at 13 ikke bringer uheld...

Med en sejr kommer Nicki, der er forsvarende verdensmester, op ved siden af Ole Olsen og Erik Gundersen, som begge har tre titler. Så er det kun Hans Nielsen som ligger foran med 4 individuelle VM-titler. Der er dog et pænt stykke op til Hans Nielsen samlede høst på 22 verdensmesterskaber (inklusive par- og hold-VM).

Grand Prix-serien, og dermed det individuelle VM i speedway, skulle egentlig have fundet sin afslutning sidste lørdag. Men det blev aflyst. Og efter skandalen i Gelsenkirchen, hvor banen på Veltins Arena auf Schalke var for blød og våd til speedway, har man nu rykket Grand Prix-finalen til polske Bydgoszcz (som også lagde slagger til et grand prix for en måned siden; den gang vandt Greg Hancock), en beslutning som ikke falder i alles smag.

Især Tomasz Gollob og Nicki Pedersen har fordel af flytningen. Gollob er fremragende på den polske hjemmebane, og Nicki Pedersen, der fører serien, kan blive lidt mere klar til løbet ovenpå sit styrt for nyligt. Han er 15 point for Jason Crump. Det bør være nok.

Selvom der er kørt 10 af 11 afdelinger af årets serie, og selv om verdensmesteren - og søvvinderen - næsten er kåret på forhånd, så er der fortsat meget på spil. Medaljerne skal trods alt lige placeres, og der er fortsat kamp om 8. pladsen, der giver en ny billet til næste års serie. Og til allersidst skal alle grand prix-vinderne køre et superheat om 200.000 dollars.

DK4 er kanalen som sender dirkete på lørdag fra klokken 19.00.

Hold øje med tip på denne side.

Stillingen med 1 grand prix tilbage

1 Nicki Pedersen 161 point (mit bud før sæsonen: 1)
Nicki Pedersen har haft en fremragende sæson, som højst sandsynligt giver ham karrierens tredje VM-guld. Trods problemer med galdesten har Nicki kørt godt i 9 grand prix løb. Kun i det seneste løb i Lonigo havde Nicki Pedersen en offday.
Han har været styrtet i Polen, og har slået kroppen gul og blå, så han har fordel af den ekstra uges pause den ubrugelige bane i Gelsenkirchen har medført. Jeg tror ikke vi vil se Nicki som vinder af det sidste grand prix-løb, men VM-guldet tror jeg han kører hjem. Sidst de kørte i Bydgoszcz var Nicki 12 point bedre end Jason Crump. Lige nu er han 16 point foran Crump i VM-stillingen – og skal dermed blot bruge 9 point for at vinde VM guldet (man kan højst vinde 24).

2 Jason Crump 145 point (2)
Jason Crump var allerede 15 point efter Nicki Pedersen efter 2 grand prix løb. Nu er der kørt 10 løb og afstanden er cirka den samme. Det var altså starten af sæsonen, der nok kostede Crump guld-chancerne i år.
Jason Crump var en af dem, som ikke ønskede finalen i Bydgoszcz. Noget man godt kan forstå, da banen aldrig har været noget for ham. Han er med i superheatet om 200.000 dollars. Han har 16 point ned til Hancock på tredjepladsen.

3 Greg Hancock 129 point (8)
Greg Hancock har haft en fin sæson med sejren netop her i Bydgoszcz som sæsonens højdepunkt. Men til trods for han vandt sidste gang i Bydgoszcz, så ligner det en meget svær opgave at holde Tomasz Gollob bagved. Hancock har som den eneste deltaget i alle grand prix løb siden 1995. Han er sikker på en plads i næste års serie, og en fremgang fra sidste års 6.plads.

4 Tomasz Gollob 127 point (7)
Tomasz Gollob har fået sin anden ungdom denne sæson. Han har vundet i både Krsko og Parken. Sidste gang de kørte i Bydgoszcz vandt Gollob de første 6 heats for så at blive nummer 3 i finalen. Han kan om nogen finde de rigtige linier i Bydgoszcz. Flytningen af grand prixet har gjort Gollob til bronze-favorit. Det vil være første medalje til den 37- årige polske nationalhelt siden 2001. Han står også med gode chancer i superheatet, hvor han starter fra bane 2.

5 Hans Andersen 123 point (5)
Hans Andersen reddede sæsonen i det seneste grand prix, som han vandt da Crump fik problemer med cyklen. Derudover har der været to andenpladser i løbet af året. Selvom en 5.plads nok er skuffende for Hans Andersen, så har han haft en fin afslutning på sæsonen. Han har vundet guld i hold VM og bliver nok polsk liga mester søndag. Banen i Bydgoszcz er ikke favoritbanen for Hans Andersen, og selvom han på papiret kan nå en bronze medalje, så skal der gå meget galt for Hancock og Gollob, hvis dette skal lykkes.

6 Leigh Adams 110 point (3)
Leigh Adams har ikke kunne leve op til sidste sæsons sølvmedaljje. Han har vundet to grand prix løb i Leszno og Målilla, men ellers har serien kun været en nedtur for Adams i år. Han er dog sikker på en plads i næste sæson, som også bliver hans sidste. Hans hjemland Australien får et grand prix næste år, og det bliver afslutningen for Adams.
Han var i semifinalen på banen for godt en måned siden.

7 Andreas Jonsson 88 point (4)
Andreas Jonsson har ikke kunne leve op til sidste sæson, hvor han vandt i både Danmark og Tyskland. Han har været meget stabil, og har været med i stort set alle semifinaler. Men derfra er det kun lykkes svenskeren at gå videre til finalen een gang. Han er også at finde i feltet til næste år, og det kan blive som polak. Jonsson har nemlig ansøgt om polsk statsborgerskab.
Jonsson kører til dagligt for Bydgoszcz og må få en lille fordel af det. Han døjer dog med maveproblemer.

8 Rune Holta 73 point (9)
Rune Holta har taget springet fra Norge til Polen, hvilket har givet ham to guldmedaljer i hold VM. Holta vandt sit første grand prix nogensinde i Göteborg denne sæson, hvilket har givet ham inderbanen til superheatet. Han kører dog med et brækket kraveben i øjeblikket, og udover sejren i Göteborg så har det ikke været Holtas sæson. Han skal i top 8 for at være med i serien næste år.

9 Scott Nicholls 70 point (11)
Scott Nicholls bliver igen i år bedste englænder i serien. Han er kun 3 point efter Holta på 8.pladsen, som vil give direkte adgang til næste sæson. Nicholls har dog ikke samme pres på sig, da han med 99 procent sikkerhed vil få et af fire wildcard til næste sæson, da en grand prix-serie uden englændere ikke accepteres.

10 Bjarne Pedersen 66 point (6)
Bjarne Pedersen mistede to grand prix-løb tidligere på sæsonen pga. en håndskade. Det er den skade som med al sandsynlighed koster ham pladsen i grand prix-serien næste år. Han udtalte på et tidspunkt at han alligevel ville melde fra til næste sæsons serie selvom det skulle lykkes ham at slutte som nummer 8, men det var en billig udmelding; på det tidspunkt var han langt væk fra 8 pladsen. Nu kørte han et flot løb senest, hvor han blev nummer 2. Men han når næppe op. Sidst i Bydgoszcz blev det til bare 4 point.

11 Fredrik Lindgren 64 point (13)
Fredrik Lindgren har haft en svær første sæson i serien, med andenpladsen i Göteborg som årets højdepunkt. Han har ikke gode minder fra banen i Bydgoszcz, da han sluttede med et rundt 0 tidligere på sæsonen. Lindgren har dog gode chancer for et wildcard til næste år.

12 Niels Kristian Iversen 59 point (12)
Niels Kristian Iversen har haft en sæson plaget af lidt skader. Noget som har kostet ham chancen for at kvalificere sig direkte til næste sæson. Han er første reserve til serien via 4.pladsen i kvalificeringen. Et wildcard til Iversen virker ikke som en mulighed, da Danmark allerede har Bjerre, Pedersen og Andersen med næste år. Der er også politik i speedway.

13 Chris Harris 54 point (10)
Chris Harris vandt i sidste sæson det engelske grand prix i Cardiff. Det har han ikke været i nærheden af i denne sæson. Harris har dog ligesom Nicholls meget store chancer for et wildcard, da der skal englændere med i serien. Banen i Bydgoszcz er ikke lige noget for Harris.

14 Krzysztof Kasprzak 52 point (14)
Krzysztof Kasprzak har ikke kunne leve op til andenpladsen sidste år i Bydgoszcz. Det er blevet til to pladser i semifinalen, og et exit fra serien efter denne sæson. Et wildcard kommer ikke i spil for Kasprzak. Lykkes det Polen at få et wildcard, så går det til Jaroslaw Hampel.

15 Lukas Dryml 39 point (15)
Lukas Dryml slutter som ventet på sidstepladsen i serien. Hans niveau er langt fra godt nok til at være med. Så helt naturligt kommer vi ikke til at se ham i serien i 2009, bortset fra grand prixet i Prag, som han har chancen for at få et wild card til.