Hvornår starter foråret, blev der spurgt i radioen forleden. En meteorolog kunne ikke svare, men det kunne en fodboldfan: ”Det er da når Superligaen går i gang...”

Det gør den snart - 11. marts - og vi er en del, der sidder på nåle og dårligt kan vente. Heldigvis har SAS-ekspert Rasmus Olesen givet sig i kast med en optakt til den resterende del af sæsonen, så vi har noget at fordrive tiden med.

Superliga-optakten er delt i tre og starter i dag med et kig på bundstriden, ligaens dårligste tredjedel.

Kommentarer til denne optakt kan skrives i denne forumtråd: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=20563&ForumID=9

Det kan i øvrigt anbefales at tjekke ind på BetXperts SAS Liga-side - hvor man allerede nu kan finde tip til forårssæsonen: http://www.betxpert.com/ekspert/dan/

Indledning

Det vil være en stor overraskelse hvis de to nedrykkere ikke skal findes blandt de fire hold som i øjeblikket ligger i den nederste tredjedel:

9 Silkeborg 20 point
10 Horsens 19
11 AGF 16
12 SønderjyskE 13


Vi kan såmænd også trække det endnu skarpere op og udpege de to hold, der sandsynligvis kommer til at sidde med sorteper: Det er der ingen problemer i, for selv en abe - med lidt sans for sport og et avis-abonnement - kan nå frem til samme konklusion:

SønderjyskE spiller en frisk omgang fodbold, men rent defensivt er man ikke gearet til superligaen. Man lukker for mange mål ind, og det kommer til at koste. I Horsens er problemet omvendt: Man spiller en imponerende defensiv, men har svært ved at skabe noget frem af banen. Man lukker ikke mål ind, men når man heller ikke selv scorer – så render man i længden ind i problemer.
De to oprykkere er de store favoritter til at trække nitterne i foråret, medmindre man vender tendenserne og bryder ud af rammerne. Overraskelser er før sket, men mange vil nok tabe kæben, hvis det bliver andre end disse to der smutter ned i 1. division.

SønderjyskE

I Sønderjylland har man været flittig i vinterpausen og tilmed fornuftig efter min mening. Oprykkerne har sluppet et par vigtige spillere. Jacob Olesen er gået til Viborg FF, og hans styrke og vilje vil være savnet i foråret. Nicolai Wael har definitivt indstillet karrieren, mens Leandro ikke fik tilbudt ny kontrakt, og Røgvi Jacobsen er taget tilbage til Island. Største savn er de offensive kræfter man har måttet afhænde, men dette er der til dels råd for.

To angribere er hentet til klubben i Simon A. Pedersen, lejet i Esbjerg, samt det columbianske stortalent Mosquera fra tyske Werder Bremen. Sidstnævnte bliver en interessant spiller at følge, mens Pedersen op til nu ikke rigtigt har bevist sit værd i superligaen. Til målmandsposten har man fået papir på Henrik Ipsen, som blev til overs i Silkeborg IF. En klar forstærkning, da Ipsen, på trods af sin høje alder, leverer nogle imponerende indsatser med jævne mellemrum. Han er guld værd for et hold i den lave ende af tabellen. Seneste skud på stammen har været en lejeaftale med AaBs Jacob Sørensen, også kendt under navnet ”Taz”. Han er tiltænkt en fast rolle på holdet og genforenes i SønderjyskE med Martin Pedersen, også udlejet fra AaB. Sørensen er fast mand på U21-landsholdet, og med fuld spilletid – som han langt fra havde i Aalborg - har han chancen for at vise sit værd. Potentialet er stort, men endnu ikke indfriet. Sidste mand man har hentet, er Morten Kruuse, hentet i Helsingborg, hvor han har været tilknyttet U-truppen. Et talent til venstrekanten for fremtiden, som ikke har de største chancer for at slå igennem i foråret.

Den før omtalte fornuft ligger netop i disse lejeaftaler. De styrker holdet uden at anstrenge budgetterne, og dette er god forretningsføring af en klub som ligger placeret som den gør. Ryger man i 1. division, så slipper man lejesoldaterne uden at måtte bøde for det på lønningssiden over en længere periode.

Men det store spørgsmål er, om SønderjyskE har gjort nok – eller rettere, satset i den rigtige retning. For i efteråret lå problemet i, at man rent defensivt ikke stod distancen. At hente en ny målmand og nye offensive kræfter er ikke nok i denne forbindelse. Man mangler styrke i det defensive, og mest af alt centralt. Skader har plaget det centrale forsvar, men selv med alle mand helt klar på ny, så får man svært ved at matche etablerede superligahold over 90 minutter. Vi vil i foråret se en masse målrige kampe, og det tegner ikke til at SønderjyskE trækker det længste strå. Skuden virker ikke til at kunne reddes eller vendes.

Bud på placering: 11-12

AC Horsens

Superligaens anden oprykker, ”Den gule fare” fra Horsens, kan ikke anklages for at være transfermarkedets mest aktive, men der skal også være mening med galskaben. En oprykker, som ligger i en nedrykningskamp, skal ikke oversatse med henblik på at overleve – det kan koste enormt hvis man skulle ryge i 1. division. Med denne fornuftige indgangsvinkel til tilværelsen har klubben hentet to unge afrikanske spillere.

Toufik Alolo, en 18-årig ghaneser, er tilknyttet holdet på en halv-årig kontrakt, og skulle samarbejdet vise sig lovende, kan kontrakten forlænges med et år. (Dog lover det ikke helt godt, da Alolo endnu ikke er dukket op i Danmark, og rygter siger at han har skrevet med en klub i hjemlandet). Anden ny mand i truppen har et velkendt efternavn for de fleste danske fodboldtilhængere: Joel Tchami, lillebror til OBs tidligere angriber Alphonse Tchami, er en offensiv spiller som kan træde ind på flere pladser. Han har en fortid i tyske Hertha Berlin og kan komme til at krydre det offensive spil hos de gule. Således har han allerede sat sit aftryk, med et mål i den seneste træningskamp mod Randers FC. Man måtte nøjes med 2-2 mod 1. Divisionens tophold, dog skal det siges at man til kampen havde sparet en lang række af de etablerede startere.

AC Horsens har spillet en række træningskampe i opstartfasen, og tendensen fra efteråret gentager sig. Man har ikke vundet én eneste kamp, og størstedelen er endt uafgjort. To nederlag er det blevet til mod hhv. Silkeborg og Legia Warzawa, begge 0-2. Man koncentrerer sig fortsat om en solid defensiv, og så må offensiven komme hen ad vejen. Denne indstilling kan række til en del uafgjorte kampe, men den bringer ikke et overflod af sejre.

På vej ind til sæsonens sidste 13 kampe ligger Horsens placeret som nummer 10, lige over stregen, med tre point ned til AGF. Skal man overleve i landets bedste række, er det nødvendigt med flere mål, og knap så mange uafgjorte resultater. Siden man indførte pointsystemet med tre point for en sejr, er det uafgjorte resultat blevet decimeret til et halvt nederlag, frem for en halv sejr. Selvom det er de uafgjorte resultater der gør at ACH ligger over stregen, så er det ikke den vej man skal redde sig. AGF vil sandsynligvis komme bedre med i løbet af foråret, og så er der ikke plads til mange fejl hos Kent Nielsens drenge før det pludseligt ser mørkt ud. Chancen foreligger der dog, men den er ikke enorm. AC Horsens spiller sidste træningskamp mod AGF 4. marts, hvor en sidste indikator kan hentes om bundstriden inden det går løs.

Bud på placering: 10-11

AGF

Uanset om det går godt, skidt eller midt i mellem, så er holdet fra Smilets By altid en af de mest omtalte hold i medierne. Taget i betragtning af hvor lidt man har udrettet i det seneste årti, så er man over-eksponeret i meget høj grad, men ”de hvide” er altid god for en overskrift eller to.

Vinterpausens største nyhed faldt inden efterårssæsonen var ovre, da man ansatte Esbjergs Ove Pedersen som cheftræner, efter Søren Åkebys exit. Den rolige og velovervejede jyde skal være AGFs billet tilbage til toppen af dansk fodbold, og umiddelbart ligner det en af de bedste beslutninger og handlinger man har gjort sig i det århusianske i mange år. Hans indstilling til fodbold passer til tiden, han får det bedste ud af spillerne og så passer han i det hele taget ret godt sammen med truppen i AGF.

I vinterpausen har man været nødsaget til at lade hele to angribere gå. Helgi Sigurdson er draget tilbage til Færøerne for at spille for Fram Reykjavik, mens klubbens yndling, topscorer Morten ”Duncan” Rasmussen, er blevet solgt til Brøndby IF. Sidstnævnte vil blive et stort savn, da han har været et af de største højdepunkter i klubben de seneste år. Men erstatningerne er ikke så ringe igen. Peter Graulund er hentet hjem fra Helsingborg i Sverige, mens Jesper Jørgensen har fået et skridt op af karrierestigen med et skift fra Frem i 1. division, hvor han havde masser af mål i støvlerne.
Længere bagud på banenn er veteranen Carsten Hemmingsen vendt tilbage til Fyn, hvor Dalum IF (kommende FC Fyn) får glæde af hans rutine. Men klubben har hentet en del forstærkninger, af blandet kvalitet. Cheikh Sarr er hentet i Lyngby – et 18-årigt stortalent, med fortid i Bordeaux, som siges at have en lovende fremtid. Målmand Morten Hyldgaard er hentet som gardering i Esbjerg, Lars Pleidrup (midtbane) er hentet i Lolland-Falster Alliancen, Mike Tullberg i Grenaa IF og ikke mindst Richard Henriksson i Brommapojkarna. Henriksson kan spille både centralt forsvar og venstre back. Sidste nye mand på skansen er Thomas Hansen, også centralt forsvar, hentet i Brøndby IF hvor han var blevet til overs.

AGF har med handlerne fået en bredere trup, men egentligt kan man ikke siges at være blevet mærkbart stærkere i truppen. Men med den nye træner er det ikke utænkeligt, at der falder en nødvendig ro over holdet og man får styr på de problemer der har hersket. I de seneste tre træningskampe har man fået tre uafgjorte mod FC Fredericia, Vejle og Esbjerg, men holdet er i en indkøringsperiode og træningsresultaterne kan ikke bruges til ret meget. AGF står med bedre kort end i efteråret, og chancerne for overlevelse er øget en del. Man ved aldrig helt hvad vej vinden blæser, men umiddelbart lysner det i Smilets By hvor mundvigene igen begynder at pege mere opad end nedad.

Bud på placering: 7-11

Silkeborg


På vej mod foråret har Silkeborg IF præsenteret et overskud på regnskabet, hvilket viser at man med små midler kan skabe en forretning med overskud. Men dog et lille et af slagsen: Det ligger på vippen, og netop således vil foråret nok også udarte sig. Man er indblandet i bundstriden, og selvom mange vil mene at Silkeborg er et af de hold der bare ikke kan rykke ned, så kan fakta ikke benægtes. Kun 4 point er der ned til AGF under stregen, og med et ret så strengt program i de tre første runder, så kan man hurtigt befinde sig i en situation man helst vil undgå. En tur til Viborg og to opgør mod Brøndby er ikke kampe man skal forvente sig det store af, selvom man har haft en fornuftig opstartsfase med gode træningskampe. Efter en sløj start er man kommet bedre efter det, med sejre over Randers og Horsens, samt to knebne nederlag til to af topholdene fra den bedste polske liga.

Til den første del af sæsonen må man fortsat undvære Kim Olsen i front, da han endnu ikke er komme sig over den skade der holdt ham ude hele efteråret. Men man har været aktiv på transfermarkedet, og selvom det ikke er blevet til meget, så har man garderet sig ind. Henrik Ipsen, holdets sikre skanse gennem mange år, ja faktisk siden legendariske Peter Kjær abdicerede og drog udenlands, er rejst til SønderjyskE - fordi David Preece i efteråret snuppede pladsen mellem stængerne. Jonas Troest er solgt til Hannover i Bundesligaen, men defensivt har man dækket sig ind med den islandske landsholdsforsvarer Bjarni Olafur Eiriksson, og han skulle indtil nu have gjort en god figur i træningskampene. Som ekstra sikring til angrebet er endnu en islænding hentet til klubben. Hørdur Sveinson har ligesom sin landsmand markeret sig i træning, og er allerede kommet på tavlen for Silkeborg. Det er uvist hvor han står når Olsen vender tilbage, men indtil da ser man ud til at være dækket fint ind oppe foran. Sidste nye mand er en god gammel kending i den røde trøje. FCMs anfører Michael Hansen, var i 1994 med til at hente klubbens eneste danske mesterskab, og han er mødt med åbne arme. Han er et stort plus for holdet der fra tid til anden har virket til at mangle tyngde på midtbanen, og dette kan Hansen give. Han kan løfte holdet og blive en vigtig brik, hvis man pludseligt skulle finde sig indblandet i kampen om at undgå nedrykning.

Af de fire bundhold er Silkeborg det hold der står bedst, og chancen for at de falder igennem virker ved første øjekast relativt lille. Men hvis man kommer ud af startblokken med nul point i tre kampe, så kan det godt få en negativ virkning som holdet skal bruge kampe på at ryste af sig. Træner Viggo Jensen er dog kendt som en mand der holder hovedet koldt (selv om det ikke ser sådan ud under kampene...) og strategierne varme. Silkeborg vil dog ikke skyde op gennem tabellen, det har man ikke holdet til, og det bliver til en placering i den kedelige ende endnu en gang.

Bud på placering:8-11