Så er ferien slut. SAS Ligaen letter påny og tager hul på sæsonen 2009/10.

Første fløjt lyder denne lørdag, men sæsonåbningen breder sig også over søndag og sågar mandag. Dette efter en midtuge hvor fire danske hold har været i ilden i europæiske klubturneringer: FCK, Brøndby, AaB og Randers.

FCK er i øvrigt bookmakernes - og oddsernes - topfavorit til at løbe med mesterskabet, i givet fald for andet år i træk. Næstfavorit er sidste sæsons bronzevinder Brøndby, tæt fulgt af sølvvinderne fra OB. Vi mener dog at OB har gode chancer for i hvert fald at havne foran BIF. Netop disse to hold møder i øvrigt hinanden på søndag, på Brødnby Stadion.

Nedrykningsfavoritter er oprykkerne fra HB Køge og Silkeborg samt SønderjyskE der med nød og næppe fik reddet sig i sidste sæson og nu, efter både bookmakernes og vores mening, klemmer sig ind mellem de to oprykkere som bedste bud på en taber.


Som optakt til den nye sæson har BetXperts SAS Liga-mand Kenneth Runge Andersen taget pulsen på alle 12 klubber og (i alfabetisk rækkefølge) gennemgået trupperne med tættekam: Hvem kan forventes at være stamspillere, og hvordan kommer det til at gå for holdet...?

Værsgo at læse - og kom endelig med kommentarer via funktionen forneden.

Se også de allerede udlagte eksperttip (diverse langtidsspil), på denne side.

Første runde
18/07 kl. 15: FC Nordsjælland - FC København
18/07 kl. 17:  FC Midtjylland - Esbjerg
19/07 kl. 14: SønderjydskE - Randers
19/07 kl. 16: HB Køge - Silkeborg
19/07 kl. 18: Brøndby - OB
20/07 kl. 19: AGF - AaB


Odds for mesterskab og nedrykning

Mesterskab
FC København 1.65 @ bet365* Betsson* Bwin* Gamebookers NordicBet*
Brøndby I.F. 4.50 @ Expekt*
OB 6.00 @ Scandic
FC Midtjylland 26.00 @ Centrebet
AaB 31.00 @ Expekt*
AGF 101.00 @ Eurobet
Randers FC 151.00 @ Expekt*
FC Nordsjælland 251.00 @ Eurobet Expekt*
Esbjerg F.B. 301.00 @ Expekt*

Nedrykning
Køge 1.45 @ bet365*
SønderjyskE 1.70 @ bet365*
Silkeborg IF 1.85 @ bet365*
FC Nordsjælland 8.50 @ Bwin* Unibet*
Esbjerg F.B. 13.00 @ bet365*
Randers FC 40.00 @ Unibet*
AGF 41.00 @ bet365*
Aab 151.00 @ bet365*
FC Midtjylland 201.00 @ bet365*


Optakt 2009/10: Bud på en slutstilling

1. FCK
2. OB
3. Brøndby
4. FCM
5. Randers
6. AaB
7. AGF
8. Esbjerg
9. FC Nordsjælland
10. Silkeborg
11. SønderjyskE
12. HB Køge


AGF

For godt og vel et halvt års tid siden benyttede århusianerne sæsonpausen til skifte træner Ove Pedersen ud med Erik Rasmussen. Det var samtidig et goddag til en ny spillestil, og selv om begyndelsen pointmæssigt var fattig, så holdt den gode Hr. Rasmussen fast i sit koncept og sine idéer om lynhurtigt pasningsspil tilsat hårdt og aggressivt presspil.

De manglede resultater medførte prompte pres fra medierne, der begyndte at spekulere i, om sædet under træneren nu ikke også var ved at blive varmt. Undertegnede var målløs. Ikke blot havde AGF spillet noget af det mest attraktive fodbold med masser af chancer (man kunne bare ikke score), men materialet var absolut heller ikke det bedste. Og når så der sidder 4-5 nøglespillere udenfor med skader konstant, så er det svært. Der var kampe, hvor AGF ikke var i stand til at stille med en regulær angriber!

På den baggrund synes jeg bestemt, at Erik Rasmussens første halve år i den jyske hovedstad var godkendt. Og nu hvor de skadede profiler kommer tilbage, så kan jeg godt forstår, de glæder sig til en ny sæson på lægterne i Århus.

Medaljer bliver det næppe til, men hvis man kan undgå samme skadesfrevens som i sidste sæson, så er AGF i min bog med i spillet om 4.pladsen. Man ser dog lidt svag/tynd ud på højre back og centralt midt, og Erik Rasmussen har da også erkendt, at holdet ikke er komplet endnu.

Holdet
Førstevalg mellem stængerne er nok fortsat Steffen Rasmussen.

I forsvaret har man valgt at leje Arthur Sorin ud til franske Sedan. Et halvt år på Fredensvang var ikke nok for den tidligere Kalmark-back til at overbevise om, at han var manden, man skulle satse på. I stedet er det nu op til Frederik Krabbe og Ulrik Lindkvist at nappe pladsen som højre back. Mark Howard og Dan Thomassen sidder sandsynligvis på de to pladser i midterforsvaret. Sidstnævnte var væk stort set hele foråret grundet en kompliceret knæskade, og hans comeback forstærker den defensive formåen.

Det samme kan man sige om venstre back Michael Lumb, der også var ude af billedet næsten hele foråret. Lumb har store kvaliteter offensivt og passer fremragende ind i Erik Rasmussens tanker om at få ført bolden hurtigt frem. Lumbs tilbagekomst er også et stort plus.

midtbanen er Jeremiah White og Jakob Poulsen nærmest selvskrevne til de to fløjpladser. Poulsen har fået sat så meget skub i sin karriere efter skiftet til AGF, at han har spillet sig ind i varmen på landsholdet. Hans dybdeløb er klassiske, han arbejder hårdt begge veje og er ikke bange for at fyre af fra distancen. Er måske AGFs vigtigste spiller netop nu.

Centralt synes Jerry Lucena sikker, og så har de fleste medier Benny Feilhaber til at gøre Lucena selskab, efter amerikanerens fine indsats ved Confederations Cup. Der er stadig noget uforløst potentiale i ham, men det skal retfærdigvis nævnes, at han (også) har været skadet en rum tid. Ellers vurderer jeg, at AGF godt kunne bruge en stærk central midtbanespillere mere.

Angrebet har endelig Dioh Williams tilbage, efter han er kommet sig over en grim skade i akillessenen. Han har just fået de første minutter i de sidste træningskampe, så der går nok nogle runder af SAS Ligaen, før han er klar til en plads i startopstillingen. Men når han når dertil, er han nok sikker mand. Indtil da udgøres angrebet af Peter Graulund og Nando Rafael.

Tilgang
Ingen

Afgang
Morten Beck Andersen (Fri transfer)
Ole Budtz (Fri transfer)


BRØNDBY

Kent Nielsen og Co. lod sølvet glide af hænde på sidste spilledag og måtte nøjes med bronze. Efter nogle rædselsfulde sæsoner med sekundære placeringer er bronze måske ikke så skidt endda, men Brøndby lå trods alt på førstepladsen med tre runder igen, og på den baggrund er 3.pladsen måske ikke helt tilfredsstillende.

Man må formode, at de blå-gule også i år vil være med i toppen, men et halvtyndt angreb og en bænk, der ikke er nær så bred som FCKs gør, at jeg ikke giver dem de helt store chancer for at løbe med titlen.

Holdet
Førstekeeper er fortsat landsholdsbobler Stephan Andersen.

Forsvaret
var Brøndbys faste holdepunkt i sidste sæson. Først i de sidste kampe smuldrede det (9 mål imod sig i de sidste tre kampe), men i de 33 kampe måtte den stærke keeper Stephan Andersen kun hente bolden ud af netmaskerne 31 gange. Det er bestemt godkendt – og faktisk ser det nu endnu bedre ud.

Således har man hentet Mikael Nilsson i Panathinaikos, og det ligner en kvalitetssigning. Udover sit græske eventyr, har Nilsson også spillet i Southampton og Halmstad, så CV’et fejler ikke noget. Dertil kommer en lang række kampe på det svenske landshold, og højre back-pladsen går derfor nok til Nilsson. Som venstre back er Thomas Rasmussen tilbage, efter den danske landsholdsspiller fik spoleret foråret af en skade. Som back up har man investeret i Jan Frederiksen fra Randers, og han kan sagtens få en del spilletid, hvis Rasmussen atter viser sig fra den skrøbelige side.

I midten er styrmand Max von Schlebrügge rykket helt i toppen af hierarkiet, eftersom træner Kent Nielsen har overdraget ham anførerbindet. Jon Jönsson og Mikkel Bischoff står umiddelbart forrest i køen til den sidste plads, og her vurderer jeg at Brøndby står stærkest ved at vælge førstnævnte.

midtbanen har Stefan Gislason mistet anførerbindet, men han må stadig være favorit i rollen som defensiv midtbanemand. Men Brøndby har før med succes skubbet Jon Jönsson op på den plads, fordi han er langt stærke end Gislason rent offensivt. Samuel Holmén fik ikke noget ud af en flirt med franske Rennes, så han fortsætter på Vestegnen med udsigt til fuld spilletid. Det samme gælder driftsikre Jan Kristiansen og kreatøren Michael Krohn-Dehli. Sidstnævnte ramte ikke topniveau i foråret, og ham skal Brøndby bestemt have i gear igen, ellers kan det komme til at knibe med det chanceskabende spil.

Ellers bør man nævne den kun 18-årige Paul Jatta, som BIF har udstyret med en 4-årig kontrakt og fremtiden for øje. Spiller defensiv midtbane, og var allerede som 16-årig med til U-20 VM for Gambia. Kent Nielsen har omtalt ungersvenden i positive toner, og han vurderer, at Jatta allerede nu er klar til at spille en rolle på holdet.

I front ligner Alexander Farnerud et sikkert førstevalg. Efter et famlende efterår blomstrede han gevaldigt op efter vinterpausen. Farlig i sine driblinger og udstyret med et suverænt langskud var svenskeren bedste Brøndby-angriber sidste halvår. Morten Duncan Rasmussen gjorde bestemt ingen god figur under Kent Nielsen første regeringstid. Han fik for få indlæg at arbejde med og faldt ofte helt ud af kampene. Han skal kæmpe med Ousman Jallow om den sidste plads, og i kulissen tripper unge Nicolaj Agger. Jeg synes, han har set spændende ud i de få indhop jeg har set ham, så måske ligger der flere kampe og venter for ham.

Tilgang
Jan Frederiksen (Randers)
Paul Jatta (Banjul Hawks)
Mikael Nilsson (Panathinaikos)
Jens Stryger Larsen (Egne rækker)

Afgang
Kasper Lorentzen (Randers)
Remco van der Schaaf (lejeslut, Burnley)
Morten Cramer (stoppet karrieren)
Jacob Berthelsen (Leje, AB)
David Williams (Leje, North Queensland Fury)


ESBJERG

Mens Esbjerg brugte stort set hele sidste sæson på at redde eksistensen i den bedste række, så er målsætning og tro på egne evner markant anderledes til den kommende. Klubben fra fiskerbyen lægger nemlig ikke skjul på, at målet er en Top 6 placering, men det tillader jeg mig nu at tvivle på bliver opfyldt.

Ganske vist har Ove Pedersen sikret sig tilgang af et par profiler, der synes at passe ind i den garvede træners spille-filosofi. Men jeg mener, at holdet stadig er under opbygning, og at man simpelt hen har brug for mere tid til at få stilen helt ind i rygraden på holdet. De blå-hvide slutter næppe lavere end sidste sæsons 9. plads, men at tage et markant hop op i den bedste halvdel, det har holdet/truppen i min bog stadig ikke kvalitet nok til.

Holdet
Målmandsposten besættes fremdeles af Lars Winde, der med 33 år på bagen efterhånden er noteret for 230 kampe i den bedste række. Winde er en stabil keeper, og i Esbjerg er man da også så glad for sin målmand, at man har udstyret med en spritny kontrakt, der løber frem til 2012.

I forsvaret synes Esbjerg at have fundet de spillere, man ønsker at satse på. Backen Frank Hansen er afhændet til Silkeborg, men ellers er der defensivt status quo i forhold til sidste sæson. I tilgift er rutinerede Alexander Östlund på vej tilbage efter en skade, der holdt ham ude i stort set hele sidste sæson (fik blot seks kampe). Det bliver spændende at følge unge Kevin Conboy, der fik lidt af et gennembrud før sommerpausen i rollen som venstre back. Han er nærmest prototypen på en unge og ukendt spiller, der blomstrer op under Ove Pedersen, der er dygtig til at få udvikle unge talenter.

Midtbanen ser fornuftig ud, da det lykkedes at få den 25-årige Jesper Jørgensen til at signere en ny 2-årig aftale. Den fysiske stærke slider var ellers rygtet til Brøndby, men han bliver altså på Vestkysten i stedet for at tage til Vestegnen, og det bifalder man nok på de kanter. Han har selskab af den kun 21-årige Mikkel Vendelbo, der gjorde det godt i sidste sæson, der kastede 25 kampe af sig. Vendelbo optrådte flere gange med succes som defensiv midtbanemand, og jeg kan sagtens se ham få flere kampe i den rolle fremover.

Kantspillet kan få en ekstra dimension med tilgangen af lynhurtige Peter Nymann, der kun fik en enkelt kamp fra start for OB i hele sidste sæson. Han ligner et godt supplement til Søren Rieks og Jeppe Mehl, der som Nymann har sine kompetencer i det fremadrettede spil. Der blev i sidste sæson trukket store veksler på netop de to, og med den tidligere OB-kantspillers ankomst er det nu muligt for træner Ove Pedersen at rotere mere, alt efter taktik og/eller behovet få at spare en spiller. Et ganske fint køb for mig at se.

Man bør heller ikke glemme Martin Fribrock, som også mestrer rollen som kantspiller. Ham hentede Esbjerg allerede i sidste sæson i Halmstad, men en slem korsbåndskade betød, at han opnåede sølle 106 SAS liga-minutter fordelt på fire optrædener. Fribrock er noteret for kampe på det svenske U 21-landshold, og kan han finde tilbage til sit topniveau burde han være et godt aktiv for jyderne. Sidste melding går på, at han er kampklar til september.

I angrebet har ledelsen kigget mod udlandet og fundet den 23-årige Tim Janssen, som er købt i NEC Nijmegen. Janssen har spillet fem gange på Hollands U-21 landshold, og beskrives som lidt af en target-mand – ja, jeg har endda set Esbjerg-fans omtalte ham som den nye Jess Thorup. En dimension, som Esbjerg har sukket en del efter i de senere år.

Ellers ligner Jesper Lange det naturlige andetvalg foran spillere som Gunnar Heidar Thorvaldsson og Jones Kusi-Asara, der begge har haft svært ved at slå igennem. Jesper Bech har forladt Esbjerg til fordel for Silkeborg, men den tidligere FCK-angriber indgik tydeligvis ikke i Ove Pedersen planer, så det tab er til at overse. Ellers noterer man sig tilgangen af unge Kevin Bechmann Timm, der er hentet på FCKs reservehold. På kort sigt skal man dog ikke forvente mange optrædener 20-årige offensiv-spiller. Han er klart hentet med henblik på videre udvikling.

Tilgang
Kevin Bechmann Timm (FCK)
Tim Janssen (NEC Nijmegen)
Peter Nymann (OB)
Jakob Ankersen (Egne rækker)
Peter Ankersen (Egne rækker)

Afgang
Frank Hansen (Silkeborg)
Jesper Bech (Silkeborg)
Thiago Pinto Borges (Fri transfer)


FC KØBENHAVN

Der har været forbavsende stille i den københavnske mesterklub i sommerpausen. Fans er de senere år blevet forkælet med 2-3 spændende nyindkøb, men denne gang har transfer-karrusellen stort set holdt stille på Peter Bangsvej. Det giver Ståle Solbakken ro til at arbejde videre med en trup, der spiller for spiller er stærkest her i landet, ikke mindst takket være en gevaldig bredde med masser af kvalitet.

FCK har naturligvis store drømme om at kvalificere sig til Champions League igen, og sker det, bliver der brug alle mand i den bredde trup, når der også skal spilles SAS Liga og Pokalturnering. Nøgternt vurderet burde FCK kunne forsvare sit mesterskab, men kaster de mange kampe skader og slitage af sig, så er Brøndby og OB klar til at nappe titlen.

Holdet
Målmand Jesper Christiansen var spået et nyt udlandsophold, men ikke meget peger i den retning nu. Han blev ganske vist sat i forbindelsen med FC Köln, men der blev ingen pølse af det skind, så Christiansen er fremdeles førstevalg.

I forsvaret har aldrende Ulrik Laursen ikke bare mistet sit anførerbind, jeg vurderer også, at han har mistet sin stamplads. Mikael Antonsson og Peter Larsson ligner på baggrund af træningskampene makkerparret centralt, og så spår jeg faktisk er Mathias Zanka Jørgensen lige nu er tredjevalg foran Laursen. Backpladserne tilhører Zdenek Pospech og Oscar Wendt, som begge er et vigtigt offensivt våben for FCK. Oscar Wendt har i øvrigt forlænget sin kontrakt frem til 2011, selv om medier satte ham i forbindelse bl.a. Tottenham og Werder Bremen.

På midtbanen har FCK sendt Rasmus Würtz retur til AaB. Han var et stykke fra holdet og har nok trukket sin del på lønbudgettet, så et salg passede vist alle parter. Den nybagte anfører Hjalte Nørregaard er selvskreven centralt, og lige nu ser det ud til, at Thomas Kristensen bliver hans makker. Kanterne ligger til Jesper Grønkjær og Atiba Hutchinson. Grønkjær kan dog ikke spille samtlige kampe, så Martin Vingaard ligner en mand, der er klar til at tage over. Hutchinson jagtes med mellemrum af udenlandske klubber, og da han kun har et år tilbage af kontrakten, kan FCK måske vælge at sælge, hvis pengene bliver store nok.

Ailton Almeida har forvandlet sig fra den grimme ælling til den smukke svane, og skiftet rollen som bænkevarmer med sin nye status som førsteangriber. Cesar Santin er fremdeles favorit til at danne duo med sin landsmand, selv om Morten Nordstrand presser sig gevaldigt på.

Tilgang
José Junior (Lejeslut, FCN)
Thomas Delaney (Egne rækker)
Saban Özdogan (Egne rækker)

Afgang
Jacob Neestrup (Fri transfer)
Rasmus Würtz (AaB)


FC MIDTJYLLAND

Sidste sæsons 4.plads bliver næppe forbedret, der er simpelt hen for langt op til trioen FCK, OB og Brøndby. For mig at se, skal FCM i stedet fokusere på at holde hold som Randers, AGF og AaB bag sig, og det kan blive svært nok i sig selv.

Spillermaterialet virker ikke overvældende godt, i hvert fald ikke i forsvaret og i angrebet, og Thomas Thomasberg har ikke overbevist mig om, at han den rette mand i spidsen for den ambitiøse Herning-klub. Og forskellen på en ”rigtig og forkert” træner kan som regel aflæses direkte i tabellen!

Holdet
målmandsposten er det skiftedag, eftersom Arek Onyszko er hentet til klubben. Han træder direkte ind som afløser for Lasse Heinze, der er udlejet til Silkeborg. Den kontroversielle polak er en klassekeeper, der alene med sine redninger kan sikre et hold point. En kraftig forstærkning på et halvømt punkt - så kan man diskutere det moralske i at tilknytte en spiller, der er dømt for hustruvold.

Forsvaret er nærmest status quo med Christopher Poulsen og Kolja Afriyie som backs, mens Winston Reid og Danny Califf kommer til at ligge i midten af 4-mandsforsvaret. Og netop her forudser jeg, at FCM kan løbe ind i problemer. Califf er en kriger, men kan man tvinge ham ud i løbedueller står man godt rustet. Amerikaneren er tung, og generelt mener jeg, at han er en anelse overvurderet. Winston Reid er coming man, men der er stadig for mange svipsere i hans spil. Sidste sæson blev han i sine 25 kampe noteret for syv gule kort samt et rødt – det er simpelt hen alt for meget.

Midtbanen ser rigtig fornuftig ud – en af de bedste i Danmark faktisk. Med Jonas Borring og Danny Olsen på kanterne besidder FCM masser af speed, og der bør komme mål og chancer på stribe herfra. Centralt ligger Salami, der skal fortsætte sin fine udvikling fra sidste sæson, samt Gheorghe Florescu. Rumæneren fik spoleret en del af sidste sæson (kun 22 kampe), men han er en glimrende playmaker, og er han i topform, får FCM uden tvivl atter stor glæde af ham.

Angrebet er imidlertid noget tyndt ud. Jovist huserer Frank Kristensen fremdeles foran mål, og Farlige Frank skal da nok også lave sine mål i denne sæson. Men derudover … uha, uha! Mikkel Thygesen snupper nok den anden plads i en mere hængende rolle, og selv om han har sine kompetencer, så er og bliver han aldrig et goalgetter. Et kig i historiebøgerne afslører da også, at han højest har scoret syv mål på en hel sæson. På den anden siden af kridtstregen tripper folk som Ken Fagerberg, Baba Collins, Kim Christensen og Jude Nworuh, men trods flere sæsoner i den bedste rækker har de stadig ikke overbevist om, at netop de er skarprettere, der kan runde 10 mål på en sæson.

Ellers var sidste sæson kendetegnet ved, at FCM lod adskillige unge talenter få chancen. På lang sigt kan det sagtens være frugtbart, men på den korte bane kostede det point. Simpelt hen fordi bundniveauet ramte det uacceptable. Vi lærte spillere som Jesper Juelsgaard (forsvar), Mads Albæk (midt), Christian Sivebæk (midt) og Mads Hvilsom (angreb) at kende. Dem får vi nok mere at høre til, men når FCM benytter sig af så unge spillere i for stort et omfang, så må man også betale prisen i form at for dårlige resultater her og nu.

Tilgang
Arek Onyszko (OB)
Baba Collins (Lejeslut, Vejle)
Maros Klimpl (Lejeslut, Motherwell)
Jamiu Lawal (Lejeslut, Skive)
Adeola Runsewe (Lejeslut, Skive)

Afgang
Jonas Jacobsen (Skive)
Lasse Heinze (Leje, Silkeborg)


FC NORDSJÆLLAND

Man er fuldt ud klar over, hvor skoen trykker i det nordsjællandske! Forsvaret og det defensive spil er generelt for svagt, hvilket tallene for sidste sæson med alt tydelighed beviser. Ikke færre end 53 gange blafrede netmaskerne bag skiftende FCN-keepere i de 33 kampe, som en SAS Liga sæson byder på – og kun tre gange lykkedes det at spille til nul. Det går simpelt hen ikke i længden, hvorfor melding er klar fra Farum. Hullet i bageste geled skal stoppes, hvis ikke to sæsoners rutsjetur skal fortsætte.

Det er naturligvis fint, at trænerstaben er klar over, hvor et af holdets største problemer ligger – men om så værktøjerne til at ”fjerne svulsten” er til stede, tvivler jeg så på. Materialet ser efterhånden lidt tyndt ud (specielt defensivt), og i skrivende stund har man ikke hentet en eneste spiller. Og hvad sker der, hvis klubbens største aktiv, topscorer og landsholdsspiller Martin Bernburg, bliver solgt, som rygterne vedvarende hævder?

Jeg synes man skal lægge mærke ting én bestemt ting, nemlig hvor FCN har udviklet sig pointmæssigt under Morten Wieghorsts ledelse: Siden han overtog roret i 2006/07 med 57 points til følge er det siden blevet til 43 point i 08 og 35 i 09. Det er sådan rundt regnet 10 point pr. sæson man har mistet … her kan man da tale om at pilene peger ned af! Og hvis ikke nordsjællænderne får sat prop i hullet denne sæson, så løber de ind i svære problemer. Så galt går det næppe, men i min optik er de langt fra en plads i den bedste halvdel.

Holdet
Defensivt havde man rigtig mange problemer i den forgangne sæson omkring midteraksen: målmand samt de to midterstoppere. I vinterpausen hentede man Nedad Novakovic til posten mellem stængerne, og han skubbede med det samme unge Jesper Hansen ud på bænken. Førstnævnte har måske haft færre blundere end hvad Jesper Hansen tidligere har haft, men jeg synes bestemt ikke, han har været signifikant bedre. Og bliver det ikke tilfældet i det næste års tid, så vurderer jeg faktisk, at FCN er blandt rækkens svagest besatte på den vitale plads.

Tre mand har primært udfyldt de to pladser i det centrale forsvar, og fælles for dem alle har været svingende præstationer, hvilket har kostet en del mål. Benjamin Kibebe virker stærk i sine bedste perioder, men der er stadig alt for lavt bundniveau for hans vedkommende. Michael Parkhurst blev i vinterpausen købt fra MLS holdet New England Revolution, men trods prædikat som en moderne og offensiv forsvarsspiller, har man ikke set meget positivt til den 24-årige amerikaner. I en træningskamp mod Brøndby forsøgte man i øvrigt at gøre brug af Parkhust på den defensive midtbane.

Slutteligt er der svenske Johnny Lundberg, der også har været forsøgt anvendt som back uden større held. Den tidligere Landskrona-stopper virker ind imellem for tung, og han har endvidere meddelt, at han ikke ønsker at blive i FC Nordsjælland, når hans kontrakt udløber i vinterpausen. Kalmar er allerede sat i forbindelse med Lundberg, og spørgsmålet er i hvor høj grad Morten Wieghorst agter at gøre brug af en spiller, der kun er på lånt tid i klubben og som dybest set hellere vil være en andet sted.

Backpladserne synes at gå til Dennis Cagara (venstre), mens Henrik Kildentoft tager sig at højre side. Sidstnævnte var skadet en stor del af sidste sæson, og fik således kun 19 kampe i SAS ligaen. Med ham tilbage i fuld vigør er FCN trods alt bedre stillet end ellers.

Midtbanen anser jeg får at være noget stærkere end defensiven. Rutinerede Nicolai Stokholm hentede man i vinterpausen hjem fra norsk fodbold, men han nåede blot tre kampe, inden en skade spolerede hans videre come-back. Stokholm er nu tilbage, og han synes sikker på den ene af de to centrale/defensive midtbanepladser, som FCN bruger i sit 4-3-3 system. Den anden plads vil nok skulle besættes af enten Patrice Bernier eller Morten Karlsen.

Som den mest offensive af de tre på midten skal man holde godt øje med unge Søren Christensen. Han er vokset med opgaven, siden FCN hentede ham i LFA, og allerede nu begynder man at øjne et videresalg i løbet af en sæson eller to. Nordsjælland har gjort det så mange gange før – fundet en usleben diamant – og jeg ser paralleller til Thomas Kristensen (nu i FCK). I mine øjne står Christensen på tærskelen til et reelt gennembrud, så hold øje med ham!

To af angrebets tre pladser giver næsten sig selv. Martin Bernburg og Bajram Fetai skal i fald spille dårligt over en længere periode, før de ikke starter inde. Til gengæld forudser jeg hård kamp om den sidste plads, hvor Stephan Petersen, Jonathan Richter, Issey Nakajima-Farran og Nicki Bille alle forsøger at gøre deres hoser grønne. Sidste nyt er i øvrigt at FCN har skrevet en 4-årig kontrakt med Rawez Lawan fra Horsens.

Man bør notere sig, at Michael Parkhurst, Patrice Bernier og Issey Nakajima-Farran ikke har haft den bedste optakt med klubben. De har alle deltaget for henholdsvis USA og Canada i den såkaldte Gold Cup.

Tilgang
Kenni Olsen (Lejeslut, AB)
Rawez Lawan (Horsens)

Afgang
Bo Storm (Fri transfer)
Mohammed Abdalas (Fri transfer)
Jose Junior (Lejeslut, FCK)
Andreas Dahl (Hammarby)
Jukka Santala (Fri transfer)


HB KØGE

Fornuftsægteskabet mellem Køge og Herfølge debuterer i den bedste række, efter Herfølge i sidste sæson noget overraskende løb med 1.pladsen i 1. division. Holdet er nærmest blottet for profiler i SAS Liga-sammenhæng, men træner Auri Skabalius har gjort et fornemt stykke arbejde med begrænsede midler.

Ikke desto mindre ligner det en bundkamp – og nedrykning - for den unge fusionsklub. Pga manglende erfaring og en ret tynd trup.

Holdet
Man skal vel næsten være HB Køge fan (eller fodbold-analysator) for at have et nærgående kendskab til holdet, så her følger en præsentation af, hvordan holdet efter alt at dømme kommer til at se ud:

målmandsposten finder man den 27-årige Lars Bjerring, der tidligere har slået folderne i Roskilde og LFA i de lavere rækker. Bjerring var i sidste sæson en aldeles solid sidste skanse, så han synes meget sikker på at bevare pladsen.

Forsvaret styres af Thomas Guldborg Christensen, der har SAS Liga-erfaring fra Viborg, ligesom han har spillet i Vejle samt AB, hvor han var et stort talent i sin tid. CV’et tæller endvidere omkring 30 kampe på diverse U-landshold for Danmark. Mikkel Christoffersen (tidligere OB, AB og Værløse) er makkeren centralt, men han kan dog også bestride posten som højre back og anvendes på midtbanen. Backs bliver nok Martin Arlofelt, der fik sin fodboldopdragelse i Brøndby, og Morten Nielsen, som Herfølge hentede i konkursramte FC Amager i april måned.

I øvrigt har man sagt farvel til den brasilianske venstre back Ismael, som ellers i lang tid virkede rigtig stærk, men skader har åbenbart gjort, at man ikke vil forlænge kontrakten med ham. Den udløber først ved årsskiftet, men Ismael har fået at vide, at han allerede nu gerne må finde sig en ny arbejdsgiver. Hans afløser i truppen er nyerhvervelsen Nicklas Svendsen, der er hentet i Frem. Svendsen har også ophold i FCK og Waalwijk på visitkortet.

midtbanen er det først og fremmest de to kantspillere, man bider mærke i. Brasilianske Roberto Saraiva er flittig i begge retninger af banen, og han er tilmed udstyret med fin teknik. Han kan spille højre og venstre fløj, og er en vigtig brik for sjællænderne. En anden brasilianer, Fabinho, tager sig så af den modsatte fløj (kan også bringes i spil som angriber), og han har tidligere smagt på SAS Ligaen. Således nåede han to sæsoner og 39 kampe i Randers, inden han for et år siden skiftede til Herfølge.

Midtbanemotoren ligger til at blive Lasse Kronborg, der var blandt holdets bedste i forgangne sæson. Den sidste plads på midten kunne gå til Anders Dahl Simonsen eller Mads Laudrup, den ældste af Michaels to sønner. Mads skiftede i vinterpausen reservetilværelsen i FCK ud med Herfølge, men han fik kun tre kampe, bl.a. fordi en skade satte ham ud af spillet i et par måneder.

I front bliver der nok genvalg til duoen Henrik Toft og Emmanuel Ake, der tilsammen bragede 31 kasser ind i sidste sæson. Herfølge scorede ikke færre end 77 mål i 30 kampe, hvilket vidner om den offensive stil, som Skabalius har evnet at skabe.

Slutteligt har man udnævnt Per Frandsen (tidligere landsholdspiller med ophold i FCK, Bolton og franske Lille) som assistent for træner Auri Skabalius.

Tilgang
Nicklas Svendsen (Frem)

Afgang
Lasse Rostholm (Fri transfer)
Jesper Snoholm (Fri transfer)
Steen Träger (Karrierestop)
Mikkel Sørensen (Fri transfer)


OB

Fynboerne fulgte i den forgangne sæson FCK næsten helt til dørs, da de på sidste spilledag skubbede Brøndby ned på 3. pladsen. Sølv til OB er bestemt ikke at foragte, men man kan være sikker på, at mere vil have mere, og OB lurer på at vippe københavnerne helt af pinden.

Truppen ser bredere ud end tidligere (ikke mindst offensivt), men der er naturligvis en fare for, at Arek Onyszkos exit i målet kan koste mere, end man bryder sig om i Ådalen.

Holdet
Den polske keeper er fortid i OB, men overraskende for en del, har klubben ikke valgt at kaste penge efter en afløser. I stedet henter man lejesvenden Anders Lindegaard hjem fra Aalesund i Norge, hvor han har høstet mange roser. Jeg har vanskeligt ved at bedømme Lindegaard, men kan blot konstatere, at han har 117 minutters SAS Liga erfaring (over to kampe) i perioden 2006-2007. Med sine 25 år mangler han stadig en masse som keeper, så man kan med nogenlunde rimelighed anslå, at OB står svækket her i forhold til sidste år.

Der er næppe de store ændringer på vej i forsvaret, hvor velklingende navne som Chris Sørensen, Thomas Helveg, Anders Møller Christensen, Espen Ruud og Atle Roar Håland står forrest i køen, når de 4 pladser skal deles ud. Dog kan Jonas Troest hurtigt blande sig i den rækkefølge, i al fald er han klar efter en halvsæson ude med en skade, og han virkede uhyre stærk, inden uheldet var ude.

midtbanen vil det overraske meget, hvis ikke Lars Olsen holder fast i diamant-formationen. Djemba-Djemba ligger som den defensive mand med Johan Absalonsen og Hans Henrik Andreassen på kanterne. Forrest finder man Henrik Hansen eller evt. Caca, som OB har købt i AaB. En fornuftig nyerhvervelse i den fynske, der giver en lidt savnet dimension i OBs trup – nemlig det kreative fra en mand, der er vældig stærk i en-mod-en spillet.

Caca, kan også anvendes i front, men her synes Peter Utaka og Njogu Demba-Nyrén at sidde solidt på de to pladser. Björn Runstrøm er en vældig stærk reserve at råde over, og så kan det være helt håbløst at se, hvor i al verden Lars Olsen vil bruge Rurik Gislason. OB har betalt mange millioner for Viborg-manden, men her og nu tror jeg ikke på en plads i start-11’eren for den lyslokkede islænding. Han kan også spille offensiv midtbane eller fløj, men han virker mest som en investering på den lange bane.

Tilgang
Matti Lund Nielsen (Lejeslut, Lyngby)
Anders Lindegaard (Lejeslut, Aalesund)
Srdjan Radonjic (Lejeslut, Altach)
Emil Ousager (Randers)
Oliver Feldballe (Egne rækker)
Timmi Johansen (Leje til køb)
Caca (AaB)
Rurik Gislason (Viborg)

Afgang
Morten Bisgaard (karrierestop)
Peter Nymann (Esbjerg)
David Preece (Fri transfer)
Arek Onyszko (FCM)
Sandro Spasojevic (Maastricht)
Srdjan Radonjic (FK Mogren)


RANDERS

Klubben skiftede træner i vinterpausen, hvor man hentede John Faxe Jensen ind som erstatning for Colin Todd. Efter en lidt famlende start fik den tidligere Brøndby-assistent greb om tingene, og i turneringens sidste fjerdedel fremstod Randers som et af rækkens bedste hold. Sammen med AGF er Randers det hold, som jeg glæder mig allermest til at følge denne sæson – der er masser af potentiale, og på dagen kan kronjyderne slå alle hold i rækken.

Sidste sæsons 5.plads kan godt forbedres, hvis alt flasker sig, og specielt hvis man får styr på forsvaret. Klubben har for nylig luftet ambitioner om at hente medaljer senest i 2012, men det det bliver næppe i denne sæson. Dertil er truppen nok for svag, men et skridt på vejen via en 4.plads, vil jeg slet ikke udelukke.

Holdet
målmandsposten har man stadig talentfulde Kevin Stuhr-Ellegaard. En virkelig dygtig keeper.

I forsvaret har man måtte vinke farvel til venstreback Jan Frederiksen, der nu slår folderne på Vestegnen hos Brøndby. Erstatningen synes dog ikke at være dårligere, thi Randers har hentet den rutinerede Allan K. Jepsen i Vålerenga. Han skal tage kampen op mod den kun 19-årige David Addy om pladsen som venstreback.

Ellers anser jeg netop forsvaret for at være det svageste punkt. Et kvalitetskøb kunne have gjort en kæmpe forskel, men det kan jo nå at komme endnu. Issah Ahmed og Bobbie Friberg da Cruz får nok pladserne centralt, og så ligner Søren Pedersen førstevalg på højre back.

Midtbanen udgøres af tre mand i det 4-3-3 system, som John Faxe helst vil praktisere. Rutinerede Kenneth Møller Pedersen bliver ved og ved, selvom passet siger årgang 1973. Imponerende, intet mindre. Han suppleres fornemt af Tidiane Sane, der binder spillet mellem forsvar og angreb fint sammen. Forrest på midten er der plads til Tobias Grahn, der efter en halv sæson i klubben, må have fået banket rusten af, efter karrieren nærmest var gået i stå. Han opnåede 11 kampe sidste sæson, men han har stadig ikke scoret i den lyseblå trøje.

Angreb: Scoret har Marc Nygaard derimod. Så meget at han blev rækkens topscorer, og den store angriber har været et sandt scoop, siden Randers hentede ham hjem for halvandet år siden. 35 SAS Liga kampe med 22 scoringer til følge er mere end godkendt, og jeg kan til stadighed godt undre mig over, at landstræner Morten Olsen ikke kigger mere i Nygaards retning. I min bog er det bomstærke fyrtårn den mest undervurderede angriber i rækken.

Randers har også andre dygtige offensivfolk, såsom Mikkel Beckmann.

På flankerne ser der rigtig spændende ud. Søren Berg blomstrede voldsomt op under John Faxes ledelse, og den 33-årige angriber har ganske enkelt oplevet sin anden ungdom. Sidste mand – men ikke mindre spændende – er Kasper Lorentzen, der kan gå hen og blive sæsonens bedste signing. Hentet på en fri transfer i Brøndby er det nu op til Randers at puste nyt liv i hans slumrende karriere. Skader har kostet ham meget, men i optakten har han vist fine takter. Således scorede han i begge Europa League kampe mod Linfield, hvor Randers sejrede sammenlagt 7-0.

Tilgang
Danni König (Brønshøj)
Kasper Lorentzen (Brøndby)
Allan K. Jepsen (Vålerenga)
Alexander Fischer (Lyngby)

Afgang
Jan Frederiksen (Brøndby)
Carsten Fredgaard (AB)
Tiago Targino (Guimaraes)
Kian Christensen (Hobro)
Jeppe Brandrup (Fri transfer)
Emil Ousager (Fri transfer)
Simon Rosenqvist (Blokhus)
Christian Andreasen (Fri transfer)


SILKEBORG

HB Køge, SønderjyskE eller Silkeborg. De fleste er enige om, at de to nedrykkere skal findes mellem disse tre hold – og jeg er da også ret overbevist om, at de tre klubber slutter nederst. Til gengæld vurderer jeg, at Silkeborg er et mulehår bedre stillet end SønderjyskE og altså dermed redder livet. Men det kan blive snært … rigtig snært, endda!

Træner Troels Bech har adviseret, at man fremdeles holder fast i 4-4-2, og at man vil lægge vægt på boldbesiddelse med masser af fart. Store ambitioner for en oprykker, der sine steder virker lidt tynd i truppen.

Holdet
Silkeborg har hentet defensive forstærkninger, og det var bestemt tiltrængt. Mellem stængerne var Kenneth Falkenberg i sidste sæson betroet tjansen, men han får næppe mange minutter i SAS Ligaen. I hvert fald handlede man hurtigt, da Lasse Heinze blev i overskud i FCM. Heinze blev således hentet på en et-årig lejekontrakt, og et par sæsoner bag sig i den fornemmeste række, er det for mig en forstærkning. Heinze er simpelthen bedre end Falkenberg i skrivende stund.

Forsvaret har tidligere haft problemer på højre back-pladsen, hvor man endda har set offensiv-spilleren Dennis Flinta optræde. Løsningen synes imidlertid at være lige om hjørnet, eftersom Frank Hansen er kommet til fra Esbjerg. Han ligner en sikker starter.

Det samme gør Thomas Bælum, i midterforsvaret. Skader har holdt den tidligere AaB-spiller udenfor siden sidste år, men nu meldes han klar til at tørne ud på ny. Også en aldrende Steven Lustü bliver der nok brug for. Den 38-årige veteran er måske ikke så hurtig som i sine unge dage (det var til gengæld også rigtigt hurtig…), men hans erfaring og evne til at stå de rigtige steder kan man ikke tage fra ham. Endelig spår jeg mange kampe til Jim Larsen, der med sine 190 cm rager godt op i midterforsvaret.

På midtbanen har man sagt farvel til Stefan Schmidt, der lidt overraskende har haft svært ved at bide sig fast. Den 33-årige Schmidt med fortid i bl.a. AaB og Brøndby, spiller fremover for Roskilde i den næstbedste række. Også Steffen Ernemann er fortid i klubben, da han valgte ikke at forlænge sin kontrakt, trods en rigtig fin sæson i den næstbedste række. I stedet er han taget på udenlandsk eventyr i belgiske Zulte Waregem.

Ellers kan man nikke genkendende til Peter Degn og unge Martin Svensson, der kan blive en fornøjelse at følge fremover. Han er teknisk velfunderet, og U-21 landsholdet har allerede gjort brug af hans kunnen. Også Martin Ørnskov Nielsen er det værd at gøre opmærksom på. Som defensiv midtbanespiller udgør han hjertet i motorrummet, og kan tillige anvendes i forsvaret. I spil til den sidste plads på midten finder man Dennis Flinta og Jesper Bech.

Sidstnævnte er egentlig angriber, men så længe Henrik Tømrer Pedersen og Rajko Lekic er fri for skader, så sidder de sandsynligvis på de to pladser i front.

Tilgang
Lasse Heinze (Leje, FCM)
Emil Farver (B93)
Frank Hansen (Esbjerg)
Jesper Bech (Esbjerg)

Afgang
Steffen Ernemann (Zulta Waregem)
Jeppe Brandrup (Lejeslut, Randers)
Thomas Olsen (Fri transfer)
Stefan Schmidt (Roskilde)
Michael Nørgaard (FC Fyn)
Mikkel Buur Simonsen (Fri transfer)


SØNDERJYSKE

De lyseblå fra grænselandet overraskede de fleste, da de overlevede i SAS Ligaen i sidste sæson. De var absolut ikke altid lige kønt, men alligevel synes jeg, at deres fornyede mandat i den bedste række var fortjent. Man må nu engang spille med de midler, man besidder, og lige præcis det, synes jeg Sønderjyske gjorde meget bedre end andre. Spørgsmålet er nu bare, om de kan gøre det igen?

Siden har man måtte vinke farvel til træner Carsten Broe, der angiveligt ikke kunne se flere muligheder i klubben med de midler, som ledelsen udstyrede ham med. Der er næppe nogen tvivl om, at Broes andel i holdets redning sidste sæson var mere end stor. Taktisk fik han det bedste ud af materialet, og han afslørede sig selv som lidt af en medie-mester. Ofte tonede han frem på skærmen med kontroversielle udtalelser – og lur mig om ikke hovedformålet var at fjerne fokus og pres fra sine spillere.

Jeg vurderer klart, at Sønderjyske uden Broe står dårligere stillet, end tilfældet er nu med hans afløser Michael Hemmingsen. Sidstnævnte har ganske vist erfaring som assistent samt midlertidig træner en kort overgang i OB, hvor han førte fynboerne til en pokaltitel. Men han savner noget rutine som øverste leder, og det kan komme ham til kort over en hel sæson.

Endvidere har han ikke den nødvendige P-uddannelse, så reelt må han ikke være træner for Sønderjyske. Klubben har dog fået en tre måneders dispensation, men til oktober må en anden (mere eller mindre proforma) placeres i rollen. Først til december forventer Michael Hemmingsen at begynde P-uddannelsen.

Sønderjyske får det næppe nemt i denne sæson, men jeg vil ikke udelukke, at jyderne snyder eksperterne en gang til. Dels virker de som om, at man har erkendt nødvendigheden at stå distancen fysisk. Der er brugt mange timer det sidste års tid i vægtrummet, og det er tankevækkende, at Sønderjyske undgik at blive ”kørt midt over” i langt de fleste tilfælde sidste sæson. Dertil kommer, at holdets to største profiler, forsvarskrumtappen Sölvi Ottesen og angriberen Ken Ilsø, stadig er at finde i klubben. Ganske vist kan det ikke udelukkes, at en eller begge afhændes inden transfervinduet smækker i, men ingen synes pt. at ville matche den pris, som Sønderjyske forlanger.

Holdet
Førstekeeper må formodes stadig at være rutinerede Henrik Ipsen.

Så længe Ottesen er i Sønderjyske, bliver han krumtappen i forsvaret. Han er et niveau over de andre forsvarsspillere, og så viste han i sidste sæson tilmed, at han er målfarlig. 4 fuldtræffere i 28 kampe for et bundhold er aldeles glimrende af en central forsvarsspiller. Anders Egholm ligger til at snuppe den anden plads i midterforsvaret, og så går back-pladserne formentlig til Michael Stryger og Michael Larsen.

Midtbanen giver også mere eller mindre sig selv. Morten Bertolt, Rasmus Hansen, Morten Avnskjold og Johnny Thomsen er mine bud. Og bid endelig mærke i sidstnævnte, hvis du da ikke allerede har gjort det. Thomsen gjorde virkelig væsen af sig i sidste sæson med et eventyrligt løbearbejde. Op og ned af højrekanten i samme gear over 90 minutter – tvivler på, at ret mange SAS Liga-spillere løber mere end den gode Thomsen!

I angrebet er meget stadig hængt op på Ken Ilsø. Han har dog været ude i et par måneder med en skulderskade, og midt i juli havde han endnu ikke trænet med førsteholdstruppen. Det ligner afbud til de første kampe af sæsonen, og da man i forvejen har vinket farvel til lejesvenden Mosquera, der er vendt hjem til Werder Bremen, så ser det noget tyndt ud.

Kenneth Fabricus og Jesper Kjærulff står umiddelbart forrest i køen. Sidstnævnte har netop forlænget sin kontrakt for yderligere to år, og med fem scoringer i 32 kampe i sidste sæson, ligner han en mand, man vil gøre brug af.

Sønderjyske har haft flere spillere på prøveophold, men endnu har man ikke ønsket at skrive kontrakt med nogle af dem.

Tilgang
Ingen

Afgang
Anders Østli (Fri transfer)
Casper Grønn (Fri transfer)
John Jairo Mosquera (Lejeslut, Werder Bremen)


AAB

Den nordjyske klub blev til en vis grad offer for egen succes i sidste sæson. Fremragende resultater i UEFA Cup’en parret med en finaleplads i Pokalturneringen gjorde, at AaB var det danske hold, der spillede flest kampe på en hel sæson – og da truppen manglede noget kvalitet i front og ikke havde den største bredde, så smuldrede foråret stille og roligt for de rød-hvide. Men nu er de slidte og skadede spillere tilbage, ligesom en stribe nyindkøb skal dække hullerne efter de spillere, der har forladt Limfjords-skuden.

For mig er det afgørende, hvor hurtigt og effektivt, at AaB får spillet 4-5 mand ind på holdet. Spiller for spiller bør man være med i kampen om 4.pladsen, men det kan nemt koste nogle vigtige point, når et nyt hold skal kittes sammen.

Holdet
Karim Zaza bestrider stadig posten mellem stængerne, men AaB har til gengældt skilt sig af med reservekeeper Kenneth Stenild til Horsens. Han afløses i truppen af den 24-årige Elfsborg-keeper Abbas Hassan, der er lejet for et år.

Forsvaret var slemt ramt af skader og formsvigt i foråret, og det har man taget konsekvensen af og skiftet ud. Steve Olfers må kigge sig om efter en ny arbejdsgiver efter 61 kampe i trøjen. Desuden synes Michael Beauchamp at have sin fremtid i AaB bag sig. I al fald har ledelsen diplomatisk udtrykt, at man ikke vil stå i vejen, hvis han finder et andet sted at spille.

Det centrale forsvar ser rigtig stærkt ud. Man råder over den norske landsholdsspiller, Kjetil Wæhler, og så har man købt Kenneth Emil Petersen i Horsens. I forvejen tæller truppen Lasse Nielsen, der var den store overraskelse for mig sidste forår med en række kompetente indsatser. Læg så til, at Thomas Gaardsøe har fundet støvlerne frem igen og man står tilbage med fire stærke kort. Gaardsøe har fået fine ”anmeldelser” i træningskampene, så den tidligere Ipswich- og WBA-spiller kan gå en stor sæson i møde.

På plussiden tæller også, at de to backs Kasper Bøgelund og Michael Jacobsen har lagt langtidsskaderne bag sig (Bøgelund er dog i skrivende stund ikke helt klar endnu).

Også på midtbanen er der skiftet en del ud. Først og fremmest er kaptajn Thomas Augustinussen væk, og selv Rasmus Würtz er købt i FCK som direkte afløser, så er det for mig et minus. Augu var så vigtig en brik på den defensive midtbane, at han bliver svær at erstatte, og så har man indtrykket af, at han udenfor banen samtidig var et naturligt samlingspunkt for hele truppen.

Også Kasper Risgård er draget til udlandet, og hans aggressive stil med mange dybdeløb kan blive en mangelvare. Ganske vist har man hentet Louay Chanko i Hammarby, men han er en mere teknisk anlagt type end Risgård. De to sidste pladser på midten ligger til Andreas Johansson og Anders Due, med Thomas Enevoldsen som alternativ.

AaB vil nok spille med to rene angribere i denne sæson. Topscorerprofilen fra forrige sæson, Jeppe Curth, skal bevise, at han er tilbage efter sit lange skadesfravær, men det kan godt tage nogle runder før kampformen indfinder sig. I Norge har AaB hentet Daniel Fredheim Holm i Vålerenga, og med tre landskampe på CV’et ligner han en naturlig makker til Curth. Desuden er hentet amerikanske Tracy. Til gengæld har man sagt farvel til Caca og Nomvethe, og dermed mister man også to spillere, der bidrog med teknik og kreativitet. Det får vi nok lidt mindre at se til fra AaBs side i den kommende sæson.

Tilgang
Rasmus Würtz (FCK)
Daniel Fredheim Holm (Vålerenga)
Thomas Gaardsøe (Comeback)
Louay Chanko (Hammarby)
Kenneth Emil Petersen (Horsens)

Afgang
Thomas Augustinussen (Salzburg)
Kasper Risgård (Bielefeld)
Steve Olfers (Fri transfer)
Siyabonga Nomvethe (Moroka Swallows)
Luton Shelton (Lejeslut, Vålerenga)
Caca (OB)
Kenneth Stenild (Horsens)