Shakhtar Donetsk har solgt nogle af sine største profiler, men har så blot tanket op igen - i Brasilien naturligvis... Vi har set nærmere på den snart 10-årige brasilianske revolution i den ukrainske klub.

 

Vi husker bedst Shakhtar Donetsk for den usportslige optræden i Parken mod FC Nordsjælland i Parken, hvor Luiz Adriano scorede på en friløber, da Willian sparkede bolden ned mod Jesper Hansen. Måske kender de ikke fair play-reglerne, men ukrainerne har fundet en indbringende fidus på transfermarkedet.

Dortmund valgte at smide omkring 27,5 millioner Euro på forhandlingsbordet for at få den armenske topscorer Henrikh Mkhitaryan til Bundesligaen, mens Manchester City måtte sende 30 millioner Euro til Ukraine for at få fat på for den defensive midtbanespiller Fernandinho.

I vinterens transfervindue modtog klubkassen i Shakhtar også omkring 35 millioner Euro fra russiske Anzhi Makhachkala for den lille tekniker Willian. De tre handler har i år indbragt den ukrainske klub næsten 700 millioner danske kroner.

Samba-indtog i Ukraine

Brasilianske Luiz Adriano og Willian gjorde sig bemærket i sidste års Champions League, men der er stadig masser af brasiliansk inspiration i Shakhtar trods salget af de to profiler. Går man igennem truppen til den kommende sæson, så er der hele 11 brasilianere til rådighed!

 

Med olie-rigmanden Rinat Akhmetov i ryggen fik manager Mircea Lucescu tilbage i 2004 mulighed for at hente adskillige brasilianske forstærkninger. Lucescu er stor tilhænger af den brasilianske fodboldstil og taler også portugisisk, så flere og flere brasilianske spillere blev lokket til den ukrainske liga.

 

Den store angriber Brandão var den første brasilianske profil, der valgte at prøve lykken hos Shakhtar, mens midtbanespilleren Matuzalém senere kom til og fik stor succes som anfører i 2005/06 sæsonen, hvor de hentede mesterskabet foran rivalerne fra Dynamo Kiev.

 

Lucescu byggede holdet omkring Matuzalém, og selvom ikke alle brasilianske spillere slog til for Donetsk-klubben, så har samba-satsningen været en stor succes.

 

I 2009 overraskede Shakhtar med at vinde UEFA Cup trofæet med en 2-1 sejr over Werder Bremen (Jádson og Luiz Adriano kom på måltavlen), og de har nu vundet det ukrainske mesterskab fire år i træk, mens det er også er blevet til tre pokaltriumfer i træk for den suveræne storklub.

 

Willian, Mkhitaryan og Fernandinho har været markante profiler i de seneste sæsoner, så kan Shakhtar Donetsk fortsætte deres dominans i den ukrainske liga og samtidig udfordre de europæiske giganter i Champions League?

 

Brasilianske talenter tager over

Den 67-årige Lucescu er stadig i spidsen for Shakhtar og i stedet for at vente på, at den næste Andriy Shevchenko dukker op i ungdomsrækkerne, så vælger succestræneren at satse på et nyt kuld brasilianske spillere.

 

Klubben har benyttet sommeren på at hente hele tre spillere fra den brasilianske talentfabrik, og Shakhtar satser på, at disse brasilianske talenter kan erstatte de solgte stjerner. 

 

Den 21-årige midtbanespiller Fernando er hentet hos Grêmio, den finurlige Fred (20 år) er hentet i Internacional og angriberen Wellington Nem (21 år) er hentet hos mesterklubben Fluminense. Det er en stærk brasser-trio, der har kostet klubben omkring 35 millioner Euro.

 

Den brasilianske bomber Taison kom til fra Metalist Kharkiv allerede sidste år for omkring 12 millioner Euro, og de slutter sig til en samba-trup, hvor vi udover Luiz Adriano også finder brasilianske profiler som Alex Teixeira, Douglas Costa og Ilsinho.

 

De nye talenter skulle gerne sikre mere mesterskaber til Shakhtar, inden de bliver solgt videre til nye udfordringer i storklubber i de større ligaer.

I aften kl 20 indleder Shakhtar Donekst deres sæson med Super Cup-kampen mod Chornomorets Odessa, der tabte sidste sæsons pokalfinale til Shakhtar med 3-0 (på brasser-mål af Fernandinho, Alex Teixeira og Taison).

Her har bookmakerne vurderet, at Shakhtar Donekst fortjener en massiv favoritrolle i Odessa.

Chornomorets Odessa Uafgjort Shakhtar Donetsk
Odds 11,00 5,50 1,222
Bet365
Ladbrokes
Sportingbet

Den ukrainske liga starter her i weekenden, hvor Shakthar tager imod Zakarpattia Uzhhorod hjemme på Donbass Arena i Donekst. Shakthar er igen storfavoritter.