Det er blevet tid til Ryder Cup, årets største golfbegivenhed - kampen mellem USA og Europa.

Efter en åbningsceremoni torsdag, spilles selve turneringen fra fredag til søndag. I år har Europa hjemmebane; man spiller på The Twenty Ten Course på Celtic Manor-resortet i Wales. Banen er specielt designet til Ryder Cup med utallige tilskuervenlige skråninger langs hullerne.

Her på BetXpert vil vi også følge kølleslagene tæt. Golfekspert Lasse Kristensen vil løbende udlægge spilforslag - og han har desuden skrevet nedenstående optaktsartikel der tager et kig på de to hold, fra Tiger Woods til de debuterende Molinari-brødre...

Ryder Cup

Odds og chancevurdering

Europa er ret klar favorit - mit bud på det samlede resultat er 15,5-12,5 til Europa - men alt kan ske. I 2008 var Europa svag favorit, og her tog USA som bekendt titlen ret overbevisende.

Typisk er Ryder Cup ret tæt og meget intens, og jeg mener ikke at oddset på Europa (1,7) er helt nok på trods af favoritrollen.

Chancevurdering: 1-X-2: 57-7-36.

Højeste odds pt:

1: 1,7 Paddy Power

X: Odds: 13 Bet365*.

2: Odds: 2,75 Ladbrokes.

Altså ingen værdi på den samlede vinder lige nu. Dette kan ændre sig efter dag 1 eller 2.

Der er et utroligt stort udbud af spil på Ryder Cup, og der vil komme spilforslag når matcherne nærmer sig.

Følg med på Lasse Kristensens ekspertside

Turneringens officielle side

En anderledes turnering

Setuppet omkring Ryder Cup er voldsomt, med større medie- og befolknings-opmærksomhed end til nogen anden golfturnering. Der er desuden en helt anden stemning hos spillerne og blandt publikum; med tilråb og slagsange som man ellers normalt ikke har i golf.

Spillerne modtager i øvrigt ingen penge for at spille med i Ryder Cup, hvilket viser hvor speciel en turnering der er tale om, her kæmpes kun om æren (håneretten).

Turneringsstrukturen

Hvert hold spiller med deres 12 udvalgte spillere. Holdene har forskellige kvalifikationskrav, og forenklet kan man sige at Europa stiller med deres 9 stærkeste spillere på papiret i kvalifikationsperioden, samt 3 wildcards som kaptajnen vælger. USA tager deres 8 stærkeste spillere, samt 4 wildcards.

Turneringen spilles som hulspil, i stedet for det normale slagspil, hvilket er med til at skabe en større spænding og intensitet i matcherne. Fredag og lørdag spiller man begge dage 4 matcher a 18 hullers fourballs og 4 matcher a 18 hullers foursomes.

I de to spilformer spiller man 2 mod 2. I fourballs spiller begge spillere fra hvert hold een bold hver, og man bruger kun den bedste score på hvert hul. I foursomes skiftes spillerne til at slå til den samme bold. Det hele afgøres om søndagen, hvor man spiller 12 single matcher.

Banen + vejrudsigten

Det er som altid en meget spændende bane man har valgt som vært til Ryder Cup. The Twenty Ten Course har i denne uge ret slem rough, hvilket i højere grad tvinger spillerne til at fokusere mere på præcision.

Man kan sige at amerikanerne har de spillere som slår længst, og derfor vil man formentlig fra europæisk side prøve at tvinge et større element af præcision ind i spillet end normalt på denne bane.

Vejrudsigten for turneringsdagene ser meget britisk ud. Man forventer en del regn, men også en masse blæst. Dette ser jeg som en lille fordel for de europæiske spillere, som til daglig oftere spiller i skidt vejr på Europa Touren. Til British Open ser man ofte mange amerikanere have det svært, og man vil måske se en smule af det samme her.

Der er selvfølgelig eksempler på det modsatte også, men er der dårligt vejr, så stiller det større krav til spillernes tålmodighed og deres evne til at kontrollere flugten på bolden.

Holdene

Europa

Sjældent har man set så stærkt et hold fra europæisk side som i år. Sergio Garcia, som har været et symbol på den europæiske dominans i det nye årtusinde, savnes - men hans karriere er gået helt i stå, og han må derfor nøjes med at være vicekaptajn i år.

Der er derudover ikke blevet plads til Justin Rose eller Poul Casey på årets hold, pga., den måde man har sat kvalifikation op på samt andre valg af wildcards. Gode navne, men Europa vil næppe savne de to spillere ret meget, da andre også har et højt niveau.

En meget positiv ting ved det europæiske hold i år er at der er flere spillere som passer rigtig godt sammen i fourballs.

Lee Westwood: Formentlig Europas stærkeste kort. Har været småskadet i en længere periode, men melder sig fit for fight. Er en vigtig brik og altid en god holdspiller. Har en fin statistik i Ryder Cup: 29 matcher, 16,5 point.

Rory McIlroy: En af de nye store verdensstjerner, som er på vej frem. Dette er hans debut i Ryder Cup, men der er store forventninger på hans skuldre, og sammen med McDowell udgør han en meget farlig duo.

Martin Kaymer: En spiller som har udvilket sig enormt siden han kom frem for ca. 4 år siden. Har debut i Ryder Cup, men har med sejren i den seneste major vist at han er en verdensstjerne, og man må forvente at han får en vigtig rolle.

Graeme McDowell: Vinder af US Open tidligere I år, derefter har der været ret stille omkring ham, men han har vist fine takter på det sidste og melder selv ud at formen er fin. Har spillet 4 matcher i Ryder Cup og har fået 2,5 point.

Ian Poulter: Kom med på et tvivlsomt wildcard i 2008, men overraskede de fleste og blev europæisk topscorer. Deltog også i 2004. Har spillet 7 matcher og skaffet flotte 5 point.

Ross Fisher: Spiller sin første Ryder Cup og er en spiller med et højt niveau. Hans styrke i så svær en turnering er lidt svær at spå om, men han er på papiret en dygtig spiller.

Francesco Molinari: Han har ikke spillet med i Ryder Cup før, og det bliver spændende at følge ham. Han er nemlig en meget dygtig spiller fra tee til green, men har til tider problemer med puttningen, som kan blive afgørende i Ryder Cup. Udgør en giftig duo med sin bror, som bliver svær at slå.

Miguel Angel Jimenez: Dette er spanierens 4. deltagelse. Han har haft et fantastisk år og mange forventer sig meget af den rutinerede mand. Hans historik i Ryder Cup er dog sløj, da han kun har 3,5 point i 12 matcher.

Peter Hanson: Debutant. Har vundet 2 turneringer i år, men er med på yderste mandat, og det vil overraske mig hvis han spiller mere end 2-3 kampe I alt.

Padraig Harrington: Har deltaget 5 gange før og kan vise sig som en stærk mand for Europa via sin erfaring og sine evner til at at putte. Harrington har kun skaffet 8,5 point i 21 kampe, men brænder virkelig for Ryder Cup. Har noget at bevise, da flere mener at Casey skulle have haft hans plads.

Luke Donald: Dette er hans 3. Ryder Cup. Han kommer i topform efter sidste uges 2. plads, hans statistik hedder imponerende 5,5 point i 7 kampe. En rolig mand, som spiller meget stabilt og er et stærkt kort for Europa.

Edoardo Molinari: Han sluttede lige uden for top 9, men kommer med så god form at et wildcard var en selvfølge. Er debutant, men spiller formentlig sammen med sin bror i fourballs, og parret bør være svært at slå.

USA

Jeg vurderer, at det er meget vigtigt for amerikanerne at deres erfarne folk slår til i denne uge. Det er spillere som Tiger, Mickelson og Furyk som alle skal skaffe en masse point til holdet. Nyere spillere som Mahan, Dustin Johnson og Fowler er folk jeg forventer mig meget af.

Holdsammensætningerne på det amerikanske hold er svær at spå om, men jeg forventer dog at Woods spiller sammen med Stricker eller Furyk, for at få en meget stærk duo. Desuden ser man ofte Mickelson spille sammen med en urutineret spiller, og derfor vil Fowler – Mickelson være et friskt bud.

Phil Mickelson: Verdens nummer 2 og stiller til start for 8. gang. En langtslående spiller med et magisk kortspil, derfor er han så god. Har dog kun skaffet 13 point i 30 kampe, men er en meget vigtig, erfaren mand for holdet.

Hunter Mahan: Dette er hans 2. Ryder Cup. Han er en dygtig spiller og er en af de yngre på holdet, men kan virkelig spille godt når han rammer dagen. Kan blive en giftig spiller for USA. Har spillet 5 matcher, og fået 2 point.

Bubba Watson: Debutant. Har først slået rigtig igennem I år, men kan utroligt meget med en golfbold og slår desuden uhyggelig langt. Hans rolle er svær at spå om, da han er en ustabil spiller, men med et højt topniveau. 

Jim Furyk: Hans 7. Ryder Cup. Er en meget erfaren mand, og det er vigtigt for USA at han spiller godt. Er især god i foursome pga. hans stabilitet, og så kommer han fyldt med selvtillid fra sejren i sidste uge, hvor han også tog den samlede Fedex Cup. Har 9,5 point i 24 matcher.

Steve Stricker: Kun hans 2. Ryder Cup, men han er en erfaren spiller, som putter godt. Har spillet 3 kampe og fået 0,5 point. Jeg tror godt at han kunne blive makker til Tiger Woods, som man så i Presidents Cup med stor succes. Problemet er bare at formen er ringe.

Dustin Johnson: Debutant. Han har et par store sejre, og må siges at være en af de stærkere spillere fra USA. Kommer med selvtillid, slår monster-langt og putter godt. Han kan godt få en hovedrolle i denne uge.

Jeff Overton: Debutant. Jeg ser ham som amerikanernes svageste spiller. Har ingen sejre på PGA touren, og mangler erfaring fra de største turneringer. Når det er sagt så er han en dygtig spiller, som selvfølgelig kan overraske positivt.

Matt Kuchar: Yderligere en debutant. Han blev nummer 2 i det netop overståede Fedex Cup, og har spillet en stor sæson. Kan blive en vigtig spiller, men jeg tror ikke at han får en hovedrolle i denne uge.

Tiger Woods: Dette er hans 6. deltagelse, og i år er han med på et wildcard. Hans golfspil er vel sjældent set værre og han må have nok af personlige problemer at tænke på. Når det er sagt, så har han aldrig været lige så markant en spiller for sit land som i sin solo-karriere. Har 10 point i 24 kampe. Han kan dog blive altafgørende for USA, hvis de skal have en chance for at forsvare titlen. Jeg forventer at se en godt spillende Woods, som står for mindst 50% af holdets sejre.

Stewart Cink: Wildcardspiller med stor erfaring. Har været med 4 gange før, og er med sin rutine og gode putte-kvalitet altid en farlig mand. Han dog en svag statistik i Ryder Cup, hvor han har 6 point i 15 matcher.

Zach Johnson: Var med i 2006, med 1,5 point i 4 kampe. Er en meget stabil spiller, som har præcision og puttning som sine forcer.

Rickie Fowler: Debutant. Dette er en farlig ung spiller, som pga. hårdt arbejde og selvtillid på korttid er kommet op i verdenstoppen. Han har stort set alle facetter i sit spil, og det bliver meget spændende at følge den unge mand i hans debut, hvor alt kan ske.