Spektakulært forløb i forbindelse med russisk fodboldkamp har vakt opsigt. Meget indikerede at Ural ville lægge sig ned i weekendens udekamp mod Terek, men så stod målmanden en pragtkamp. "Det ligner, at nogen glemte at fortælle ham, at Ural skulle tabe," siger russisk fodboldekspert.

En cheftræner der går under jorden, store oddsbevægelser og rygter om vennetjenester. 

Det var nogle af de spektakulære omstændigheder, der omgærdede opgøret mellem Terek - Ural fra den bedste russiske fodboldrække i weekenden.

Forud for kampen var oddset på det tjetjenske mandskab Terek Grosnij styrtdykket og gået fra ca. 1,60 til under 1,30.

"Det er helt uhørt i en kamp mellem nummer 6 og 8, for så stor er forskellen slet ikke på papiret," siger Toke Møller Theilade, redaktør på Russianfootballnews.com, til BetXpert.

Forinden havde de russiske medier spekuleret i, om kampen var afgjort på forhånd. Ural skyldte nemlig Terek en vennetjeneste som tak for, at Terek sidste år havde tabt til Ural i en afgørende kamp, så Ural havde undgået at rykke ned.

Forhistorien er dog endnu mere kryptisk, da denne vennetjeneste ifølge russiske medier oprindeligt skulle have fundet sted allerede i sæsonens første møde mellem de to hold i august måned 2015.

Træner forsvandt

Dengang var oddset på hjemmeholdet Ural helt oppe i odds 5, hvilket var meget højt al den stund, at Ural på papiret langt fra var nogen underdog. På det tidspunkt lå Ural nummer 10, mens Terek var nummer 12 i ligaen.

Omstændighederne blev ikke mindre mystiske, da Urals træner Viktor Goncharenko kort før kampen forsvandt. Han var altså ikke på sidelinjen under opgøret.

Goncharenko er desuden ikke nogen hr-hvem-som-helst. Han var blandt andet den yngste træner til nogensinde at træne et hold i Champions League, da han var i BATE.

Efter Terek-kampen dukkede han op igen, men sagde straks op - uden at give nogen begrundelse. På det tidspunkt havde han blot stået i spidsen for Ural i seks kampe.

Til det imødesete opgør tilbage i august måned var Terek "planmæssigt" foran 3-1, men kampen endte 3-3. Altså ingen vennetjeneste der.

"Dengang forlød det i de russiske medier, at det ville have været lidt for oplagt, hvis Ural havde lagt sig ned," forklarer Toke Møller Theilade.

Men her i weekenden skulle der så endelig betales tilbage.

I startopstillingen var der hos Ural ikke fundet plads til profilerne Edgar Manucharyan, Roman Emelyanov samt Aleksandr Martynovich, der alle var enten på bænken eller helt ude af truppen. 

Derudover startede Ural med den uprøvede midtbanespiller Sergey Serchenkov på banen, der indtil videre kun havde fået 26 minutter i sæsonen. Og under opvarmningen gik angriberen Gogniev - der havde lavet hattrick i seneste kamp - i stykker.

Målmanden står en pragtkamp

I kampen kom Ural foran i første halvleg, mens Terek udlignede 14 minutter efter. Herefter pressede Terek gevaldigt på, mens Ural ikke gjorde noget væsen af sig.

"Ural forsøger intet kampen igennem og skifter endda tre teenage-debutanter ind," siger Toke Møller Theilade, der blandt andet så et Ural-hold, der konstant smed bolden væk og slet ikke var interesseret i at angribe. 

Så langt, så godt. 

Der var dog bare én ting, som ikke stemte i forhold til vennetjeneste-teorien. Terek fik aldrig scoret det forløsende mål, og kampen endte 1-1. Urals målmand Nikolay Zabalotny stod nemlig en pragtkamp.

"Terek dominerede det meste af kampen fuldstændig og havde vundet stort, hvis ikke det var for målmand Nikolay Zabalotny, der leverede mirakler i Urals mål," siger Toke Møller Theilade.

Bookmakere havde hørt rygterne

Hos Nordicbet* og Betsafe havde de godt hørt rygterne i forbindelse med kampen. 

"Som de fleste andre sænkede vi også oddset på 1-tallet dagen igennem. Det var dog ikke fordi, vi fik uhyrlige summer på Terek," siger Thomas Holm, pressechef for Nordicbet* og Betsafe, til BetXpert.

"Årsagen til det drastiske fald, var selvsagt de rygter du selv er inde på. Det viste sig dog heldigvis, at det ikke havde det store på sig,” siger Thomas Holm.

Unibet* fortæller til BetXpert, at de ikke har registreret noget usædvanligt ved kampen.

"Hvis vi frygter urent spil, så lukker vi markedet og rapporterer det til myndighederne, sportsforbundene og ESSA (spiludbydernes brancheorganisation, red.). Men det var ikke tilfældet med denne kamp," forklarer Eric Konings, Integrity Officer ved Unibet*, til BetXpert.

Men var det hele så bare blæst op af konspirerende russiske medier? Eller var vennetjenesten reel - man havde bare glemt at indvie Urals målmand i planerne?

"Der er ikke fundet beviser for noget, men min ydmyge mening er, at der var noget galt med kampen igår. Jeg har nu set kampen to gange, og det ligner lidt, at nogen havde glemt at fortælle målmand Zabalotny, at Ural skulle tabe kampen," siger Toke Møller Theilade.