Indtil for en uges tid siden lignede dette års Roland Garros – tidligere kaldet French Open - endnu en stensikker triumf til Rafael Nadal. Men finalen i Hamburg Masters blev enden på spanierens ufattelige sejrsrække på grus, da verdensetteren Roger Federer langt om længe fik skovlen under sin rival. Endda efter en kamp, hvor Nadal i de sidste halvandet sæt var mere eller mindre chanceløs.

Et enkelt nederlag fjerner ikke det massive favoritprædikat fra Nadal, der i givet fald vil kunne løfte trofæet for tredje gang i træk, men det viser, at manden faktisk kan besejres på grus. Også før nederlaget har det været små tegn på at han kunne overmandes. Både Nikolay Davydenko (i Monte Carlo) og Lleyton Hewitt (i Hamburg) har været meget tæt på.

Så måske er ATP-delen, dvs herre-siden, af dette års turnering - der går i gang denne søndag, d. 27. maj, og slutter d. 10. juni – mere åben end som så...

Lodtrækningen har været forholdsvis fordelagtig for både Nadal og Federer, specielt for sidstnævnte, mens andre dele af feltet er rene krudttønder med potentielle outsidere og favoritdræbere. Og før eller siden rammer de to store også ind i farlige folk.

Nedenfor følger en nærmere analyse af lodtrækningen, med udgangspunkt i hver af de fjerdedele der vil levere de fire semifinalister: Hvem har de bedste muligheder for succes?

Tip til turneringen, der kan følges på Eurosport, vil løbende blive udlagt på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

Læs mere om turneringen på ATPs hjemmeside: http://www.atptennis.com/en/tournaments/profile/520.asp

Overordnet bud

Det mest sandsynlige udfald er endnu en sejr til Rafael Nadal, men Federers sejr I Hamburg gør, at der trods alt er spænding til stede, selvom det absolut er til fordel for spanieren – et fysisk pragteksemplar - at der spilles bedst af fem sæt. De største trusler for de to store favoritter er i høj grad placeret i 2. fjerdedel af lodtrækningen, og det gør det mindre sandsynligt at enten Nadal eller Federer skulle snuble inden finalen.

1. fjerdedel: ”Walk in the park” for Federer?

Roger Federer har Roland Garros som et af sæsonens allervigtigste mål, men foråret har været overraskende ustabilt, hvilket schweizeren har draget konsekvensen af ved at adskedige sin træner Tony Roche. Det hjalp åbenbart, for efter en del hurtige exits blev det til en lidt overraskende triumf i Hamburg Masters med finalesejren over Rafael Nadal, og derved den perfekte optakt til Roland Garros ovenpå en sæson på slingrekurs. Undervejs til finalen viste Federer dog flere gange store svaghedstegn, og det kunne meget let være blevet endnu en fiasko-turnering
En god lodtrækning er vigtig for Federers chancer for succes, da han helst ikke skal bruge for mange kræfter undervejs, hvis han skal have krudt til at besejre Nadal i en ny finale.

Lodtrækningen har været gunstig for Federer. Det ligner nogle bløde første runder inden en ottendedelsfinale mod Juan Carlos Ferrero eller Mikhail Youzhny . Ingen af de to ligner dog lige pt en alvorlig trussel mod Federer.
Den tidligere Roland Garros vinder Ferrero har ikke fordums styrke, og har ikke umiddelbart redskaberne til at slå Federer, og russeren, har trods en fin sæson ikke grus som sit favoritunderlag, selvom han på sine gode dage spiller forrygende tennis.

Sidste års Hamburg Masters-vinder Tommy Robredo har ikke haft samme niveau i dette års grusturneringer, og selvom han er en uhyggelig stabil slider fra baglinjen, så tyder hans nuværende form og hans statistik (0-7) mod Federer ikke på, at det er ham, der skal stikke en kæp i hjulene for verdensetteren.

Når Marat Safin stadig nævnes er det nok mere af rygte end af hans nuværende niveau. Det er længe siden han har vist højt niveau i mere end én kamp ad gangen, men han er manden med et uhyggeligt højt niveau på dagen, og en mand med troen på at han kan slå Federer. Om han så overhovedet når så langt at et møde kan blive aktuelt er mere tvivlsomt.

Den kroatiske superserver Ivan Ljubicic ligner ikke en mand med et øjeblikkeligt grus-niveau til at gentage sidste års semifinale. Serven er i verdensklasse, men baglinjespillet er næppe stabilt og slidstærkt nok til at komme langt i år.

Bud:
Semifinalist: Roger Federer
Outsidere: Juan Carlos Ferrero, Mikhail Youzhny, Tommy Robredo
Mr. X: Marat Safin

2. fjerdedel: Krudttønden

I denne del af lodtrækningen befinder sig en hel flok af de spillere, som Federer og Nadal er glade for ikke at have i deres dele af lodtrækningen.

Chilenske Fernando Gonzalez startede sæsonen som lyn og torden, fik efterfølgende et dyk, men har på det seneste ramt formen igen, og virker til at være i noget nær topform lige nu. Hans fint miksede spillestil med den powerfulde forhånd og den giftige slice passer perfekt på gruset.

Nikolay Davydenko har ikke været særlig stabil i dette forår, men hans lynhurtige og tunge baglinjespil kan være gift for enhver, og hvis han rammer formen er han svær at bide skeer med. Var tæt på overraskelsen mod Nadal i Monte Carlo, men har svinget mere en vanligt, og med denne lodtrækning er der ikke plads til mange dyk.

Siden sin doping-karantæne har Guillermo Canas gjort et fremragende comeback. Specielt de to sejre over Roger Federer i Indian Wells og Miami vakte opsigt. Trods sin argentinske baggrund med masser af grustennis, og hans uhyggelige løbekapacitet og fightervilje har hans resultater i grusturneringerne ikke været helt så fantastiske.

Hjemmepublikummet største håb knytter sig til Richard Gasquet , men franskmændene havde nok håbet på en bedre lodtrækning til deres yndling. Han har, trods sit uomtvistelige potentiale, ikke været imponerende i forårets grusturneringer, men hjemmebanen kan måske løfte han de sidste procent.

Denne fjerdedel indeholder også spillere som argentinske Juan Ignacio Chela , der har haft det bedste forår i karrieren, landsmanden Juan Monaco , der har haft lidt af et gennembrud i år, det spanske stortalent Nicolas Almagro med den tunge serv og det tunge grundspil, den mørke vidunderdreng med den vanskelige psyke Gaël Monfils , der i denne uge har vist at talentet måske igen er på rette vej, og sidst men ikke mindst den skadesplagede David Nalbandian , der måske kan spille sig i form med et par bløde kampe i de første par runder.

Alt i alt intet mindre end en krudttønde af outsidere med potentiale til at true de to storfavoritter.

Bud:
Semifinalist: Fernando Gonzalez
Outsidere: Nikolay Davydenko, Richard Gasquet, Guillermo Canas, Nicolas Almagro
Mr. X: David Nalbandian


3. fjerdedel: Den billige semifinale

Ingen tvivl om at spillerne i denne del af lodtrækningen også holder højt niveau, men når man ser samlingen af klassespillere i 2.fjerdedel af lodtrækningen, så kan det hurtig ligne en billig semifinaleplads for vinderen af 3.fjerdedel.

Sæsonens store gennembrud har Novak Djokovic hidtil stået for. Der har aldrig været tvivl om hans talent, men at han så hurtigt har etableret sig i top 10 er alligevel imponerende. Sejre i Estoril og Miami, og finaleplads i Indian Wells er det blevet til i dette forår, samt et stabilt meget højt niveau hele vejen igennem. Djokovic har et utroligt slagrepetoire og han ligner en kommende nr. 1 i verden. Han kan det hele, og i dette forår har tingene for alvor hængt sammen. Samtidig har han en fantastisk fightervilje, der flere gange har fået ham ud af oplagte taber-situationer. Grus er ikke hans favoritunderlag, men han nåede kvartfinalen hér sidste år, og med denne fordelagtige lodtrækning er han bestemt et godt bud på en semifinale.

Den spanske baglinje-”grinder” David Ferrer er også en spiller med et meget højt niveau på grus. Serven er hans svageste punkt, men til gengæld er han lynhurtig på fødderne og kan spille i meget højt tempo fra baglinje. Han har ikke den store finesse i sit spil, men er en rigtig arbejdsmand med et stort fighterhjerte, og så sent som i Monte Carlo slog han Novak Djokovic, som er en sandsynlig modstander i ottendedelsfinalen.

I samme lodtrækningsdel finder vi også franske Paul-Henri Mathieu , der med sit tunge baglinjepres kan spille på et meget højt niveau, og som har det med at løfte sig, når han har hjemmepublikum i ryggen.

Desuden er det værd at nævne russeren Igor Andreev , som har en af ATP-tourens tungeste forhænder. Baghånden holder slet ikke samme klasse, men får han lov til at styre med forhånden er han uhyggelig. I første runde møder han dog selveste Andy Roddick , der godt nok ikke har de store meritter på grus, men de hurtige baner i Paris og amerikanerens fantastiske serv kan sammen være en giftig cocktail, selvom det meget vel kan være slut allerede i 1. runde.

Bud:
Semifinalist: Novak Djokovic
Outsidere: David Ferrer, Paul-Henri Mathieu, Igor Andreev
Mr. X: Andy Roddick

4. fjerdedel: Er Nadal helt på toppen?

Resultatmæssigt har forårsæsonen været fremragende for gruskongen Rafael Nadal . Dog ville han nok gerne have været foruden sit finalenederlag til Roger Federer i Hamburg, hvor meget atypisk virkede helt opgivende til sidst. Hans sejrsrække på 72 kampe i træk på grus blev brudt, og desuden har han været ude tovene mod både Davydenko og Hewitt for nylig, og det stiller måske lidt forfriskende spørgsmålstegn ved om Nadal stadig kan regnes for at være så suveræn, som han har været de sidste to år. Meget foregår også oppe i hovedet, hvor Nadal har haft en følelse af uovervindelighed, og modstanderne har haft følelsen af at står overfor et ubestigeligt bjerg.
Når alt det så er sagt, så er Nadal stadig et fænomen på grus, og hans styrke bliver ikke mindre af, at der skal spilles bedst af fem sæt.

Den farligste modstander kan måske dukke op allerede i ottendedelsfinalen, hvor Lleyton Hewitt er en meget sandsynlig modstander. Australieren gjorde et flot comeback i Hamburg, hvor han imponerede med sejre over stærke gruspillere som Agustin Calleri, Juan Ignacio Chela, Nikolay Davydenko og Nicolas Almagro inden han måtte overgive sig i en tæt kamp mod Nadal.
Grus er absolut ikke hans favoritunderlag, men resultaterne og spillet i Hamburg imponerer, og Hewitt er en af de få spillere på touren, der kan matche Nadal i kampgejst og vindervilje.

Et andet faremoment for Nadal udgøres af den store tjekke Tomas Berdych , hvis tonstunge serv og grundspil før har fået skovlen under ham. Det har dog været på hurtigere underlag, og Berdychs form har ikke været helt op at ringe i indeværende sæson.

Nadals store idol, den tidligere Roland Garros-vinder Carlos Moya har vist god form for nylig og slog i Hamburg Berdych, som er hans sandsynlige modstander i tredje runde. Moyas venskab og idolstatus i forhold til Nadal kan måske få betydning, men spillemæssigt burde han ikke have redskaberne til at slå sin yngre landsmand.

James Blake kan spille fantastisk tennis, men bryder sig absolut ikke om grus. Dog er banerne i Paris hurtigere end de fleste andre grusbaner, og hvis han pludselig kommer ind i rytmen igen, så er han måske ikke et dårligt bud på en kvartfinale.

Bud:
Semifinalist: Rafael Nadal
Outsidere: Lleyton Hewitt, Tomas Berdych, Carlos Moya
Mr. X: James Blake