Tirsdag aften afholdt vi en chat-seance med Investor-Ole i anledning af hans nye bog "Vind på sport" er på gaden.

Rigtig mange brugere slog et slag forbi vores chat-rum, og fik svar på deres spørgsmål til Ole, og vi har herunder samlet en log over chatten, så alle de der ikke havde mulighed for at følge med kan se hvilke emner der blev berørt.

På vegne af Ole siger vi tak for god ro og orden i chatten, og håber at vi meget snart kan bringe flere chat-events her til BetXpert, som vil blive annonceret i chat-kalenderen.

Chat med Investor, 5. juni 2007

Hvordan kom du på ideén med at skrive en bog?
Investor: Via artiklerne her på sitet, og da jeg altid har skrevet en del, og flere private bekendtskaber også spurgte til det, så var det bare at gøre det... Personen der inspirerede mig mest for en del år siden var Torben Sørensen fra Tips-Bladet, men han har fået anden beskæftigelse inden spillebranchen her for nylig.

Kan du overordnet give lidt info omkring hvilke emner du præcis berører i bogen. Emnet betting er jo stort at jeg vil mene det er yderst svært koge det ned i en bog?
Investor: Jeg synes selv jeg kommer rundt om det meste... spilteori, spiltyper, bookmakere, spillebørser, arbitrage, købespil, psykologi og en del mere. Og Keld er også nævnt!

Kan du konkret løfte sløret for nye emner i bogen, som du ikke har behandlet i artikelserien?
Investor: Ja, oversigt over bookmakere, i dybden med al stof, eksempler på regneark, lidt om ludomani, systemer og eksempler på disse. Informationssøgning er også med i bogen.

Havde du nogen betænkligheder ved at lave bogen?
Investor: Jeps, jeg vil nemlig i princippet helst ikke optræde offentligt, men min kone, Claus,og Bjørn fra Rosenkilde fik det rykket på plads for mig, og jeg er rigtig glad for at jeg skrev. Det var en udfordring, og det var skønt at få gjort!

Står der noget i din bog om, hvordan bookmakerne fastsætter deres odds, for man skal vel kende sin "fjende"?
Investor: Bookmakerne fastsætter deres odds efter at minimere deres egen risiko. Så det gælder ikke om at "beat the bookies", faktisk gælder det om at "beat the other players". Det er uddybet i bogen.

I hvor mange oplag udkommer bogen?
Investor: Bogen er trykt i 3.000 eksemplarer, så I skal skynde jer :-) Ellers tager vi da bare et oplag til!

Er der andre betting-bøger end din egen du kan anbefale?
Investor: Jeg tror faktisk ikke at der rigtigt findes andre betting bøger...og det siger jeg ikke kun fordi osv.

Kommer din bog til at kunne blive lånt på et bibliotek?
Investor: Det skulle den da gerne, men der går et stykke tid...

Vil du sige at der er 100% chance for at man vinder flere bets efter at have læst din bog, end man gjorde før?
Investor: Jeg giver mig ikke af med garantier...men jeg vil mene, at der er mulighed for at man bliver en bedre spiller, at man forstår hvad spil egentligt kan gå ud på, nemlig at tjene penge...og at man derved kan lære at bestyre de 2 eneste aktiver man har: Penge og viden!

Så for at kunne tjene penge, skal man også have viden om sportsgrenen? Og holdene for den sags skyld?
Investor: Uden viden kommer man med statsgaranti ingen vegne. Man skal have viden om sportgrenen du beskæftiger dig med, viden om money management, viden om de psykologiske aspekter. Jeg beskæftiger mig f.eks. aldrig med tennis, da jeg stadig tror man bruger en fjerbold til den sport! Man får ingen viden om de konkrete sportsgrene, om hold, formkurver osv. i min bog, men derimod alt det bagvedliggende. Og det skal gerne være på plads før man finder ud af om United slår City.

Kan man leve af spil og kræver overskud på spil ikke et stort tidsforbrug?
Investor: Man kan leve af spil, om det er anbefalelsesværdigt er en helt anden ting... Jeg er faktisk selv begyndt at arbejde igen efter en pause, anden inspiration er ikke at foragte. Det kræver stort tidsforbrug i starten, men efterhånden kommer rutinen og med den kan man minimere sit tidsforbrug. Vigtigt er det, ihvertfald for mig, at have en fast rytme, rutine med spil.

Hvor spiller du?
Investor: Betfair* og Pinnacle, det er børsen og bookmakeren, efter min mening. Jeg bruger vel omkring 20 andre aktivt, måske 25, men Betfair* er og bliver stjernen for mig - og jeg får ikke engang noget for at sige det!

Hvad gør du med skat og Pinnacle (ikke-EU bookmaker)?
Investor: Enhver må jo svare sit! Også når man vinder hos bookmakere der er skattepligtige her i landet.

Spiller du mest på singel- eller multispil?
Investor: Singler, singler og atter singler. En sjælden gang en double, og en meget sjælden gang mere. I morgen til em-kvalen er faktisk et af de tidspunkter, hvor jeg godt kunne finde på at sætte favoritter sammen i et multispil.

Hvilken stake-strategi har du, og er det noget du behandler i din bog?
Investor: Jeg spiller for 2% af min bankroll, en bankroll der bliver opgjort efter plateau-princippet, hvor den bliver genberegnet hver gang 10% er vundet. Og ja, det er beskrevet i bogen!

Hvilket regnskabs program bruger du?
Investor: Mit eget hjemmestrikkede Excel-ark. Udførligt på nogen områder, primitivt på andre, men det passer til mig og det er det vigtigste. Der er i øvrigt enkelte screen shots fra det i bogen.

Er betting mere givtigt end aktier?
Investor: Svært at sige, Bean, jeg har investeret i kinesiske aktier i de senere år, det har været fantastisk, langt mere profitabelt end spil. Spil er den ultimative korttidsinvestering, kontant afregning efter få timer - med mindre tosser løber på banen... Mht. spil som investering, korttidsinvestering, så kræver det omvendt også en vis psyke at modstå de slag det kan give at tabe penge på kort tid.

Hvis man følger dine råd, bruger et par timer om dagen på spil og begrænser sine specialer, kan man så godt opnå overskud i dine øjne?
Investor: Man kan bestemt opnå overskud, men alle facetter skal være i brug, viden, tålmodighed, money management, disciplin... og jeg mener alle!

Hvad var din startbeholdning da du besluttede at spille på fuld tid?
Investor: Da jeg først startede med at spille havde min kone og jeg aftalt at vi måtte tabe 50.000 kr., men jeg tabte dem aldrig...og så voksede resten ligesom af sig selv...ad omveje og fejlslagne strategier og systemer i starten.

Hvor stor bankroll bør man have?
Investor: Det kommer an på din situation. Ikke større end at det er penge man kan tåle at tabe. Lad bankroll vokse stille og roligt... tålmodighed er en nødvendighed.

Tror du man kan være professionel better, men kun på "deltid"?
Investor: Man skal skelne mellem professionel spiller eller "storspiller", der er nogle helt, helt andre psykologiske mekanismer, der kommer i "spil", hvis man skal ernære sig ved om et hold rammer stolpen eller ej.

Hvor lavt skal et odds være før du ikke finder det interessant?
Investor: Jeg spiller sjældent under 1,50 men i princippet er alle odds interessante. F.eks. spillede jeg i lørdags Albanien til at slå Luxembourg til odds omkring 1,25. Et klart overodds!

Hvor mange ligaer har du i din portefølje?
Investor: Sportgrenene jeg beskæftiger mig med er fodbold, NHL, MLB, NBA og NFL. Aldrig mere eller andet. Baseball er min "sport of summer". Jeg elsker the bases! Fodboldligaer er around the globe, principielt set alle, men kun hvis jeg har tilstrækkelig information til at kunne vurdere chancer og dermed lave et fornuftigt spil.

Hvor megen tid bruger du i gennemsnit dagligt på spil?
Investor: Et par timer.

Hvad er den længste periode, du har spillet med underskud på dine samlede spil?
Investor: I den tid jeg har spillet seriøst har jeg oplevet et halvårsregnskab med underskud, men aldrig et årsregnskab...7-9-13.

Efterrationaliserede du så dine spilrytmer og metoder efter det halve år, eller fortsatte du med at spille på samme måde som i det halve år?
Investor: Jeg fortsatte. Jeg analyserede mine spilvaner, så på hvad der gav godt og hvad der ikke gjorde... og reagerede derpå... derfor er et regnskab af uvurderlig betydning.

Hvordan har du det med at gardere via livespil for at sikre gevinst hvis du sidder med det rigtige tegn?
Investor: Interessant spørgsmål, jeg er dog ikke til livespil. Call me old fashioned, men det duer bare ikke for mig. Især med Betfairs fremkomst kan arbitrage sagtens være indbringende, men jeg beskæftiger mig ikke for alvor med det i dag.

Som flat-better har du så en odds ramme for hvilke odds du spiller? Variationen er jo større hvis man spiller ti odds til 5 end ti til odds 1,5?
Investor: Ingen fast oddsramme, men mit månedlige gennemsnitsodds på gevisntspil ligger omkring 1,75 til 1,80.

Hvad er din procenter i forhold til at købe og sælge på Betfair*?
Investor: Det har jeg ikke overblik over. Et solgt spil er for mig blot, f.eks. en 1x-gardering hvis jeg har solgt 2-tallet. Når du sælger et spil så svarer det odds du sælger til til et købeodds (salgsoddset kan konverteres til et købeodds), så på den måde er der ingen forskel. Hvis du f.eks. sælger til 1,5 får du i virkeligheden odds 3 (som trad. odds)

Når du spiller baseball ryger du så ikke langt over 1,8 ?
Investor: Jo, gennemsnitsoddset på baseball er nok lidt højere, men ikke meget, da jeg ofte køber mig til lidt gardering hos Pinnacle, f.eks. +1.

Hvordan er din generelle holding til at købe og sælge point i NBA og NFL?
Investor: Jeg gør det nogen gange, men det skal ikke overdrives, ikke noget med at købe værdien væk, så at sige

Mener du der er nogle key numbers i NBA og NFL, når man kigger på linier?
Investor: Ja, i NFL er linjer omkring 7 (touchdown) og 3 (field goal) jo altid centrale. Men det koster i odds at købe sig rundt om de hjørner...og det er det næppe værd generelt!

Dit tidsforbrug må da stige væsentlig i nogle måneder - hvordan vægter du ligaerne for det må da ofte være svært at nå at komme rundt om dem alle sammen lige grundigt?
Investor: Du har ret, men jeg tager det også roligt i starten af NBA og NHL sæsonen...ingen grund til at forhaste sig med spil i ligaer, der ikke har fundet formen, hvilket er et generelt fornuftigt råd.

Hvor meget tid bruger du på at se sport - i relation til hvor meget tid du bruger på at spille på sport?
Investor: For meget, siger min kone. Nej, jeg bruger en del tid, men jeg er blevet helt god til f.eks. at cutte ned, jeg ser f.eks. sjældent hele kampe komplet fra start til slut. At have kampe kørende i baggrunde kan man også lære lidt af...der er ingen der siger, at man virkeligt skal sidde og nærkigge hele tiden.

Må man spørger efter din TBP?
Investor: Det må man, den skal være over 5% og det er den som regel også. Mellem 5 og 10%.

Hvilken liga laver du det største overskud i, og hvad skyldes evt. at netop den liga giver det største overskud?
Investor: I år er mine 3 bedste områder MLB, NHL og så engelsk fodbold generelt. Svensk fodbold til gengæld - uf!

Hvor tidligt er du ude med spil, på f.eks EM i morgen har du analyseret her eller er det på dagen?
Investor: Nu i morgen har jeg faktisk ikke kigget på kampene endnu, jeg har til gengæld lavet en short list, så her kl. 21.30 går jeg i krig med det. Halvanden time satser jeg på!

Tager du penge ud af din bankroll når der er et bestemt overskud eller køre du bare derudaf?
Investor: Jeg giver mig selv en ugeløn. De penge tager jeg ud på ugebasis ned til det beløb jeg vil have på mine konti som minimum.

Vil det sige at din bankroll ligger på et rimelig konstant leje, nu når du trækker ud fra den?
Investor: Nej, min bankroll ligger ikke på et konstant leje, men min beholdning ligger på et forholdsvis konstant leje. Min bankroll står så afgjort ikke komplet hos bookmakerne

Hvor meget kan man forsvare at have stående hos en bookie?
Investor: Man kan godt have en del penge stående hos de troværdige bookmakere, men igen beløbsstørrelser er så forfærdeligt individuelle

Køber du selv spil i øjeblikket og hvis ja fra hvormange kilder?
Investor: Nej, jeg er holdt op med at købe spil, i længden tror jeg at mit temperament tager skade af det. Men jeg er stadig positivt indstillet overfor det.

Da du købte spil og havde samme spil som et af dem du købte, accepterede du bare det eller skar du ned på indsatsen på dit eget spil?
Investor: I de tilfælde spillede jeg faktisk de spil 2 gange, så at sige. Hvis man køber spil, synes jeg, at man skal være kompromisløs mht. den måde man bruger spillene på

Hvad for en strategi spiller du efter?
Investor: Flat betting, men husk altid at en strategi aldrig kan være bedre end den, der bruger den. Og disciplin, money management er ikke altid skidesjovt...men det er der heller ingen der siger, at det skal være!

Jeg har svært ved at holde en hård disiplin hvad spil angår, og spilder mange penge på tv kampe, yndlingshold og lign. Budgettere du også med "løse bets" eller holder du 100% disciplin og kun spiller værdispil?
Investor: Nope, ingen løse bets, ingen smiden rundt sig med pengene. Hvis jeg egentlig "vil" spille på en kamp, så analyserer jeg den til fuldstændigt bunds. Men jeg "vil" aldrig spille på en bestemt kamp!

I præsentationen af dig står der bl.a. at du gør dig som skribent på engelske sites. Vil du give et hint?
Investor: Jeg har skrevet lidt på Soccerway, blandt andet deres VM-optakt sidste sommer.

Når du vælger bookies hvad kigger du så på? Er det kun odds, eller kigger du også på deres sportsregler, for at undgå situationer som i lørdags?
Investor: Nej, de regler ikke så vigtige for mig. Det er så relativt få spil, hvor der sker noget så vildt, og jeg har den holdning, at nogen gange vil det være til min fordel, andre gange imod mig. C´est la vie!

Når man skal finde ud af om der er værdi i sine spil, kan man så bruge de % der er angivet på Betbrain og derefter selv trække fra og ligge til?
Investor: Det ville jeg ikke gøre - jeg ville vide nok om sportsgrenen til at danne mig min egen, helt egen holdning.

I forbindelse med betting på amerikansk sport, kræver det så ofte en særdeles stor research?
Investor: Ja, research er altid vigtig, i amerikansk sport skal man f.eks. forstå at når et hold spiller 162 kampe i grundspillet, så vinder man så meget langtfra dem alle. Man skal kunne kigge lidt bag tallene, og i øvrigt ikke være bange for at gå imod strømmen.

Hvad er din holding til hedging? Altså hvis du fx har et bet på en serie i NBA. Kan du så finde på at hedge for at få +money på begge sider, eller holder du dig til dit oprindelige bet?
Investor: Jeg hedger ikke, har gjort det tidligere, men brist eller bær, sådan har jeg det med mine spil. Det er i øvrigt også nemmere, når der kommer et vist rutinepræg over spillene.

Hvordan har du det med "public plays"?
Investor: Public plays er jeg altid nervøse for, men jeg holder mig ikke bevidst væk fra dem. I går aftes var hele verden på Dodgers mod Pirates i MLB, det holdt jeg mig væk fra, det skulle jeg ikke have gjort!

Du går ikke direkte ind og går modsat hvis der er stor overvægt af "public money" på én side?
Investor: Nej, ikke pr. automatik, men det kan godt være at min opmærksomhed bliver skærpet lidt for nogle bestemte spil

Mht US sport, er der så bestemte sider du bruger til info udover de lokale aviser?
Investor: Covers, cappingthegame, donbest, tsn canada

Når du spiller på US sport spiller du så kun ML eller variere det efter hvor du finder mest værdi?
Investor: Jeg spiller ML, RL over-under, halvlegsspil, you name it!

Hvor mange væddemål mener du man max skal have kørende om dagen?
Investor: Ikke noget fast antal, spil ikke fordi man skal, men fordi der er gode spil out there. I det tilfælde kan det være alt fra 0 til 20.

Er du "stædig" hvad angår et holds formåen/kapacitet, i forhold til din vurdering af holdet f.eks. før sæsonen?
Investor: Jeg er desværre for stædig...West Ham i the Premiership er et fantastisk godt eksempel på stædighed der har kostet mig mange, mange penge! Jeg stoppede først med at spille på dem, da de endeligt begyndte at vinde :-) Men jeg prøver at forbedre mig der, der er nemlig plads til en vis forbedring...

Hvor stort et antal forskellige sportsgrene mener du, man kan bette på?
Investor: Det afhænger af tid, lyst, tæft. Jeg har flere fodboldspil end jeg har spil på US sports, men sidstnævnte gruppe af spil er voksende

Har du nogle trends, som du spiller år efter år?
Investor: Ja, bare for at nævne en enkelt trend. Oakland Athletics er som regel et væsentligt bedre hold efter the all-star break end før...sådanne trends kan jeg godt lide.