Hvordan holder man hovedet koldt, når man har tabt 10 spil i træk? Resilience handler om evnen til at modstå stormvejret. BetXperts fodboldekspert Estadisticas fortæller her om fænomenet med udgangspunkt i egne erfaringer og positiv tænkning.

Det er surt at tabe. Men nederlag og perioder med uvejr er en uundgåelig del af hverdagen som bettor.

Kan man ikke tackle tabene og den negative varians, så får man det svært. Det skal jo nødigt gå ud over dine omgivelser, når det vælter ind med tabte væddemål.

For at blive bedre til at tackle nederlagene så er det godt at kende begrebet "resilience." Det betyder kort sagt modstandskraft - evnen til at komme tilbage efter nederlag. Eller som det forklares i ordbogen: "Resiliens betegner den indre modstandskraft mod indflydelse udefra."

For at have succes som bettor er det helt afgørende, at du også kan tage rationelle beslutninger, når du har tabt 10 spil på stribe.

EM 2016 har måske ikke været så berusende, som du forventede. Måske har tabt lidt mere end, du har vundet på slutrunden. Måske har du endda tabt meget mere, end der er kommet ind i gevinster.

Med resilience får vi nogle værktøjer, som kan forbedre den evne.

Bounce back

I mine øjne er resilience den allervigtigste faktor, hvis man skal begå sig i betting. De bedste bettere har evnen til at demonstrere masser af resilience. De er i stand til at adskille sig fra de nederlag, der opstår på ugentlig og daglig basis.

Som følelsesmæssige individer er det vores ansvar at holde vores pessimisme i skak. Tænk på virkningen på dig selv, når du laver en pessimistisk kommentar om et spil eller en stor mulighed.

Én ting er at gøre det til sig selv i en stille stund, men tager man det med ud til familien og venner, så har man et helt andet problem.

Intelligente bettere er altid klar over sig selv og andre. Når et problem eller en skidt periode opstår, reagerer de ved at forsøge at løse problemet.

 

Læg mærke til når du er pessimistisk

Inden vi går videre til de helt konkrete værktøjer skal vi også introducere begrebet law of average. Det er faktisk meget simpelt. Hvis der er værdi i spillet, så skal du selvfølgelig tage det, men bare fordi værdien er der, er det jo ikke sikkert det går hjem. Og der kan således være gevaldige svinginger, før held og uheld udlignes.

Law of average handler for mig at se om, at hvis du træffer de rigtige beslutninger, så skal spillene nok gå hjem før eller siden.

De mest effektive måde at udvikle resilience:

  • Læg mærke til når du bliver pessimistisk, hvad er årsagen? Brug positiv selvsnak* til at overvinde pessimismen
  • Vær opmærksom på at din holdning kun påvirker dig og ikke dem omkring dig. Forsøg med en holdningsændring, hvis det kræves.
  • Forstå og acceptér law of average og lær ikke at tage nederlaget personligt.
  • Tag imod forandring med åbne arme, vær forandringsvillig.

*Positiv selvsnak: Tal positivt til dig selv eller gå til de personer der betyder noget for dig, og som kender dig godt. Jeg er eksempelvis før gået til min kæreste og sagt: "Jeg kan ikke finde ud af fodbold mere, jeg skal have fokus på håndbold i stedet!"

Her får jeg et klart og opmuntrende svar fra en, jeg ved, der altid vil støtte mig. Min kæreste kender mig så godt, at hun bare skal sige: "Stop nu, du ved, du skal holde fast i din strategi og tro på dig selv." Det kan være med til at få dig ud af den negative tankestrøm.

Hvis du er i stand til at udvikle din egen resilience er du godt på vej til at blive en mere succesfuld bettor - det er evnen til at håndtere nederlag, som er afgørende.

Penge er bare tal

Din mentale præstationstilstand, som er dine tanker og følelser, er afgørende. Det er i dine tanker og følelser, du opbygger din tro på, at dit spil nok skal lykkes, og derigennem får modet til at handle imod markedet.

Din mentale tilstand er en vigtig del af de samlede ressourcer, du har til rådighed, derfor er det afgørende, at vi har fuld kontrol over vores mentale tilstand. Har vi ikke det, så er det, at dårlige dage kan blive til uger, ja sågar måneder.

Men det er jo enkelt nok - og meget let at forstå. Men hvordan gør man det i praksis, kan du spørge.

At lære at være upåvirkelig handler om selvkontrol. For mig hjælper det, hvis jeg fokuserer på, at det hele bare er tal, procenter og chancevurderinger. Jeg forsøger at holde pengene udenfor og holde fast ved tilbagebetalingsprocenterne.

Om jeg omsætter for 100,- eller 100.000,- på en dag, gør ikke en forskel for mig. En betvalue på 105% skal have et indskud og en betvalue på 101% skal have et andet indskud.

Ved at tænke på den måde, ved du, at du med stor sandsynlighed altid tager den rigtige beslutning. Med andre ord har du hjælpen lige ved hånden i form af money management.

Fuld kontrol er for mig også, at du aldrig bliver for ivrig i dine prematch odds. Jeg skal altid tygge på spillet i et par timer, inden jeg foretager mit indskud. Kan jeg stadig lide den der, så tager jeg hellere et lille tab, fordi oddset går fra 1,82 til 1,79, end at jeg tager en forkert beslutning. 

Fokus på din mentale tilstand

Inden for betting er der to områder vi kan arbejde med; kompetencer og mentaludvikling. Kompetencer, som er viden og færdigheder. Mentaludvikling, som er tanker og følelser. Ny viden skal trænes igen og igen for at blive til færdigheder.

 

Det mentale bestemmer:

  1. Hvad du kan.

  2. Hvad du vil og gør.

  3. Hvordan og hvor godt du gør det.

Hvad er årsagen til, at du det ene øjeblik er fantastisk god - det andet øjeblik er du måske ikke? Du har jo de samme kompetencer. Det er i dine tanker og følelser, du opbygger din tro på at du vil lykkes.

 

Tanker og følelser kan nogle gange afholde os for at performe, har du været inde i en dårlig periode, er du mere tilbøjelig til at tage dårlige beslutninger, hvis du ikke mestrer resilience.

 

Faktum er, at alle bliver påvirket, positivt som negativt, men har du din egen mentale tilstand under kontrol, så kommer du hurtigt tilbage på sporet.

 

Find det der betyder noget

Og hvordan gør man det så i praksis?

Som yngre havde jeg utrolig svært ved at styre min mentale tilstand, når det kom til betting. Jeg har smadret alt fra borde til computerskærme, når tingene gik rigtig skævt. Men jeg måtte også erkende, at jeg tog dårlige beslutninger lige bagefter et “bad beat”.

Det vigtigste for mig er, at jeg har haft klare mål med min betting. Jeg har hængt et billede af en lækker bil, et lækkert hus og min kæreste på mit skrivebord (det kan virke mærkeligt at have materielle goder som biler og huse hængende, når det handler om at holde hovedet koldt, men det fungerer for mig).

Så hver gang jeg var ved at tabe hovedet, kan jeg kigge på de tre ting, som er min altoverskyggende motivation for at bruge så mange timer på det.

Når tingene går skævt, så tænker jeg tilbage til en slutrunde, hvor alt bare klappede for mig, hvad gjorde jeg dér som jeg ikke gør nu? Er der nogle ting jeg gjorde anderledes, så skal jeg vende tilbage til de ting, der bragte mig succes dengang.

Føler jeg ikke, at jeg har gjort noget forkert i forhold til tidligere, så må jeg lære at acceptere, at law of average eksisterer og kigge over på mine tre billeder en gang mere.

Jeg har lært og forstået, at jeg ikke kan vinde hver gang, men så længe at: “Frygten for at tabe aldrig overskygger glæden ved at vinde!” - kan du dreje tanken derover, så vil det aldrig gå helt galt.