Denne optakt er pr. 20. august ajourført med analyse og data for Blackpool, Newcastle, West Bromwich, Wigan og Wolverhampton, og fremstår dermed komplet.

Italienske Inter vandt Champions League med finalesejr over tyske Bayern München, verdens tre bedste spillere (FIFA-kåring 2009), Messi, Cristiano Ronaldo og Xavi, spiller alle i Spanien, og ved sommerens VM i Sydafrika blev det engelske landshold for 117. gang til grin ved en slutrunde...

Jep. Men disse detaljer ændrer ikke ved at England - fodboldens moderland - stadig har verdens største liga.

Premier League er stadig nummer 1.

Det er stadig ligaen med de fleste tilskuere (på stadion og via TV) og fans - og dermed også de fleste penge at gøre godt med. England fører da også stadig UEFAs koefficient-tabel - tabellen der viser hvordan landenes klubhold har klaret sig i de seneste fem år i Champions League og Europa League.

Heldigvis kan vi nu igen nyde løjerne på den engelske grønsvær: 2010/2011-sæsonen går i gang i denne weekend.

BetXperts tips: Dygtige eksperter

Spillet i den bedste engelske række har udviklet sig siden de glade Sportslørdage, der er mindre mudder og mindre Kick & Run, men det er stadig intenst og særdeles tempofyldt. Yderst seværdigt.

Og spilværdigt.

BetXpert er begavet med to virkeligt dygtige Premier League-eksperter, Nicolaj Stage og Jesper Ambrosius. I 09/10-sæsonen noterede de sig for en tilbagebetaling på henholdsvis 132% (for 41 tips) og 124% (for 53 tips).

Følg deres tips på disse sider (hvor man også kan skrive sig på en mailingliste - og dermed få et praj når nye tips er lagt ud):

http://betxpert.com/ekspert/jesper-ambrosius

http://betxpert.com/ekspert/nicolaj-stage

Jesper og Nicolaj har desuden skrevet en optakt til den nye PL-sæson - en optakt der gennemgår klubbernes transfer-situation og kigger på hvor de står. Læs optakten længere nede (under Klubberne - status før 10/11-sæsonen).

Bemærk at optakten så at sige er et work-in-progress. Vi har kæmpet for at blive færdige til tiden - dvs før første runde - men både Jesper og Nicolaj er ude at rejse (henholdsvis Australien og Sydamerika), så det kniber med tid til at skrive lige pt. Derfor er optakten kun delvist færdig lige nu - der mangler stadig nogle klubber. De vil blive hældt ind løbende. (OPDATERING 16. august: 5 klubber mangler: Blackpool, Newcastle, WBA, Wigan, Wolves)

09/10-sæsonen

Efter tre sæsoner med Manchester United som vinder, var det i 09/10 Chelsea der løb med mestertitlen (med Didier Drogba som ligatopscorer med 29 mål).

United tog dog andenpladsen foran Arsenal - de sædvanlige tophold, med andre ord. Og dog.

For første gang siden 2004/05 bestod top-4 ikke af Chelsea, United, Liverpool og Arsenal (i skiftende rækkefølger); The Reds fra Beatles-byen måtte nøjes med en syvendeplads, mens Tottenham Hotspur løb med fjerdepladsen og en eftertragtet Champions League-billet.

10/11-sæsonen vil vise om Spurs kan bide sig fast i toppen. Den umiddelbare histore giver ikke grund til stor optimisme; Everton blev nr 4 i 04/05 - og blot nr 11 året efter. Newcastle der blev treer i 02/03, kunne heller ikke holde sig i top-4 i den efterfølgende sæson (det var dog tæt på, med en femteplads.

Nye trup-regler: Højst 25 spillere, heraf 8 "home-grown"

Premier League-klubberne skal i denne sæson følge nye trup-regel der, alt efter perspektiv, kan beskrives et konstruktivt initativ der gavner talentarbejdet - eller en spændetrøje der betyder færre klassespillere i ligaen.

Reglerne går ud på at hver klub ved lukningen af hvert transfervindue (det nuværende lukker 1. september) skal aflevere en liste over 25 spillere. Disse udgør klubbens spilleberettigede trup; øvrige spillere må ikke komme i aktion (der ER mulighed for dispensation, men kun i ekstremtilfælde, fx hvis alle klubbens målmænd skades).

Ud af de 25 spillere skal mindst otte være "home-grown". Nationaliteten er ikke relevant, men det betyder at de skal have spillet i i engelske eller walisisk klubber i mindst tre år før deres 21-års-fødselsdag.

Reglerne er indført for at gavne det hjemlige talentarbejde - dvs for at få klubberne til at fokusere mere på at udvikle egne talenter i stedet for bare at købe udenlandske stjerner.

Det lyder med andre ord som noget der kunne være inspireret af det engelske landsholds mistrøstige indsats ved sommerens VM i Sydafrika. Men faktisk blev de nye trup-regler vedtaget i september sidste år, med henblik på implementering fra 10/11-sæsonen.

De nye regler rammer især klubber som Manchester City der opererer med kæmpe-trupper. City må afhænde sådan cirka 12 spillere for at nå ned på 25.

Klubberne - status før 10/11-sæsonen

Arsenal

Sidste års placering: 3

Forventet placering: 3

Forklaring:

Hele klubben vil blive løftet af udsigten til at beholde Cesc Fabregas en sæson mere inden man formentlig må lade ham gå til storbejlende FC Barcelona. Samtidig ser offensiven forstærket ud med tilgangen af franske Marouane Chamakh fra Bordeaux, mens Robin van Persie for en gangs skyld er skadefri og i form.

Men selvom Arsene Wenger har en fantastisk evne til at få sine Young Gunners til at imponere hele verden med attraktivt offensivt fodbold, så er det bare ikke nok til at bide skeer med de tungere storebrødre Manchester United og Chelsea over en hel sæson. Sådan har det været i de seneste sæsoner, og sådan vil det nok være igen.

Derudover mangler defensiven endnu at bevise, at den har mesterskabsniveau især efter afskeden med William Gallas, Sol Campbell, Philippe Senderos og Mikael Silvestre, som efterlader noget af et hul til unge Laurent Koscielny og Thomas Vermaelen.

Profiler:

Den store stjerne på det unge Arsenal-mandskab er naturligvis Cesc Fabregas, som jeg personligt forventer mig meget af i denne sæson. Anføreren har været gennem noget af et cirkus denne sommer, men nu ser det ud til, at han får en sæson mere hos the Gunners, hvilket formentlig bliver den sidste inden han tager hjem til Barcelona næste år. Han vil selvfølgelig være mere opsat end nogensinde før på at hjemføre sølvtøj til det efterhånden støvede trofæskab på Emirates Stadium.

Derudover får Thomas Vermaelen en hovedrolle som ny styrmand i forsvaret med sine både defensive og offensive kvaliteter, og hvis han kan fortsætte de fornemme takter fra sin første sæson i Arsenal-trøjen, kan han hurtigt blive en af holdets største profiler.

Youngsters to watch:

Arsene Wengers trup er som altid spækket med unge spirende talenter, hvoraf der hvert år udklækkes et par nye profiler. 24-årgie Laurent Koscielny er blevet hentet i franske Lorient og han anses som et spændende forsvarstalent i en rivende udvikling. Koscielny, som er halv fransk og halv polsk, skal løfte den tunge arv fra ex-anfører Gallas i midterforsvaret, så det skal blive spændende at følge hans ilddåb på højeste niveau.

Også det unge midtbanetalent Jack Wilshire er værd at holde øje med i denne sæson, da han formentlig får chancen fra start i premierekampen mod Liverpool pga. skader til mere bærende kræfter. Wilshire blev i 2008 Arsenals yngste ligaspiller nogensinde, mens han i sidste sæson fik en masse førsteholdserfaring og spilletid hos Bolton. Nu er han dog klar til at imponere Arsene Wenger hos the Gunners og det kan meget vel blive til en del spilletid i løbet af sæsonen, hvis han griber chancen på søndag.

Transfers:

In: Laurent Koscielny (Lorient), Marouane Chamakh (Bordeaux)

Out: William Gallas (kontraktudløb), Mikael Silvestre (kontraktudløb), Sol Campbell (Newcastle), Philippe Senderos (Fulham).

Aston Villa

Sidste års placering: 6

Forventet placering: 8

Forklaring:

I skrivende stund ser det ud til, at James Milner drager mod pengeriget Manchester (City vel og mærke), og den ellers succesfulde og vellidte manager, Martin O’Neill, har netop sagt farvel og tak efter fire år i klubben. To så markante afgange får nok konsekvenser, og derfor forventer vi, at Villa slutter dårligere i år end sidste år, hvor de fik en flot 6. plads.

Profiler:

De to farligste tilbageværende våben er kantspiller Ashley Young og frontangriberen Gabriel Agbonlahor. De to har i nogle år udgjort kernen i Villa, og hvis deres klub skal have en chance for at blande sig i toppen, skal de spille op til deres aller bedste.

Youngsters to watch:

To spillere gjorde sig bemærket i sidste sæson, og de kan i år få en endnu større betydning. Den ene, Marc Albrighton, er en spændende kantspiller, der lægger nogle yderst farlige indlæg.

Den anden, Fabian Delph, er endnu mere interessant, og han kunne med Milner’s sandsynlige afgang få en stigende betydning for Villas offensiv. Selvom han kun er 19 år, har han flere gange givet prøver på sin glimrende boldomgang.

Transfers:

In: Ingen

Out: Marlon Harewood (frigivet), Wilfred Bouma (frigivet), James Milner (meget sandsynligt til City)

Birmingham

Sidste års placering: 9

Forventet placering: 10

Forklaring:

Det bør indrømmes, at vi var i tvivl om, hvorvidt Birmingham skulle have en estimeret 9. eller 10. plads. Alex McLeish’ mænd klarede sig over al forventning i sidste sæson, og specielt på hjemmebanen St. Andrews var de nærmest umulige at have med at gøre.

Forskellen fra i år til sidste år er primært på målmandsposten. Joe Hart, der nu er tilbage i Manchester City, blev kåret som årets målmand i Premier League, og han bliver meget, meget svær at overgå af nyindkøbte Ben Foster. Den tidligere United-målmand har mange kvaliteter, men han er endnu ikke for alvor slået igennem, og han holder næppe nullet så mange gange, som Hart gjorde i 2009/2010.

I angrebet er Blues til gengæld blevet forstærket med store Nikola Zigic fra Valencia, og han kunne nemt blive et hit i England.

Profiler:

Cameron Jerome i angrebet gjorde en flot figur sidste år, og midtbanetrioen Lee Bowyer, Sebastian Larsson og Barry Ferguson var den central akse, der fik det hele til at løbe rundt. Disse fire kommer nok igen i år til at være vigtige.

Youngsters to watch:

Selvom han ikke helt kan ses som en youngster i en alder af 24 år, bliver Miguel Marcos Madera et spændende bekendtskab i årets Premier League. Den spanske midtbanespiller beskrives i stil med Javier Mascherano, men med en bedre pasningslængde.

Transfers:

In: Nikola Zigic (Valencia), Ben Foster (Manchester United), Enric Valles (NAC Breda), Miguel Marcos Madera (Sporting Gijon)

Out: Christian Benitez (Santos Laguna), Lee Carsley (Coventry City)

Blackburn

Sidste års placering: 10

Forventet placering: 12

Forklaring:

Blackburn Rovers er et stabilt fodboldhold i Premier League, og der kan sagtens argumenteres for, at de skal forudsiges til at ende en plads eller to længere oppe. Imidlertid har de endnu ikke på nuværende tidspunkt forstærket truppen, og deres konkurrenter om midterpladserne ser derfor en smule bedre ud. Sam Allardyce er kendt for at spille hårdt og kontant, og han vil næppe komme med noget nyt i årets Premier League.

Profiler:

Christopher Samba i midterforsvaret er en ukuelig klippe, og han er én af de stærkeste i ligaen. Offensivmanden Morten Gamst Pedersen har netop forlænget, og det er en stor gevinst for Allardyce, for den hurtige og skudstærke nordmand gjorde det rigtig godt sidste sæson.

Youngsters to watch:

Specielt to spillere bliver interessante: Den 21-årige midtbanespiller Steven N’Zonzi, der spiller på Frankrigs U21-landshold og den 22-årige angriber Mame Biram Diouf. Den elegante midtbanespiller N’Zonzi gjorde sig fint bemærket allerede sidste år, og Diouf, der er på låns fra Manchester United, har umiddelbart alle kvaliteterne til at få succes for Rovers. Han er hurtig, stærk og kan sparke med begge ben.

Transfers:

In: Mame Biram Diouf (på lån fra Manchester United), Hugo Fernandez (Union Deportiva Cornella)

Out: Steven Reid (West Bromwich Albion)

Blackpool

Sidste års placering: Nr. 6 i Championship

Forventet placering: 20

Forklaring:

Det bliver meget svært for at Blackpool at blive i Premier League i mere end én sæson. Årsagen er den simple, at holdet stort set ikke har rutine fra den bedste række, der er en helt anden verden sammenlignet med Championship. Kun få spillere har umiddelbart den fornødne kvalitet, og derfor ser det virkelig slemt ud, hvis disse ikke spiller op til deres bedste hver gang.

Manager Ian Holloway er den person, hele klubben drejer omkring, og det bliver spændende at se, hvordan han reagerer i nedgang – for Blackpool skal nok regne med at tabe flere kampe, end de vinder.

Profiler:

Én spiller skiller sig markant ud: Charlie Adam. Hans venstre fod skaber chancer, sparker frispark, sparker hjørne og sparker straffe. 19 mål af en midtbanespiller er ganske flot gået – også selvom det ”kun” er i Championship – og Adam bliver essentiel for The Tangerines.

Youngsters to watch:

Craig Cathcart har næsten haft debut på det nordirske landshold, han har næsten haft debut for Manchester United (hvorfra han også fik sin fodboldopdragelse), men nu ser det ud til, at det 21-årige forsvarstalent kunne gå hen og blive fast mand i Blackpool.

Cathcart har altid været betragtet som et stort talent, men et relativt skuffende ophold i Watford i sidste sæson gjorde det svært for ham at overbevise sir Alex Ferguson og co. Dog bør man holde godt øje med knægten, der på sine bedste dage er en fremragende midterforsvarer.

Transfers:

In: Craig Cathcart (Manchester United), Marlon Harewood (Aston Villa)

Out: Daniel Nardiello (Exeter City), Ben Burgess (Notts County), Joe Martin (frigivet)

Bolton

Sidste års placering: 14

Forventet placering: 15

Forklaring:

På papiret er Bolton faktisk et ganske fornuftigt hold, og de første elleve spillere er fuldt ud i stand til at kæmpe om en 10. plads. Problemet er imidlertid, at der stadig er spillere, der ikke lever op til deres potentiale, og at bredden stadig er en tand ringere end nogle af de lidt bedre midterhold.

Bolton spiller til tider en underholdende omgang fodbold over kanterne, hvor specielt Chung-Yong Lee imponerer, men primært er det lange bolde op til store Kevin Davies, der indleder angrebene. Det kan være ganske kedeligt at se på, men det har vist sig ret så effektivt, og manager Owen Coyle vil sandsynligvis fortsætte denne taktik.

Profiler:

Kevin Davies, Gary Cahill og Chung-Yong Lee er de vigtigste personer fra hver linie, men spørgsmålet er, om Johan Elmander endelig (og vi gentager: endelig) får sit gennembrud. Den tidligere så scoringslystne svensker har haft det svært i Premier League, men hans forsæson har været forrygende, og det kunne tyde på, at han er ved at få sit endelig gennembrud.

Sidst, men ikke mindst, må Martin Petrov siges at være en profil. Nogle kalder Petrov for ”årets handel”, idet den hurtige kantspiller kom på free transfer, og han har da også allerede scoret for sin klub i træningskampen mod St. Johnstone. Han bliver en afløser for Jack Wilshire, der var et hit i forrige sæson.

Youngsters to watch:

22-årige Fabrice Muamba har både gjort det godt for Englands U21 og Bolton, og han ligner en sikker starter i år. Muamba er en stor spiller, der løber godt og fylder den defensive midtbane forrygende ud.

Den største unge Bolton-fornøjelse for fodboldelskere må dog være unge Chung-Yong Lee, der sidste år var et friskt pust, og som forventeligt er endnu bedre i år (med også VM-erfaring for Sydkorea). Lee er både hurtig, har en rigtig god teknik, og så er hans afleveringer fra kanten som regel ret solide.

Transfers:

In: Marco Alonso (Real Madrid), Robbie Blake (Burnley), Ivan Klasnic (Nantes), Martin Petrov (Manchester City)

Out: Ali Al-Habsi (Wigan Athletic), Richardo Vaz Té (Panionios)

Chelsea

Sidste års placering: 1

Forventet placering: 1

Forklaring:

Efter tre års rød Premier League-dominans fik de blå fra Chelsea endelig skovlen under Manchester United og vandt ligaen efter endnu en sæsonlang duel mellem de to topmandskaber. I sidste ende blev Chelseas større bredde og rutine afgørende, hvilket igen i år kan blive Uniteds akilleshæl i det forventede parløb i toppen.

Michael Ballack, Deco og Joe Cole har alle forladt Stamford Bridge, men med tilgangen af Ramires og Yossi Benayoun og Michael Essiens tilbagevenden ser midtbanen faktisk endnu stærkere ud til den nye sæson. Til gengæld må Ancelotti have visse bekymringer for sit centrale forsvar, som ikke havde dets bedste sæsons sidste år, mens tabet af Ricardo Carvalho til Real Madrid har efterladt John Terry og Alex som eneste deciderede centrale forsvarere i truppen.

Profiler

Trods flere skadespauser havde Didier Drogba en fantastisk 2009/10-sæson, hvor han med 29 fuldtræffere overhalede brandvarme Wayne Rooney på topscorerlisten. Efter en vellykket operation regner ivorianeren nu med, at han får en endnu bedre sæson i år, og han er da også svær at komme udenom, når man snakker om holdets absolutte profiler.

På siden af Drogba og måske endda over finder vi Frank Lampard, som med imponerende 22 sæsonmål igen viste, at han er en af verdens bedste på sin position.

Youngsters to watch:

Nyindkøbte Ramires er udset til at overtage Michael Ballacks rolle på Chelseas defensive midtbane, hvor den langbenede slider allerede efter en flot sæson hos Benfica er på vej til at tage skridtet til højeste europæiske niveau. I en alder af blot 23 har Ramires allerede 16 A-landskampe for det brasilianske landshold herunder fire kampe under det netop overstået VM.

Den energiske angriber Daniel Sturridge fik 13 optrædener heraf to fra start i sidste sæson, hvor den blot 20-årige engelske U21-landsholdsspiller viste lovende takter. Hans chance kan opstå med et par skader i den offensive linje.

Transfers:

In: Ramires (Benfica), Yossi Benayoun (Liverpool)

Out: Michael Ballack (Leverkusen), Deco (Fluminense), Joe Cole (Liverpool), Ricardo Carvalho (Real Madrid).

Everton

Sidste års placering: 8

Forventet placering: 7

Forklaring:

Everton havde en svær sæson sidste år, som allerede fra start blev ødelagt af utallige skader til flere bærende profiler. Grundet markant mindre budget end de nærmeste rivaler er truppen ikke den bredeste, hvilket gør the Toffees ekstra sårbare overfor skader, som der uheldigvis har været alt for mange af de seneste par sæsoner. Alligevel formår David Moyes at få det optimale ud af sit begrænsede materiale og gøre sine gode spilere endnu bedre, så hvis Everton for en gangs skyld kan undgå de ødelæggende skader, udgør Merseyside-klubben en trussel for alle mandskaber.

Organisationen og indstillingen er som altid på plads, hvilket gør the Toffees utrolige svære at spille i mod, mens offensive profiler som Tim Cahill og Mikel Arteta altid udgør en offensiv trussel. Samtidig er det et stort plus for David Moyes, at det indtil videre er lykkes at holde fast i profiler som Phil Jagielka, Steven Pienaar, Mikel Arteta og Yakubu, mens Leeds’ brandvarme Jermain Beckford er blevet hentet kvit og frit. Man skal nok være ret så blåøjet for at tro på Everton i top fire, men en plads lige udenfor er ikke umuligt.

Profiler:

Uanset om man har sympati for Everton eller ej, kan man ikke andet end at beundre den vilje og gejst spillerne altid kommer med. Hertil finder man altid Tim Cahill i forreste række, som en ukuelig og aggressiv fighter. Samtidig er den lille australske kæmper uhyre giftig foran mål, hvor han både eksekverer ved jorden og i luften. I sidste sæson blev det til otte fuldtræffere i 33 kampe.

Derudover spiller den offensive kreatør, Mikel Arteta, selvfølgelig en hovedrolle på midtbanen, hvorfra han ligger og støber kuglerne til Saha og co. i front.

Youngsters to watch:

Jack Rodwell har allerede 46 Premier League-kampe under bæltet i en alder af blot 19, hvilket også har gjort ham eftertragtet hos flere storklubber. Men Rodwell har netop underskrevet en ny langvarig aftale med Everton, som således kan nyde godt knægtens gode boldbehandling og stærke gennembrudskraft fra den centrale midtbane lidt endnu.

Også angriberne Victor Anichebe og Jose Baxter på hhv. 22 og 18 står klar i kulissen hos Everton. Anichebe har allerede fået en del kampe i den blå trøje, men mangler endnu at få ordentligt hul på målbylden.

Transfers:

In: Jermain Beckford (Leeds United)

Out: Dan Gosling (Newcastle)

Fulham

Sidste års placering: 12

Forventet placering: 9

Forklaring:

Det er meget svært at bedømme Fulham i skrivende stund, fordi der stadig er tvivl om et par vigtige profiler – heriblandt målmand Mark Schwarzer, der rygtes til Arsenal (og selv har udtalt, at han ønske at skifte). Den forventede vurdering er dog sat ud fra, at alle de nuværende spillere bliver i truppen, og hvis det sker, ser vi fine muligheder for London-holdet.

Mark Hughes har store sko at udfylde fra sidste sæson, hvor nyudnævnte Liverpool-manager, Roy Hodgson, førte holdet til en 12. plads og samtidigt fik holdet hele vejen til Europa League-finalen (hvor de tabte til Atletico Madrid). Det kommer ikke til at ske i år, idet holdet ikke er kvalificeret, og det giver flere muligheder på hjemmefronten – dvs. i Premier League. Craven Cottage er et uhyggeligt sted at komme som udehold, og det er her, The Cottagers typisk får langt de fleste point. Det burde dog være muligt at forbedre udestatistikken; det lykkedes kun at vinde een udesejr i 09/10.

Profiler:

Den helt store oplevelse sidste år var angriber Bobby Zamora. Den bomstærke englænder var i perioder ustoppelig, og den nylige udtagelse til den engelske landshold har næppe gjort hans selvtillid mindre.

Youngsters to watch:

Fulham har kun få unge spillere, og der er ikke umiddelbart nogen, der springer i øjnene. Men 19-årige Matthew Briggs, engelsk U20-spiller, blev i 2007 den yngste spiller nogensinde i Premier League, og han er måske værd at holde øje med. Eftersom Chris Smalling er røget til Manchester United, kan der være spilletid at hente i år for den 1,88 meter høje midterforsvarer.

Transfers:

In: Jonathan Greening (West Bromwich Albion), Phillipe Senderos (Arsenal)

Out: Chris Smalling (Manchester United), Erik Nevland (Viking),

Liverpool

Sidste års placering: 7

Forventet placering: 5

Forklaring:

Det er år 0 i den røde del af Liverpool, som efter en sort sæson i 2009/10 ser fremad mod lysere tider under nyudnævnte manager Roy Hodgson. Efter flere års skuffende resultater i ligaen blev sidste sæsons katastrofale 7. plads nok for ledelse som ganske forudsigeligt afskediget Rafael Benitez efter seks år i klubben. Nu har Fulhams succesmanager, Roy Hodgson, altså overtaget tøjlerne i traditionsklubben, som han skal forsøge at genrejse til tidligere tiders højder. I første omgang bliver målet at sikre en hurtig tilbagevenden til top fire og Champions League, men det bliver næppe lettere end sidste år, da de hidtidige forstærkninger er overkommelige sammenlignet med konkurrenternes.

Javel, det er en halv sejr for Liverpool, at både Steven Gerrard og Fernando Torres ser ud til at blive i klubben trods mange spekulationer, men med salget af en af få offensive kræfter, Yossi Benayoun, og et forestående salg af midtbaneterrieren Javier Mascherano ser holdet faktisk en smule svækket ud i forhold til sidste sæson. Joe Cole er en god signing, men Christian Poulsen når ikke Mascherano til sokkeholderne, mens Milan Jovanovic heller ikke umiddelbart får en til at spærre øjnene op.

Med taktisk dygtige Hodgson ved roret og en skadefri Torres i front skal Liverpool nok forbedre sidste sæsons fadæse, men top fire-duellen med hårdtoprustende Manchester City ser svær ud.

Profiler:

Sidste sæson var ét stort eksempel på, at Liverpool er stærkt afhængige af, at Steven Gerrard og Fernando Torres præsterer –hele tiden, på samme tid! Begge spillere var hårdt plaget af skader i løbet af sidste sæson og især Torres nåede sjældent op i fulde omdrejninger før en ny skade satte en stopper for den giftige spanier, som oven i købet sluttede et personligt miserabelt VM af med en fibersprængning pga. sjusket opvarmning.

Alligevel lykkedes det El Niño at sætte hele 18 kasser på tavlen i sine blot 22 ligakampe, hvilket satte en tyk streg under hans værdi for holdet. Kan Gerrard og Torres holde sig skadefri over det meste af en sæson, skal man passe på med at afskrive the Reds.

Youngsters to watch:

Det vrimler ikke ligefrem med unge stjernskud i Liverpool-truppen, men 21-årige David N’Gog fik et mindre gennembrud i Liverpool-trøjen i sidste sæsons mange fravær af Fernando Torres. N’Gog fik hele 24 optrædener og kvitterede med fem scoringer, og hvis ikke Hodgson tilføjer en ny angriber til truppen, så er den unge franskmand førstereserve for El Niño.

Også Emiliano Insúa kan blive spændende at følge i den kommende sæson efter sit store gennembrud på venstreback, hvor den blot 21-årige argentiner fik 31 kampe i sidste sæson. Selvom debutsæsonen ikke var nogen dans på roser for Insúa, så kan man med rette forvente sig meget af den unge knægt fremover.

Sidst, men ikke mindst bør Daniel Pacheco nævnes, der ved det netop overståede U19 EM fik Golden Boot. Den lille spanier har et fantastisk overblik og en næse for mål, og han kunne nemt gå ind og få 10-15 kampe under Hodgson.

Transfers:

In: Milan Jovanovic (), Joe Cole (Chelsea), Christian Poulsen (Juventus).

Out: Yossi Benayoun (Chelsea), Albert Riera (Olympiakos).

Manchester City

Sidste års placering: 5

Forventet placering: 4

Forklaring:

City har igen i år brugt uhyrlige summer, og det ser ud til, at det iltre stortalent Mario Balotelli samt midtbanedynamoen James Milner om meget kort tid bliver nye medlemmer i truppen på lige fod med Yaya Toure, David Silva, Jerome Boateng og Aleksandar Kolarov.

På papiret har Roberto Mancini’s mandskab efterhånden et fuldt ud stjernespækket hold, men spørgsmålet er, om manageren bliver i stand til at få de mange spillere til at fungere sammen. Med utallige nye tilføjelser – hvoraf i hvert fald en lille håndfuld bejler kraftigt til en startplads – skal holdet sandsynligvis bruge tid på at blive spillet sammen, før de for alvor kan true Chelsea, storebror United samt Arsenal i toppen.

Vi forventer dog, at de grundet deres enorme bredde vil tage den vigtige fjerdeplads og kæmpe om Champions League næste sæson.

Profiler:

Der er efterhånden mange individuelle profiler på Manchester City’s holdkort, men sidste års store oplevelse var Carlos Tevez, der i perioder scorede efter forgodtbefindende.

Det er også svært at komme udenom Gareth Barry samt nyerhvervelserne David Silva og Yaya Toure (med det in mente, at vi endnu ikke har set de to sidstnævnte i aktion for City).

Youngsters to watch:

Hvis handlen med Mario Balotelli som forventet går i orden, vil Premier League få oplevelsen af én af de absolut største teenage-stjerner, der findes under tidens fodboldhimmel. Den kontroversielle italiener har på trods af bizarre udfald på en fodboldbane vist tydelige tegn på sin unikke kunnen, og hvis han slår sig løs under de nye rammer, bliver han en alvorlig trussel for samtlige modstandere, City kommer op imod.

Transfers:

In: Yaya Toure (FC Barcelona), David Silva (Valencia), Aleksandar Kolarov (Lazio), Jerome Boateng (Hamburg).

Out: Javier Garrido (Lazio), Valeri Bojinov (Parma), Martin Petrov (Bolton), Benjani (free agent), Sylvinho (free agent).

Manchester United

Sidste års placering: 2

Forventet placering: 2

Forklaring:

United var sidste år sølle to point fra at vinde Premier League, hvilket var ganske imponerende taget afgangen af Cristiano Ronaldo i betragtning. I portugiserens fravær glimtede Wayne Rooney derimod klarere end nogensinde, og Liverpool-drengen nettede hele 34 gange i alle turneringer. Også Nani og nyindkøbte Valencia blev som sæsonen skred frem vigtige profiler for De Røde Djævle, og på den måde blev ansvaret nogenlunde fordelt.

Alligevel var det tydeligt, at holdet manglede saft og kraft, når Wazza ikke var med eller var med, men halvskadet, og det blev skæbnesvangert både i Premier League og i Champions League. Skal Fergusons tropper være med i år, skal ikke kun de gamle præstere, som de plejer, men også de nye unge talenter skal bryde igennem og udleve deres potentiale. Chelsea har på papiret en noget bredere midtbane end United, og de er mindre afhængige af, at de unge skal præstere, og det, tror vi, bliver afgørende i sidste ende.

Profiler:

Den altoverskyggende profil i sidste sæson var Wayne Rooney, og det bliver spændende, om han kan vende tilbage til sit gamle Jeg efter et skuffende VM. Derudover er Vidic, Evra, Valencia, van der Sar og Fletcher blandt de første på holdkortet, og de holder alle et uhyre højt niveau.

Youngsters to watch:

United har fået tilgang af den 22-årige mexicaner Javier Hernandez, og det ser umiddelbart ud til at være et fremragende køb. Den lille angriber scorede to flotte mål under VM, og derudover har han scoret i samtlige træningskampe samt i Community Shield mod Chelsea. Kåret som VM’s hurtigste spiller.

Derudover bliver det interessant at følge den 20-årige midtbanespiller Tom Cleverley, der sidste år spillede imponerende i The Championship og blev kåret som årets spiller. Alex Ferguson har netop udtalt, at Cleverley har fremragende kvaliteter, og at han er for god til at blive lånt ud til en anden klub.

Transfers:

In: Chris Smalling (Fulham), Javier Hernandez (Chivas), Bébé (Vitória de Guimaräes)

Out: Ben Foster (Birmingham), Zoran Tosic (CSKA Moskva)

Newcastle

Sidste års placering: Nr. 1 i Championship

Forventet placering: 17

 

Forklaring:

The Toon Army har manglet i Premier League, og det virker rigtigt, at de er tilbage. Chris Hughton står i spidsen for oprykkerholdet, der stadig har nogle ret solide navne i truppen – blandt andre: Andy Carroll, Steven Taylor, Kevin Nolan, Sol Campbell, Alan Smith, Jonas Gutierrez og danske Peter Løvenkrands.

Netop disse navne, mener vi, er dem, der får Newcastle lige over grænsen og sørger for, at de bliver i Premier League. Samtidigt vil St. James’ Park formodentlig skaffe dem mange point, for når der først er gang i de 52.000 tilskuere på lægterne, er Newcastle svære at stoppe.

Profiler:

Det er svært at forstå, at én af Newcastle’s spillere startede inde for Argentina ved det netop overståede VM – men det er sandt. Den 27-årige kantspiller er i vores øjne stjernespilleren, der får tingene til at ske rent offensivt, og han vil utvivlsomt blive et stort aktiv for sit hold i den bedste række.

Youngsters to watch:

Den store unge angriber Andy Carroll har været forrygende i Championship og på Englands U21-hold. Hans hovedstødsstyrke og springkraft gør ham uhyre farlig på indlæg, og det er sandsynligvis sådan, han vil score størstedelen af sine mål.

Også Dan Gosling fra Everton er værd at holde øje med. Den tidligere Everton-spiller viste i sidste sæson, at han kan blive en fremtidens mand, hvis han fortsætter sin udvikling.

Transfers:

In: Sol Campbell (Arsenal), Dan Gosling (Everton)

Out: Nicky Butt (frigivet)

Stoke

Sidste års placering: 11

Forventet placering: 13

Forklaring:

Stoke ligner påny et midterhold, og det er svært at sige, om de ender én eller to bedre. Det er dog et fremragende køb af Tony Pullis, at Kenwyne Jones er kommet i stalden, for han kunne potentielt set danne en farlig duo med Ricardo Fuller. Hverken Dave Kitson eller James Beattie har fungeret optimalt, og sidste år manglede Stoke generelt krudt i kanonen. De var ét af Premier Leagues værst scorende hold, og specielt på udebane var det katastrofalt med kun et halvt mål pr. kamp.

Britannia Stadium er det mest larmende i Premier League, og det er her, vi igen forventer, at de fleste point kommer i land.

Profiler:

Ricardo Fuller er noget af en håndfuld for Premier League-forsvarerne, for han har både en enorm styrke og er samtidigt lynhurtig. Han bliver partner med Kenwyne Jones, der i kraft af sine meritter i Sunderland også kan anses som værende en profil, selvom han endnu ikke har spillet en kamp for Potters.

Sidst, men ikke mindst bør Rory Delap nævnes, idet hans lange indkast er en kilde til uro i ethvert forsvar. Kantspilleren skaber typisk en lille håndfuld chancer alene på sine kanonbolde fra sidelinien.

Youngsters to watch:

Ryan Shawcross blev sidste år berygtet for sin uheldige tackling på Arsenals Aaron Ramsey, der brækkede anklen, men det er den 22-årige midterforsvars evner som stopper, der bør blive fremhævet og husket. Foruden den uheldige episode var Shawcross fremragende foran Thomas Sørensen i målet, og han er en sikker mand i start-11’eren.

Transfers:

In: Kenwyne Jones (Sunderland), Florent Cuvelier (Portsmouth)

Out: Andy Griffin (Reading), Ibrahima Sonko (til låns i Portsmouth), Amdy Faye (frigivet)

Sunderland

Sidste års placering: 13

Forventet placering: 11

Forklaring:

Der er ingen tvivl om, at manager Steve Bruce går målrettet efter en top 10-placering, men vi tror, at han lige nøjagtigt misser den. The Black Cats har et fornuftigt hold, og de står også en smule bedre end sidste år (hvorfor vi estimerer, at de slutter bedre), men bredden er stadig relativt svag. Midtbanen mangler lidt saft og kraft efter afskeden med Lorik Cana, og selvom forsvaret er blevet forstærket betydeligt, er angrebet lidt af et spørgsmålstegn efter Kenwyne Jones’ ”au revoir”.

Sunderland er dybt afhængig af, at nølgespillere som Lee Cattermole og Darren Bent gør deres job – hhv. binder midtbanen sammen og scorer mål – og hvis dette mislykkes, kan Bruce’s mænd få nogle lange seje kampe uden scoringer.

Profiler:

Darren Bent scorede på stribe i sidste sæson, og det er det, han kan. Han er ikke spektakulær, han bidrager ikke med banebrydende afleveringer eller ultrahårdt arbejde, men han scorer kasser.

Derudover er Lee Cattermole som beskrevet den absolut vigtigste person på midtbanen, og Craig Gordon på mål kan være ret god, når han er skadesfri.

Youngsters to watch:

Den 22-årige angriber Fraizer Campbell scorede mål for sjov i den forgangne forsæson, og selvom det kun var træningskampe, ser det ud til, at knægten har fået sit spil til for alvor at fungere. Nu hvor Kenwyne Jones er fortid i klubben, kan Campbell også forvente at se sit navn på holdkortet i langt de fleste kampe.

Derudover bør man holde et vågent øje med 19-årige Danny Welbeck, der er udlejet fra Manchester United. Den engelske U21-angriber er højt vurderet blandt Ferguson og co., og den elegante spiller havde da også en fornem forsæson med De Røde Djævle.

Transfers:

In: Marcos Angeleri (Estudiantes), Simon Mignolet (Sint Truidense), Titus Bramble (Wigan), John Mensah (på låns fra Lyon), Nedum Onuoha (på låns fra Manchester City), Danny Welbeck (på låns fra Manchester United)

Out: Kenwyne Jones (Stoke), Lorik Cana (Galatasaray), Daryl Murphy (Celtic), Marton Fulop (Ipswich Town)

Tottenham

Sidste års placering: 4

Forventet placering: 6

Forklaring:

Tottenham har ikke været ude med den store prangerpung, og det ser ikke umiddelbart ud til, at der vil ske store ændringer på denne front. Det betyder umiddelbart ikke det store, for Harry Redknapp’s trup er rigtig god hele vejen rundt (ellers var de ikke endt som nummer 4 sidste sæson!), og man har trods alt hentet Robbie Keane hjem fra Celtic og købt midtbanetalentet Sandro.

Men er det nok? Hvis tingene går som forventet, skal Spurs spille i Champions League fra september af, og det kan blive hårdt for mandskabet.

Én ting er at spille med om de øverste fire pladser i Premier League, men noget andet er at skulle gøre det samtidigt med, at de mange forventningsfulde Tottenham-spillere ønsker at gøre det godt i Europa. Vi anser det derfor sandsynligt, at Lily Whites igen ender udenfor top 4.

Profiler:

Luka Modric var sidste år den helt store oplevelse på midtbanen, hvor han viste, at han er i stand til at spille stort set samtlige pladser mellem forsvar og angreb. Uden ham ser Spurs til tider en smule flade ud, og vi forventer store ting igen i år af den elegante kroat. Derudover er Ledley King og Jermain Defoe de vigtigste spillere for hhv. forsvar og angreb.

Youngsters to watch:

Walisiske Gareth Bale viste i foråret, hvorfor han kan blive den helt store oplevelse i årets Premier League. Med en vanvittig hurtighed og et fremragende spark, er han en kilde til frustration i venstre side, hvor han både kan spille back og kant. Fortsætter Bale sin udvikling, er han snart blandt de allerbedste i verdens stærkeste liga.

Transfers:

In: Sandro (Internacional), Keane

Out: Ingen af betydning

West Bromwich Albion

Sidste års placering: Nr. 2 i Championship

Forventet placering: 19

Forklaring:

Albion endte som en klar 2’er sidste år i den næstbedste række, og manager Roberto Di Matteo har ry for at spille flot fodbold. Desværre bliver det næppe nok, for konkurrencen er ekstrem hård i Premier League, hvor hold uden hverken dybde eller bredde ikke har mange chancer for at overleve. West Bromwich er ét af disse, og vi giver dem ikke mange chancer. Specielt kan vi være nervøse for, at angrebet er for tyndt, idet kun Roman Bednar ser ud til for alvor at kunne score mål.

Profiler:

Midtbanespilleren Chris Brunt er et stort aktiv på midtbanen, hvor han styrer spillet og skaber de fleste chancer. Desuden sparker han frispark, så han venstre ben kan få stor betydning for klubbens muligheder i bunden af tabellen.

Roman Bednar var holdets topscorer sidste sæson, og han er uvurderlig som forreste mand.

Youngsters to watch:

Hvis 18-årige Chris Wood får chancen, kan han blive et velkomment bekendtskab blandt de unge i Premier League. Wood, der måler 1,91 meter, er allerede på det New Zealandske landshold, og spillede i sidste sæson 23 kampe for Albion. 

Transfers:

In: Nicky Shorey (Aston Villa), Boaz Myhill (Hull City), Stephen Reid (Blackburn), Pablo Ibanez (Atletico Madrid)

Out: Jonathan Greening (Fulham), Joss Labadie (Tranmere Rovers), Robert Koren (frigivet)

West Ham

Sidste års placering: 17

Forventet placering: 14

Forklaring:

London-klubben med de fine traditioner for at udvikle unge talenter havde noget af en nedtur sidste år, men vi tror, de ryger en smule op af rangstigen i år. Med Avram Grant, der har værdifuld Premier League-erfaring som manager de sidste to år, og en masse unge spillere, der har udviklet sig meget fra forrige sæson, ser det lyst ud for The Hammers.

Profiler:

Landsholdspilleren Matthew Upson er én af de mest centrale figurer for West Ham, og hans tilstedeværelse i forsvaret kan ikke undervurderes. På midtbanen løber alt igennem Scott Parker, og man kommer heller ikke uden om store Carlton Cole i angrebet.

Youngsters to watch:

West Ham har et utal af spændende unge spillere, men vi vil specielt fremhæve nyindkøbte Pablo Barrera fra Mexico. Den 22-årige kantspiller var en udsøgt fornøjelse til VM, og umiddelbart har Grant gjort et kup ved at købe Barrera for kun 4 mio. pund.

Af andre interessante talenter kan nævnes den kun 18-årige angriber Frank Nouble, den 21-årige midtbanespiller Jack Collison og 21-årige James Tomkins.

Og så skal man selvfølgelig ikke glemme FC Midtjylland-stortalentet Winston Reid der efter et flot VM for New Zealand er blevet hentet til London af The Hammers.

Transfers:

In: Pablo Barrera (UNAM Pumas), Frederic Piquionne (Lyon), Thomas Hitzlberger (Lazio), Tal Ben Haim (på låns fra Portsmouth), Winston Reid (FCM)

Out: Guillermo Franco

Wigan

Sidste års placering: 16

Forventet placering: 16

Forklaring:

Athletics er ét af de hold, som, vi forventer, får det svært. Roberto Martinez er en sympatisk manager, der forsøger at spille en flot omgang bold i højt tempo, men han lider under, at specielt midtbanen mangler saft, kraft og rutine. Spillere som Mohamed Diame, James McCarthy og Victor Moses er hhv. 23 og 2x19 år, og disse tre spillere er nogle af dem, der kan regne med at få meget spilletid på midtbanen i årets Premier League ganske enkelt fordi, der ikke er andre. Charles N’Zogbia ser ud til at forlade klubben, og det efterlader et betydeligt hul mellem forsvar og angreb. Skal Wigan undgå et stort tab i spillemæssigt niveau, kræver det, at eksempelvis Moses er nødtvunget til at stige et niveau eller to meget hurtigt – og vi tvivler på, at han og nogle af de andre unge er helt klar.

Endeligt skal det nævnes, at klubben har gjort sig et spændende køb i den 25-årige angriber Mauro Boselli. Boselli har scoret mål på stribe i den argentinske liga, og han kommer øjensynligt til at danne angrebsduo med Hugo Rodellega, hvilket kunne blive et interessant match.

Profiler:

Sidste sæsons store oplevelse var Hugo Rodallega, der havde et fremragende forår. Han er umiddelbart juvelen, der bliver nødt til at skinne, hvis Wigan ikke skal kæmpe om nedrykning.

Youngsters to watch:

19-årige James McCarthy er tidligere blevet sammenlignet med en ung Steven Gerrard, og man kan godt forstå hvorfor. Den irske midtbanespiller har nogle flotte ryk op igennem midten, og han kan også sparke til læderet. Det ser ud til, at han får chancen på et mere kontinuerligt niveau i år, og det kan gavne hans spil gevaldigt.

Transfers:

In: Maoro Boselli (Estudiantes), Ronnie Stam (FC Twente), James McArthur (Hamilton Academicals)

Out: Titus Bramble (Sunderland), Jason Koumas (på låns til Cardiff City), Olivier Kapo (frigivet)

På vej.

Wolverhampton

Sidste års placering: 15

Forventet placering: 18

Forklaring:

Det har været et ualmindeligt svært valg at afgøre, hvem der skulle nederst i bunken – og dermed hvem, vi estimerer til at rykke ned. At valget bl.a. falder på Wolves, der er ét af de hold, der har brugt flest penge på transfers, kan virke mærkeligt, men vi mener, at holdene, der endte under Wolves sidste år, er en smule bedre. Det laver dog ikke om på, at Mick McCarthy’s hold sagtens kan ende længere oppe i tabellen, for der er kommet noget mere firepower til mandskabet.  Tilgangen af Steven Fletcher fra Burnley er tiltrængt, for stjernen Kevin Doyle har været meget alene oppe foran, og generelt har holdet haft svært ved at score.

Sidste år var det kun Portsmouth, der fik færre point end Wolverhampton på hjemmebane, så Molineux bliver nødt til at blive noget svære at nedbryde i år, hvis det skal gå holdet ligesom sidste sæson.

Profiler:

Angriberen Kevin Doyle har haft mange beundrere, men han er blevet i Wolverhampton. Den arbejdsomme angriber scorer mål, og det bliver interessant at se, om han bliver bedre af at have en ny makker i Fletcher.

Derudover er serberen Nenad Milijas særdeles vigtig, idet han bidrager med en hulens masse kvalitetsindlæg og i al almindelighed har et ustyrligt godt spark.

Youngsters to watch:

Der er umiddelbart ikke en masse unge og spændende spillere at plukke fra truppen, men den tidligere U21-landsholsspiller fra England, Michael Kightly, kan forhåbentlig holde sig skadesfri og igen få lov til at vise sine fornemme kvaliteter fra kanten.

Transfers:

In: Steven Fletcher (Burnley), Stephen Hunt (Hull City), Steven Mouyokolo (Hull City), Jelle van Damme (Anderlecht)

Out: Andrew Surman (Norwich), Chris Iwelumo (Burnley)