Hvad gemmer sig mon bag eksotiske navne som Ayr United, East Fife (ikke et boyband, nej) og Dumbarton...?

Der er kick-off i de lavere skotske rækker på lørdag, hvilket også betyder, at denne expert igen vil begynde at lægge analyser ud på disse sider. I den anledning præsenteres hermed en optaktsartikel.

Når man har kigget optakten igennem, kan man drible ind forbi analyse-siden og finde tip: http://www.betxpert.com/ekspert/skolow/

Optakt

I erkendelse af, at kendskabet til, og følgeligt interessen for, holdene i den skotske 1. 2. og 3. division givetvis er begrænset har jeg tilstræbt at lave en så kort og koncis gennemgang af hvert enkelt hold, 30 i alt, som muligt. Jeg vil derfor kun undtagelsesvist recitere navne på spillere, som ingen alligevel kender i nedenstående hold-gennemgang. Derfor får i kun en ultra-kort beskrivelse af hvert hold samt et bud på en slutplacering i tabellen for hvert hold.

Naturligvis skal følgende 30 spådomme tages med et ordentligt gran salt. De skotske turneringer er ganske lange. Selv om der kun er 10 hold i hver division, så møder holdene hinanden hele fire gange i løbet af sæsonen. Dertil kommer deltagelsen i en god håndfuld pokalturneringer. Samlet har holdene i de nedre skotske divisioner et program, der er fuldt ud lige så hårdt som det engelske Championship - ikke mindst fordi man også spiller henover vinteren i Skotland, på trods af, at vejret ofte ikke er til det. Det er derfor ofte det hold, der har den bredeste trup og/eller undgår skader hos nøglespillere, der klarer sig bedst i sidste ende.

Turneringsstrukturen er i øvrigt som følger: nr.1 i 1. division rykker direkte op i SPL. Nr. 10 i 1. division rykker direkte ned i 2.
division; nr. 9 og nr. 8 spiller op/nedrykningsslutspil imod nr. 2 og
3 fra 2. division i dobbeltrundede opgør. Tilsvarende med 2. division:
nr. 1 rykker direkte op i 1. division; nr. 2 og 3 ender i bemeldte slutspil; nr. 8 og 9 spiller op/nedrykningsslutpil med nr. 2 og 3 fra 3. division, og nr. 10 rykker direkte ned i 3. division. Der er ingen nedrykning fra 3. division, idet et hold, der slutter på sidstepladsen i 3. division flere år i træk i hvert fald i teorien kan blive stemt ud af divisionens øvrige 9 hold på bedste Robinson-manér og pladsen tilbudt til et hold nede fra amatørrækkerne.

1. DIVISION

Dunfermline Athletic
Nedrykkerne fra Dunfermline sigter klart efter en hurtig tilbagevenden til SPL, og er også bookmakernes favorit til oprykning. Holdet har dog mistet en lang række spillere, og en række andre spillere har ytret ønske om at forlade klubben. Holdet har formodentlig stadigvæk klassen til at begå sig godt i 1. division, men derudover er det usikkert, hvordan de vil klare sig. Markedets pt. bedste odds på, at Dunfermline rykker op er 2,77, hvilket i mine øjne er fuldstændigt uspilleligt.
Bud på placering: øverste del af tabellen/outsiderchance for oprykning.

St. Johnstone
Perth-holdet under spillende manager Owen Coyle skal forsøge at følge op på deres stærke sidste sæson, hvor de formåede at lægge maksimalt pres på ellers suveræne Gretna takket være en formidabel slutspurt.
Det er en klar svækkelse, at Saints har mistet topscoreren Jason Scotland, men tilgangen af Dyron Daal fra Aberdeen er en fuldgod erstatning. Saints er efter min vurdering favoritter til oprykning; desværre er markedets bedste odds skaldede 4,33, hvilket ikke kan spilles efter min vurdering.
Bud på placering: oprykning/øverste del af tabellen.

Dundee FC
Holdet, som man for guds skyld ikke må forveksle med Dundee United, vil prøve at forbedre sidste års tredjeplads, der først og fremmest erhvervedes i kraft af et godt forsvar og en fin hjemmestatistik. Der har været ganske stort gennemtræk i klubbens spillertrup; påfaldende nok er mange Dundee FC-spillere gået til klubber længere nede i rækkerne. Erstatningerne er primært hentet sammesteds. Det er usikkert, om the Dees kan formå både at forbedre deres udestatistik samt få alle deres nye spillere til at slå til, deror tvivler jeg på, om de kan gøre det lige så godt som sidste sæson.
Bud på placering: midten/toppen af midten.

Hamilton Academical
Glasgow-holdet fra Hamilton overraskede med en udmærket præstation sidste sæson.Iagttagere har påpeget, at en mulig årsag til Accies´
gode sidste sæson er deres kunststofbane, som udeholdene ikke er vante til at spille på. Om de kan følge op på sidste sæsons udmærkede præstationer er efter min mening tvivlsomt, især da holdet har mistet en række nøglespillere, herunder hele to målmænd. Hjemmebanen skal dog nok fremdeles forvolde besøgende hold store problemer.
Bud på placering: midten af tabellen.

Clyde
De hårde nitter fra Clyde havde lidt af en mellemsæson sidste år.
Faktisk havde holdet rækkens suverænt nærigste forsvar, hvilket i større ligaer gerne er ensbetydende med oprykning. Men desværre var Clyde alt for ineffektive foran modstandernes mål, hvorfor man måtte tage til takke med en midterplacering. Ydermere er Clyde blevet drænet for en række profiler, uden at truppen er blevet tilsvarende forstærket. Manager Colin Hendry skal dog nok vide at få det maksimale ud af de spillere, som han har tilbage i truppen.
Bud på placering: bunden af midten/nedrykningsplay-off.

Livingston
Livingston, der rykkede ud af SPL i 2006, har en del at revanchere i bestræbelserne på at melde sig ind i oprykningsstriden. Det er ikke helt ved siden af at hævde, at Livingston i sidste sæson havde de problemer, som jeg forudser at Dunfermline får i denne sæson:
undervurdering af modstanderne. Livingston har styrket sig markant med signingen af manager Mark Proctor fra Hibs og en række østeuropæiske spillere. Hvis Proctors nye signings holder niveauet, så spår jeg Livingston en bedre sæson end sidste år. Odds 15,00 på oprykning
( Bet365 * og andre) er måske endda et long shot værd.
Bud på placering: toppen af midten/blander sig i topstriden.

Partick Thistle
Holdet fra Maryhill havde lidt af en rutschebanesæson sidste år. Længe præsterede holdet bedre ude end hjemme takket være deres kontra-baserede spillestil. Imod slutningen af sæsonen gik det dog ned ad bakke igen, kulminerende med fyringen af manager Dick Campbell.
Imidlertid er forrige sæson næppe nogen pålidelig rettesnor for præstationerne i den kommende, for den nye manager Ian McCall har fyret stort set hele førsteholdstruppen og i stedet signet en lang række nye spillere, der især kommer fra yderkanterne af diverse SPL-hold. Hvor langt det rækker er svært at spå om.
Bud på placering: midten af tabellen/bunden af midten. Men som antydet ovenfor, så kan det blive til hvad som helst.

Queen of the South
Queen of the South tilbragte det meste af sidste sæson i overhængende nedrykningsfare, forvoldet af en katastrofal sæsonstart. Det lykkedes dog holdet fra det allersydligste Skotland at redde livet i 1.
division, især takket være signingen af Steven Dobbie i januar-transfervinduet. Til- og afgange til denne sæson går nogenlunde lige op, men det er et klart tab at manager McCall er gået til Partick Thistle. Jeg er ikke sikker på, om QotS i givet fald kan finde den samme motivation til at kæmpe sig ud af bundstriden som de kunne sidste sæson.
Bud på placering. nederst i tabellen/nedrykningsplay-off.

Greenock Morton
Oprykkerne fra Greenock Morton vandt 2. division suværent. I det store og hele er truppen bevaret intakt, tilføjet et par enkelte forstærkninger fra Old Firms reservebænke, men jeg spår Morton en hård tid med at forsvare deres position i 1. division. Jeg tror ikke, at spillermaterialet slår til i 1. division, dertil er niveauforskellen trods alt for stor.
Bud på placering: nedrykningsplay-off/nederst i tabellen.

Stirling Ablbion
Stirling-holdet klarede sig lige netop igennem oprykningsplay-off kampene imod Airdrie og Raith. Holdet har i det store og hele bevaret sidste års trup, der var en af de mest scorende i sidste sæsons 2.
division. The Binos har faktisk en del rutine i play-off kampe.
Desværre taler historien for, at de rykker ud igen; Stirling Albion har aldrig tilbragt en sæson i 1. division, hvor de ikke var enten op- eller nedrykker. Derfor gør de samme forbehold sig gældende, som jeg har for Morton: spillermaterialet er ikke stærkt nok til at sikre forbliven i rækken.
Bud på placering. direkte nedrykning/nedrykningsplay-off.

2. DIVISION

Ross County
Nedrykkerne fra Ross County ser i mine øjne godt rustede ud til en hurtig tilbagevenden til 1. division. Spillertruppen er stort set bevaret intakt, og, nok så vigtigt, så har klubben valgt at forblive fuldtidsprofessionel, hvilket bør være en fordel i en række med mange halvamatør/halvprofessionelle hold. Dertil kommer, at Ross som det eneste højlandshold i 2. division, har hjemmebane i Dingwall, der ligger langt væk fra konkurrenternes hjemmebaner. Det bør være en vigtig fordel, især når man spiller imod fyraftensproffer.
Centrebet var ude med udmærkede odds 5,50 på, at Ross rykker op. Med 20% chance var det et klart spilbart bet, men det er desværre siden blevet slashet til ikke spilbare 4,50.
Bud på placering: direkte oprykning/oprykingsplay-off.

Airdrie
Evigt uheldige Airdrie var efter min vurdering også uheldige med at rykke ned i 2. division efter to snævre opgør mod Stirling Albion.
Følgeligt har der været meget gennemtræk i truppen, som der jo ofte er hos nedrykkere; jeg er ikke sikker på, om forstærkningerne holder samme niveau, som alle de spillere, man har måttet tage afsked med.
Bud på placering: øverste del af midten/oprykningsplay-off.

Raith Rovers
Sidste sæsons suverænt bedste udehold står efter min (og bookmakernes) vurdering med gode chancer for at sikre sig oprykning til 1. division.
Sølle odds 4,50 (Paddy Power og andre) er dog ikke spilbart.
Forstærkningerne ser også fornuftige ud - en række marginalspillere er blevet skudt af, især til klubber i 3. division, og fornuftige forstærkninger er tilsvarende hentet i alle skotske rækker.
Bud på placering: oprykningsplay-off/direkte oprykning.

Brechin City
Brechin skal prøve at leve op til sidste sæsons play-off plads.
Tilgangene ser noget bedre ud end afgangene, og hvis Martin Johnston (topscorer i sidste sæsons 3. division for Elgin) kan gøre det lige så godt i 2. division som han gjorde det i 3. ser det udmærket ud for Brechin, der har en ganske bred trup.
Bud på placering: oprykningsplay-off/midterplacering.

Ayr United
Ayr United var sidste sæsons arketypiske midterhold med 14-8-14/46-47, hvad der rakte til en placering akkurat midt i rækken. Det bliver så vidt jeg kan se svært at gøre det bedre end sidste års midterplacering
- ind/ud går nogenlunde lige op, selv om det er muligt at manager Neil Watt (ex-Stranraer) kan formå at få noget mere ud af sine spillere.
Flere af Ayrs nye forstærkninger kommer da også fra Stranraer, der rykkede ud af 2. division sidste sæson.
Bud på placering: midterplacering.

Cowdenbeath
Cowdenbeath får det svært i den nye sæson. Holdet startede i 2.
division med brask og bram da de rykkede op sidste år, men siden da har meget ændret sig. Manager Paatelainen og hans broder har forlængst forladt klubben, og navnligt afgivelsen af den absolutte profil Liam Buchanan til Partick Thistle bliver svær at erstatte. Det var mere eller mindre Buchanans fortjeneste, at Cowdenbeath undgik nedrykningsplay-off sidste sæson. Forstærkningerne er tildels ubeskrevne, problemet er snarere, at det er absolutte nøglespillere, man har taget afsked med.
Bud på placering: nedrykningsplay-off/midterplacering.

Alloa Athletic
Holdet fra Stirling havde en afgjort midtersæson sidste år, i ikke alt for betryggende afstand fra nedrykningsslutspillet. Manager Maitland, der klarede klubben fri af nedrykning tilbage i 2006, har en svær opgave foran sig, især fordi over halvdelen af truppen er blevet skiftet ud. Erstatningerne er hovedsageligt hentet i Highland League og i 1. divisions overskudslagre, selv om det forhåbentlig er en forstærkning, at stort set hele sidste sæsons yderst gavmilde forsvar er skiftet ud.
Bud på placering: nedrykningsplay-off/midterplacering.

Peterhead
Peterheads placering i sidste sæsons tabel kan godt snyde lidt - holdet lukkede usædvanligt mange mål ind men klarede sig alligevel fri af nedrykningsslutspillet, især takket være Forfar Athletics mareridtssæson. 25% af Peterheads mål sidste sæson blev sat ind netop imod Forfar. I fraværet af en lige så åbenlys prügelknabe i denne sæson spår jeg Peterhead en svær sæson, også selv om deres trup i det store og hele er intakt i forhold til sidste sæson.
Bud på placering: midterplacering/nedrykningsplay-off.

Berwick Rangers
Oprykkerne fra Berwick bliver et spændende bekendtskab i 2. division.
Oprykningen blev sikret i kraft af en lang, stabil sæson og den gode, taktiske disciplin, der ellers er en udpræget mangelvare i 3.
division. Grundstammen af spillere er bibeholdt med enkelte forstærkninger. Hvis Berwick kan holde stilen tror jeg, at de redder livet i 2. division. Niveauforskellen til 2. division bør ikke være så stor.
Bud på placering: midterplacering/bunden af midten.

Queen´s Park
Holdet fra Hampden Park er en ægte anakronisme i skotsk fodbold - Queen´s Park holder svundne tiders amatøridealer i hævd, hvilket betyder, at klubbens spillere ikke får løn for at spille - og er stolte af det! Det var - i hvert fald for mig - lidt af en overraskelse, at Queen´s Park klarede den igennem oprykningsplay-off.
Jeg spår, at de bliver kørt direkte over og ud af 2. division, især fordi holdet ikke har fået nogle forstærkninger overhovedet, men til gengæld har måttet afgive topscorer David Weatherston til St.
Johnstone.
Bud på placering: nedrykning.


3. DIVISION

Stranraer
Stranraer, der rykkede ned fra 1. division i 2006, dumpede lodret ned igennem 2. division som en sten. Heldigvis kan man ikke rykke ud af 3.
division, ellers havde det måske set endnu sortere ud. Talrige klubber har været på strandhugst hos Stranraer, der har måttet tage afsked med hele 20 førsteholdsspillere; man har kun hentet 10 nye spillere som erstatning, og der er ikke nogle nævneværdige profiler i blandt. Jeg tror, at Stranraer må slå sig til tåls med en midterplacering i deres første sæson i 3. division.
Bud på placering: midterplacering

Forfar Athletic
Forfar havde en sand katastrofesæson 2006/2007. Skader i hobetal gik hånd i hånd med uro på de indre linjer. Til tider havde Forfar faktisk svært ved overhovedet at stille fuldt hold. Resultaterne var da også derefter, med 0-8 nederlaget til Peterhead som lavpunktet i en sæson, hvor alt gik galt. I opstarten til denne sæson har svingdøren da også kørt lystigt, lige som hos Stranraer. Selv om forstærkninerne ser lidt bedre ud end Stranraers ditto, så tror jeg ikke, at Forfar kan gøre sig håb om direkte oprykning.
Bud på placering: midten af tabellen.

Arbroath
Holdet fra den vindblæste skotske østkyst havde en rigtigt god sæson, der dog endte med nederlag til Queen´s Park i oprykningsspillet til 2.
division. Det lammede Lichties lidt, men deres sæsonforberedelser ser udmærkede ud - en forstærkning til hver kæde, og en række marginal/problemspillere afsat til anden side. Arbroath havde rækkens bedste udestatistik sidste sæson. Hvis de kan holde den stil er de en seriøs kandidat til oprykning igen.
Bud på placering: oprykningsplay-off/oprykning.

East Fife
Også East Fife havde en god sæson - ligesom oprykkede Berwick var/er East Fifes varemærke stabilitet i præstationerne, men modsat Berwick fladede resultaterne lidt ud hen imod slutningen af sæsonen, tildels på grund af skader. Derfor blev det kun til oprykningsplay-off, som man kiksede. Til denne sæson har East Fife forstærket sig både bredt og dybt, formodentlig i erindring om sidste års mange skader. East Fife er bookmakernes favorit til direkte oprykning, men odds 3,20
(Gamebookers) er efter min mening ikke spilbart.
Bud på placering: oprykning/oprykningsplay-off.

Dumbarton
Stenens sønner fra Dumbarton, der har en af 3. divisions bedste hjemmebaner hvad faciliteter angår, startede sidste sæson med klare ambitioner om direkte oprykning. Det glippede desværre, og hen imod slutningen af sæsonen måtte man også skyde en hvid pind efter oprykningsslutspillet. Dumbarton har taget afsked med flere spillere, end de har signet, men det er måske nok så meget i erkendelse af, at sidste sæsons resultater skal forbedres.
Bud på placering: oprykningsplay-off/midterplacering.

Albion Rovers
Holdet fra Lanarkshire virker som om det har slået sig til tåls med tilværelsen i midten af 3. division. For et par sæsoner siden var det tæt på med oprykning, men siden da er det gået jævnt ned ad bakke.
Andre mere ambitiøse klubber har lystigt udplyndret Rovers´
spillertrup, inklusive manager Jim Chapman. Forstærkningerne er især hentet i Highland League.
Bud på placering: midterplacering/bunden af midten.

Stenhuisemuir
Stenny er på flere måder indbegrebet af den skotske 3. division.
Holder spiller positiv, fremadrettet angrebsfodbold, som mindre venlige iagttagere vil benævne ren indianerfodbold. Når det svinger for Stenny kan de slå alle hold i rækken; desværre formår de fleste hold, selv i 3. division, at straffe Stenhuisemuirs manglende taktiske disciplin; over 2,5 mål er ofte et godt bud på udfaldet af Stennys kampe. Som for flere andre hold i rækken har Stenhuisemuir taget afsked med væsentligt flere spillere, end de har signet, men da det især er offensiven der er blevet forstærket tror jeg at Stenny fortsætter i samme dur som sidste sæson.
Bud på placering: bunden af midten/tæt på bunden.

Montrose
Montrose skal forsøge at rette op på en dårlig sidste sæson, omend holdet virker lidt uambitiøst, ligesom Albion Rovers. Som hos så mange andre hold i rækken er ind/ud-balancen i minus, men signingen af spillende og assisterende manager Kevin McGowne fra St. Mirren er interessant. Jeg tror ikke, at Montrose vil gøre det ret meget bedre end sidste sæsons ottendeplads.
Bud på placering: bunden af midten/midten af tabellen.

Elgin City
Elgin City sluttede sidste sæson på næstsidstepladsen, faretruende tæt på agterlanternen fra East Stirlingshire. Udestatistikken var rækkens suverænt dårligste. På trods af de ringe resultater havde Elgin faktisk 3. divisions topscorer i Martin Johnston. Det er derfor et stort tab at han er gået til Brechin City. Faktisk er Elgins eneste forstærkning indtil videre angriberen Darren Shallicker fra Lossiemouth; hvor man har taget afsked med 8 spillere.
Bud på placering: bunden af tabellen.

East Stirlingshire
Kultholdet fra East Stirlingshire, der har været fast inventar på 3.
divisions sidsteplads i mange år, har af det skotske fodboldfodbund fået et venligt vink med en vognstang om at tage sig lidt sammen hvis man ønsker at forblive i 3. division. Og det virker faktisk lidt som om, at the Shire har taget SFAs gode råd til hjertet.
Forstærkningerne, der omfatter en række spillere fra East Fife, ser fornuftige ud. Godt nok signede East Stirling primært Joe Savage (A, ex Arbroath) fordi ingen andre ville have ham i kølvandet på hans voldsdom, men sådan en chance er nok berettiget i lyset af East Stirlings situation. Det ville være fuldstændigt sensationelt, hvis East Stirlingshire formåede at vinde 3. division og rykke op, men jeg mener faktisk, at der er værdi i Expekts udbudte odds 151 på, at East Stirling vinder rækken.