Fredag aften sparkes forårssæsonen i gang i 1. division (NordicBet* Ligaen), når Viborg tager imod Hvidovre. Det bliver et spændende forår, som rækken går i møde. Der er godt nok kun én oprykningsplads at spille om, da Superligaen skæres fra 14 til 12 hold, men ingen hold er stukket helt af, selvom topholdet Vejle har henholdsivs tre og fem point ned til Fredericia og Viborg på de efterfølgende pladser. Læg dertil en bundkamp, der virker helt åben med tre nedrykningspladser. Foråret kan dermed blive en gyser, som potentielt først afgøres i sidste runde.

Som noget nyt har Viaplay købt alle tv-rettighederne til 1. division. Det betyder, at samtlige kampe fremover enten vises i tv eller streames med kommentator. Det betyder øget fokus på rækken, og BetXpert klæder dig med denne optakt på til det spændende forår med en gennemgang af samtlige hold.

Vejle Boldklub

Topholdet Vejle har haft en meget rolig opstart. Alle profiler er fortsat i klubben, og man har forstærket sig med den tidligere Serie A-spiller Arlind Ajeti til det centrale forsvar. Han kommer dog næppe til at spille til at starte med, da han mangler kamptræning. Cheftræner Constantin Gâlcă har haft god tid til at arbejde med truppen nu, og det gælder om at være klar fra start trods tre point ned til Fredericia på 2.-pladsen.

Træningskampene kunne være forløbet bedre, da de har budt på nederlag til Kolding og Aarhus Fremad. På træningslejren i Portugal fik man imidlertid finpudset formen og fundet nøglen til sejr, så man er klar til den første kamp mod HB Køge.

Vejle bør have stabiliteten til at holde 1.-pladsen hele vejen. Største udfordrer er Viborg, som er fem point efter, da de smed to føringer mod netop Vejle i den sidste spillerunde i efteråret, så Vejle vandt 4-3. Vejle har ellers haft en meget stærkt defensiv, og mon ikke det også bliver fokus i foråret krydret med en del mål fra topscorer Kjartan Finnbogason. Vejle har den bedste trup og den største økonomi i 1. division, og alt andet end oprykning vil være en katastrofe for traditionsklubben i Trekantområdet.

Spørgsmålet er så, om der er værdi i de maksimale 1,65, som NordicBet* og Danske Spil* tilbyder på Vejle som vinder. Jeg har omkring 60 procent på Vejle og hælder derfor til, at der ikke er værdi.

Vejle BK vinder ligaen til odds 1,65 hos NordicBet og Danske Spil

Jeg har omkring 60 procent på Vejle og hælder derfor til, at der ikke er værdi.

FC Fredericia

Det evige 1. divisionshold Fredericia kæmper langt om længe med helt i toppen og havde det bedste efterår i klubbens historie. Siden de for en del år siden indførte fuldtidsset-up, har de det til trods ofte spillet med i den tunge ende, men der har været kontinuitet under Jonas Dahl, og optakten til foråret har også virket solid.

Først og fremmest har man fået tilknyttet en angriber i Joachim Wagner fra Nykøbing FC, ligesom den offensive frisparksekspert Victor Torp er tilknyttet på en lejeaftale fra FC Midtjylland. Hvis Joachim Wagner ellers kan holde sig skadefri, skal han nok blive en gevinst. Derudover har man holdt på profilerne, idet kun reserven Mathias Kristensen er stoppet. 

Fredericia har vist fint niveau i træningskampene, hvor blandt andre FC Midtjyllands reserver og Dynamo Tbilisi er blevet besejret. Generelt peger pilen opad for holdet fra fæstningsbyen.

Vinterpausen er også blevet brugt til at omskole anfører Christian Ege til det centrale forsvar, hvor han bliver makker til Erik Nissen. Det har været med til at skabe ekstra ro, da Fredericia har lukket for mange mål ind i efteråret – 11 flere end Vejle. 

I den første kamp mangler Fredericia dog Mathias Gertsen, hvorfor Ege måske indtager den vante position på midtbanen. 

Fredericia er stabile, men vil blive jagtet hårdt af Viborg, som nok har et højere topniveau. Jeg tror derfor også, at Fredericia og Viborg bytter plads, når sæsonen er ovre. Det samme gør bookmakerne i øvrigt, hvilket dog ikke skaber værdi.

Viborg FF

Viborg er nok den 1. divisionsklub, der har trukket flest overskrifter i vinterpausen. Det skyldes ikke de sportslige bedrifter, men hele miseren med svindleren Bernio Verhagen, der endte med at blive en større sag i fodbolddanmark. De grønblusede fik dog sagen relativt hurtigt på afstand inden januaropstarten.

Viborg har tilføjet stærke Frans Putros til defensiven, og så virker det til, at problemet på målmandsposten, hvor man har sagt farvel til Ellery Balcombe og Ingvar Johnsson, er løst via lejeaftalen med Tottenhams Brandon Austin. Han har virket sikker i træningskampene, der blandt andet har budt på sejre over Silkeborg og uafgjort mod SønderjyskE.

Hvis Viborg skal gøre sig forhåbninger om at rykke op, skal de hente flere point mod de øvrige tophold, som man simpelthen har vundet for lidt imod. Det har derfor været i fokus i opstarten, og nu har træner Jacob Neestrup haft en del længere tid med truppen i forhold til at implementere sin spillestil. Næstsidste spillerunde i Vejle kan blive en gyser, hvis Viborg ikke dummer sig for meget i forårets løb.

Desværre mangler man anfører Jeppe Grønning i første kamp, hvor også det offensive es Alassana Jatta er tvivlsom. Kampen er dog heldigvis mod bundholdet Hvidovre, som er en must-win for holdet fra domkirkebyen. Ellers kan det blive et langt forår, hvor Vejle hurtigt kan stikke af. Viborg har dog mange offensive strenge at spille på, og det bliver spændende at følge Jatta, Brandhof, Mensah og den lynhurtige kant Achelus, der er tiltænkt en jokerrolle.

Viborg FF vinder NordicBet Ligaen: Odds 4,25 hos Unibet

Odds på Viborg svinger noget mere end på Vejle, og vi er nok tættere på 25 % end 20 %, men jeg lader dog ikke tvivlen komme et decideret spilforslag til gode.

Kolding IF

Oprykkerne fra Kolding noterede sig nok for efterårets to største overraskelser i 1. division. Man tog hurtigt rækken med storm og overvintrer på en flot, men også fortjent 4.-plads. Med en kamp tilbage af efterårssæsonen kvitterede mand dog den flotte præstation ved at fyre træner Anders Jensen, der om nogen har været symbolet på Koldings optur de seneste to år, hvilket var et kæmpe chok for de fleste uden for Kolding. 

Man har i stedet ansat Morten Mølkjær, der godt nok ikke har erfaring på 1. divisionsniveau, men som er utrolig kompetent og nåede at rykke Aarhus Fremad rigtig meget. Han virker som et godt match for Kolding, der forsøger at tage næste skridt. 

På trupsiden har man således valgt at opgradere til et deltidsset-up, som gerne skulle betyde, at man ikke falder igennem fysisk i kampene. Det var egentlig ikke noget problem i efteråret, men der kommer rigtig mange kampe i foråret, så det virker som en fornuftig beslutning.

Kolding har hentet offensive Mikkel Jakobsen i Ringkøbing, og han virker utrolig spændende. Derudover har koldingenserne tilknyttet Daniel Thøgersen, som har sat sig på den ene backplads, mens Simon Trier styrker defensiven. Den centrale midtbanespiller Mike Vestergård har Morten Mølkjær taget med fra Aarhus Fremad. 

Kolding valgte at stoppe samarbejdet med førstemålmand Jens Rinke, men har så hentet det nu tidligere FCK-talent Frederik Ibsen ind. Han mangler selvfølgelig noget erfaring, men bør med tiden kunne træde i Jens Rinkes fodspor. Derudover er midtbanespilleren Jonas Gemmer og angriberen Oliver Drost tilbage i AC Horsens efter endt lejeaftale. Endelig har man udlejet Mikkel Dongsted til Dalum.

Træningskampene har budt på sejre over højere rangerende modstandere i form af Vejle og SønderjyskE, men også nederlag til Middelfart fra 2. division.

Koldings sublime efterår gør, at de næppe kommer i nedrykningsfare. Godt nok er der ”kun” ni point ned til Hvidovre under stregen, men der er også mange hold imellem, og Kolding møder de to absolutte bundhold, Næstved og FC Roskilde, to gange i foråret. Jeg tror dog også, at de vil falde lidt i tabellen, hvis Vendsyssel og Fremad Amager kommer ordentligt i gang.

Vendsyssel FF

Nedrykkerne fra Hjørring startede efteråret elendigt, da man tabte fem af de seks første kampe. Sidenhen fik Johnny Mølby mere styr på holdet, så man kravlede op på 5.-pladsen. Oprykningen er formentlig væk, da der er 13 point op til Vejle, men der skal fortsat præsteres i foråret.

Vendsyssel har hentet Mikkel Basse ind til midtbanen sammen med svenske Dusan Jasic. Derudover har man hentet den amerikanske angriber Bradford Jamieson, ligesom Tobias Damsgaard er lejet i Randers FC. Sidstnævnte er tiltænkt en backplads. Afgangssiden tæller mest reserver, da Sebastian Czajkowski aldrig nåede at slå til, mens salget af Alexander Juel til OB ikke har betydning, da han også var udlejet i efteråret. Derudover er reserverne Seyi Adekoya og Mikkel Frankoh stoppet.

Træningskampene har været meget blandede, men præstationerne virker til at være stigende. Modsat de øvrige tophold har Vendsyssel ikke været på træningslejr sydpå og har derfor ikke haft samme forudsætninger for at få græs under fødderne. Derudover har man været ramt af skader i hele opstarten, og samlet set virker det ikke til, at Vendsyssel har haft lige så god en opstart som de øvrige hold i top-6.

Spiller for spiller er Vendsyssel stærkere end Kolding, og jeg tror, at Vendsyssel når at hente Kolding i forårets løb via en stærk organisation. Men Vendsyssel kommer ikke til at blande sig i oprykningskampen i år, og med otte point op til Viborg frister odds 3 for en top-3-placering heller ikke. Og hvis Vendsyssel lægger ud med fem nederlag i de første seks kampe, som de gjorde i efteråret, vil de hurtigt blive viklet ind i nedrykningskampen. Det tror jeg dog heller ikke kommer til at ske, og Vendsyssel bør ende i top-4.

Fremad Amager

Fremad Amager sagde i efteråret farvel til manager Olof Mellberg, som overlod dirigentstokken til 1st team coach Azrudin Valentic. Han og resten af holdet har nu haft en lang opstart og et stille transfervindue i forhold til de seneste halvsæsoner. Det betyder også, at spillestilen er kommet mere ind under huden på truppen, der har et ganske højt topniveau. Truppen har været på en længere træningslejr, som dog godt nok var uden anfører Mads Gabel og det tidligere Barcelona-talent Theo Chendri. Overordnet set har optakten alligevel været god fro amarkanerne. 

Dog har man sagt farvel til midtbanespilleren Sven Blummel og hurtigløberen Samson Iyede, som begge var faste. Man har til gengæld hentet Næstveds anførerm Kristoffer Munksgaard, samt Kevin Jansson til midtbanen. Endelig er den unge guineaner Momo Fanye Toure hentet ind til angrebet. Af marginalspillere har man sagt farvel til Emmanuel David, der blevet udlejet til Zalgiris i Litauen.

Træningskampene har budt på fin modstand, hvor det dog har knebet med målscoringen, især til sidst. Til gengæld har man også haft en stram defensiv organisation, som coach Valli ynder at praktisere, og det bliver også nøglen til succes i foråret. Top-3 bliver svært med ni point op, og med kun fire point til nedrykningsstregen vil fokus helt sikkert være at sikre overlevelse først og dernæst komme så højt op i tabellen som muligt.

Fremad Amager mangler i den første kamp forsvarsprofilen Nemanja Cavnic og midtbanespilleren Réda Rabei, der begge er i karantæne, hvilket naturligvis er en svækkelse.

HB Køge

HB Køge har fået ny, gammel træner i Auri Skarbalius, der er tilbage i Danmark og erstatter Morten Karlsen. Det har betydet et større fokus på den defensive organisation, omend der også har været nogle svipsere i træningskampene.

Igennem samarbejdet med Capelli Sport har man fået nogle eksotiske tilføjelser til truppen i form af de tre ghanesere Hamza Nasiru, Effiong Nsungusi og Kwabena Kyeremateng samt forsvareren Abdel Diarra. Herudover også Pedro Silva til målmandsposten, hvor han skal kæmpe med Kevin Mendoza og Casper Hauervig.

HB Køge har stoppet samarbejdet med kanten Martin Jensen og Pablo Arboine, der dog ikke var tiltænkt nogen større rolle.

Det er nok kun Abdel Diarra, der vil kæmpe med om en plads i start-11’eren fra start af, så der er relativ stor kontinuitet i HB Køges trup, hvor offensiven i form af topscorer Martin Koch og angrebsmakker Jakob Johansson altid udgør en trussel mod ethvert forsvar i NordicBet* Ligaen. 

Træningskampene har som skrevet været blandede, og man sluttede af med et nederlag til Helsingør, hvilket måske til dels skyldes, at man ikke ville risikere for meget, og defensiven har været i fokus i flere kampe.

HB Køge ligger kun to point over nedrykningsstregen, og den skal de hurtigst muligt have på afstand. De bør dog også være bedre end de tre klubber, der lige umiddelbart ligger under i form af Skive, Nykøbing og Hvidovre. Værdien ligger umiddelbart ikke i de maksimale 3,50, som Danske Spil* har på en HB Køge-nedrykning. 

HB Køge rykker ned: Odds 3,50 hos Danske Spil

HB Køge kan godt komme i problemer, men jeg kan ikke umiddelbart komme op på på de 29-30 procent for, at de rykker ned. 

Skive IK

Oprykkerne fra Skive er gået lidt under radaren; måske som følge af Koldings flotte efterår og Næstveds og Roskildes deroute. Men der er faktisk sket lidt hos oprykkerne. Desværre fik man i januar den store midtbaneprofil Mikkel Jespersen skadet, hvilket var en stor bét. Derudover er forsvareren Magnus Jensen solgt til Horsens, så to spillere fra start-11’eren er væk. 

Skive hentede prompte en erstatning for Mikkel Jespersen, da Nicolai Dohn blev hentet i Nykøbing. Derudover har man forstærket defensiven via Jacob Dehn, der er hentet hos lokalrivalerne Viborg. Slutteligt er Lasse Andersen hentet hjem fra Torshavn.

Træningskampene er egentlig gået ok med blandt andet sejr over Fredericia og 0-0 mod Hobro og flere sejre mod lavere modstandere. Det skal man bygge videre på fra start af, da man skal en tur til Nykøbing, som man ligger side om side med. 

Skive lider dog af en forholdsvis smal trup og er sårbare over for umiddelbare fravær, og de vil nok være en del af nedrykningskampen hele foråret sammen med Nykøbing og Hvidovre. P.t. har man kun har ét point ned til Hvidovre under stregen.

Nykøbing FC

Og netop Nykøbing har haft en solid opstart, selvom man har rokeret lidt om i trænerteamet, hvor Claus Jensen er blevet manager og Brian Rasmussen 1st team coach. De to mest markante afgange i form af Joachim Wagner og forsvarer Kasper Jensen er blevet erstattet af Jacob Egeriis og Emilio Simonsen samt unge Benjamin Lauridsen fra egne rækker. Så man har fuldgode erstatninger klar, og træningskampene har også været positive. Derudover har man sagt farvel til et par marginalspillere i form af Nicolai Dohm, Jeppe Arnesen og Sigurd Schøndorf.

Det betyder også, at den store udfordring er truppens bredde i det tætte forår. Så snart man render ind i skader og karantæne, falder kvaliteten, og så bliver det svært at spille op mod topholdene. Derfor er det også vigtigt at undgå dumme karantænedage.

Nykøbing har som Skive et enkelt point ned til Hvidovre under stregen og vil nok også være en del af bundkampen foråret igennem. Man har imidlertid det klart letteste startprogram af de nedrykningstruede klubber, da man starter med netop Skive hjemme og derefter har Næstved og Roskilde.

Hvidovre IF

Hvidovre ligger på den øverste af de tre nedrykningspladser, hvilket i høj grad skyldes en efterårssæson, hvor man i anden halvdel var ekstremt hårdt ramt af skader med syv-otte spillere ude konstant. De fleste af disse spillere er tilbage, men det er sket løbende i opstarten, og Hvidovre har dermed ikke fået spillet den stærkeste start-11’er sammen endnu. 

Derfor har opstarten også været blandet og uden kontinuitet, hvor man også i den sidste kamp måtte skifte det meste af holdet i pausen.

Hvidovre har hentet Andreas Moos til backpladsen i Næstved, ligesom Aleksandar Lazarevic er vendt tilbage efter endt lejeophold i Brønshøj. Angriberen Stefan Nygaard har indstillet karrieren, men samlet set er man styrket, hvilket især skyldes, at de fleste af de skadede spillere er tilbage igen. Det betyder, at Mike Mortensen, Hakan Redzep og Daniel Stenderup igen er i spil til start-11’eren.

Hvidovre lider under, at de har det klart sværeste startprogram, da man starter i Viborg og herefter tager imod topholdet Vejle. Det betyder også, at Hvidovre ligesom Skive og Nykøbing vil være indblandet i nedrykningskampen foråret igennem. Alle tre klubber ligger da også i odds 2,50 for at rykke ned.

Næstved Boldklub

Næstved udviklede sig i 2019 til at være lidt af et galehus. Alene i efteråret havde man tre trænere, og seneste skud på stammen er den unge tysker Maximilian Dentz, som ret hurtigt har fået sat sit aftryk.

Næstved ligger med fem point op til den rigtige side af stregen og kan gå et langt forår i møde, hvis ikke de starter rigtig godt. 

Man har sagt farvel til anfører, topscorer og bedste spiller Kristoffer Munksgaard, ligesom Andreas Moos er stoppet. Vicetopscorer Rafaelson er blevet solgt. Endelig er Daniel Thøgersen også væk. Det har betydet, at man har kunnet hente de spillere, som Dentz har ønsket sig, i form af kanten Lucas Surek, midtbanespilleren Alexander Schmitt og angriberen Dennis Blaser fra tyske klubber. Derudover har man hentet midtbanemanden Andreas Heimer og angriberen Oliver Hauritz i Silkeborg, mens Milenko Malovic er blevet hentet til venstre back.

Især Dennis Blaser har gjort det rigtig godt, og han bliver spændende at følge i foråret.

Den nye træner kører en typisk tysk stil med et højt, kompromisløst pres, og det kan komme som en overraskelse for flere klubber i foråret. Og selvom det vil tage tid at implementere både ny stil og ny trup, så kan der potentielt være værdi i at se Næstveds vej. Også selvom de to forsvarere Hendrik Starostzik og Jesper Christiansen er ude med skader den første måneds tid.

Der er dog ingen tvivl om, at de får det svært, hvilket odds 1,40 på nedrykning hos Danske Spil* også indikerer. Selvom jeg havde et sæsonspil ude på Næstved som nedrykker før sæsonstart, kan jeg ikke anbefale dem til at rykke ned til det nuværende odds.

FC Roskilde

Hvis Næstved skulle være lidt af et galehus, skal FC Roskilde nok være et kæmpe galehus efter danske standarder. Efterdønningerne fra konkurstrussel, matchfixing, trænerbortvisning og trupudryddelse kostede i efteråret, og Roskilde skal levere et mirakel, der er større end Randers-miraklet i 2010, for at overleve. Fanklubben har lagt sig ud med klubejer Carsten Salomonsson, og man skiftede hurtigt træner i efteråret.

Godt nok har man hentet flere spændende spillere, men med otte point op til redning og med rækkens smalleste trup skal foråret nok hurtigt bruges på at tilpasse sig 2. division til næste sæson.

Roskilde har hentet Sebastian Czajkowski, Oscar Høybye og lejet Marcus Gudman i FC Nordsjælland. Senest har man hentet midtbanespilleren Philip Rasmussen hjem fra USA, ligesom man formåede at forlænge med Nicklas Mouritsen. Desværre har man sagt farvel til Mikkel Basse og Lee Rochester på midtbanen, ligesom Nicolai Jessen har fået sin kontrakt ophævet, og Kristian Lindberg er stoppet. Det betyder også, at FC Roskilde især offensivt mangler en hel del. Også selvom Czajkowski virker som en rigtig flot signing, og man formåede at holde på Younez Bakiz,

Det har træningskampene også båret præg af, selvom man fik 1-1 mod et forstærket FCN U19-hold. Spiller for spiller har FC Roskilde flere profiler, men der er for få kvalitetsspillere, og holdet virker stadigvæk ikke sammenspillet. Desuden er truppen smal, og man må formentlig spille én-to hjemmekampe andetsteds som følge af Roskilde Idrætspark forfatning. Roskilde går et tungt forår i møde.

Det var en gennemgang af samtlige hold i NordicBet* Ligaen, som har et utroligt spændende forår foran sig. Jeg regner bestemt med, at Vejle rykker op, men det gør bookmakerne også. Nedrykningskampen bliver drabelig, og hvis Næstved starter godt ud, kan de sagtens drille de øvrige bundhold, og så er der lige pludselig to åbne nedrykningspladser.