Winter is coming. BetXperts Kong Vinter (Nicolai Kristensen) har kigget nærmere på tre af sportsgrenene ved OL i Sotji (7.-23. februar): Skiskydning, langrend og alpint...


Det er ikke kun FIFA der har det med at vælge diktaturer til at afholde store begivenheder (VM i Rusland 2018 og VM i Qatar 2022), Den Olympiske Komité kan også. Vinter-OL 2014 skal nemlig afholdes i Vladimir Putins homofobiske Rusland, nærmere bestemt i og omkring smukke Sotji ved Sortehavet.

Men nok politik. Vi giver hermed ordet til BetXperts egen Kong Vinter, Nicolai Kristensen der lister favoritter og outsidere i tre af sportsgrenene ved OL 2014 i Sotji (se genvejs-links i fakta-boksen til højre). Vi har sparket et par odds ind hér og dér, men hold også øje med Nicolais OL-tips når de kommer.


Nicolai har en tilbagebetaling på 113% efter 2056 tips og mange år her på BetXpert. Efteråret 2013 var temmelig tungt, men i 2014 er han vendt tilbage til sin gamle form – tilbagebetaling på 124% efter 43 tips hvoraf 28 er gået hjem. 

Skiskydning

OP

Program
Lørdag 8/2– Herrernes sprint, 10 km

Søndag 9/2 – Kvindernes sprint, 7,5 km

Mandag 10/2 – Herrernes jagtstart, 12,5 km

Tirsdag 11/2 – Kvindernes jagtstart, 10 km

Torsdag 13/2 – Herrernes 20 km, enkeltstart

Fredag 14/2 – Kvindernes 15 km, enkeltstart

Søndag den 16/2 – Herrernes massestart, 15 km

Mandag 17/2 – Kvindernes massestart, 12,5 km

Onsdag 18/2 – Mix stafet

Fredag 19/2 – Kvindernes stafet (4x6 km)

Lørdag 20/2 – Herrernes stafet (4x7,5 km)

OP

Sprint

Sprinten er den korteste distance i skiskydning, men alligevel ret lang… Der skal skydes to gange på denne distance, een gang liggende og een gang stående med fem skud på hver. Favoritterne her er oftest dem der er hurtige i sporet og som skyder forbi 0-1 gang. En forbier koster 250 ekstra meter. De hurtige kan på en god dag komme på podiet ved to forbiere.

Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen er de store favoritter hos herrerne, mens Darya Domracheva, Kaisa Mäkäräinen og Tora Berger er favoritterne hos kvinderne, men der er flere meget hurtige kvinder, hvor skydningen nok bliver afgørende, f.eks. Solemdal, Gasparin, Soukalova og Kuzmina.

Udvalgte vinder-odds fra Bet365

Odds
Mænd  
Fourcade 2,60
Svendsen 3,40
Bjørndalen 11,00
Kvinder  
Domracheva 2,60
Berger 4,00
Mäkäräinen 8,00

OP

Jagtstart

Jagtstarten afvikles som en individuel start, hvor vinderen er den der kommer først over stregen. Man starter ud efter sin placering og tid efter vinderen i sprinten. Ligesom på sprint skal man ud på 250 meter ekstra for hver gang man skyder forbi. Der skal skydes 20 skud fordelt på fire skydninger (to liggende og to stående).

Favoritterne her bør være de samme som på sprinten, men hvor det selvfølgelig afhænger af resultatet på sprinten. Det er ikke så tit man ser store overraskelser på denne jagtstart, da det kræves to gode løb for at lykkes i denne disciplin.

OP

Enkeltstart 15/20 km

Dette er den længste distance i skiskydning. Hver gang man skyder forbi, så lægges der et minut til tiden. Er man ikke så hurtig i sporet, så skal man derfor skyde rigtig godt, da der er 20 skud i alt, fordelt på fire skydninger, to liggende og to stående.

Her kan man godt se nogle overraskelser, da fordelen ved fejlfri skydning oftest er større her end øvrige distancer pga. det ene minut i tillæg. Favoritterne hos herrerne er igen Martin Fourcade og Emil Hegle Svendsen, men der er en del outsidere der kan blande sig, især de gode skytter. Hos kvinderne bør Berger have en fordel da hun er en bedre skytte og samtidig har fin fart i sporet, men skyder Domracheva, Mäkäräinen og Kuzmina godt, så har de fine chancer.


Udvalgte vinder-odds fra Bet365

Odds
Mænd  
Fourcade 2,80
Svendsen 3,50
Birnbacher 13,00
Kvinder  
Berger 2,70
Domracheva 4,25
Soukaleva 4,25

 

OP

Massestart 12,5/15 km

Denne distance er ret åben. Der skal skydes fire gange på denne distance, og alle starter ud samme tid. Der vil som regel opstå felter efter skydningerne, da vi i starten bør se flere skyde fejlfrit.

Dem der er gode til at hænge på de andre i sporet, kan trækkes med til et godt resultat her. Der har kun været een konkurrence i denne sæson, og den vandt Martin Fourcade hos herrerne, mens Berger vandt hos kvinderne.

OP

Stafet

På hver runde skal løberne skyde 5 liggende og 5 stående skud. Rammer man forbi, har man tre ekstra patroner til at ramme dem som man har misset. Et ekstraskud tager ca. 10 sekunder. Har man stadig ikke fået de fem blink ned på sine i alt 8 forsøg, så skal man ud på en strafrunde på 250 meter for hvert blink man mangler.

I mix-stafetten bør Norge og Frankrig være favoritter, mens Tyskland, Rusland og Tjekket er outsidere. I kvindernes stafet står det primært mellem Norge, Tyskland, Rusland og Ukraine.

I herrernes stafet står det umiddelbart mellem Frankrig, Norge og Tyskland. Rusland, Sverige, Østrig og Tjekkiet er outsidere. Norge, Sverige, Rusland, Tyskland, Østrig og Frankrig har alle været på podiet i denne sæson, mens Tjekkiet er blevet nummer fem.


Langrend

OP

Program

Lørdag 8/2 – Kvindernes Skiathlon (7,5 km klassisk + 7,5 km fri stil)

Søndag 9/2 – Herrernes Skiathlon (15 km klassisk + 15 km fri stil)

Tirsdag 11/2 – Sprint for både herrer og kvinder

Torsdag 13/2 – Kvindernes 10 km klassisk

Fredag 14/2 – Herrernes 15 km klassisk

Lørdag 15/2 – Kvindernes stafet (4x5 km)

Søndag 16/2 – Herrernes stafet (4x10 km)

Onsdag 19/2 – Holdsprint for Herrer og Kvinder

Lørdag 22/2 – Kvindernes 30 km fri stil, massestart

Søndag 23/2 – Herrernes 50 km fri stil, massestart

OP

Skiathlon (klassisk + fri)

De store favoritter hos kvinderne er Therese Johaug og Marit Bjørgen. Charlotte Kalla, Justyna Kowalzcyk, Krista Lähteenmäki og Heidi Weng er outsiderne.

Feltet er meget bredt hos herrerne, og da det er massestart, så kan mange sidde med hvis de har en god dag. Favoritterne er Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Outsiderfeltet er stort, og sker der ingen udskilning på den klassiske del, er det uhyre åbent. Northug har den bedste spurt, men har ikke vist god form i denne sæson, og senest ved de norske mesterskaber tabte han til Sundby og Sjur Røthe.

Udvalgte vinder-odds fra Bet365

Odds
Mænd  
Northug 1,90
Vylegzhanin 7,00
Sundby 7,00
Kvinder  
Bjørgen 1,70
Johaug 2,75
Kalla 6,00

OP

Sprint

Løjpen er meget hård, hvilket vi så ved for-OL sidste år. Her vandt Petter Northug hos herrerne - det var til hans fordel at den var så hård. Emil Jönsson har vist fin form efter han er kommet tilbage fra skade og kan han ramme sit tidligere niveau, bliver han farlig, ligesom Brandsdal, Gløersen, Hattestad, Kriukov, Ustiugov, Cologna og Peterson er blandt de store outsidere.

Randall og Bjørgen er favoritter hos kvinderne, mens Flugstad-Østberg, Charlotte Kalla og Denise Herrmann er blandt outsiderne.

OP

Klassisk

Hos kvinderne er Bjørgen og Kowalzcyk de store favoritter, mens Johaug, Kyllönen, Niskanen, Weng og Jacobsen er blandt outsiderne. Hos herrernes er Poltoranin, Sundby og Cologna de store favoritter, mens Northug, Bauer, Legkov og Rønning er de største outsidere.


Udvalgte vinder-odds fra Bet365

Odds
Mænd  
Poltoranin 4,00
Northug 5,00
Sundby 6,00
Kvinder  
Kowalczyk 1,45
Bjørgen 3,75
Johaug 6,00

 

OP

Stafet

Norsk guld i kvindestafetten er den mest ventede medalje ved hele OL. USA, Finland, Sverige, Rusland og Tyskland skal umiddelbart slås om de øvrige medaljer.

Hos herrerne står det primært mellem Rusland og Norge, mens outsiderne er Sverige, Frankrig, Tyskland, Schweiz, Finland, Canada og Italien.

OP

Holdsprint

Norge og USA er favoritterne hos kvinderne, mens Tyskland, Sverige, Rusland og Finland er outsiderne. Hos herrerne bør det stå mellem Rusland, Sverige, Kasakhstan, Canada, Italien, Norge og Schweiz.

OP

Fri stil, massestart

Hos kvinderne er favoritterne Marit Bjørgen og Therese Johaug, mens Charlotte Kalla er den største outsider, og Yulia Tchekaleva er hjemmebanehåbet.

Hos herrerne er Sundby, Legkov, Vylegzhanin, Northug, Cologna og Johan Olsson de største favoritter, mens Marcus Hellner, Maurice Manificat og Johannes Duerr er farlige outsidere.
Alpint

OP

Program

Søndag 9/2 – Herrernes styrtløb (1 gennemløb)

Mandag 10/2 – Kvindernes kombineret

Onsdag 12/2 – Kvindernes styrtløb ( 1 gennemløb)

Fredag 14/2 – Herrernes kombineret

Lørdag 15/2 – Kvindernes Super-G (1 gennemløb)

Søndag 16/2 – Herrernes Super-G ( 1 gennemløb)

Tirsdag 18/2 – Kvindernes storslalom (2 gennemløb)

Onsdag 19/2 – Herrernes storslalom (2 gennemløb)

Fredag 21/2 – Kvindernes slalom (2 gennemløb)

Lørdag 22/2 – Herrernes slalom (2 gennemløb)

OP

Styrtløb

De største favoritter hos mændene er Aksel Lund Svindal, Hannes Reichelt og Bode Miller. Patrick Kueng, Adrien Theaux og Erik Guay er de største outsidere.

Kvinderne: Tina Maze, Elisabeth Görgl, Tina Weirather, Anna Fenninger, Maria Höfl-Riesch og Lara Gut er de største favoritter.

OP

Kombineret

Kvinderne: Der har kun været kørt een konkurrence i denne sæson, og den vandt Marie-Michele Gagnon. Maria Höfl-Riesch og Tina Maze er ret gode i begge discipliner og bør tage favoritrollerne, mens Nicole Hosp, Michaela Krichgasser, Kathrin Zettel, Julia Mancuso og Dominique Gisin er outsidere.

Mændene: Ted Ligety, Ivica Kostelic, Alexis Pinturault, Carlo Janka, Aksel Lund Svindal og Marcel Hirscher er de største favoritter.

OP

Super-G

Kvinderne: Her er favoritterne de samme som dem i styrtløb: Tina Maze, Elisabeth Görgl, Tina Weirather, Anna Fenninger, Maria Höfl-Riesch og Lara Gut.

Mændene: Aksel Lund Svindal er den store favorit, mens Didier Defago, Patrick Kueng, Bode Miller og Kjetil Jansrud er de store outsidere.

Udvalgte vinder-odds fra Bet365

Odds
Mænd  
Svindal 1,76
Miller 4,00
Mayer 21,00
Theaux 21,00
Kueng 21,00

 

OP

Storslalom

Kvinderne: Tina Maze, Anna Fenninger, Kathrin Zettel, Mikaela Shiffrin, Lara Gut, Maria Höfl-Riesch, Maria-Michele Gagnon, Viktoria Rebensburg, Julia Mancuso, Jessica Lindell-Vikarby og Maria Pietilä-Holmer er umiddelbart dem der er tættest på medaljer i denne disciplin.

Mændene: Ted Ligety og Marcel Hirscher er de store favoritter i denne disciplin, men går det ikke deres vej, så er Alexis Pinturualt og Felix Neureuther to der har vist god form på det seneste, og som har kvaliteterne til at tage medalje. Aksel Lund Svindal og Henrik Kristoffersen kan også være med hvis de rammer dagen.

OP

Slalom

Kvinderne: Mikaela Shiffrin er den store favorit i denne disciplin. Outsiderne er Frida Hansdotter, Marlies Schild, Marie-Michele Gagnon, Maria Höfl-Riesch, Tina Maze, Maria Pietilä-Holmer og Kathrin Zettel.

Mændene: Marcel Hirscher er den store favorit, men bag ham er der en del outsidere som Felix Neureuther, der har vist rigtig god form på det seneste, svenske André Myhrer og Mattias Hargin, den unge nordmand Henrik Kristoffersen, østrigske Mario Matt samt franske Jean-Baptiste Grange og Alexis Pinturault.