Vandet er atter frosset til i de danske haller. Med andre ord: IT´S HOCKEY TIME AGAIN!

Oddset Ligaen – den bedste danske ishockeyrække - går i gang fredag d. 23. september, og BetXpert er naturligvis klar til at løfte analyse-opgaven.

Forneden følger en optakt til den nye sæson. Optakten består i:

- En overordnet kommentar til den nye sæson
- Et bud på stillingen efter grundspillet
- En gennemgang af de vigtigste ændringer på de enkelte hold, incl. en kommentar med de forventninger jeg har til holdets placering i grundspillet

Analyser af Oddsetligaens kampe vil kunne findes hér: http://www.betxpert.com/ekspert/dkhock/

I følgende forumtråd kan man komme med kommentarer – ros/ris, spørgsmål – til denne optakt: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=16223&ForumID=9

LET THE GAMES BEGIN!

Optakt: Overordnet kommentar


Hen over sommeren er der sket ting og sager på flere fronter. Vanen tro var der en enkelt klub der var ved at bukke under p.g.a. dårlig økonomi. Denne gang var det Esbjerg Oilers der gled i, ja olien, og måtte have hjælp af fodboldklubben på de kanter, EfB. Dermed er Oilers fortid, og klubben hedder nu EfB Ishockey.
Næsten-konkursen betød, at alle udlændingene rejste, og en ny træner har måttet starte helt forfra. Dette arbejde er kommet meget sent igang og klubben har altså haft meget dårlige vilkår i forberedelserne til den ny sæson. Noget der sikkert vil kunne ses de første mange runder.

Generelt må det siges, at ligaen holder samme niveau som sidste sæson, måske en anelse bedre udlændinge visse steder. Det må også konstateres, at der atter er hentet spillere med udenlandsk pas, der næppe vil skille sig afgørende ud fra de danske spillere. Synd for talentudviklingen, men der er andre hensyn at tage ude i klubberne.

Der er rokeret lidt mere rundt på de danske spillere op til sæsonstarten end der plejer at være. Især Rødovre har forsøgt at samle danske spillere til det der med tiden skal blive til Dream Team - et hold helt uden udenlandske spillere. Af mangel på egnede spillere der var villige til at flytte, måtte Mighty Bulls have tre fremmede på holdet i år. Det bliver spændende at se, om den filosofi holder. Der bliver ihvertfald masser af istid til de unge danske talenter.

Det ligner igen et parløb med de to hold der satser mest på udenlandsk power, Herning og Aalborg. De to finalister fra sidste sæson har skiftet en del ud i truppen og det ser ud til at være på fysikken de har styrket sig.
Jeg tror, at dette grundspil bliver meget lig sidste sæsons, hvor topholdene forholdsvis tidligt vil være klar til slutspillet. I bunden bliver det sikkert meget tæt igen, men om vi får en gyserafslutning i lighed med sidst, hvor 3-4 klubber var i risiko for at havne på den frygtede 9.plads helt hen til sidste spillerunde, tror jeg kommer til at afhænge meget af hvordan Esbjerg kommer igang.

Jeg tror, at grundspillet bliver delt lidt mere markant op i denne sæson. De tre nederste hold må slippe taget og kommer ikke i nærheden af top 4. Jeg tror heller ikke, at top 2 tegner sig så markant i år. Afstanden til de øvrige tophold bliver mindre.

Jeg vil ikke komme med et bud på en kommende mester, men jeg kunne sagtens forestille mig en finale imellem AaB og Rødovre, men alle hold vil jo juble over at få AaB i finalen - for kan de overhovedet blive andet end to´er ?
Well, det har de så en hel lang ny sæson til at bevise.

Bud på stillingen efter grundspillet


Herning
AaB
Rødovre
Frederikshavn
Herlev
Nordsjælland
SønderjyskE
Odense
Esbjerg

Herning Blue Fox


De danske mestre har traditionen tro skiftet en del ud i truppen og lige så traditionelt ser den stærkere ud end sidste sæson.
I målet er Podesva væk, men det gør nok ikke Simon Nielsen til førstevalg af den grund. Det kunne han ellers godt have fortjent efter indsatsen i slutspillet i foråret. Istedet kommer finske Pasi Häkkinen til at vogte nettet. Han var førstevalg i Jokerit, men tilkomsten af en NHL-keeper har fået ham til at vælge Bjorkstrands tropper istedet.
I forsvaret er der forsvundet en del spillere af høj klasse. Bolibruck, Cech og Dan Jensen er de sværeste at erstatte. Dertil kommer Peter Hindkjær og Torben ´dope´ Schultz. De bliver erstattet af esteren Dmitri Suur og finske Timo Källersson samt Stefan Lassen fra Frederikshavn. Umiddelbart ikke nogen forstærkning i de bageste rækker, men nok et udtryk for at Blue Fox forventer at spille mest i modstandernes zone. Sidste nyt er, at Blue Fox har sikret sig Reid Simonton. En back med erfaring fra flere af de bedste europæiske ligaer.
I angrebet er der også sket noget. Væk er elegante Suursoo, kæmpetalentet Regin og Martin Pyndt. de erstattes af allerede kendte udlændinge i form af Popadynetz, Pipa og Nowakowski, alle hentet hos rivaler i det jyske. Der er også comeback til Harts efter udstået karantænedom. Det ligner en lille forstærkning, ikke mindst fysisk, af Blue Fox i forvejen stærke offensiv.
Der er næppe tvivl om, at Blue Fox vil være at finde i toppen af grundspillet igen.


AaB


I Aalborg gør de sig klar til endnu et forsøg på at blive ”den evige to´er”- spøgelset kvit.
Truppen er justeret på få men vigtige pladser. I forsvaret mangler Mansoff, Komarov, Pander og Åkeson. Istedet er kommet Elofsson og Yakushin.
Yakushin er dermed tilbage på holdet hvor han slog sine folder i forrige sæson. En stærk back der rigeligt erstatter Komarov. Elofsson er et meget spændende bekendtskab. Han er en kreativ type med stor erfaring fra Eliteserien og en spiller der ventes meget af. Selv om antallet af backs dermed er gået lidt ned, tror jeg næppe der er tale om en svækkelse af AaB´s forsvar. Det ser derimod lidt mere fleksibelt ud og vil sikkert kunne støbe flere kugler til angriberne end sidste sæsons model.
Angrebet bliver forstærket med Michael Burakovsky, og dermed er brødrene atter samlet efter deres optræden i Rødovre. Dertil kommer den mindre kendte Brad Ralph. Canadieren skulle være et pucksikkert talent og med en alder på blot 24 er han ikke færdig med sin udvikling. Endelig er gamle Jens Nielsen vendt hjem til Danmark, og det blev så AaB han valgte. Rutinen er indiskutabel, men jeg tvivler på at han kan gå ind og erstatte en spiller som Smidt, Nowakowski, Mettovaara eller Cierny, der alle har forladt klubben. Det skal dog nok blive til en stribe point til Jens Nielsen, såvidt han kan holde sig fri af skader.
Jeg bedømmer AaB til at være en anelse svækket i forhold til sidste sæson, men måske passer de nye spillere bedre til Ehlers systemer, og så er der pludselig tale om en forbedring. Jeg tror, at AaB bliver to´er i grundspillet, det kan de nok leve med, men de får meget svært ved at nå helt til tops.


Rødovre Mighty Bulls


I Rødovre er de ved at vende tilbage til de gamle dyder med at spille uden udenlandske spillere. Drømmen er med tiden at kunne stille med et rent dansk hold. Ligesom i slutningen af 70´erne hvor klubben vandt deres første mesterskab. Som den sidste klub hentede de en udlænding i ´78, ikke en canadisk spiller, men nok det største scoop i dansk ishockey nogen sinde:
Boris Kulagin, træner for Sovjetunionen med OL-guld, men kun VM-sølv, hvilket kostede jobbet. På bare en halv sæson fik han lært de danske spillere lidt om diciplin og spilsystemer, så godt at klubben pludselig var suveræne mestre. Siden er Danmark jo nærmest ramt af en tsunami-lignende bølge af udenlandske spillere. En del gode, men også mange der ikke gør nogen forskel. Derfor er det skønt at se, at der endelig er en klub der tør satse på egen ungdom og lader deres talent udvikle sig i naturligt tempo. Godt for dansk ishockey.
Nu er målet ikke nået endnu, og der er hentet tre udlændinge til denne sæson. Keeper Podesva kender de fleste jo fra Herning. Som støtte for de unge i forsvaret kommer canadieren David Cooper.
I angrebet har Mighty Bulls mistet supertalentet Janik Hansen, der skal forsøge at tilspille sig en plads i AHL via ophold i WHL. I stedet har klubben hentet en decideret playmaker i canadiske Steve Washburn. Han har over 100 NHL-kampe bag sig, men mere vigtigt har han også erfaring med europæisk hockey både fra Tyskland og Østrig. En rundspørge blandt fans fra hans seneste klub, Klagenfurt, tegner billedet af en lidt anonym angriber, men med et eminent blik for spillet og fantastisk præcise afleveringer. En typisk oplægger til de andre forwards. Han skal dermed nok mere ses som en erstatning for Lefevbre.
Ud over disse tre udlændinge har Mighty Bulls sikret sig en stribe danske spillere af høj klasse. Børner, Smidt, Karvinen og Senderovitz er tilbage i klubben igen. Desuden er Martin Pyndt, Alexander Sundberg, Jesper Duus og Torben Schultz kommet til. Læg dertil en stribe fra egne rækker der vil få chancen i løbet af sæsonen.
Jeg er ikke i tvivl om, at Mighty Bulls er bedre rustet til denne sæson. De har fået tilføjet den fysik der manglede sidste år og det begynder at se komplet ud på vestegnen.
Jeg ser Mighty Bulls som den største udfordrer til Herning/AaB-dominansen i denne sæson. Holdet er meget ungt, men har allerede en rutine på højde med mange af deres 4-5 år ældre kolleger. Med en bedre fysik end sidste sæson tror jeg, at de kravler et par trin op til 3.pladsen i grundspillet.

Frederikshavn White Hawks


Der er sket store ting i Frederikshavn i sommerens løb. Ny træner i form af canadieren Tom Coolen, hvilket garanterer offensiv hockey med en god del fysisk vægt i spillet. Det passer jo fint til de traditionelt store spillere de har i det nordjyske.
Holdet er kraftigt styrket i forsvaret. Jesper Pedersen, Stefan Lassen og Taborsky er skiftet ud med Cory Laylin, Mike Martin og Søren Jensen der gør comeback. Laylin er en omskolet angriber med et kanonskud og ham kommer vi sikkert til at se en del til i powerplay. Han har en imponerende statistik fra DEL med sig i bagagen. Martin er en fysisk stærk back med stor rutine fra de bedste liga´er. Han har spillet i Rusland og Tyskland, og det er jo ikke de mindste forwards han har mødt der. Det ligner en forstærkning af forsvaret der vil kunne ses på resultaterne.
I angrebet er Ceman, Foget og Nedermark rejst og der kommer kun en enkelt til udefra. Det er canadieren Dufour. Han er en flittigt scorende forward med stor tyngde. Kan han leve op til sin statistik fra tidligere klubber, bliver han hurtigt publikums yndling nordenfjords.
Jeg tror, at White Hawks rykker et stykke op i tabellen i forhold til sidste sæson og slutter grundspillet på en placering omkring nummer 4.

Herlev Hornets


Om det er fordi de ikke mener at kunne leve op til navnet Eagles vides ikke, men i hvert fald har Herlev skiftet det stolte navn ud med de små irriterende Hornets.
Olaf Eller er tilbage på Sjælland og han har taget Martin Taborsky med fra Frederikshavn. Han skal erstatte Duus som den rutinerede styrmand i bageste række, og det kan han sikkert godt klare.
I angrebet er der sket en del. Væk er spillere som Børner, Bosson, Boij, Sønderby og True. En stribe spillere med et pænt niveau, men som ikke rigtig fik det maksimale ud af deres spil sidste sæson.
Som erstatning er selveste Morfar kommet til. 42-årige Leonid Truhno er trods et efterhånden meget moderat tempo stadig en spiller der kender vejen til netmaskerne, men alt andet lige ligner det en afskedssæson.
Mere spændende bliver det at følge amerikaneren Erik Anderson, der kommer fra britisk hockey. Han skulle være en rigtig måltyv og kommer sikkert til at volde mange forsvar problemer. Den anden udlænding Hornets har købt er finske Miika Jäske. Umiddelbart ligner han ikke en spiller der vil gøre en forskel, med baggrund i den næstbedste finske række. Jeg kan tage fejl, men måske skulle man her have satset på et godt ungt dansk talent.
Senest er endnu en finsk spiller fra den næstbedste række hentet til Herlev. Tatu Backman skal ses som erstatning for et par unge spillere der ikke er klare på nuværende tidspunkt.
Jeg ser Herlev Hornets som et hold der er lidt svækket i forhold til sidste sæson.
Olaf Eller skal nok få bragt holdet frem til slutspillet, med god marginal, men de slutter næppe i top tre i grundspillet.

Nordsjælland Cobras


I Rungsted har de fået ny træner. Hans første opgave må være at få fordelt scoringerne ud på nogle flere spillere. Cobras største problem sidste sæson var helt enkelt, at kun kæden med Monberg og Degn-brødrene producerede point i en jævn strøm. Monberg, grundspillets mest scorende spiller, er altid målfarlig og uanset hvilken kæde han placeres i, vil han levere varen. Spørgsmålet er så hvem der ellers skal score målene. Truhno er væk, men til gengæld er Daniel Wallin hentet i Rögle og Nikolaj Nedermark i Frederikshavn. Wallin har haft blandet succes i den svenske 1.division, hvor han havde det svært i Rögle, men har tidligere vist gode takter i Jonstorp. En spiller med potentiale der dog ikke umiddelbart ser skræmmende ud. Nedermark er et af de unge danske talenter der skal have chancen nu. Den fik han ikke i Frederikshavn sidste sæson, og nu prøver han i Nordsjælland.
I forsvaret er der opstået et hul efter publikumsfavoritten Sishkovich. Det skal nytilkomne Petri Virolainen forsøge at udfylde. Den finske back er stor og stærk, en rigtig defensiv fighter der dog også kan deltage i det fremadrettede spil. Det er helt klart en forstærkning på det fysiske plan klubben her satser på.
Min vurdering af Cobras er, at klubben ligger på nogenlunde samme niveau som sidste sæson. Det store spørgsmål er hvorvidt træner Hans Ljunggren kan blande kortene på en mere effektiv måde end sin forgænger. Jeg tror, at det vil tage lidt tid, og bedømmer Cobras til en placering lige under midten i grundspillet.

SønderjyskE


Mario Simioni fortsætter opbygningen af holdet fra Vojens. Ikke uventet satses der på transatlantiske spillere der passer perfekt til den lille bane i den udslidte hal. Der er dog investeret i forbedringer i form af pleksiglas og ikke mindst et affugtningsanlæg, så der skulle blive en del mindre tåge i denne sæson. Så må vi se om det bliver en fordel eller en ulempe for løverne.
I forsvaret er Vuorela rejst og de ´gamle´ Søren Tranholm og Claus Jensen er stoppet. I stedet har Mario hentet Chris Bartolone i Østrig. Han er en offensiv back lige efter trænerens hjerte. Fra Herning er Peter Hindkjær kommet til. Et dansk talent der givetvis vil få mere istid i Sønderjylland.
I angrebet har klubben måttet sande, at Herning stadig har det med at hente de bedste spillere der kan lokkes til fra andre klubber. Publikumsfavoritten Kelly Popadynetz er draget op på heden og han vil helt sikkert blive savnet. At Curt Regnier er rejst hjem var mere ventet. Der er dog spændende nye spillere at se på i denne sæson. Davis Burgess er en hurtig og agressiv forward som sikkert hurtigt vil vinde publikums hjerter. Han går forrest og scorer mange mål, et koncept der aldrig slår fejl. Brad Rooney er hentet i tyskernes 2.liga og kender jeg Simioni ret, vil han passe helt til den agressive og offensive stil.
Der er også en enkelt ny dansk forward på holdet, idet Rene Holm er kommet til fra Esbjergs kuldsejlede skude.
I SønderjyskE ser holdet ud til at være en anelse bedre rustet til denne sæson, men om det rækker til større succes er mere tvivlsomt. Jeg forventer, at løverne starter som lyn og torden, men de har altid haft problemer med at holde stilen hele distancen. Skal der hentes succes til Vojens er det et absolut must, at klubben bliver bedre på udebane. Her er det at ulempen med den lille bane de spiller på til daglig, spiller ind. Det kunne ihvertfald forklare nogle af de problemer de altid har haft på udebane. I sidste sæson blev det blot til 11 point på fremmed is.
Jeg tror, at SønderjyskE kommer til at slås for at nå en plads i slutspillet.

Odense Bulldogs


Der er sket en del væsentlige udskiftninger i truppen hos Bulldogs.
I målet står ikke længere Herlofsky, men derimod finnen Kimmo Vesa. Han har vist gode takter i træningskampene, men det bliver ikke nemt at erstatte Herlys stabile præstationer mellem stængerne.
I forsvaret er Brett Larson nok den mest savnede, men også Lahesalu er borte. Torben Benjaminsen holder pause og kan komme på tale senere. Der er kommet to nye backs til klubben: Rasmus Pander er draget videre fra AaB og så har træner Skriko fået canadiske Cal Benaziz til rådighed. En stor og stærk spiller med gode lederegenskaber. Det sidste er nok noget Skriko har manglet lidt på isen. Det har ihvertfald ofte set ud som om, at hans ideer og ordrer ikke rigtig er blevet overført til spillet på en effektiv måde.
I angrebet kommer Bulldogs til at klare sig uden stærke spillere som Sillgren, Väänänen, Placatka og Sundberg. Unægtelig et firkløver der markerede sig stærkt. Umiddelbart kommer der to fuldgode erstatninger i form af den meget fysisk stærke Scott Matzka, der efter sigende "skyder som en hest sparker." Han har scoret mål på samlebånd i DEL og bliver meget spændende at følge. Mikko Mattila har Skriko fundet i Italien, og han er tilsyneladende en hurtig spiller med næse for at dukke op på rette tid foran kassen. Derudover er Karsberg og Stefan Nielsen fra Esbjerg og Mikkel Nielsen fra SønderjyskE kommet til. Gode danske spillere der forhåbentlig får chancen for at bevise deres værd.
Jeg synes umiddelbart, at Odense Bulldogs har lidt færre strenge at spille på i denne sæson. Især i defensiven tror jeg, at de kan få lidt problemer. Offensivt skal de nok blive farlige, men måske er bredden ikke stor nok.
Jeg tipper Bulldogs til en placering blandt de tre nederste i grundspillet.

Esbjerg


Årets konkursbo hedder Esbjerg Oilers. I 11. time blev klubben reddet af Esbjerg fB, og konkursen blev afværget. Det ændrer dog ikke på det faktum, at klubben har måttet starte forfra med opbygningen af holdet.
Ny træner er Christer Eriksson fra et andet konkursbo, nemlig franske Mulhouse. Han kommer på en kæmpe opgave med at få samlet et slagkraftigt mandskab sammen.
Med sig fra Mulhouse har Eriksson taget keeper Lhenry, der er lansdholdskeeper, og dermed er pladsen godt udfyldt efter Jan ´sild´ Jensen.
Desuden har han taget to finske angribere med, Jani Kiviharju og Hermanni Vidman samt franskmanden David Dostal. Der er ingen tvivl om, at det er på keeperpladsen den største, og vigtigste, forstærkning ligger.
I forsvaret mangler Esbjerg Astashenko og Petter Bart Hansen. Umiddelbart ser det ikke ud til, at der kommer en direkte erstatning for disse spillere.
I angrebet skal de tre nye erstatte spillere som O´Connell, Pipa, Mikkel Bjerrum, Rene Holm og Karsberg. Det kommer nok til at knibe lidt og holdet går en svær sæson imøde. Der er dog en del danske talenter der kommer til at få istid, og med den rette indstilling er der mulighed for at kopiere den succes de har haft i Rødovre, hvor de stod i næsten samme situation for et par år siden.
Sidste nyt er, at endnu tre angribere er købt ind. Sami Karjalainen har også baggrund i fransk ishockey og er derfor ikke ukendt for træner Eriksson. Endnu en finne, Matias Metsäranta, kommer fra stærke Turku, hvor også Kiviharju og Vidman har deres rødder.
Det bliver altså et vestjysk hold der satser offensivt (ikke en eneste udenlandsk back), men jeg tror nu at denne sæson bliver en kamp for at undgå 9.pladsen.