Velkommen til den hollandske Æresdivision anno 2005/2006. Sæsonen starter med en enkelt forkamp fredag d. 12. august, hvor AZ tager imod oprykkerne fra Sparta Rotterdam, og de øvrige kampe i første runde følger så lørdag og søndag.

Endnu engang bliver kampen om mesterskabet vel et parløb mellem de hæderkronede topklubber, dvs. Hiddinks forsvarende mestre PSV Eindhoven mod udfordrerne fra Ajax Amsterdam. Skulle det imod mine forventninger gå helt i sort for disse 2 kombattanter, tjah så står Feyenoord og sidste års store overraskelse AZ Alkmaar med den gale mand Louis Van Gaal ved cockpittet klare i kulissen.
Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig andre hold komme på tale til at løfte mesterskabstrofæet, men spænding skal der nu nok blive. Med markante salg/køb på listen hos Top 4-klubberne fra sidste sæson, tegner det til at blive en fascinerende cocktail i front.

Ud over PSV, Ajax, Feyenoord og AZ – som alle gennemgås nøjere forneden - vil de andre hollandske hold naturligvis gerne lege med, men spillertrupperne er næppe stærke nok til en hel sæson.

Analyser af de hollandske kampe vil kunne findes hér: http://www.betxpert.com/ekspert/hol/

Bud på placering


1-4
PSV
Ajax
Feyenoord
AZ Alkmaar

3-7:
Heerenveen
Twente
Utrecht

Midterfeltet 5-14:
Roda
Waalwijk
Groningen
Breda
NEC Nijmegen
Vitesse
Willem II

Nedrykningsspil (2 pladser):
Den Haag
Roosendaal
Heracles

Direkte nedrykning:
Sparta Rotterdam

PSV Eindhoven


PSV havde en helt forrygende sidste sæson med et suverænt mesterskab, hele 10 point foran nr.2 Ajax. I 34 kampe blev det til 27 sejre og kun ét nederlag, fornemme 89-18 i målscore, jo der var klasseforskel igennem hele sæsonen. Desuden supplerede man lige med The Double med en klar finalesejr på 4-0 over Willem II.
Men der hvor PSV nok markerede Æresdivisionen og hollandsk fodbold bedst, det var til manges overraskelse i CL, hvor man på en kontrolleret defensiv ude og en stærk hjemmebane spillede sig i semifinalen mod italienske Milan. Og det var de små marginaler der gjorde at PSV ikke fik billetten til den ”grande finale”.
Det var dog noget overraskende at gennembruddet netop kom i sidste sæsons CL, da man før sæsonstarten havde givet afkald på målæderen Ketzman og stjernen Robben, begge til engelske Chelsea. Men med det taktiske geni på trænerbænken, Guus Hiddink, den store indpisker på den centrale midtbane, Van Bommel, og et fremragende kollektiv, formåede man at bide skeer med de etablerede storklubber.

PSV vil igen lægge billet ind på guldet, dog mener jeg at de på papiret er en del svagere stillet på midtbanen da årets profil Van Bommel er rejst til spanske Barcelona. Afløserne er finske MikaVayrynen fra Heerenveen og belgiske Timmy Simons fra Club Brugge. Begge landsholdspillere, men ikke i samme klasse som Van Bommel. Desuden mangler den offensive kantspiller koreaneren Ji-Sung Park (Manchester United) og den defensive Vogel (Milan) fra sidste års mesterhold.

Men det skal dog alligevel siges at PSV råder over et homogent mandskab, kombineret med ungdom og rutine og ikke mindst hele den kompetente trænerstab med Hiddink i spidsen. Navne som det nye samlingspunkt Cocu, Ooijer, Alex, Bouma, Addo, Lamey, Lucius, De Jong, Van der Schaaf, Vennegoor, Beasley, Afellay, Farfan og Sibon, alle kendinge fra sidste sæsons succes mandskab.
De nye midtbanespillere Vayrynen og Simons har desuden fået følgeskab af den 22-årige argentiner Osmar Ferreyra fra River Plate og senest CSKA Moskva.

Hvis PSV har nogle svage punkter, så er det selvfølgelig tabet af Van Bommel. Tilgengæld bliver det ikke til de store obligatoriske rokader og masser af nye spillere der skal spilles ind, da det kun er de nye Vahryhnen og Simons der skal ind i det foretrukne 4-4-2 system.
Men et minus synes jeg at Gomes er på keeper posten, han ser sgu lidt skidt ud og minder af og til lidt om Liverpools Bruce Grobbelaar i dennes velmagtsdage, god på stregen – men en spasmager ude i feltet. Og det kan let koste nogle mål mod de store klubber, hjemme som i CL.

Hiddink skal dog nok få et slagkraftigt mandskab på benene der vil spille med om guldet. Og at Hiddink er en eftertragtet herre med kvalitet, ja det har Australien bevist ved at have ansat ham som deltids-landstræner med henblik på at kvalificere sig til næste års VM. De seneste gode resultater med Sydkorea er nok ikke helt glemt...

Bud på placering: 1-2

Ajax Amsterdam


Ajax må absolut være stærkeste udfordrer til at fravriste PSV mesterskabstrofæet. Hvis trænerteamet Blind/ Krol altså kan få dette meget unge hold til at holde et solidt niveau igennem en lang og krævende sæson... Der er dog ingen tvivl om at mandskabet rummer et stort potentiale, spækket med induvialister med ungdommens gå-på-mod. Men det ER et ungt hold, og det er måske den største svaghed.

Efter en turbulent sæson på det spillemæssige plan og med udskiftning af Ronald Koeman på trænerposten sidst på sæsonen, så har Danny Blind nu været headcoach i små 4 måneder, godt suppleret på trænerbænken af en anden tidligere Ajax- og landsholds-storspiller Ruud Krol. Men i mine øjne har de ikke samme klasse og karisma som eksempelvis trænerteamet hos konkurrenterne PSV og AZ. Men den konklusion står jo selvfølgelig for min egen regning! Blind og Krol har spillernes tillid og det er jo et must i international fodbold.

Ajax har i træningskampene prøvet mange spillere i deres foretrukne 4-3-3-formation, og Blind har endnu ikke fået sat navne på ideal-opstillingen. Problemet har været at finde de spillere der skal danne grundstammen for at holdet kan få størst mulig succes. Forsvaret er ikke det store problem, det er et rutineret set-up bestående af den 35 årige keeper Vonk, tjekken Grygera (25 år), tuneseren Trabelsi (28 år), og Ajax har desuden tegnet kontrakt med den defensive allround landsholdspiller fra AZ, Olaf Lindenbergh, der kan spille både back og midtbane. På midtbanen bliver det anføreren Escude muligvis med polakken Galasek der bliver bindepunktet (en type á la Van Bommel) og unge de Jong er vel også med. Og så har Ajax jo et hav af spændende spillere, hvem Blind så spiller ud med til sæsonstarten, ja det vil jo vise sig, der er i hvert fald klassespillere nok i posen!

Én der helt sikkert banker på, er selvfølgelig hollandsk fodbolds nye håb, angriberen Ryan Babel. Fra Malmø kommer den svenske angriber Marcus Rosenberg, og den offensive Pienaar er vel også aktuel. Man må jo heller ikke glemme grækeren Charisteas, selvom han ikke har scoret de mål man havde forventet siden han ankom sidst på sæsonen.
På midtbanen er der den løbestærke Sneijder, der dog ikke helt har fundet kampformen endnu, og Rosales og Vermaelen er også inde i varmen på midtbanen.

Desværre er bundsolide Maxwell, keeper Vonk og Trabelsi i øjeblikket ude af billedet med skader. Og så er stortalentet og landsholdsspilleren Rafael van der Vaart skiftet til tyske HSV på en 5 årig kontrakt. Og det er ikke sket uden mediebevågenhed, vil jeg lige bemærke !

Som jeg tidligere har nævnt mangler trænerteamet muligvis noget klasse, resultater om man vil. Men Ajax er til gengæld blevet væsentlig forstærket på ledelsesplan, da man på direktør posten har ansat Martin van Geel, som kom fra en tilsvarende stilling hos AZ. Og i min ”bette” verden betyder det meget at ledelsen ved hvad man har med at gøre. Og det ved Martin van Geel, da denne og Co Adriaanse i høj grad var spindoktorerne bag AZ-successen i sidste sæson.

Bud på placering: 1-3

Feyenoord


Feyenoord må man bestemt ikke glemme i topstriden, holdet scorede i sidste sæson nærmest efter behag i det foretrukne 4-4-2 system. 90 kasser, et mål mere end PSV. Men det rakte alligevel kun til en skuffende 4.plads, hele 25 point efter PSV. Den store synder var forsvaret, der formåede at holde åbent hus 51 gange og det er bare ikke godt nok, når man går efter topplaceringer.
Der var også turbulens i trænersædet, da Ruud Gullit ikke havde ledelsens fulde opbagning og så måtte Gullit ellers takke af. Den nye headcoach blev Waalwirks Erwin Koeman, brormand til den mere kendte Ronald. Erwin er tidligere assistenttræner i PSV og får så her chancen at vise hvad han kan med et spillermateriale der bestemt ikke fejler noget.

Det store samtaleemne i sommerpausen har været den ombejlede angriber Kalou, men i skrivende stund befinder han sig stadig i Feyenoords dragt. Og med makkeren i front, Kuijt, og opbakker Castelaan, så er angrebet intakt. Og så skal der også være plads til landsholdspilleren Boussabon (Marrokko).
Det 17-årige angrebstalent Poldervaart har fået lidt spilletid i træningskampene, men så længe man kan holde på ovennævnte 4-kløver, så skal man ikke forvente meget spilletid mod de etablerede topklubber. Unge talenter skal jo formes !

Det defensive skal blive markant bedre hvis Feyenoord vil være med hvor det er sjovt. Men med spillere som den svenske landsholdspiller Østlund, Greene, Bahia, Snoyl, Bosschaart som aktuelle i 4-backs kæden, suppleret med den nye ægypter Sharif Ekramy på målmandsposten, så er mulighederne tilstede for et solidt forsvar.

Omdrejningspunktet på midtbanen bliver vel De Graaf, Ghaly, Schreuder og Paauwe.

Bud på placering: 2-4

AZ Alkmaar


Her har vi i mine øjne det helt store spørgsmål. Efter en målrettet 3 års-plan med Co Adriannse i trænersædet hvilket kulminerede med bronze og ikke mindst en overraskende semi-finale i uefa-cuppen, hvor de kun var få sekunder fra finalen, så er spillernes mand Co Adrianese tiltrådt hos de tidligere CL-vindere portugiske Porto. Coach-rollen er blevet besat af manden med stenansigtet, Louis Van Gaal. Det bliver spændende hvordan spillerne reagerer på den type lederrolle, da Van Gaal er den direkte modsætning til Co Adrianse. Hvor Adrianse lyttede til spillerne, er Van Gaal sin egen herre. Med både positive og negative resultater til følge.

Om truppen er stærk nok vil vise sig. Man har på minussiden skilt sig af med den defensive landsholdsspiller Olaf Lindenbergh (forsvar/ midtbane) til Ajax, angriberen Nelisse til Utrecht, angriberen Ali Elkhattabi til Roosendaal og så vidt vides forsvarspilleren Jan Kromkamp til spanske Villarreal, men jeg har desværre ikke set det bekræftet endnu. Men Kromkamp har ikke været med i de seneste træningskampe for AZ, så det tyder på det.

Af nye spillere er kommet den tidligere Ajax-, Groningen- og Roosendaal-angriber Pius Ikedia (3 årig kontrakt), angriberen Danny Koevermans fra Sparta Rotterdam, en gammel rutineret kending, angriberen Shota Arveladze fra Glasgow Rangers, og på midtbanen Stijn Schaars fra Vitesse.

På skadesfronten er desværre stjerneskuddet, forsvarsspilleren Ron Vlaar, og angriberen Meerdink ude på ubestemt tid, begge nye landsholdsspillere som vi kommer til at høre meget mere til. Dertil er Mathijsen (forsvar) og den nye angriber Ikedia skadede.
Danske Kenneth Perez og landsholdsspilleren Landzaat har begge været i europæiske topklubbers søgelys, men indtil videre tilhører de AZ.

Truppen indeholder en rigtig god blanding af rutine og talentfulde spillere, og det bliver spændende hvad Van Gaal kan få ud at dette spillemateriale.

I træningskampene har Van Gaal hovedsagligt spillet med følgende.

Keeper : rutineret Timmer. (Zwarthoed)
Forsvar : Jaliens, Buskermolen, Opdam, Ramzi, De Cler
Midtbane : Landzaat, Van Galen (still going strong, snart 35), Huysegems, Koevermans
Angreb : Arveladze, Perez, Sektioui

Bud på placering: 2-4