For fire år siden hentede Lasse Norman Hansen OL-guld i disciplinen omnium. Nu er han klar til at jagte endnu en medalje. Læs den store OL-optakt...

Omnium er banesportens kongediscipling. Det er i al fald der, at man gerne vil hen med denne disciplin, selvom mange jo nok vil pege på holdforfølgelsen. 

Sandheden er nok, at omnium blev det kompromis, der kom ud af at formindske baneprogrammet ved OL. Her samler man nemlig seks klassiske banediscipliner under én konkurrence, og på den måde finder vi den mest alsidige banerytter.

Jeg er vild med disciplinen, og det er der nok også mange andre danskere, der blev efter Lasse Norman Hansens flotte, flotte OL-guld i 2012. 

Spørgsmålet er om han kan gentage den bedrift. Feltet er skarpt, og omnium handler om at være skarp over seks discipliner, hvilket indebærer at være heldig - men danskeren viste skræmmende form i holdforfølgelsen, så måske er det ikke så tosset igen, at tippe på nyt OL-metal til danskeren?

Odds og favoritter 

Disciplin Største omnium-resultat Odds Bookmaker
 Fernando Gaviria

Verdensmester i 2015 og 2016

3,25

Betfair Sportsbook
 Mark Cavendish

Sjetteplads ved VM 2016

5,50

Danske Spil
Elia Viviani

VM-bronze i 2015, EM-guld i 2014 og 2015

5,50

Betfair Sportsbook
Glenn O'Shea

Verdensmester i 2012, VM-sølv i 2015 og VM-bronze i 2016

7,00

Danske Spil
Thomas Boudat

Verdensmester i 2014

12,00

Danske Spil
Lasse Norman 

Olympisk mester i 2012, VM-sølv i 2013 og EM-sølv i 2015

16,00

Danske Spil
Dylan Kennett

Vundet et mindre U23 Grand Prix

17,00

Betfair Sportsbook

Tæt dyst om OL-guldet

Omnium er en svær størrelse, og i tilfælde af at du (helt forståeligt) måske ikke er helt inde i disciplinen, så er der en gennemgang af formatet samt pointsystemet længere ned på denne side. Jeg vil dog gerne gå direkte til det interessante, nemlig gennemgangen af de største profiler.

Der er 18 ryttere til start ved omnium, men syv-otte af dem skiller sig lidt ud. Det er de otte, der er udvalgt odds til ovenover, og det bliver de otte ryttere, jeg gennemgår her. Jeg vil gerne snakke om andre, hvis der er interesse i det, men som udgangspunkt bliver det en kamp mellem disse ryttere.

Fernando Gaviria, Colombia

Chancevurdering: 33 % 

Det kan være svært at pege på andre end Gaviria. Multitalentet har både vundet VM i 2015 og i 2016, så han er selvsagt favoritten. 

Gaviria vandt VM i 2016 i London trods pointlighed med to andre ryttere (Roger Kluge og Glenn O'Shea). Han fik lidt en hjælpende hånd af sin tidligere holdkammerat, Mark Cavendish, da briten kørte en spurt, der for ham var ligegyldig, men som var vigtig for Gaviria: Han slog nemlig Viviani, der havde nuppet sejren, hvis han havde vundet spurten.

Det skal dog ikke tage noget fra Gaviria, der er et vanvittigt talent. På vej mod VM-guldet i 2015 endte han i top4 i fire ud af seks discipliner. Kun ved den flyvende start (nr. 8) og pointløbet (nr. 9) udviste han små problemer. 

Billedet var det samme ved VM i 2016, bortset fra at han var mere suveræn: han vandt den individuelle forfølgelse (foran Lasse Norman Hansen), han vandt udskilningsløbet og han blev nummer to i tidskørslen. Igen havde han lidt problemer med den flyvende start (nr. 8) og  pointløbet (nr. 8), men også scratch gav problemer (nr. 10). 

Jeg vil mene, at Gaviria har hurtigheden til at gøre sig gældende i scratch løbet og pointløbet med lidt mere held. Hans problem i pointløbet har jo ofte været, at han har været helt i spidsen af konkurrencen, hvorfor konkurrenterne har kørt mod ham, og han endte trods alt som den bedste af 'supersprinterne' (á point med Cavendish dog), der tæller ham, Cavendish og Viviani.

Det er en kolossal fordel, at han er stærk i enkeltstartsdisciplinerne og samtidigt har den hurtige spurt. Det gør ham til den komplette rytter. 

Der er ikke så meget i hans kvaliteter, der taler imod en guldmedalje - men det er omnium, og det kræver kun én dårlig disciplin, før guldet kan være væk. Sådan er det for alle, og Gaviria virker solid stærk i alle discipliner - men se blot på historikken, der viser hvor mange forskellige vindere vi har haft i denne disciplin. Feltet er tæt.

Fernando Gaviria til odds 3,25 hos Betfair Sportsbook*

På det danske marked finder man kun værdi hos Betfair Sportsbook* og Betfair* Exchange, men kan man fange lidt over odds 3,00, så synes jeg, at man skal slå til. Tippet findes kun i optakten grundet meget smalt marked. Hold dog øje med markedet - det kan hurtigt tippe.

Elia Viviani, Italien

Chancevurdering: 18 % 

Her er en rytter, jeg godt kan lide i denne konkurrence. Jeg havde håbet på et lidt højere odds, men Viviani er en af de mest stabile ryttere i omnium-disciplinen: Han er altid med fremme i disse konkurrencer.

Han er stærk i scratch-løbet. Han er stærk i udskilningsløbet. Han er stærk på den flyvende start, og han kan vinde pointløbet, hvis alt klapper.

Han skal dog være en tand skarpere på den individuelle forfølgelse og tidskørslen, der afgjort ikke er hans favoritdiscipliner. Der tegner sig lidt et billede ved disse sprintere, der allesammen kan lide lidt i enkeltstartsdisciplinerne.

Men han siger selv i et interview, at han har forberedt sig noget bedre i de individuelle discipliner. Han har to gange vundet EM-guld i omnium, og han var også meget tæt på at vinde VM-guldet i år, men bronzen ved 2015-VM er fortsat hans bedste resultat.

Det skal dog nævnes, at Lasse Norman Hansen glædede sig over, at Italien skulle køre holdforfølgelsen, fordi han mente at Viviani er lidt ringere til at restituere end han er - om det er sandt ved jeg ikke, men danskeren kender ham noget bedre som banerytter end jeg gør.

Tæt på værdi i Viviani - men svagt dansk marked

De fleste steder på det danske marked kan man maksimalt få odds 5 på Elia Viviani, men hos Betfair Sportsbook* stikker man ud med odds 5,5 - det er tæt på værdigrænsen. Viviani er altid stabil i denne disciplin. Jeg ender på 18-19 %, men skruer ned til 18 %, fordi jeg er ret konservativ.

De største udfordrere

Omnium er dog en ret tæt disciplin, og jeg vil mene, at der er fem-seks ryttere i feltet lige efter, der kan køre med om sejren (og sikkert også flere, hvis de rammer dagen). Cavendish er blandt manges favoritter, men jeg er skeptisk.

Mark Cavendish, Team GB

Her er en rytter, der er svær at vurdere.

Ikke fordi jeg tvivler på Cavendishs egenskaber som banerytter. Overhovedet. Cavendish har evnerne til at vinde OL. Men har han følelsen? Han har godt nok ikke kørt mange baneløb, og særligt omnium har han ikke meget konkurrence i.

Han deltog ved VM i London, hvor han sluttede på en sjetteplads, 30 point bag vinderen Gaviria. Det kostede en del, at han var for ringe i individuel forfølgelse og tidskørslen. Jeg hælder umiddelbart til at han overvurderes for meget på grund af sit navn.

Men Tour de France kan ikke undgå at imponere. Cavendish fik i den grad bevist, at han ikke er færdig som toprytter med fire meget flotte etapesejre.

Jeg synes, han var et niveau eller to efter konkurrenterne i London, men som Elia Viviani også påpeger: Han kommer til at vise et andet niveau her. Han har lagt meget af sin sæson an på at toppe her, men det kræver at han er skarpere i enkeltstartsdisciplinerne. Jeg dufter ikke værdien på forhånd.

Oddset er for lavt på disciplinens største navn

Mark Cavendish er klart det største navn i disciplinen, men til oddset er jeg ikke helt overbevist. Han var ikke helt på niveau i London tidligere på året, men så dog afgjort meget, meget stærk ud i Tour de France. Men mon ikke den manglende erfaring i omnium-disciplinen kan koste for briten?

Glenn O'Shea, Australien

Hver gang jeg læser eller hører om Glenn O'Shea, så tænker jeg, at han er den klassiske brudepige - men aldrig rigtig bruden. Han er stabil, og han er der bare altid. Han vandt ganske vist VM i 2012, da det blev afholdt i Australien, men ellers har han været en rytter, der bare har været med i toppen uden at vinde lige siden.

Sølv ved VM 2015, bronze ved VM 2013 og VM 2016. Jo, han er god, Glenn O'Shea - han vinder bare ikke så tit. 

Han er solid i alle discipliner, men har sin force i de individuelle discipliner. Han kan sagtens være med i for eksempel pointløbet, men han kommer til kort, når det handler om spurten i forhold til mange af konkurrenterne.

Jeg forstår godt, at hans odds er, som det er, for han har ofte været marginaler fra at vinde mange, store titler - men jeg kan ikke få mig selv til at spille på Glenn O'Shea til odds 7,00. 

Lasse Norman Hansen, Danmark

Lasse Norman Hansen er en særlig rytter. Jeg afskrev ham ganske klart før OL 2012, som han så gik hen og vandt. Han har haft lidt problemer med at få gang i landevejskarrieren, men på banen er han et monster.

Det har han senest bevist ved holdforfølgelsen, hvor han i det indledende heat tog et par omganges føring for Danmark i finalen - og faktisk hold stand mod de fleste store nationer, der kørte med rotation. Vanvittigt. Formen er der.

OL-guldet i 2012 er toppen af Lasse Norman Hansens karriere, men kigger man efter, så er han faktisk rigtig, rigtig skarp til omnium. Ved VM i 2013 vandt han sølv, mens det blev til bronze i 2012. I 2015 hentede han også sølv med EM.

Ved VM 2016 kunne han sagtens have fået mere end sin femteplads (10 point fra sejren). Danskeren skuffede i scratch-løbet (nr. 16) og beviste igen, at han har problemer ved udskilningsløbet (nr. 16). Det sidste bliver aldrig hans favoritdisciplin, men da han vandt OL sidste gang, blev han altså nummer 12 i udskilningsløbet og nummer 6 i scratch-løbet.

Det er dét niveau han som minimum skal finde frem til årets OL. Det tror jeg, han kan - hans form så skræmmende ud under holdforfølgelsen. 

Hans styrke er selvfølgelig de individuelle discipliner. Han har muligheden for at vinde et par discipliner ved omnium, da han er særdeles stærk i kampen mod uret, men også pointløbet må fremhæves - her gør han ofte en forskel. 

Kan man finde værdi på danskeren?

Jeg grubler og grubler. Lasse Norman Hansen var så stærk i holdforfølgelsen, og han vandt OL sidst de kørte omnium - og så har han generelt været stærk i disciplinen, men aldrig rigtig vundet andre udgaver.

Odds 15 ER højt for den forsvarende olympiske mester, men som han selv påpepger, så har de fleste af hans konkurrenter leveret på højere niveau på landevejen - og så er feltet bare skarpere end ved seneste OL. Viviani er blevet stærkere, Gaviria har været helt fænomenal.

Men kan man finde 7 %? Jeg grubler videre - jeg synes, den er svær. Måske skal man snarere kigge mod top3-odds, hvor han giver odds 4 hos Danske Spil*.

De øvrige kandidater

Det efterlader tre ryttere: Thomas Boudat (Frankrig), Roger Kluge (Tyskland) og Dylan Kennett (New Zealand). Sidstnævnte er et interessant talent, men jeg vil blive meget overrasket, hvis han løber af med sejren. Han kører normalt på et lidt lavere niveau, da det oftest er Aaron Gate, der har fået pladsen for New Zealand. 
Det samme vil jeg sige om Thomas Boudat, der vandt VM i 2014 - men det var altså i Colombia, hvor store dele af de stærkeste ryttere ikke var med. 
Nej, blandt de tre ryttere er Roger Kluge mest interessant. Han er der altid, og han er snu som få - det blev blandt andet til VM-sølv i år. Men han er ikke den store vinder. Det skal dog med, at hans landevejssæson har været ret solid, og han virker faktisk til at være rigtig stærk i år. Han er en fræk, fræk outsider. 

Gennemgang af disciplinerne

Omnium består af seks forskellige (klassiske) banediscipliner, men det kan i den grad være svært at holde styr på den. Derfor følger her en kort gennemgang af de forskellige discipliner. Ønskes en uddybning kan du blot skrive i kommentarfeltet.

Scratch

Man starter med scratch-løbet. Det er faktisk et linjeløb - der skal køres 15 kilometer for herrerne, og vinderen er den, der først kommer over målstregen. Typisk afgøres det i en spurt af en eller anden art, men det er muligt at hente omgange på konkurrenterne. I så fald er man ikke tvunget til at vinde den afgørende spurt. 

Individuelt forfølgelsesløb

Den næste disciplin er det individuelle forfølgelsesløb, der som navnet angiver, er forfølgelsesløbet for én rytter. I hvert heat skal to ryttere køre 4.000 meter, men det er udelukkende tiden, der er væsentlig. Den rytter, der klarer de 4.000 meter hurtigst, vinder.

Udskilningsløbet

Set med danske briller bliver dette en nøgledisciplin. Lasse Norman Hansen har nemlig gevaldige problemer her. Rytterne starter i et samlet felt, og hver anden omgang er der en spurt. Sidste mand over målstregen i disse spurter ryger ud. Man får ikke noget ud af at vinde diverse spurter, før der kun er to ryttere tilbage.

Tidskørsel

Ganske simpelt. Hos herrerne skal der tilbagelægges 1.000 meter. To ryttere kører hvert heat, men igen er det den afsluttende tid, der afgører ens placering, og ikke om hvorvidt man vinder duellen eller ej. Ved seneste VM vandt Lasse Norman Hansen denne disciplin i omnium.

Flyvende omgang

Herefter gælder det om at køre 250 meter (én omgang) hurtigst muligt. Som navnet antyder har rytterne fart i stængerne, når omgangen skal køres. Man har halvanden omgang til at komme op i fart, inden man skal køre sin omgang. Det milisekund stregen passeres, starter tiden. 

Pointløbet

Hos herrerne skal der køres 40 kilometer (160 omgange). Der er spurt hver 10. omgang, men man kan ligesom i scratch også vinde omgang på resten af konkurrenterne. Ved pointlighed i den endelige stilling er det denne disciplin, der bliver afgørende. Det er den allersidste spurt, der afgører placeringerne. Til årets VM endte tre ryttere med samme pointantal.

Pointsystemet

Pointsystemet er blevet ændret siden sidste OL. Nu gives der i stedet 40 point til vinderen af hver disciplin, mens sidstepladsen (nr. 18) får 6 point. Ved sidste OL handlede det om at få færrest mulige point.

Sådan ser det ud for de fem første discipliner: 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
40

38

36

34 32 30 28 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6
Dette pointsystem tæller dog kun for de første fem discipliner, for pointløbet er anderledes. Her starter rytterne med deres samlede pointantal, så man hele tiden kan følge med i hvor mange point de har. 
Hvis man vinder en omgang i pointløbet, får man 20 point skrevet ind på kontoen. Taber man en omgang mister man 20 point. 
Ved de ti indlagte spurter kan man hver gang vinde 5 point ved at krydse stregen først. Tre point hvis man er nummer to, to point hvis man er nummer tre og ét point til fjerdepladsen.
Den allersidste spurt i pointløbet er vigtig ved pointlighed - den afgører placeringerne. Ved VM tidligere på året blev alt afgjort her.