Det danske kvinde-håndboldlandshold har vundet OL de seneste tre gange. Men det bliver ikke til en gentagelse i Beijing: de danske kvinder har nemlig ikke kvalificeret sig. Det har de danske herrer derimod, og oven på EM-triumfen er Wilbeks drenge blandt favoritterne til at snuppe guldet i Kina. Men hvem skal de kæmpe mod?

BetXperts håndbold-ekspert Casper Larsen gennemgår i denne optakts-artikel favoritterne og outsiderne i både dame- og herre-turneringen .

Damerne går i gang på lørdag og spiller finale d. 23. august, mens herrerne indleder deres turnering på søndag og har finale d. 24. august.

Tip lægges løbende ud på BetXperts OL-side (der foreligger allerede et håndbold-spilforslag): http://www.betxpert.com/ekspert/ol/


Nemmere end VM og EM

OL-guld er det størst opnåelige for en håndboldsspiller på landsholdsplan, men det er samtidig en af de nemmeste turneringer at vinde.. Det kan lyde lidt grotesk, men det er rent faktisk sværere at vinde EM eller VM. At OL er det største for en landsholdsspiller skal ses i lyset af, at OL kun afvikles hvert 4. år, og derfor opnår den enkelte spiller måske kun at deltage 2 eller maks. 3 gange, mens andre aldrig når at deltage i løbet af deres landsholdskarriere. VM og EM afvikles derimod hvert 2. år.

Ved OL deltager kun 12 lande modsat VM hvor 24 deltager, eller EM der har 16 deltagere, som reel set er de stærkeste lande i verden, da der ikke er nogen lande uden for Europa, der kan blande sig i verdenstoppen. Da der skal deltage lande fra hele verden ved OL, er der kun blevet plads til 8 europæiske hold ved det forestående OL.

Det færre antal deltagere til OL betyder desuden, at kampprogrammet ikke er nær så kompakt som ved øvrige slutrunder, hvor holdene spiller flere dage i træk. Samlet set er det altså lettere at vinde OL end EM eller VM, men derimod er det sværere at kvalificere sig.


Turneringsform

OL-turneringen afvikles fra den 9. til den 24. august. Turneringsformen er lidt anderledes end ved andre slutrunder. Det færre antal deltagerlande betyder, at holdene kun skal igennem ét gruppespil. De 12 lande er inddelt i 2 grupper. De fire bedste hold fra hver gruppe går videre til kvartfinalerne, hvor de rammer ind i den anden gruppe. Derefter følger selvfølgelig semifinale og finale. De tabende kvartfinalister spiller mod hinanden, for at afgøre placeringerne 5-8.

Gruppekampene spilles hver anden dag, hvilket er en væsentlig forskel fra EM og VM, hvor der oftest spilles tre dage i træk i begge gruppespil. De afsluttende knald eller fald kampe spilles ligeledes med en dag mellem hver runde.

Den mere lempelige turneringsform tilgodeser klart de hold, der har en smal trup, mens det umiddelbart er en ulempe for Ulriks Wilbeks udvalgte, da han har en god bred trup at udvælge spillere fra. Den lettere turnering betyder også, at hvert land kun må have 14 spillere plus 1 reserve modsat 16 spillere, der normalt må anvendes ved slutrunder. Der har været en del diskussion om denne ekstra reserve, da vedkommende ikke må bo sammen med de øvrige spillere, men skal bo for sig selv udenfor OL-byen.


Herrer


Gruppe A

Frankrig
Kroatien
Spanien
Polen
Brasilien
Kina

Gruppe A er den stærkeste af de 2 grupper. Frankrig, Kroatien, Spanien og Polen er hold, der meget vel kan tage hjem fra Kina med et sæt medaljer. Brasilien og Kina ligner derimod de 2 ringeste herrehold. Kina kunne som værtsnation selv vælge gruppe, og de valgte formentlig gruppe A for at møde Brasilien, som de måske har en lille chance imod. Generelt levner jeg ikke de kinesiske herrer mange chancer, selvom de har fordel af hjemmebane. Brasilien er sammen med Argentina de bedste hold i Sydamerika, uden at de dog leverer specielt imponerende resultater, når de stiller op til VM.

De 4 førstnævnte hold er således næsten selvskrevne til at tager pladserne 1-4 og dermed gå videre til kvartfinalerne. De kommer dog til at kæmpe hårdt indbyrdes for at slutte på 1. eller 2. pladsen, og dermed formentlig undgå Danmark eller Tyskland fra den anden gruppe i kvartfinalen. Umiddelbart er Frankrig og Kroatien favoritter til de 2 øverste pladser, men Spanien og Polen er ikke langt efter.

Gruppe B
Danmark
Tyskland
Rusland
Island
Egypten
Sydkorea

Danmark og Tyskland er pæne favoritter til at gå videre. Umiddelbart har danskerne fået en overkommelig gruppe, men det kan vise sig at være en ulempe senere i turneringen. Det havde været rarere at få en nation som Rusland i en kvartfinale, modsat nu, hvor de næsten helt sikkert rammer ind i en af de stærke nationer allerede i kvartfinalen.

Hvem der skal besætte de 2 øvrige pladser i kvartfinalen fra denne gruppe er lidt mere åbent. Alle 4 hold kan faktisk gå videre, selvom det nok vil være en lille overraskelse, hvis det skulle lykkedes Sydkorea at gå videre. Rusland er langt fra så stærke som tidligere, hvor de dominerede verdenstoppen. Russerne hentede guld ved OL i 2000 og bronze senest i Athen. Siden da er niveauet kun gået nedad for dem.

Island har en meget smal trup, men kan drage fordel af den knapt så hårde turneringsform, og dermed kan kræfterne holde længere. Ved seneste VM kom de til kvartfinalen, hvor de tabte til Danmark efter et par omkampe. Egypten er sammen med Tunesien Afrikas bedste hold. De kan dog ikke helt hamle op med de bedste europæiske nationer, og de tabte bl.a. rimelig klart til Danmark i 2 træningskampe fornyeligt. Sydkorea er Asiens bedste nation og vandt noget overraskende over Polen i deres seneste træningskamp. Ved sidste VM gjorde de det hæderligt med sejr over Marokko samt lidt overraskende uafgjort mod Rusland, inden de tabte meget klart til Kroatien.

Favoritterne

De danske herrer er blandt favoritterne til at hente OL guld, efter at de vandt EM i Norge for et halvt år siden. Ifølge landstræner Ulrik Wilbek er spillerne 10-20% bedre nu, end de var i Norge. Udover at spillerne er bedre, så er holdet blevet forstærket på højre back, hvor rutinerede Claus Bruun Jørgensen er vendt tilbage. Han "skubber" Per Leegaard, som har døjet meget med skader, ud af holdet. Kasper Nielsen der sammen med Lars Jørgensen udgør den stærke danske midterakse i forsvaret, har været ud med en mindre skade de seneste par uger, men er nu meldt helt klar, og dermed kan Danmark stille i stærkeste opstilling. Største problem for Wilbek har været at finde ud af, hvem der ikke skulle med til OL. Danmarks styrke er, at Wilbek har mange klassespillere at vælge imellem, og han er god til at bruge alle mand i løbet af en længere turnering. Sidst men ikke mindst, så er Ulrik Wilbek som træner aldrig taget hjem fra EM, VM eller OL uden at have medaljer med! Så der er da én i truppen, der har prøvet at få en guldmedalje fra et OL, og forhåbentlig får han OL-medalje nr. 2 denne gang.

Danmark
er dog langt fra storfavorit, en række nationer - som Frankrig, Kroatien, Tyskland og Spanien - vil helt sikkert kæmpe med om medaljerne. Kroatien har vundet 2 af de 3 sidste gange, der har været afholdt OL. Denne gang stiller de også med et meget stærkt hold; ført an af måske verdens bedste spiller Balic, der har spillet sammen med Lars Jørgensen i Portland San Antonio de seneste sæsoner, men netop har meldt ud at han skifter til Croatia Zagreb i hjemlandet fra den kommende sæson. Han har et imponerende blik for spillet fra playmakerpladen, og er heller ikke bange for at kaste sig igennem forsvaret i det mindste hul. Han blev dog skadet i en træningskamp mod Polen for et par uger siden. Det vil være et stort handicap for Kroatien, hvis de må undvære Balic, men det forventes dog, at han bliver klar til OL.

Frankrig stiller også med et stærkt hold, som føres an af Karabatic. Hvis ikke det er Balic, der er verdens bedste håndbold spiller, så må det være Karabatic. Han spiller til dagligt i Kiel, hvor han er en af de bærende kræfter. Han er nok en mere komplet spiller end Balic, da han kan spille i begge ender af banen. Ved seneste EM og VM er det blevet til en 3. og en 4. plads for Frankrig. Holdet har ikke den bredeste bænk, så de kan også nyde godt at den lettere turneringsform.

Spanien og Tyskland er i mine øjne lige et lille skridt efter de øvrige 3 lande. Tyskland er godt nok regerende verdensmestre, men den titel blev vundet på hjemmebane, hvor de nærmest blev båret frem af tilskuerne. Spanien har en række af verdens bedste klubhold, men på landsholdsplan er de ikke helt så overbevisende. De har således ikke vundet guld siden de vandt VM i 2005.

Polen skal heller ikke helt afskrives i kampen om medaljerne. De brød for alvor igennem Ved seneste VM i Tyskland, hvor de lidt overraskende hentede sølv. De er dog afhængige af, at deres stærke bagkæde med Bielecki, Tkaczyk og Lijewski spiller op til deres bedste, hvis de skal have chance for medaljer. Førstnævnte er deres "bomber" der oftest ender som topscorer for holdet ved de store turneringer. Han har dog haft en lille skade i legen op til OL, og har ikke været med I træningskampene, men han skulle blive klar.


Damer

Gruppe A
Norge
Rumænien
Frankrig
Kina
Kazakhstan
Angola

I gruppe A er Norge, Rumænien og Frankrig klare favoritter til at gå videre til kvartfinalerne. Hvem der besætter den sidste plads er formentlig et opgør mellem Kina og Angola, hvor Angola umiddelbart er små favoritter. Norge har været med i toppen af damehåndbold de seneste mange år og burde nemt gå videre fra denne gruppe. Rumænien og Frankrig bør ikke have problemer med at slå Kazakhstan og Kina og dermed gå videre. Angola har efterhånden etableret sig som et hold, der på en god dag godt kan drille de store hold. De er ikke alt for stabile, men bør have en fair chance for at komme videre til kvartfinalerne.

Skal værtsnationen Kina gøre sig forhåbninger om at komme i kvartfinalerne, så kræver det sejre over Angola og Kazakhstan. Sidstnævnte bør de kunne slå, mens det bliver svært mod Angola. Ved seneste VM i december leverede Kina ganske fine resultater, og tabte således blot med 2 mål til Rumænien, 7 til Polen og 3 til Tunesien. De resultater giver værtnationen begrundet håb om en kvartfinaleplads.

Kazakhstan ligner "det tynde øl" i denne gruppe, og jeg giver dem ikke mange chancer for at gå videre. De var med ved seneste VM i Frankrig, hvor det blev til klare nederlag til Kroatien og Frankrig inden Argentina blev besejret i den sidste kamp.

Gruppe B
Rusland
Sydkorea
Tyskland
Ungarn
Sverige
Brasilien

Gruppe B ser mere åben ud end gruppe A, alle hold har større eller mindre chance for at gå videre. Rusland har været med helt fremme de seneste år på damesiden, og det vil være en stor overraskelse, hvis de ikke går videre fra denne gruppe. Tyskland og Ungarn ligger lige efter de bedste, og det vil være en skuffelse for begge nationer, hvis de ikke kvalificerer sig til kvartfinalerne.

Sydkorea er lidt svære at blive kloge på, da de som regel satser alt på at gøre det godt til OL. Det må også forventes, at de gør det denne gang, og med deres hurtige spil bør de have gode chancer for at gå videre fra denne gruppe. Så er de 4 kvartfinalepladser besat, selv om Sverige og Brasilien ikke skal afskrives helt. Men begge lande ligger lige en klasse under de øvrige hold, så det kræver altså en optimal indsats af Sverige og Brasilien, hvis de skal gøre sig forhåbninger om en plads i kvartfinalen.

Favoritterne

De seneste 3 gange, der har været afholdt OL, har de danske kvinder vundet guld. De er dog ikke med denne gang, og havde de være med havde de langt fra været blandt favoritterne. Efter Danmark er gået lidt tilbage på kvindesiden, så har Norge og Rusland domineret de seneste år, og det er da også de 2 nationer, der er de største favoritter til at sikre sig guldet.

Norge stiller med spillere der primært kommer fra Ikast, Larvik og Gjerpen. Meget af Norges spil afhænger af Gro Hammerseng fra Ikast, hun er omdrejningspunktet på holdet. Tilbage på holdet er Tonje Larsen efter at hun har været ude i lang tid med et brækket ben. Desuden er Katja Nyberg en vigtig spiller for holdet på højreback. Hun har været meget skadet, men så ud til sidst på sæsonen at have fundet storformen igen, da Ikast mødte Viborg i DM-finalerne. Hammerseng trækker et stort læs både på landshold og klubhold, hvilket har medført en rækker skader. Bliver Norge ikke ramt af skader hos nøglespillerne, kan de formentlig godt give Rusland kamp til stregen.

Rusland stiller med et hold, hvor langt de fleste spillere kommer fra Zvezda, hvor landstræner Trefilov også er klubtræner. Derudover kommer et par spillere fra Lada. Altså kommer spillerne primært fra den russiske liga, som efterhånden også er rigtig stærk. Zvezda vandt Champions League, mens Lada nåede semifinalen i den netop afsluttede sæson. Flere danske klubber har forsøgt at lokke flere af de russiske stjerner til den danske liga uden held. Rusland har vundet VM 2 gange siden seneste OL, og er berettiget den største favorit til at hjemtage det OL-guld, landet ikke har vundet på kvinde-siden, siden 1980, hvor de var en del af Sovjetunionen.

I anden række til favoritrollen står lande som Ungarn, Tyskland, Rumænien og Sydkorea. Ungarn har ikke imponeret for meget i træningskampene op til OL. Desuden blev deres altafgørende spiller Görbitz skadet i sidste uge, da hun spildte kogende olie over sin fod og pådrog sig 2. grads forbrændinger. Det holder hende ude af de første 2-3 kampe. Uden hende på holdet har Ungarn meget små chancer for at stryge helt til tops.

Tyskland vandt bronze ved seneste VM efter et imponerende comeback mod Rumænien i bronzekampen. De har ikke den største bredde på holdet, men kan måske drage fordel af den lettere turneringsform. Skal de blande sig i medaljerne kræver det dog, at Jurack og Krause (Viborg og FCK) har en god turnering og spiller op til deres bedste.

Rumænien har på papiret et rigtig godt hold og er op til denne turnering blevet forstærket, da stortalentet Elisei Ardean er kommet i gang, efter hun har været ude med en skade det meste af sæsonen. Holdet består primært af spillere fra Oltchim Valsea, der i seneste sæson gjorde det ganske godt i Champions League, men gik dog lidt "død", da turneringen gik ind i sin afgørende fase. På holdet er desuden et andet stortalent i form af Neagu, som har valgt U-VM fra for at deltage ved OL. I målet har holdet den meget rutinerede Dinu, der ofte har voldt mange hold problemer.

Sydkorea satser normalt benhårdt på OL, og i de mellemliggende VM-slutrunder viser de ikke det helt store. Ved de seneste 6 OL slutrunder har de hentet guld eller sølv ved 5 af dem. Spillerne kommer primært fra klubber hjemme i Sydkorea, som man ikke hører så meget om. Efterhånden kommer spillerne dog mere og mere til Europa. Således er der i truppen et par spillere fra SK Århus, samt et par spillere, der var fremtrædende på det Hypo-hold, som nåede finalen i Champions League i den forgangne sæson.


Odds

Der vil løbende under OL blive lagt spilforslag ud på BetXpert fra undertegnede og Carsten Iversen, der vender tilbage som håndboldekspert. Indtil videre er kun få bookmakere ude med odds på de indledende kampe. Jeg har dog fundet et enkelt spil med værdi i kampen Polen-Kina (herrer), der er lagt ud som tip.

Der er dog flere bookmakere ude med odds på den samlede vinder af herre og dameturneringen. På herresiden er Frankrig den største favorit hos bookmakerne, mens Danmark følger lige efter. Det kniber dog med værdien i oddsene selv om Wilbek kan tage en skadefri trup med til Kina, og udtaler at de er 10-20% bedre end da de vandt EM tilbage i januar. Blandt holdene der ligger lige efter, synes jeg ikke umiddelbart at de tilgængelige odds er høje nok til at indeholde værdi. Kroatien har en småskadet Balic, mens tyskerne ikke har samme opbakning, som da de vandt VM på hjemmebane. Betsafe frister med odds 10 på Spanien, som har et på papiret godt hold. De kan dog risikere at rende ind i Danmark eller Tyskland allerede i en kvartfinale, hvilket trækker lidt ned i deres chancer.

Blandt kvinderne er Norge og Rusland naturligt nok store favoritter, men jeg finder ikke værdi i et spil på dem (Norge 3,25 hos Wauwbet og Rusland 2,63 hos Stan James). Derimod er der et par nationer i anden række, som jeg forventer kan gøre det godt. Hos Rumænien er der comeback til stortalentet Ardean og generelt stiller de med et meget stærkt hold, som godt kan drille Norge og Rusland. Oddset på Rumænien er faldende, men der kan stadig hentes omkring 8 hos Sportingbet, hvilket i mine øjne indeholder lidt værdi.

Hos kvinderne står Sydkorea også på spring til at blande sig i medaljekampen. De har trods alt hentet guld eller sølv ved 5 af de seneste 6 gange, der har været afholdt OL. Det virker som om, at bookmakerne kun ser på deres seneste resultater ved VM. De har været som de plejer for Sydkorea, nemlig ikke alt for prangende, men de plejer at være topmotiverede til OL, hvor de som regel hiver nogle nye talenter frem. Paddy Power giver odds 19 på Sydkorea, hvilke der burde være værdi i.