Oddset Ligaen - dansk ishockeys bedste række - er nået til playoff efter et langt og slidsomt grundspil. Kvartfinalerne (bedst af 7 kampe) indledes denne tirsdag. Læs følgende optakt og få et indblik i de forskellige match-ups; holdenes styrker og svagheder.

Tip til de konkrete kampe kan ses på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/dkhock/

Herning – Nordsjælland

Herning var de suveræne vindere af grundspillet, og havde muligheden for at vælge sin modstander i kvartfinalen som de første. Personligt havde jeg troet, at de havde taget Rødovre, men man valgte i stedet for Nordsjælland, som man har haft et godt tag på i denne sæson.

Holdene

Herning har ligaens bedste målmand i Timo Leinonen, når man kigger på diverse statistikker. Han har en redningsprocent på den gode side af 94, hvilket ikke gør livet nemmere for Nordsjælland.
Forsvaret hos Herning er også et af ligaens bedste, hvor man har et par af de bedste danske spillere i Daniel Nielsen og Rasmus Pander. Ikke for noget, at Herning kun slap ca. 2 mål ind pr. kamp, hvilket er ganske godt.
Angrebet består af 3 rigtig gode kæder, hvor der er profiler over hele linien. Det er ikke for noget, at Herning vandt grundspillet, og var det hold, der scorede flest mål i grundspillet med 142 mål, hvilket er ca. 4 mål pr. kamp.

Nordsjælland har Ola Nilsson en god målmand som på toppen er en af ligaens bedste, men hans bundniveau er for lavt. Skulle man sætte en anden målmand ind, så har man Emanuel Fredriksson.
Forsvaret hos Nordsjælland styres af grundspillet mest produktive back, Niklas Karmhag, der styrer det med hård hånd. Bredden på backsiden er tynd, og man er meget sårbar overfor skader til holdet. Defensiven har været en af de dårligste i ligaen, hvor man lod 131 mål indkassere i grundspillet, hvilket var 3. flest.
Offensiven består generelt kun af én kæde, og det er kæden med Degn brdr. med Wallin som den 3. mand i den kæde. Så man kommer til at trække store veksler på kæden, da man offensivt ikke har det store andet.

Skader til serien

Herning må undvære Simon Lorentzen (forward) samt Matti Kaipainen (forward), der kom til skade i grundspillet sidste kamp, da han brækkede tommelfingeren.
Nordsjælland har ikke nogen skader til slutspillet, da de alle er blevet klar igen, men Morten Dahlmann (back) har været ude det meste af grundspillet, så hvor langt at hans form rækker er et tvivlsspørgsmål. Man har Niklas Plambeck (forward) tvivlsom til opgørene mod Herning.

Indbyrdes opgør i denne sæson

17-10-06 Nordsjælland Cobras - Herning Blue Fox 4-5 (1-2, 2-2, 1-0) OT
28-11-06 Herning Blue Fox - Nordsjælland Cobras 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)
09-01-07 Nordsjælland Cobras - Herning Blue Fox 2-6 (0-2, 0-0, 2-4)
15-02-07 Herning Blue Fox - Nordsjælland Cobras 6-3 (3-0, 3-1, 0-2)

Samlet vurdering af serien

Herning er favoritter til at tage serien forholdsvis sikkert. Over 7 kampe er man bare det bedre end Nordsjælland over hele linien. Nordsjælland har stort set kun én kæde til slutspillet, mens Herning kører på med 3 rigtig gode kæder.
Jeg regner med, at Herning tager serien 4-0, måske 4-1, hvis Nordsjælland rammer dagen i én af kampene.
Samlet vurdering på videre avancement ligger på 90/10 i Hernings favør, hvilket kan være højt sat, men jeg tror ikke, at Nordsjælland kan true Herning over 7 kampe. Næppe værdi i oddsene i denne matchup.

Odense – EfB Ishockey

Odense tog ikke overraskende EfB Ishockey som deres modstander i kvartfinalen. Kigger man på de indbyrdes kampe i sæsonen, så har Odense sejre i 7 af de 8 kampe – inkl. pokalkampe. Dog var det nok det bedste valg som Odense kunne tage, selvom mange af kampene har været meget tætte, man har haft lidt problemer med både Frederikshavn og Rødovre, som var de andre valgmuligheder.

Holdene

Odense var udråbt til en plads i semifinalen før sæsonstart, og man har levet godt op til dette potentiale, da man sluttede på 2. pladsen, og man havde valget mellem FIK, EfB samt Rødovre, og man tog EfB i.
Odense har nok ligaens bedste målmandsduo i Kimmo Vesa og Søren Nielsen. Vesa er 1. valget, men Nielsen har stået flere vigtige kampe for Odense, så skulle Vesa have en dårlig dag, så er det ikke utænkeligt, at Nielsen får chancen.
Forsvaret består af den hårdt skydende Henrik Blomqvist, brødrene Benjaminsen, Niklas Rahm samt en kommende ung dansk landsholdsspiller, Michael Eskesen. Defensiven er stærkt besat, og man er også det kun, som har indkasseret 3. færrest mål med 113 mål.
Angrebet er rigtig godt besat, hvor især kæden med Matzka, Macijevski samt Mads True. Også spillere som bl.a. Federchuk yder en stor arbejdsindsats, og scorer en del mål, mens han også trækker en masse udvisninger, da han er spilleren, som alle elsker at gå hårdt til. Odenses offensiv er den der, efter Herning, har scoret flest mål med 137 mål.

EfB Ishockey er det store kollektiv, hvor alle arbejder for alle, og man har ikke de store profiler. Målmandsposten besættes af Fabrice Lhenry, der er fransk landsholdsmålmand, men hans niveau er en smule under Vesa, mens Odense er stærkere besat på reservemålmandspladsen.
Defensiven styres af den danske landsholdsback, Andreas Andreassen. Ellers har EfB ikke de store spillere defensivt, hvilket man kunne se, da Andreassen var ude af aktion tidligere på sæsonen, men man arbejder godt sammen som en helhed. Man var det hold, der indkasserede 4. flest mål i grundspillet med 114, hvilket er ca. 3,15 mål pr. kamp.
Offensiven er ligeledes ét stort kollektiv, hvor man har manglet spillere, der kan score mål på samlebånd. EfB’s 1. kæde har ikke den kvalitet, som Odenses ditto har, hvilket man har kunnet se, på hvor mange mål, som man har scoret i denne sæson. Man er det hold i hele grundspillet, som har scoret færrest mål.

Skader til serien

Odense har kun Ólafur Gunnarsson (forward) ude til kampene i øjeblikket, ellers er man i stærkeste opstilling.
EfB Ishockey har i skrivende stund ikke nogen skader til slutspillet, og man kan stille med et meget stærkt hold.

Indbyrdes opgør i denne sæson

22/09-06 EfB Ishockey - Odense Bulldogs 3-4 (3-2, 0-0, 0-2)
09/10-06 Odense Bulldogs - EfB Ishockey 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)
29/10-06 EfB Ishockey - Odense Bulldogs 1-2 (1-1, 0-1, 0-0) (pokal)
19/11-06 Odense Bulldogs - EfB Ishockey 6-4 (1-0, 4-2, 1-2) (pokal)
21/11-06 EfB Ishockey - Odense Bulldogs 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)
30/12-06 Odense Bulldogs - EfB Ishockey 3-4 (1-1, 2-1, 0-2)
05/01-07 Odense Bulldogs - EfB Ishockey 4-3 (2-0, 0-1, 2-2)
02/02-07 EfB Ishockey - Odense Bulldogs 1-4 (0-1, 1-3, 0-0)

Samlet vurdering af serien

Odense er favorit til at gå videre, hvilket man også burde gøre. Man har et noget bedre hold end EfB, og over 7 kampe burde det komme til udtryk. Odense har spillet bedre op til slutspillet, og man har et bedre hold end EfB.
De indbyrdes kampe har alle været lige kampe, hvor også EfB kunne have fået flere sejre end den ene, som man har fået tilskrevet til sit navn.
Jeg vil vurdere serien til at være omkring 75-25 i Odenses favør for videre avancement, så heller ikke den store værdi i denne matchup.

AaB – Frederikshavn

For mig var det noget overraskende, at AaB turde tage lokalrivalerne fra Frederikshavn i kvartfinalen, da alternativet var Rødovre, som man ikke havde tabt til i denne sæson, men Ole Nielsen (AaB’s direktør) lagde blandt andet den korte rejseafstand til Frederikshavn som grund for at man tog FIK, da det havde taget hårdt på spillerne, at man skulle hele vejen til Rødovre sidste sæson.

Holdene

I målet har AaB, Brian Greer, der sidste sæson hentede guldet til SønderjyskE. Han har været meget svingende, men AaB er afhængige af, at han står et godt slutspil, da man ikke har den gode reserve i Vestergaard.
Forsvaret er svækket en smule, da man kun har 6 backer til denne kvartfinaleserie mod Frederikshavn. Forsvaret styres af Brian Casey, der blev hentet i SønderjyskE op til denne sæson. Man har ligaens næstbedste forsvar, hvis man kigger på antallet af mål, som man har indkasseret i denne sæson – nemlig 90 mål, hvilket er ca. 2,5 mål pr. kamp.
Angrebet er et godt mix af forskellige typer. Der er målscorere, som Sedlák og Dubkov, der er fightere som Nordby og Rasmus Olsen, og spillere, der kan noget på egen hånd som Ronny Larsen og Jens Nielsen. Dette har dog kun resulteret i, at man kun er det 5. mest scorende hold i Oddset Ligaen.

Frederikshavn har den tidlige AaB målmand Lubomir Pisar mellem stængerne, der dog har været skadet i starten af sæsonen, og som ikke har fundet sit normale niveau i nogle af kampene mod AaB, men en målmand er ikke bedre end de backs, som står foran ham.
Forsvaret styres med hånd af Christian Schioldan, men han har været ude i længere tid. I hans fravær har det være Mike Martin, som har taget kommandoen over de andre backs. Defensiven har indkasseret næstflest mål af alle hold i Oddset Ligaen, men man har også været hårdt ramt af skader.
Angrebet er stort et tjekkisk hold, hvor man dog har et par danske profiler i Thomas Reinert samt Mike Grey, der vil sætte stor ære i at slå AaB ud, hvis det skulle komme så langt. Offensiven er dog ikke én af dem, som har scoret overvældende mange mål i grundspillet med 105 – næstmindst af alle hold.

Skader

AaB må til serien undvære de 2 backs, Martin Rejthar (ude det meste af sæsonen), mens man fik Grady Moore skadet i den sidste kamp af grundspillet, og han vil være ude i op til 4 uger, hvilket betyder, at han først vil være klar til evt. finaler.
Frederikshavn har fået kaptajn Christian Schioldan tilbage efter skade, men han har været ude i 3 uger, så det er med, om formen er der til disse intense opgør. Mads Bech Christensen (back) har været ude i længere tid, så han savnes ikke meget, men det svækker bredden på backsiden.

Indbyrdes opgør i denne sæson

19/09-06 AaB Ishockey - Frederikshavn Whitehawks 5-0 (1-0, 4-0, 0-0)
20/10-06 Frederikshavn Whitehawks - AaB Ishockey 4-1 (0-0, 2-1, 2-0)
24/11-06 Frederikshavn Whitehawks - AaB Ishockey 3-4 (0-3, 2-0, 1-1)
01/12-06 AaB Ishockey - Frederikshavn Whitehawks 6-0 (3-0, 3-0, 0-0)
16/01-07 Frederikshavn Whitehawks - AaB Ishockey 6-4 (3-2, 2-0, 1-2)
26/01-07 AaB Ishockey - Frederikshavn Whitehawks 4-0 (1-0, 3-0, 0-0)

Vurdering

Kan AaB få spillet til at fungere, så har man bestemt holdet til at slå Frederikshavn ud af turneringen. Skal FIK have en chance for at vinde, så skal man udnytte de chancer, som man får og selv lukke helt ned bagude.
AaB er spiller for spiller et bedre hold end FIK, og man kommer ind i slutspillet med sejre i de seneste 4 kampe i grundspil/pokalturnering. Det er et lokalopgør, så indbyrdes opgør kan ikke bruges til det store, men FIK har ikke scoret i Aalborg Skøjtehal i denne sæson i 3 forsøg.
AaB burde ikke have problemer med serien mod Frederikshavn, så jeg vover pelsen og siger, at AaB tager denne serie i 5 kampe. Jeg vurderer kampen værende 75-25 i AaB’s favør for videre avancement.

SønderjyskE – Rødovre

SønderjyskE havde ikke det store valg, tilbage i posen var Rødovre. Lidt overraskende var der ikke nogen af de andre 3 hold, der turde tage Rødovre.

Holdene

SønderjyskE er forsvarende mestre, og man mistede Brian Greer før sæsonen, og man hentede Mike Ayers ind i stedet for, og han skal spille op til sit allerbedste, hvis man skal holde Rødovre fra fadet.
Forsvaret styres af Daryl Andrews, og det er vigtigt, at han holder sit høje niveau i slutspillet. Forsvaret har dog stået meget massivt i denne sæson, og man er den klub, der har sluppet 3. færrest mål ind i hele sæsonen, hvilket er rigtig godt af en backkæde, der ikke er med de helt store profiler.
Angrebet har en rigtig god kæde samt et par kæde, som fighter for holdet, og også scorer nogle mål i kampene. Spillere som Burgess, Rooney og Bertrand skal spille på til deres bedste, så ser det godt ud for SønderjyskE i denne matchup.

Rødovre har en god målmandsduo bestående af Jiri Podesva og Simon Nielsen, hvor de skiftes meget til at spille alt efter, hvem der lige ser ud til at have dagen for Rødovre.
I forsvaret er det især Luke Sellars og David Cooper, som der ligges mærke til, da de får en del udvisninger, men de har stor erfaring, som man får brug for i dette slutspil. Rødovre har indkasseret 118 mål i grundspillet, hvilket dog placerer dem i den tunge ende af den tabel. Mange af disse mål er dog kommet i undertal, så kan man holde sig ude af boksen, så ser det fornuftigt ud.
I starten af sæsonen scorede Derek Hahn efter hans befindende, og hans samspil med Rhett Gordon var i særklasse, men det samarbejde er faldet lidt fra hinanden i de seneste kampe, men kommer det op og virker igen, så ser det godt ud. Man kan se på antallet af mål, at offensiven har fungeret godt for holdet i denne sæson, hvor det er blevet til 120 mål.

Skader

SønderjyskE kan som udgangspunkt stille i stærkeste opstilling til kvartfinalerne.
Rødovre ser ud til at man må mangle Jeremy Stevenson (forward) i et par kampe endnu, da han ikke er kommet sig helt over sin skade. Ellers skulle de pt. være i stærkeste opstilling til kampen.

Indbyrdes opgør i denne sæson

07/09-06 Rødovre Mighty Bulls - SønderjyskE 6-2 (2-0, 3-0, 1-2) (pokal)
10/09-06 SønderjyskE - Rødovre Mighty Bulls 3-2 (2-1, 0-0, 1-1) (pokal)
06/10-06 Rødovre Mighty Bulls - SønderjyskE 3-2 (2-0, 1-1, 0-1)
17/11-06 SønderjyskE - Rødovre Mighty Bulls 4-8 (1-2, 2-4, 1-2)
28/12-06 Rødovre Mighty Bulls - SønderjyskE 2-5 (0-3, 1-1, 1-1)
30/01-07 SønderjyskE - Rødovre Mighty Bulls 5-1 (0-0, 3-0, 2-1)

Vurdering

Det tyder på, at det bliver den tætteste af opgørene i denne omgang. SønderjyskE har en mindre fordel i, at man spiller på den lille bane i Vojens, men et par af Rødovre har spillet flere kampe på sådan en lille bane, så fordelen er ikke den store.
Skadesmæssigt har SønderjyskE en lille fordel, da man er skadesfri pt., men over hele serien kan alt ske. I de indbyrdes opgør er man meget lige, hvor begge hold har vundet 3 kampe hver, hvor Rødovre også har vundet i Vojens. Jeg vil vurdere kampen som værende 55-45 til fordel af SønderjyskE, men jeg tror, at denne serie let kan komme ud i 7 kampe, og så er det tilfældighederne, der spiller ind.