Favoritterne på herresiden er gruskongen Nadal og verdenstoer Djokovic, men odds-værdien skal findes andetsteds. Fx ved at trade nogle højoddsede outsidere. Læs tennisekspert Lars Baes' optaktsartikel der chancevurderer de vigtigste spillere og kigger på oddsene.

(Se også BetXperts French Open 2014-konkurrence)

 

French Open-kvalifikationen ruller allerede, og der begynder så småt at sprede sig en Grand Slam-stemning i tenniskrogene, selv om ATP-karavanen pt gør holdt i Nice og Düsseldorf.

 

Roland Garros-begivenheden, der starter denne søndag, er grussæsonens absolutte klimaks, og det er samtidigt en turnering, som Rafael Nadal nærmest har fået patent på. Hele otte gange inden for de seneste ni år har han vundet turneringen, og kun i 2009, hvor svenske Robin Söderling i samarbejde med spanske knæsmerter knockoutede Nadal, har gruskongen prøvet at tabe i Paris.

 

Derfor skulle man tro, at det er givet, hvem der bør være favorit på Roland Garros i år, men så nemt er det bestemt ikke. Nadal har nemlig virket mere sårbar på grus end nogensinde før. Rafa har på ingen måde har domineret Djokovic på dette underlag de sidste 3-4 år, så det helt nye og overraskende er, at spanieren er begyndt at have store problemer med andre spillere. Således er det på det seneste blevet til nederlag til Ferrer, Almagro og Djokovic, og mentalt må Djokovic komme ind til French Open med et ret stort forspring ift. Nadal.

 

I denne optakt vil jeg se på de forskellige spilleres vinderchancer i et oddsmæssigt perspektiv. Grundlæggende holder jeg Nadal og Djokovic i en klasse for sig her, men der er en del spillere, som har udmærket sig i de seneste grusturneringer, og flere af dem har mulighed for at bide fra sig her i Paris.

 

Odds og tips

Følg med her på BetXpert hvor der løbende vil komme French Open-spilforslag fra vores tenniseksperter:

Lars Baes

Asger Hess-Olesen

Jakob Thomsen

 

Lodtrækningen foreligger endnu ikke, men den vil være tilgængelig snarest på turneringens hjemmeside. Vi følger op med kommentarer enten direkte i denne optakt eller i kommentarfelterne hertil, ligesom det selvfølgelig også anbefales tennisinteresserede brugere af BetXpert.com at give deres besyv med.

Udvalgte vinder-odds. Se chancevurderinger længere nede

Odds Bookmaker
Nadal 2,50
Sportingbet
Djokovic 2,63 Betfair
Wawrinka 17,63 Betfair
Ferrer 21,00 Betfair
Nishokori 45,65 Betfair
Berdych 104,55
Ladbrokes

Favoritterne

Rafael Nadal må være turneringens favorit af den ”simple” grund, at han har vundet Roland Garros otte gange de seneste ni sæsoner. Det er en fuldstændig uhørt statistik, når man tænker på, den er kommet i hus i en periode, hvor konkurrencen har været hårdere end nogensinde før. Alligevel kan Nadal næppe entre denne turnering med hovedet fuld af selvtillid.

 

Han har mildest talt været svingende i år, og han har da også selv været inde på, at netop selvtilliden led et alvorligt knæk, da han i starten af sæsonen tabte finalen i Australian Open til Wawrinka. Han tabte stort i Miami-finalen til Djokovic (hard court), og det er som om, han ikke rigtigt får vundet de kampe, der kan betyde noget for ham mentalt. Nederlag til Ferrer i Monte Carlo var dybt alarmerende, eftersom Nadal normalt både ejer dén turnering og sidder tungt på Ferrer, og selv om han vandt turneringen i Madrid, så er det nederlaget til Ferrer i Monte Carlo, nederlaget til Almagro i Barcelona og i særdeleshed nederlaget til Djokovic i finalen i Rom, som har tegnet Nadals grussæson.

 

Det er jo nærmest uhørt, at Nadal kun har vundet to ud af fem turneringer på grus i 2014, og havde Andujar udnyttet sin matchbold i Rio, og var Nishikori ikke blevet skadet i Madrid, så var det formentlig slet ikke blevet til grustitler for Rafa i år!

 

Vinder: Nadal. Odds 2,5 hos Sportingbet. Ikke værdi

Vinderchance: 38%. Oddset er nærmest historisk højt, men jeg bryder mig ikke om det alligevel. Jeg har aldrig ligget så lavt i min chancevurdering på Nadal til at vinde French Open før: Selv om de tørre baner i Paris passer perfekt til ham, så ser jeg ham ikke som den mentalt stærke udgave af sig selv pt.

Novak Djokovic er ganske vist kun verdenstoer efter Nadal, men umiddelbart virker det til, at serberen er den bedst spillende af alle pt. Sejrene over Nadal i Miami og Rom bekræfter den teori, og selv om det er blevet til nogle underlige nederlag i år, så lader det til, at han i højere og højere grad begynder at finde sit spil og selvtilliden. Hvor han i starten af sæsonen havde store problemer med at løfte niveauet, når det spidsede til, så fremstår hans topniveau pt. som tourens højeste.

 

Helt i selvsving skal man dog nok ikke gå. Han slog ganske vist Nadal i finalen i Rom, men det siger måske mere om Nadal og de indbyrdes tendenser, end det gør om Djokovic. Serberens niveau i grussæsonen har været højt, men det har på ingen måde været fantastisk eller ufejlbarligt. Nederlag til Federer i Monte Carlo og sættab til Garcia-Lopez, Kohlschreiber, Ferrer og Raonic vidner ikke om en mand, der er helt uden slinger i valsen pt.

 

Jeg tror ikke, Djokovic kommer igennem turneringen uden at havne i store problemer undervejs, men min fornemmelse siger mig, at han har tilstrækkeligt med selvtillid og motivation (mon ikke han føler, at 2014 skal være hans år?) til, at han overlever de forskellige hurdler undervejs, og vigtigst af alt, så virker det til, at Djokovic har et heftigt mentalt overtag på Nadal for tiden. Dog skal det huskes, at Djokovic aldrig har slået Nadal på grus over fem sæt, og selv om han var millimeter fra at gøre netop det sidste år i semifinalen, så kan det måske være den faktor, der giver Nadal lidt af selvtilliden og tiltroen tilbage.

 

Vinder: Djokovic. Odds 2,63 hos Betfair* efter kommission. Ikke værdi

Vinderchance: 37%. Det er ikke langt fra, at jeg finder værdi i oddset. Jeg kan i hvert fald bedre lidt et spil i retning af Djokovic end Nadal med det nuværende marked. Men oddset skal lidt længere op før det er interessant. 

Hold øje med…

Stanislas Wawrinka er i min bog den oplagte førsteudfordrer i årets felt. Han har vundet både Australian Open og Monte Carlo i år, og selv om jeg ikke er helt overbevist om, han formår at forvalte sin nye status som en absolut topspiller i praksis, så er han sammen med Federer den spiller, der render rundt med et topniveau, der kan true både Nadal og Djokovic.

 

Har Wawrinka styr på sig selv mentalt, således at han holder fokus på sine kampe 99% af tiden, så kan vi slippe for at se på de mange udsving, hvor han melder sig ud af kampene og går efter håbløse vinderslag.

 

Vinder: Wavrinka. Odds 16,68 hos Betfair* efter kommission. Værdi

Vinderchance: 7%. En fuldt fokuseret Wawrinka med masser af selvtillid i bagagen skulle have omkring 10% for at løfte trofæet her, men jeg tror ikke på, han mentalt kan stå distancen over to uger. På en eller anden måde virker han lige lovligt for selvtilfreds pt., så jeg skærer nogle procenter af, hvilket dog stadig er lig med værdi til oddset. I det mindste et nydeligt tradingobjekt.

David Ferrer vinder aldrig en Grand Slam efter min bedste overbevisning, men skal det ske, så skal det vel næsten til at være, og hvor skulle han have bedre chancer end på gruset her i Paris? Han var i finalen her sidste år, og han har netop slået Nadal på gruset i Monte Carlo, men alligevel synes jeg ikke rigtigt om hans chancer over fem sæt mod spillere som Nadal og Djokovic. Underlaget her i Paris er også hurtigere, end han bryder sig om, når det kommer til duellerne mod Nadal, Djokovic og Federer, og selv om Ferrer kan udnytte favoritfadæser, så ser jeg ikke den lille spanier som én, der selv kan gøre det af med de to favoritter.

Vinderchance: 3-4%. Selv om jeg har fuld tro på spanierens stabilitet og dermed hans muligheder for at nå langt i turneringen, så er hans topniveau er ganske enkelt ikke højt nok i mine øjne til at der er værdi i odds 21 hos Ladbrokes. Vinderchance: 3-4%.

Kei Nishikori har spillet en helt fantastisk sæson, og det glæder en gammel Michael Chang-fans hjerte, at det tilsyneladende var netop 1989-vinderen af French Open, Nishikori havde brug for i jagten på at videreudvikle sit enorme potentiale. Han spiller voldsomt hurtigt, og selv om han bestemt også har store problemer med sin shot selection, så er han i min bog blevet en meget klogere og tålmodig spiller. De asiatiske spillere plejer ikke at have ry for at kunne klare sig på gruset, men Nishikori bevæger sig faktisk ganske fint rundt her, og jeg tror, de ret hurtige baner i Paris vil bekomme ham og hans powertennis vel.

 

Vinder: Nishikori. Odds 45,65 hos Betfair*, efter kommission. Mulig værdi

Vinderchance: 2-3%. Japaneren er lidt svær at chancevurdere her, for selv om han udspillede Nadal i halvandet sæt i Madrid, så ser jeg ham ikke være stærk nok mentalt eller fysisk til at holde to uger i bedst af femsætskampe. Derfor er han en spiller, hvor man nok skal have fokus på tradingen. Der skal kun et overraskende Nadal- eller Djokovic-exit til, før oddset vil falde drastisk.

Tomas Berdych var i semifinalen i 2010, hvor det blev til et knebent nederlag til Söderling, og han er én af de spillere, der kan profitere af en shaky Nadal, og så har han spillet til at slå Djokovic, hvis de rammer ind i hinanden på en dag, hvor Djokovic har fået det forkerte ben ud af sengen først.

 

Vinder: Berdych. Odds 104,55 hos Betfair* efter kommission. Værdi

Vinderchance: 1%. Tonybet: odds 101. Berdych er ikke en spiller, jeg normalt spår mange vinderchancer i Grand Slam-turneringer, og da særligt ikke i French Open, når konkurrencen er så hård, som den er, men odds over 100 er ikke dumt efter min mening. Der kunne være trading-potentiale. 

De gamle travere…

Andy Murray, Roger Federer og Jo-Wilfred Tsonga synes jeg ikke det er værd at spilde mange kroner på.

 

Murray spillede en fin kamp mod Nadal i Rom, men selv når han spiller sit absolut bedste på grus, og Nadal og Djokovic spiller under par, så taber han som udgangspunkt. Jeg ser ham ikke levere nogen større overraskelse her.

 

Federer kunne måske have overrasket, men jeg tror, turneringen ligger for tidligt for ham ift., han netop er blevet far til endnu et sæt tvillinger. Han tabte efterfølgende til Chardy i Rom, og selv om det måske kan give Federer en slags ”jeg er lykkelig”-boost, så tvivler jeg på, han har fået kamptræning nok til at kunne præstere på de krævede 110%, hvis han skal løfte sit andet French Open-trofæ i år.

 

Tsonga spillede virkelig god tennis sidste år, da han slog Federer stort i kvartfinalen, men nervepresset blev for stort, og han faldt helt igennem mod Ferrer i semifinalen et par dage efter. Det var så tydeligt i den kamp, at Tsonga ganske enkelt ikke har, hvad der skal til i de helt store kampe, og én ting er at være god til at afværge breakbolde i franske 250-turneringer, en helt anden ting er at spille frit og på 100% foran et talstærkt publikum på Roland Garros. Tsonga knækker med al sandsynlighed under pres på et tidspunkt.