4. juli nærmer sig, og det betyder Nathan’s Hot Dog Eating Contest i New Jersey. BetXpert giver dig her et lille indblik i, hvad konkurrencen går ud på. 

Bookmakerne er kendte for fra tid til anden at være kreative med deres udbud af spil. Det kan man roligt sige også er tilfældet med disse odds på Nathan's Hot Dog Eating Contest. Det er en ædekonkurrence, som afholdes den 4. juli hvert år i New Jersey. Således er i år ingen undtagelse.

Men hvad går konkurrencen helt præcist ud på? Kort og godt: Spis flest hotdogs på ti minutter uden at kaste op. Kan du det, vinder du 10.000 dollar, svarende til 62.400 kroner, plus et mesterskabsbælte, der er den største boksemester værdig. 

”Jamen jeg kan da godt klemme en fem-seks hotdogs ned på ti minutter”, tænker du måske nu. Men hvis det er dit bedste, er du ikke engang god nok til at blive ketchup-caddie i det her felt. Her spiser man mange hotdogs på ti minutter. Rigtig mange hotdogs. 

Rekorden står legenden og den forsvarende mester Joey ”Jaws” Chestnut for. Sidste år klemte han hele 75 hotdogs ned gennem svælget på ti minutter. Det var én mere end i 2018, hvor han satte ny rekord med 74. 

Det er dog langtfra de eneste to gange, at Joey Chestnut har vundet den populære konkurrence. Faktisk har han vundet i 13 ud af de seneste 14 år, og han er da også stor favorit til at tage titlen her i 2021. 

Konkurrencen finder sted hvert år den 4. juli på USA’s uafhængighedsdag og afholdes ved Coney Island, New York. Sidste år blev det grundet COVID-19 dog til et indendørs arrangement.

Læs eventuelt mere om historien, populariteten og reglerne bag konkurrencen nederst i artiklen. 

Odds på Nathan’s Hot Dog Eating Contest 2021 - herrer

Hvem vinder Nathan's Hot Dog Eating Contest 2021? Herrer Højeste odds Bookmaker
Joey Chestnut 1,02
En hvilken som helst anden deltager 10,00
Hvor mange hot dogs spiser Joey Chestnut? Højeste odds Bookmaker
Over 73,5 1,50
Under 73,5 2,45
Head-to-head: Esper vs. Breeden Højeste odds Bookmaker
Geoffrey Esper slutter bedre placeret end Darron Breeden 1,80
Darron Breeden slutter bedre placeret end Geoffrey Esper 2,00
Head-to-head: Wehry vs. Oji Højeste odds Bookmaker
Nick Wehry slutter bedre placeret end Gideon Oji 1,71
Gideon Oji slutter bedre placeret end Nick Wehry 2,10

OBS: Odds er fra torsdag den 1. juli klokken 15.50. 

Odds på Nathan's Hot Dog Contest hos LeoVegas

Som det ses på oddsene, så er der Joey Chestnut og alle de andre. Det er den 13-dobbelte mester mod resten af feltet. 

Ifølge bookmakerne er det næsten ikke et spørgsmål om, hvorvidt Chestnut vinder igen, men snarere om, hvor meget han vinder med. Det forlød sidste år, da han jo slog sin egen rekord, at han var så suveræn en vinder, at han faktisk kunne have stoppet helt med at spise i de sidste fem minutter. Han vandt med 33 hotdogs ned til nummer to. 

Ergo er Joey Chestnut formentlig sin egen største konkurrent. I den henseende kunne han både vælge at stoppe omkring de 70-75 hot dogs, hvilket skulle være rigeligt til at vinde. Eller han kunne vælge at gå all-in for at se, om han kan slå sin egen rekord på 75. 

Ifølge Sportsnet.ca så har hovedpersonen selv udtalt, at han er klar til at gå efter rekorden, og at han måske endda kan nå 80 hot dogs. Med den mentalitet forud for konkurrencen er odds 1,50 hos LeoVegas* på over 73,5 hot dogs måske slet ikke så ringe endda. 

Geoffrey Esper er rangeret som nummer to på verdensranglisten over konkurrencespisere. Hans største styrke ligger dog ikke i at spise hotdogs. Han er bedre til eksempelvis pizza. Han deltog i 2019 og 2018, hvor det blev til henholdsvis 47 og 41 hotdogs. 

Esper står overfor Darron Breeden, der er nummer tre i verden, i bookmakernes matchup. Breeden blev toer i fjor med 42 hotdogs. I 2019 blev det til 50, mens det i 2018 blev til 43. 

Se eventuelt, hvordan det gik til, da Joey Chestnut slog verdensrekorden i 2020, i videoen herunder. 

Odds på Nathan’s Hot Dog Eating Contest 2021 - damer

Bookmakerne er nu også ude med odds på damernes konkurrence til Nathan's Hot Dog Eating Contest 2021. Spiludbuddet er dog lidt fattigt i damernes kategori, men måske bookmakerne tilføjer nogle spil senere. 

Hvem vinder Nathan's Hot Dog Eating Contest 2021? Damer Højeste odds Bookmaker
Michelle Lesco 1,10
En hvilken som helst anden deltager 6,00

OBS: Odds er fra torsdag den 1. juli klokken 15.54. 

Odds på damernes konkurrence hos Mr Green

Den syvdobbelte mester og forsvarende mester Miki Sudo stiller ikke op i år. Det gør hun ikke, fordi hun venter sig sit første barn. 

Den seneste vinder af kvindernes konkurrence foruden Sudo er Sonya Thomas, som vandt i 2013. Det forventes heller ikke, at Sonya Thomas deltager, hvilket efterlader favoritrollen til Michelle Lesco. Hun er endt på 2.-pladsen de seneste år, hvor hun har deltaget. Hun var ikke med sidste år på grund af coronapandemien. 

Kort om reglerne

Som nævnt gælder det om at spise flest hotdogs på ti minutter. Hvis man brækker sig – eller har en reversal of fortune, som de kalder det – bliver man automatisk diskvalificeret. 

Konkurrencen har typisk 20 deltagere. De består af den forsvarende mester, vindere af regionale kvalifikationsturneringer, wildcard-deltagere til nogle af dem, der var lige ved og næsten i kvalifikationen, og potentielt også særlige deltagere i form af kendte personer. 

Hvis to eller flere deltagere har spist lige mange hotdogs efter ti minutter, skal de ud i en ”omdans”, hvor det gælder om at spise fem hotdogs hurtigst. Er de stadig lige, står den på sudden-death med en enkelt hotdog, til der er fundet en vinder. 

Kort om historien bag Nathan’s Hot Dog Eating Contest

Konkurrencen blev afholdt for første gang i år 1916 og var arrangeret af fire immigranter. Eller det vil sige, at det troede man indtil år 2010, hvor konkurrencens promotor, Mortimer ”Morty” Matz, indrømmede, at det var en fabrikeret historie, som han fandt på sammen med en medsammensvoren tilbage i 1970’erne. Det hele var blot et PR-stunt, der skulle skabe endnu mere opmærksomhed om eventet.

Flere store medier, heriblandt The New York Times, havde flere gange skrevet om konkurrencens historie og dens fødselsår – altså uden at vide, at det hele var løgn. 

Selvom man ved, at eventet var blevet afholdt tidligere, anser man i dag år 1972 som værende konkurrencens første år.

I 1990’erne og 00’erne var begivenheden præget af japanere og særligt legenden Takeru ”Tsunami” Kobayashi. Han satte i særdeleshed spisekonkurrencer på verdenskortet og satte nye standarder for professionalisme og træning. I 2001 smadrede den madglade japaner den hidtidige rekord på 25,5 hotdogs ved at suge hele 50 af slagsen. Den rekord er så siden blevet slået flere gange og endda så eftertrykkeligt. 

Takeru Kobayashi vandt seks år i streg fra 2001-2006. 

Den dag i dag er begivenheden omdrejningspunktet for flere dage med fest og farver i dagene op til konkurrencen. Dagen før det går løs er der en offentlig indvejning, som vi kender det fra boksning. Her er New Yorks borgmester altid til stede. 

I 2007 kom der hele 50.000 mennesker for at overvære begivenheden, som også bliver tv-transmitteret. Og det er ingen ringere end den verdenskendte tv-station ESPN, som har sikret sig rettighederne. Dem købte de i 2014, og aftalen løber  helt frem til 2024. 

Grundet den massive interesse for begivenheden har New Jersey-bookmakere været ivrige efter at få tilladelse til at udbyde odds. Det fik de afslag på forrige år, men fik tilladdelse i fjor.  

Joey Chestnut

Med undtagelse af 2015 har 37-årige Joey ”Jaws” Chestnut vundet ædekonkurrencen Nathan’s Hot Dog Eating Contest hvert år siden 2007, hvor han slog den forsvarende mester Takeru ”Tsunami” Kobayashi af pinden. 

Stormesteren træner ved at faste og ved at strække sin mavesæk med mælk, vand og proteintilskud. Siden han begyndte at spise på konkurrenceniveau, har hans vægt ligget mellem 102 og 109 kg. 

Det er desuden ikke kun hotdogs, som Chestnut ynder at spise mange af. På Major League Eatings hjemmeside – en organisation, der står for at arrangere professionelle spisekonkurrencer – kan man se, at han også kan lide at spise ting som chicken wings, tacos, kødtærter, donuts, kalkun og meget, meget mere.  

Du kan leve af at være konkurrencespiser

Og nu til 1.000 dollarspørgsmålet: Kan man leve af at være konkurrencespiser? Ja, det kan man godt, men det er langtfra alle, der kan leve i sus og dus. Og mange er nødt til at have et almindeligt job ved siden af.

Men hedder du for eksempel Joey Chestnut, Takeru Kobayashi eller Matt Stonie, har du formentlig ikke svært ved at smile, når du ser på din bankkonto. Ifølge en artikel fra sidste år af Republicworld.com er Chestnut god for næsten ti millioner kroner. Beløbet varierer dog fra medie til medie, og det kommer også an på, om man kun tager pengepræmier med, eller om det er inklusive sponsorafteler med mere. 

Det er heller ikke nemt at finde et entydigt tal for de to andre herrer, men nogle medier mener at vide, at de kan have tjent helt op til 20 millioner kroner, inklusive pengepræmier, sponsoraftaler, YouTube-videoer og så videre. 

Matt Stonie var i øvrigt ham, der kortvarigt væltede Joey Chestnut af Nathan’s Hot Dog Eating Contest-tronen i 2015.