Gode råd er normalt dyre, men ikke her hos BetXpert, hvor de er gratis...

I "Odds Med Omtanke" øser Investor af sin store erfaring som spiller: Hvad skal man være opmærksom på som spiller/oddser? Hvad er faldgruberne, tommelfingerreglerne, etc?

I denne uge, i klumme nr 12, fortæller Investor om sin strategi for den kommende VM-slutrunde.

VM – strategi for en turnering

VM står for døren! Jeg ved ikke hvordan I har det, men for mig er det uden nogen tvivl årets absolutte højdepunkt på det sportslige og spillemæssige område. Jeg må ærligt tilstå, at ”barnet” i den grad kommer op i mig ved tanken om sådan en slutrunde, der kommer til at byde på store dramaer, op- og nedture og sikkert også nogle mængder af fornuftigt fodboldspil.

Men selv om fodboldhjertets favoritter spiller, selvom sympatier og antipatier er helt klare i baghovedet, så skal det ikke influere på, at VM også er en turnering, hvor der gerne skulle tjenes penge. Og som med al anden betting, så bør man have sig en strategi for den turnering, ligesom man forhåbentligt har en strategi for sin betting generelt. Betvalue og money management, det er en selvfølge, men derudover bør man nok også gøre sig nogle tanker om hvor der kan ligge potentielt gode tilbud. Og de er der, der er sågar en del af dem, og de kan faktisk, og måske især, findes i god tid før det hele starter.

Især handler det om at vriste sig fri af den sædvanlige favorit-fiksering – og om at have researchen på plads!

Egne erfaringer

Og jeg taler af egne og desværre delvist smertefulde erfaringer! Da jeg var forholdvis ny i gamet, i hvert fald som professionel spiller, afvikledes VM i Sydkorea og Japan i 2002. Jeg havde store forventninger til den turnering, på det indtjeningsmæssige område, men da resultatet blev gjort op var det den dårligste måned, som jeg har nogensinde har haft som seriøs spiller. Hvad gik galt?

Min dømmekraft lod sig, set i bakspejlet, overvælde af den informationsmængde, der er omkring sådan en turnering, samt af de forudfattede meninger jeg selv havde, og som jeg desværre ikke veg fra selvom turneringens forløb viste, at jeg tog fejl. Jeg lod mig rive med, ikke sådan at jeg ændrede min overordnede strategi, men simpelthen i form af en perlerække af fejlvurderinger, dårlige spil, negligering af VM’s historiske aspekter osv.

Strategi, research, fleksibilitet

Det lovede jeg mig selv ikke ville gentage sig, og derfor kan jeg også med glæde tænke tilbage på EM 2004 i Portugal, der isoleret set var blandt de allerbedste perioder jeg har haft som betting-investor (hvad angår tilbagebetalings-procent, forstås). Her havde jeg en strategi, jeg havde et klarsynet blik på chancevurderinger, jeg reagerede på turneringens begivenheder, og f.eks. tænker jeg med stor fornøjelse tilbage på vores græske venner, der skabte en endog meget pæn lønningscheck til mig i de dage.

Så forberedelse, klare tanker skabt via research om turneringen før start, og derefter åbenhed og fleksibilitet i den måde man skridt må skridt må vurdere og analysere begivenhederne på grønsværen, det er i hvert fald min opskrift til succes i den måneds tid slutrunden varer.

Svært at vurdere styrkeforskel

Så hvordan kan sådan en turneringsstrategi så se ud? Ja, allerførst skal man selvfølgelig gøre sig klart, at det på forhånd kan være utroligt svært at vurdere styrkeforskelle mellem lande, der ellers aldrig, eller i hvert fald sjældent, møder hinanden, og derudover også sjældent spiller med samme opstilling 2 kampe i træk. Og hvis de endeligt har gjort det i kvalifikationssammenhæng, så er det ofte mod modstandere af meget varierende styrke.

Så skal man gøre sig klart, at de nationer som rutinemæssigt bliver skreget ud som VM-favoriter altså ikke nødvendigvis er det. England f.eks. er stjerneeksemplet, jeg skulle da glæde mig hvis det lykkes, men særligt sandsynligt er det altså ikke i min bog.

Hvilke spil?

Når sådanne observationer og erkendelser er gjort, så kunne næste skridt være at overveje, hvordan man rent praktisk ”angriber” turneringen bettingmæssigt. Hvike type spil skal spilles, hvor mange og hvilke ”langtidsvæddemål” (gruppevindere, verdensmester, topscorer m.fl.) skal laves. Her laver jeg personligt nogle små lister på forhånd over hold og spillere, som jeg forventer bliver oddsmæssigt undervurderet, i forhold til den styrke jeg vil anslå, at de har. Markedet skal undersøges for mulige odds, og efterhånden skulle der gerne tegne sig et billede af, hvordan i hvert fald de første dage af VM-turneringen skal håndteres.

Odds-eksempler

Bare for at give et par eksempler: Odds 3,3 på at Serbien/Montenegro går videre fra den indledende gruppe, er et gedigent overodds efter min mening, hvorimod et odds på 1,8 på England som gruppevinder efter min mening er for lavt (for at sige det mildt!). Og et par til: Lande som Ecuador, Paraguay og måske specielt Mexico vil sandsynligvis blive undervurderet oddsmæssigt gennem hele deres turnering, mens det modsatte vil gøre sig gældende med England, Brasilien og Argentina. Og hvad angår de individuelle spil: Jeg ved ikke med jer, men personligt har jeg ikke lyst til at spille Ronaldo som VM-topscorer til odds 13, når man kan få en David Villa til 42. Osv, osv! Alle odds i øvrigt fra Betfair * i skrivende stund, d. 22 maj.

Endeligt er der også nogle helt generelle situationsspil, som potentielt kan vise sig interessante (hvad de næsten altid gør!), f.eks. tidlige underspil i afgørende gruppekampe (her vil odds næsten altid falde, så det er en god idé at være tidligt ude) eller asian handicaps på outsidere i de første kampe før favoritterne kommer i form osv.

Og for at runde det hele af, så er odds på de første kampe altså allerede ude nu, så hvis man f.eks. vil spille på England mod Paraguay (det vil jeg i parentes bemærket ikke anbefale...), så er det sandsynligvis en god ide at gøre det hurtigt før prisen falder, for det vil den næsten uvægerligt gøre, jo tættere på kampstart vi kommer. Og prisen er afgørende!

Hav blik for overraskelsen

At være fleksibel er simpelthen alfa og omega for betting-succes i en VM-slutrunde. Væk med de forudfattede meninger, væk fra klichéerne, som f.eks. hvor dårlig Tyskland er, at England hører til VM-favoritterne, at Brasilien altid vinder osv. Under alle omstændigheder bør man være parat til at ændre sine standpunker, når det hele først går i gang.

Der vil ske nemlig ske overraskelser, der vil være sensationshold, og så er det bare med at vænne sig til det først som sidst, som det f.eks. var i 2004 med Grækenland. Storhold ryger ud efter den indledende runde, også selv om mange spillere opfører sig som om det er umuligt – efter den forfærdelige devise: ”Men de SKAL jo vinde”. Som om det betyder det mindste. Netop fordi mange spillere/oddsere opfører sig så forudsigeligt, så konservativt, så favorit-fikserede, så er der gode muligheder for den observante og ihærdige. Der vil nemlig undervejs komme en god portion stjerneodds, simpelthen fordi folks opfattelse af holdenes indbyrdes styrkeforhold er så ekstremt fastlåst på forhånd.

Tænk bare på den sidste VM-slutrunde: Da betalte jeg selv meget dyre lærepenge fordi jeg hele tiden forventede, at storhold som Italien, Frankrig og Portugal ville komme i gang. De gjorde det bare ikke, og stædig holden fast i de forestillinger, man havde før turneringen, fører sjældent til noget godt.

Historien: Mere end et kuriosum

Bortset fra VM i Sverige i 1958 hvor Brasilien vandt, så er VM i Europa og Sydamerika aldrig blevet vundet af et land, der ikke kom fra den verdensdel, hvor VM blev spillet. Jeg regner her kun med verdensdelene Sydamerika og Europa, da det ikke vil være sandsynligt at finde verdensmesteren andre steder.

Det er bare ét af de historiske argumenter for at holde specielt øje med f.eks. nogle hold eller nogle begivenheder. Dette er, om end ikke den eneste, så i hvert fald én af de grunde jeg har til ikke at have så forfærdelig stor tiltro til Brasilien som verdensmester (og da i hvert fald ikke det vanvittigt lave odds på 3,5-4 stykker, der florerer i øjeblikket!).

Hold øje med værtsnationen

Derudover skal man lægge mærke til at værtsnationen næsten altid klarer sig godt ved VM, det tror jeg heller ikke bliver anderledes denne gang, om end det kan være svært at se tyskerne ligefrem cruise gennem turneringen. Af andre interessante (nyere) historiske observationer er det, at et hold der imponerer i de indledende kampe sjældent ender med at tage titlen, hvilket er ét parameter, som jeg i hvert fald vil holde meget øje med, når vi kommer til ottendedelsfinalerne.

Der er andre mere eller mindre ”officielle”, tendenser (f.eks. åbningskampe=overraskelser), som det efter min mening er uklogt at ignorere på forhånd.

Pas på spontaniteten!

Og så er der fjende nummer 1 for enhver seriøs spiller, en fjende der i den grad truer med at stikke sit grimme fjæs frem ved en slutrunde som VM: Spontanitet!

Der vil være så mange muligheder for spontanspil, f.eks. i form af de rigtigt mange muligheder, der vil være for diverse live-spil. Om end der på sådanne markeder med statsgaranti vil være rigtigt gode tilbud at finde undervejs, så vælger jeg personligt på forhånd at holde mig fuldstændigt væk, jeg vil simpelthen hellere bruge krudtet på alt det ovennævnte.
Det er bare mit personlige valg, og det ene udelukker bestemt ikke det andet. Man kan også sagtens tjene gode penge på live-markeder, blot tror jeg at det så er en god ide at forberede sig lidt på det på forhånd, måske også efter en skabelon som den ovenstående.

Hvor spontaniteten tager overhånd i form af uovervejede beslutninger, pludselige indskyldelser en masse, ja dér stopper ihvertfald legen for den seriøse spiller, og så må man jo selv vurdere hvad man er til. Personligt er jeg til at have flere penge på kontoen midt i juli end jeg har den d. 9. juni.

God fornøjelse med VM, og til sidst et lille insidertip fra Keld, der også gerne vil være professionel: Spanien bliver blandt de 4 sidste, hvisker han mig i øret. Lad os se……!

Næste uge: ”VM – optakt”

I næste uge vil temaet være ”VM – optakt”, jeg vil komme nærmere ind på de enkelte hold og de enkelte grupper, selvfølgelig fra et fodboldmæssigt perspektiv, men først og fremmest fra et betting-perspektiv. Det vil være den sidste artikel før sommerferien (men i september fortsætter klumme-serien).


Hvis I har nogle spørgsmål, kommentarer eller lignende er I meget velkomne.

Mange hilsner og take care,
Investor

De øvrige Investor-klummer kan findes under Artikler; LeXikon på http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=lex