Europas sportsjournalister uddeler hvert år prisen for årets Golden Boy, og i år er ingen undtagelse. Det er til gengæld bemærkelsesværdigt, at en skandinav meget vel kan løbe med titlen for første gang. 

Hvilket ungt fodboldtalent har været bedst i kalenderåret? Det spørgsmål skal en række sportsjournalister fra nogle af Europas største sportsmedier tage stilling til hvert år. De skal nemlig stemme om, hvem der løber med titlen som årets Golden Boy. 

For at kunne komme i betragtning til hæderen skal spilleren befinde sig i en europæisk klub, og han skal være under 21 år gammel. 

Journalisterne, der har stemmeret, kommer fra medier som Bild (Tyskland), Blick (Schweiz), A Bola (Portugal), LÉquipe (Frankrig), France Football (Frankrig), Marca (Spanien), Mundo Deportivo (Spanien), Ta Nea (Grækenland), Sport Express (Rusland), De Telegraaf (Holland) og The Times (Storbritannien). 

Hvert jurymedlem skal udnævne fem spillere. Vedkommende skal give ti point til den spiller, han mener har gjort det bedst. Herefter syv point til den næstbedste, hvorefter det hedder fem point, tre point og ét point. 

Golden Boy-odds for 2020: Erling Braut Håland er forhåndsfavoritten

Herunder finder du et udvalg af de odds, som Unibet* udbyder på årets Golden Boy 2020. Der er p.t. ikke andre dansk-licenserede spiludbydere med odds på spillet, som du kan spille på frem til den 14. december klokken 18.00. 

Hvem bliver årets Golden Boy 2020? Højeste odds Bookmaker
Erling Braut Håland 1,85
Alphonso Davies 2,30
Jadon Sancho 2,75
Phil Foden 7,00
Ansu Fati 12,00
Eduardo Camavinga 21,00
Mason Greenwood 21,00
Sandro Tonali 26,00
Callum Hudson-Odoi 31,00
Dejan Kulusevski 31,00
Vinícius Júnior 41,00
Rodrygo 101,00

OBS: Odds er fra fredag den 23. oktober klokken 09.36. 
Sådan finder du spillet: Forside --> Fodbold --> Vinderspil --> Specials

Spil på Golden Boy 2020 hos Unibet

Det er ikke vanlig kutyme, at en normand, eller en skandinav i det hele taget, er favorit til at løbe med denne udmærkelse. Prisen har for vane at gå til sydeuropæere eller sydamerikanere. Faktisk er det kun sket fire gange, siden prisen blev uddelt for første gang i 2003, at det ikke har været en spiller fra ét af de to områder. Undtagelserne er:

2003: Rafael van der Vaart
2011: Mario Götze
2014: Raheem Sterling
2018: Matthijs de Ligt

Nederst i artiklen kan du se en komplet liste over alle de spillere, som har modtaget prisen. Vi vil i det kommende skriv komme lidt ind på nogle af kandidaterne. 

Erling Braut Håland, 20 år, Borussia Dortmund
Der er flere unge spillere, som har gjort sig særdeles positivt bemærket i 2020. I den sammenhæng er det naturligvis umuligt at komme udenom den norske komet Erling Braut Håland. Angriberen har lavet mål for sjov i stort set hele sin seniorkarriere, og den tendens har han ikke lavet om på i år. Det er således blevet til 22 mål og seks assists i 25 kampe for de gulklædte, siden han kom til klubben den 1. januar 2020. 

Målkontoen er da også allerede godt fyldt op i indeværende Bundesliga-sæson. Her er det blevet til fire mål samt to assists i fire kampe. Han scorede også Dortmunds enlige mål i 1-3-nederlaget mod Lazio i Champions League. Nordmanden har taget fodboldeuropa med storm, og man forstår hvorfor. 

Vi må selvfølgelig heller ikke glemme, at Håland har spillet fem landskampe for Norge i dette kalenderår. Her er det blevet til seks mål, heriblandt et hattrick hjemme mod Rumænien i Nations League. 

Alphonso Davies, 19 år, Bayern München
Den næststørste favorit er næsten lige så usædvanlig som Erling Braut Håland. Alphonso Davies er nemlig canadier og liberianer, men er født i Ghana. Bayern München-spilleren optræder både på venstre back og som venstrewing. Det er begge positioner, hvor han kan udnytte sin intet mindre end enorme topfart, som han har henrykt hele fodboldverden med. 

Davies har selvsagt slet ikke den samme målfarlighed som Erling Braut Håland, men mindre kan også gøre det. Alt behøver ikke blive gjort op i mål og assists, selvom det i sidste ende er det, som fodbold handler om, hvorfor de selvfølgelig altid vil have en stor indflydelse på priser som denne.

Canadieren bidrager med sine rates op ad kanten, hvilket gør ham til et stort aktiv for sit hold. Han tiltrækker sig nemlig en masse opmærksomhed, som i sidste ende kan skabe plads til hans medspillere. Og så er det da værd at nævne, at han slet ikke er fremmed overfor at assistere til mål. Han har indtil nu lavet seks assists i 2020. To mål er det også blevet til. 

Jadon Sancho, 20 år, Borussia Dortmund
De tyske vicemestre fra Dortmund har endnu et kæmpetalent i skikkelse af Jadon Sancho. Heller ikke han behøver den helt store introduktion. Via sin fart, mål og assist har han tiltrukket sig opmærksomhed fra flere af Europas andre store klubber, heriblandt Manchester United, som angiveligt har været ude efter ham i et godt stykke tid. Rygterne går videre på, at havde det ikke været for coronakrisen, så havde ”De Røde Djævle” formentlig lagt det bud på bordet, som Dortmund forlanger for ham.

Hvad får man så for en spiller, hvis man køber denne unge englænder? Du får først og fremmest en lynhurtig offensivspiller, som både er målfarlig og assistflittig. I kalenderåret 2020 står han noteret for ti mål og ti assist i sammenlagt 29 Bundesliga- og Champions League-kampe. Det vidner om en høj kvalitet, som ethvert hold godt kan bruge. 

Phil Foden, 20 år, Manchester City
I Manchester Citys Phil Foden får du lidt af en schweizerkniv. Han kan spiller over det hele på midtbanen og har sågar også haft enkelte optrædener i angrebet. Herudover får du en teknisk dygtig spiller, som kan lidt af det hele. Spørgsmålet er imidlertid, om han har været afgørende nok på sit hold til at kunne hamle op med Håland, Davies og Sancho? 

Han har spillet 17 Premier League-kampe i 2020, hvoraf han har startet inde i de 12 af dem. Det er blevet til seks mål og én assist. I Champions League hedder statistikken to kampe og én assist i 2020. Det er såmænd meget fine tal for en ung herre, der bliver kastet rundt på forskellige positioner, men spørgsmålet må alligevel være, om det er nok, når man sætter det hele op imod de tre største favoritters bedrifter. Her er der tale om 100 procent faste spillere, som har haft kæmpe betydning for deres hold, ikke mindst Håland og Sancho. 

Ansu Fati, 17 år, FC Barcelona
Meget skal gå galt, hvis ikke FC Barcelonas purunge, men meget store talent Ansu Fati ikke vinder denne titel en dag. Selv hvis det skulle glippe i år, har han rigeligt med år til at tage revanche. 

Ligesom tilfældet er det med Phil Foden, kan man også stille spørgsmålstegn ved, om Ansu Fati har været betydningsfuld nok for sit hold i 2020. Han var meget brugt som indskifter i sidste sæson, både i 2020-delen såvel som 2019-delen, men har dog fået en mere fremtrædende rolle i denne sæson. Her har han i ligaen startet inde tre gange og er blevet skiftet ind ved en enkelt lejlighed. 

Det er blevet til tre mål og én assist, hvilket selvfølgelig er flot. Den 6. september opnåede han desuden også at blive Spaniens yngste målscorer nogensinde. Det skete, da han scorede mod Ukraine i Spaniens 4-0-sejr i Nations League. I Champions League startede han inde mod Ferencváros og kvitterede såmæd med et mål og en assist. 

Fremtiden ser utrolig lys ud for den lille hurtige dribler, som i år dog er oppe imod virkelig stor konkurrence til denne pris. 

Tidligere vindere af Golden Boy-prisen

Det var det italienske medie Tuttosport, der opfandt prisen tilbage i 2003. Siden da har et væld af store navne vundet den prestigefyldte udmærkelse. Heriblandt Lionel Messi, Wayne Rooney, Paul Pogba og Kylian Mbappé.

Her får du listen over de tidligere vindere af Golden Boy-prisen:

2003: Rafael van der Vaart (Ajax Amsterdam)
2004: Wayne Rooney (Everton og Manchester United)
2005: Lionel Messi (FC Barcelona)
2006: Cesc Fàbregas (Arsenal)
2007: Sergio ”Kun” Agüero (Atlético Madrid)
2008: Anderson (Manchester United)
2009: Alexandre Pato (AC Milan)
2010: Mario Balotelli (Inter og Manchester City)
2011: Mario Götze (Borussia Dortmund)
2012: Isco (Málaga)
2013: Paul Pogba (Juventus)
2014: Raheem Sterling (Liverpool FC)
2015: Anthony Martial (AS Monaco og Manchester United)
2016: Renato Sanches (Benfica og Bayern München)
2017: Kylian Mbappé (AS Monaco og Paris Saint-Germain)
2018: Matthijs de Ligt (Ajax Amsterdam)
2019: João Félix (Benfica og Atlético Madrid)