Mens meningsmålingerne stadig viser tæt løb, så er bookmakerne ikke længere i tvivl. Danskerne stemmer klart nej til afstemningen om EU-retsforbeholdet i dag.

Bookmakerne er ikke i tvivl her på valgdagen. Der bliver stemt nej ved dagens folkeafstemning om, hvorledes retsforbeholdet skal omdannes til en tilvalgsordning.

"De seneste dage er indsatserne strømmet ind på nej-siden, så oddset nu er banket helt i bund. Vi er overraskede over, at nej-siden dominerer så voldsomt," siger Tonni Munk Jensen, oddssætter hos Nordicbet*, til BetXpert.

For bare få dage siden forudså bookmakerne et tæt valg. Siden er oddset styrtdykket, så man lige nu får sølle 1,33 gange pengene igen for et dansk nej hos Nordicbet*, mens et dansk ja giver odds 3. Samme billede ses hos både Danske Spil* og Unibet*.

To afgørende faktorer

Det store oddsfald skal primært tilskrives to faktorer.

"Det er en kombination af meningsmålingerne, som bliver ved at gå nej-sidens vej, og spillernes indsatser. Vores kunder bliver ved at spille på nej lige meget, hvor lavt oddset er. Det tyder på en meget stærk tro på nej," siger Tonni Munk Jensen.

Bookmakernes oddsfordeling svarer til, at der er omkring 70 procents sandsynlighed for et nej og kun 30 procent for et ja.

De seneste meningsmålinger har alle peget på et nej, men forspringet er ikke mere end på 3-4 procentpoint, og der er stadig mange tvivlere.

Valgforsker: Lav valgdeltagelse er jokeren

At bookmakerne priser så stor sandsynlighed for et nej ind i deres odds giver dog god mening, vurderer Frederik Georg Hjorth fra Københavns Universitet, der blandt andet forsker i vælgeradfærd.

"Bookmakernes vurdering stemmer fint overens med meningsmålingerne. Man skal huske på, at selvom nej-siden kun fører knebent, så er det jo alle målinger, som lige nu peger på et nej. Så det er naturligt nok, at man vurderer sandsynligheden for et nej som klart størst," siger han til BetXpert.

Frederik Georg Hjorth er del af en forskergruppe fra Københavns Universitet, som indsamler alle eksisterende meningsmålinger og lægger ind i en grafik via Twitter.

Ud fra deres indsamlede data vil han give nej-siden mellem 60-70 procents sandsynlighed for at vinde.

Han påpeger, at folkeafstemningens joker kan blive en lav valgdeltagelse. Den kan nemlig blive ja-sidens chance.

"Valgdeltagelsen ser ud til at blive lav, og det vil ramme nej-siden hårdest. Og det tror jeg ikke, at hverken meningsmålinger eller bookmakere har taget nok højde for," siger Frederik Georg Hjorth.