Danmark er muligvis Nordens Brasilien, men man kan altså også spille fodbold i vores skandinaviske broderlande: Norge og Sverige. Og man kan spille PÅ det. Så selvfølgelig skal BetXpert have tip til Tippeligaen og Allsvenskan.

Det har vi imidlertid ikke kunnet levere i meget lang tid. I de seneste måneder naturligvis fordi ligaerne har ligget stille. Men ellers har årsagen været at vi ikke kunne finde kompetente folk til at tage sig af områderne.

Det har vi fundet nu! Når de to ligaer i den kommende weekend går i gang med den nye sæson, kan BetXperts læsere forvente indsigtsfulde analyser.

På Allsvenskan (med afstikkere til Superettan, den næstbedste række) sidder John Hansen. Hans svenske analyser vil kunne findes hér: http://www.betxpert.com/ekspert/sve/

John Hansen vil også komme med tip til Tippeligaen – sammen med Cato Meijer. På denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/nor/

Norsk ekspert – med grundig optakt

Cato er norsk og bor i Oslo. Det betyder to ting. Dels giver det ham et godt udgangspunkt mht at følge med i norsk fodbold. Dels skal BetXperts læsere nu vænne sig til at læse norsk.

Det burde dog ikke være det store problem: Dansk og norsk har flere ligheder end forskelle. Falder man over et ord eller en formulering man ikke kan forstå, kan man gøre to ting: Google skidtet – eller spørge i forum. For alt i verden: Don’t panic.

Selvsamme Cato har skrevet nedenstående (ekstremt) grundige optakt til Tippeligaen. Og hermed kan man selv forvisse sig, både om hans indsigt og om hans læsbarhed.

Bemærk at optakten – pga sin længde – er delt i to. I denne artikel gennemgås, i alfabetisk rækkefølge, de første syv klubber. I den anden artikel gennemgås de sidste syv: http://www.betxpert.com/artikel/tippeliga-optakt-del-2

Tippeligaen 2008: Optakt

Den norske Tippeligaen sparkes i gang 29. mars når Vålerenga tar i mot Aalesund på Ullevaal Stadion. I den anledning har undertegnede utarbeidet en spilleguide. Målet er å gi danske lesere et innblikk i den øverste norske divisjonen som kanskje kan være til hjelp om man har lyst til å sette noen bets i løpet av sesongen som strekker seg frem til 2. november.

Ettersom dette er en dansk side vil spilleguiden søke å gi litt mer info om hvert lag, slik at leserne kan få et dypere innblikk i de forskjellige klubbene og deres historie. Det man kan si generelt om Tippeligaen er at den typisk er meget jevn. I 2004 var Rosenborg og Vålerenga lik på poeng og målforskjell, men Rosenborg vant serien på flere scorede mål. Året etter vant Vålerenga serien med ett poeng da Start fikk et mål feilaktig annullert på overtid. Og i 2006 var Brann 10 poeng foran Rosenborg halvveis, men Rosenborg vant til slutt.

Pengene har flommet innover norsk fotball de siste sesongene og nå har 5-6 lag fra de største byene tatt grep for å ta hjem seriegullet for 2008. Nesten samtlige lag har nye, dyre stadionanlegg og det å rykke ned kan bli en katastrofe. Ettersom den norske serien skal legges om til 16 lag i 2009, vil bare ett lag rykke ned i år, mens det nest dårligste havner på playoff. Det går mot en spennende sesong i begge ender av tabellen, om du er interessert i å følge norsk fotball litt nærmere i sesongen som kommer anbefales det å lese videre.

Mvh Cato

Tippeligaen 2007

1. Brann
2. Stabæk
3. Viking
4. Lillestrøm
5. Rosenborg
6. Tromsø
7. Vålerenga
8. Frederikstad
9. Lyn
10. Strømsgodset
11. Aalesund
12. Odd
13. Start
14. Sandefjord

Bud på Tippeligaen 2008

1. Lillestrøm
2. Brann
3. Viking
4. Tromsø
5. Rosenborg
6. Stabæk
7. Vålerenga
8. Fredrikstad
9. HamKam
10. Lyn
11. Aalesund
12. Molde
13. Strømsgodset
14. Bodø/Glimt

Aalesund

Trener: Søren Åkeby

Spillere inn:
Sten Michael Grytebust (keeper, egen ungdomsavd.)
Øyvind Gram (midtbane, Molde)
Johan Arneng (midtbane, Djurgården, Sverige)
Alexander Mathisen (midtbane, Vålerenga)
Pat Noonan (angrep, New England Revolution)
Razak Pimpong (angrep, på lån fra Viking)

Spillere ut:
Roar Husby (keeper, frigitt)
Peter Werni (forsvar, Skjetten)
Mattias Nylund (forsvar, Trelleborg, Sverige)
Joakim Alexandersson (forsvar, Mjällby, Sverige)
Jeffrey Aubynn (midtbane, Malmö FF, Sverige)
Joakim Austnes (midtbane, Viking)
Magnus Kihlberg (midtbane, Örebro, Sverige)
Håvard Sakariassen (angrep, Bryne, tilbake etter lån)

Nøkkelspillere:
Adin Brown, Johan Arneng og Tor Hogne Aarøy

Betxperts tips for plassering
11. plass

Presentasjon av Aalesund
Aalesund Fotballklubb kommer fra byen Ålesund som ligger på nordvestlandlandet i Norge, nærmere bestemt i fylket Møre og Romsdal. Selve byen Ålesund har 41 833 innbyggere, men tar man med nærområdet er det rundt 150 000 innbyggere. Klubben Aalesund ble stiftet 25. juni 1914 og i 2002 rykket klubben opp i Tippeligaen for første gang. Debutsesongen endte med nedrykk og klubben har siden rykket opp og ned annenhver sesong. I fjor lykkes laget endelig å holde seg da Aalesund endte på sin beste plassering noensinne med 11. plass i Tippeligaen. Aalesund er kjent for å ha et meget entusiastisk publikum som fyller opp hjemmebanen Color Line Stadion (kapasitet 11 000) stort sett hver gang. Color Line Stadion var den første stadion i nyere tid med kunstgressdekke i Tippeligaen.

Aalesunds prestasjoner i Tippeligaen 2007
11. plass i Tippeligaen
Hjemme 6 1 6 mål: 25 (7) 27 (14)
Borte 3 2 8 mål: 15 (9) 29 (10)
Totalt 9 3 14 mål: 40 (7) 56 (14)

Aalesund slapp inn flest mål av samtlige lag i Tippeligaen i 2007, og spesielt hjemme lakk det. Totalsnittet når det gjelder mål var 1.54 fremover og altså hele 2.15 i snitt bakover. De oransje har med andre ord et betydelig forbedringspotensial defensivt. Ellers presterte Aalesund brukbart på bortebane der to poeng i 5 av 13 bortekamper, noe som var sterkt bidragende til at de reddet plassen da hjemmeprestasjonene var veldig ujevne

Laget
Keeper
I mål for Aalesund står den svære amerikaneren Adin Brown. Den 29-årige keeperen kom til klubben før 2005-sesongen og har vært med på Aalesunds heiskjøring mellom divisjonene siden da. I løpet av disse årene har han vist seg som en solid keeper, han har stor rekkevidde og er vond å møte i feltet Samtidig gjør hans størrelse at reaksjonen nok kunne vært bedre. Som backup har Aalesund talentfulle Andreas Lie. Han fikk et par kamper for en skadeplaget Brown da, og fikk vist hvorfor han har fast plass på det norske U-21 landslaget.

Forsvar
Ankepunktet mot Aalesund i deres beste sesong noensinne var at de slapp inn alt for mye mål. Ingen slapp inn flere, og det var da laget spilte hjemme og det forventes at man har en offensiv tilnærming at problemene var størst. Med en slik historie skulle en tro at Aafk har valgt å hente inn forsvarsspillere før denne sesongen, men så har ikke skjedd. Backen Mattias Nylund er solgt, ikke noe stort tap i seg selv, men intet nytt friskt blod er å se. Midtstoppere blir da Haraldur Freyr Gudmundsson og Benjamin Kibebe, mens Gjørtz og Jääger vil kjempe med Bahoken og Holm om backplassene. Aalesund har bare holdt nullen i to treningskamper, mot svake Skarbøvik og et reservepreget Lyn og forsvaret er dette lagets store achilleshæl.

Midtbane
Mens det har vært lite utskiftninger i de bakre rekker, er forandringene store på midtbanen. Tre av lagets fire faste midtbanespillere er skiftet ut, da stjernene Aubynn, Austnes og Kihlberg alle har forlatt Color Line Stadion. Johan Arneng er lagets nye kaptein, og mye ansvar hviler på svensken. Han vil nok styre den sentrale midtbanen sammen med en annen erfaren midtbanespiller, Karl Oskar Fjørtoft, mens to spillere som begge har fortid for hovedstadsklubbene vil ta vingene. Jonathan Parr og Alexander Mathisen er begge unge, men har i sin tid i tippeligaen ikke vist at de har klassen som skal til for å fore store Aarøy på topp. Det kan bli spennende å se om unge Orry Larsen klarer å slå igjennom for Aalesund i år.

Angrep
Angrepet tegner til å bli Aalesund beste lagdel i år, først og fremst på grunn av bredden. Både Tor Hogne Aarøy og brasilianeren Diego Silva har vist at de holder nivået i Tippeligaen. Mens Aarøy vinner det meste i luften er Silva kvikk i føttene og kommer til en del avslutninger. Lasse Olsen er en hurtig og erfaren reserve og siste skudd på stammen er Razak Pimpong som lånes inn i fra Viking. Dobbel dekning på spissplassene altså, spørsmålet er hvilken støtte resten av laget kan hjelpe forwardsene i form av trykk offensivt.

Stallen
Ser man bort i fra spillerne som kan bekle spissplassene til Aalesund ser det tynt ut på benken. Amund Skiri kan presse midtstopperne og den defensive midtbanen og er en solid spiller, Trond Fredriksen har lang erfaring, men om Aalesund skulle få en del skader vil det se stygt ut.

Trener
Over har jeg kritisert Aalesund for ikke å hente inn forsterkninger defensivt etter de dårlige prestasjonene i fjor. Aalesund har imidlertid skiftet trener, og dette kan få betydning for den defensive organiseringen. Søren Åkeby har hatt stor suksess som trener med Djurgården, men lyktes ikke da han tok over AGF Århus i 2004 og heller ikke da han tok over Malmö FF i 2006. Nå skal han revansjere seg i Aalesund, noe som kan bli en tøff utfordring med et lag som ikke har de samme ressursene som mange av konkurrentene.

Bud på lagoppstilling for Aalesund
Brown – Holm, Kibebe, Gudmundsson, Jääger – Parr, Fjørtoft, Arneng, Mathisen – Aarøy, Silva

Aalesund vil fremstå i en 4-4-2 formasjon i år, der svenske Åkeby nok har en noe mer spillende stil en de fleste norske lag. Overgangen fra Per Joar Hansens direkte stil kan bli spennende å følge, og spørsmålet er om man klarer å utnytte 2 meter høye Aarøys luftstyrke i like stor grad.

Resultater i treningskamper
01.02.08 Aalesund – Skarbøvik 2-0 (CLS)
06.02.08 Aalesund – Kristiansund 2-1 (CLS)
09.02.08 Aalesund – Hødd 4-1 (CLS)
15.02.08 Aalesund – HamKam 1-1 (CLS)
22.02.08 Rubin Kazan – Aalesund 2-0 (La Manga)
25.02.08 Aalesund – Lyn 1-0 (La Manga)
28.02.08 Aalesund – Vålerenga 0-1 (La Manga)
09.03.08 Aalesund – Rosenborg 0-1 (CLS)
14.03.08 Bodø/Glimt – Aalesund 1-2 (Aspmyra)
19.03.08 Aalesund – Molde 1-1 (CLS)
24.03.08 Aalesund – Start 3-0 (CLS)

Konklusjon
Aalesund slet lenge tungt i fjorårets sesong, de kom seg etter hvert og det var mye takket være forsterkninger som Aubynn. Foran årets sesong er laget ikke ikke forsterket, snarere tvert imot. Arneng er en klassespiller som kunne spilt for de beste klubbene i Norge, men rundt ham ser det meget tynt ut. Aalesund går mot nok en tøff sesong med hard kamp om å unngå nedrykk, men jeg tror de har det som skal til for fornye kontrakten.

Bodø/Glimt

Trener: Kåre Ingebrigtsen

Spillere inn:
Ivar Andreas Forn (keeper, Harstad)
Alo Bärengrub (forsvar, Flora Tallin)
Per Verner Rønning (forsvar, AIK, Sverige)
Christian Berg (midtbane, Fredrikstad)
Thomas Rønning (midtbane, Strindheim)
Birkir Bjarnason (midtbane, Viking, lån ut 2008)
Jan-Derek Sørensen (angrep, Vålerenga)

Spillere ut:
Roy Miller (forsvar, Rosenborg)
Erik Hoftun (forsvar, legger opp, blir assisterende sportsdirektør i Rosenborg)
Kim Nysted (angrep, Skeid)
Olof Hvidén-Watson (angrep, frigitt)

Nøkkelspillere:
Runar Berg, Trond Olsen og Thiago Martins

Betxperts tips for plassering
14. plass

Presentasjon av Bodø/Glimt
Bodø/Glimt er den nest nordligste klubben i Tippeligaen og kommer fra Bodø i Nordland fylke, en by med 34 073 innbyggere. Bodø/Glimt ble stiftet 19. september 1916. Av meritter har klubben vunnet cupen i Norge i 1975 og 1993. I seriesammenheng rykket de opp i 1977 og tok da både serie- og cupsølv. Etter mange år i de nedre divisjoner kom Bodø/Glimt opp igjen i Tippeligaen i 1993 og der var de i 13 sesonger før de rykket ned i 2005. Er nå tilbake i Tippeligaen etter playoffseieren mot Odd i høst. Laget spiller på Aspmyra Stadion som tar rundt 8000 tilskuere. Aspmyra fikk kunstgress før sesongen 2006.

Bodø/Glimts prestasjoner i Adeccoligaen 2007
3. plass i Adeccoligaen
Hjemme 12 1 2 mål: 45 (1) 11 (2)
Borte 5 3 7 mål: 21 (5) 28 (10)
Totalt 17 4 9 mål: 66 (2) 39 (5)

Bodø/Glimt rykket opp etter å ha slått ut Odd Grenland via playoff i fjor. Laget har alltid vært kjent for en offensiv fotball, og i fjor ble intet unntak da de scoret nest flest mål i Norges nest øverste divisjon. Hovedårsaken til at sesongen endte med opprykk var deres utmerkede spill på eget kunstgress, der de scoret 3 mål i snitt og vant 12 av 15 kamper.

Laget
Keeper
Bodø/Glimt har slitt med å få tak i en skikkelig førstekeeper de siste sesongene, men i fjor kom den estiske landslagskeeperen Pavel Londak til klubben. Han var lenge skadet, men spilte høstsesongen og gjorde en meget god figur. Andrekeeper Jonas Kolstad har i tidligere opptredener for Glimt vist at han ikke holder eliteserienivå, han gjør veldig mange tabber og Glimt må ut på keeperjakt om Londak støter på samme skadeproblemer som i fjor.

Forsvar
9 lag slapp inn færre mål enn Bodø/Glimt borte i Adeccoligaen i fjor og det alene bør stå som bevis på at Glimt vil få det tøft i årets sesong. Nylig ble lagets faste venstreback Roy Miller hentet til Rosenborg av sportsdirektør Erik Hoftun, som også spilte i Glimt-forsvaret i fjor. Per Verner Rønning vil være en fin forsterkning i midtforsvaret der han vil spille sammen med solide Johan Lædre Bjørdal. Nok av power sentralt, mens det muligens vil skorte litt på hurtigheten. På backene ser det imidlertid meget tynt ut, superveteran og gammel spiss Stig Johansen vil ta høyrebacken, mens høyreving Mounir Hamoud for tiden prøves på venstre. Dette er begge spillere som har mest kapasitet offensivt, og for et Bodø/Glimt-lag som vil bli presset hardt i mange kamper spørs det om løsningene på backene holder.

Midtbane
På midtbanen har Glimt mange spillere som har lang erfaring fra Tippeligaen tidligere. Superveteran Runar Berg(37) har en lang karriere bak seg, men har fremdeles kapasitet til å heve dette laget i enkeltkamper. Han vil nok ta høyre indreløper, mens det på de to andre plassene er jevnere. Råstad vil nok kjempe med Christian Berg om den sentrale, mens Stian Theting vil få kamp av innlånte Birkir Bjarnason om den venstre. Selv om det er mange om beinet er det ingen av spillerne som vil heve Glimt til noe storlag. Styrken er imidlertid at alle, bortsett fra Bjarnason, kjenner rollen sin ut og inn og samhandlingen sitter.

Angrep
Thiago Martins gjorde en meget god sesong for Glimt i fjor, han nettet 17 mål (6 på straffe). Historien til Martins minner litt om Stabæks storscorer Daniel Nannskog, begge er erfarne spisser som scoret mange mål i adeccoligaen. Nannskog tok overgangen til Tippeligaen på strak arm, spørsmålet er om Martins klarer det samme. På vingene finnes meget spennende Trond Olsen som i sine beste stunder kan leke med hvem som helst. Da han forsøkte seg for Lillestrøm klarte han imidlertid ikke å være stabil nok til å kapre en plass på laget, nå vil han få mer tillit. På andre siden vil lagets tredje veteran, Jan Derek Sørensen spille. Han er tildelt kapteinsbindet, noe som er et ganske sikkert tegn på at han vil få mye spilletid i år. I mine øyne er dette ikke et godt tegn, da Sørensen ikke har vist noe særlig de siste 18 månedene, og 36-åringen blir ikke yngre.

Stallen
Bodø/Glimt har hentet inn en del spillere med erfaring før denne sesongen, men stallen overall ser ikke sterk ut. På midtbanen er bredden best, men kvaliteten er ikke all verden. Bodø/Glimt har små ressurser og nå satt inn det de har for å få tak i en venstreback. Ideelt sett burde nok stallen trengt en spiller til i hvert ledd.

Trener
Kåre Ingebrigtsen har ingen trenererfaring bortsett fra Ranheim i norsk andredivisjon og trodde han signerte for en Adeccoligaklubb i fjor høst. Glimt rykker noe mirakuløst opp og oppgavene ble plutselig større for den tidligere Englandsproffen. Ingebrigtsen har gått Rosenborg-skolen og er dypt 4-3-3 impregnert, noe som er en fordel med tanke på Glimts historie. Det hadde nok likevel vært mer fornuftig for Glimt å satse på en mer merittert trener i en sesong som blir en kamp med ryggen mot veggen.

Bud på lagoppstilling for Bodø/Glimt
Londak – Hamoud, Rønning, Bjørdal, Johansen – Theting, Råstad, Berg – Olsen, Martins, Sørensen

Bodø/Glimt har i alle år spilt en offensiv 4-3-3 med fokus på hurtig overgangspill og vingspill. Laget de mønstrer i år kjenner rollene ut og inn, noe som er en stor styrke.

Resultater i treningskamper
20.01.08 Bodø/Glimt - Mo 1-0 (Nordlandshallen)
25.01.08 Rosenborg - Bodø/Glimt 8-0 (Abrahallen)
16.02.08 Royal Thai Navy FC - Bodø/Glimt 1-5 (Thailand)
22.02.08 Bodø/Glimt - GIF Sundsvall 2-1 (Abrahallen)
03.03.08 Start - Bodø/Glimt 0-1 (La Manga)
07.03.08 Molde - Bodø/Glimt 2-2 (La Manga)
14.03.08 Bodø/Glimt - Aalesund 1-2 (Aspmyra)
23.03.08 Bodø/Glimt – Tromsø 1-2 (Aspmyra)

Konklusjon
Selv om bare ett lag rykker ned fra årets Tippeliga er nedrykksfaren stor for de gule fra Bodø. De havnet på 3. plass i Adeccoligaen i fjor, 14 poeng bak Molde, og har ikke forsterket laget nevneverdig. Om de hadde hatt mange unggutter som kunne blomstre i løpet av sesongen kunne kanskje de største optimistene ha tro på fornyet tillit, men bærebjelkene har alle passert 35. Når treneren i tillegg er totalt uten erfaring og ressursene for kjøp til sommeren ikke er tilstede blir det nok Adeccoligaen igjen for Glimt i 2009.

Brann

Trener: Mons Ivar Mjelde

Spillere inn:
Kenneth Udjus (keeper, Løv-Ham, tilbake etter lån)
Yaw-Ihle Amankwah (forsvar, Fana)
Michael Thwaite (forsvar, Wisla Krakow)
Gylfi Einarsson (midtbane, Leeds United)
Njogu Demba-Nyrén (Angrep, Esbjerg)
Trond Fredrik Ludvigsen (angrep, tilbake etter lån)

Spillere ut:
Johan Thorbjørnsen (keeper, Sandefjord, lån ut vårsesongen)
Knut Walde (forsvar, Løv-Ham, lån)
Ramiro Corrales (venstreback, San Jose)
Martin Andresen (midtbane, Vålerenga, spillende manager)
Arnaud Monkam (midtbane, Løv-Ham)
Joachim Sjöhage (angrep, Elfsborg, Sverige, lån)

Nøkkelspillere:
Håkon Opdal, Kristjan Örn Sigurdsson og Thorstein Helstad

Betxperts tips for plassering
2. plass

Presentasjon av Brann
Sportsklubben Brann er for institusjon å regne i den bergenske folkesjelen. Bergen er Norges nest største by med sine 247 746 innbyggere. Brann feirer 100 års jubileum i år da klubben er stiftet 26. september 1908, og går inn i sesongen som regjerende seriemester. Gullet var etterlengtet for rødtrøyene ettersom det forrige seriemesterskapet kom helt tilbake i 1963. Det bergenske fotballpublikum er kjent som Norges mest entusiastiske og det siste året var Brann Stadion (kapasitet 17890) utsolgt i nesten samtlige kamper med et snitt på 17 310 tilskuere.

Branns prestasjoner i Tippeligaen 2007
1. plass i Tippeligaen
Hjemme 11 2 0 mål: 37 (1) 14 (3)
Borte 6 1 6 mål: 22 (2) 25 (6)
Totalt 17 3 6 mål: 59 (1) 39 (4)

Etter 44 år var ventetiden endelig over for Branns trofaste supportere og laget vant en rimelig suveren seier, sett i lys av thrilleravslutningene som har avsluttet Tippeligaen de foregående sesongene. Brann la grunnlaget for tittelen med bunnsolid spill på Brann Stadion, ingen lag dro derfra med tre poeng i 2007. Borte trøblet laget fremdeles, de var som vanlig ujevne noe som 5-1 seieren mot Lillestrøm og 0-6 tapet mot Lyn kan være et bilde på. Med Tippeligaens toppscorer Thorstein Helstad (22 mål på 24 kamper) i sine rekker scoret Brann flest mål i fjorårets sesong.

Laget
Keeper
Håkon Opdal ble kastet til løvene for et par år siden da han som uerfaren vestlending fikk keeperplassen i Brann. Det endte med 9 baklengs på to hjemmekamper. Det å stå foran Brann-publikummet har gjort Opdal til en keeper med meget sterkt psyke som sjelden gjør feil, og i fjor sommer tok han også over førstekeeperplassen på det norske landslaget. Opdal har meget god fysikk, han er reaksjons- og plasseringssterk men har fremdeles noe å gå på i feltet. Brann har valgt å leie ut sin solide andrekeeper Thorbjørnsen, men han kan hentes tilbake på en dags varsel.

Forsvar
Brann er kjent for å være ustabile defensivt, men i fjor fungerte det tidvis meget bra. I midtforsvaret har de to islendingene Kristjan Örn Sigurdsson og Olafur Örn Bjarnason spilt sammen noen år, og spesielt Sigurdsson har stått frem med sin eksepsjonelle hurtighet. Denne sesongen skal Azar Karadas presse duoen, og jeg regner med han vil ta plassen fra Bjarnason før vårsesongen er omme. På backene er nok Hanstveit og Dahl bankers, med gode erstatninger i Guntveit og nyinnkjøpte Michael Thwaite.

Midtbane
Mange er spent på hvordan Brann vil klare seg nå som lagets ubestridte spielfuhrer Martin Andresen har forlatt klubben. Den tidligere Leeds-kjempen Eirik Bakke har slitt med skader siden han kom til Brann for 18 måneder siden, men han har nå hatt en skadefri vinter og tar over både rollen til Andresen og kapteinsbindet. Brann har dobbel dekning på alle plasser, og sentralt vil den gambiske wonderkiden Tijan Jaiteh etter hvert ta en plass men han har slitt med lyskene i et halvt år nå. Hassan El Fakiri er nok den som ville startet om ikke han også slet med skader, og dermed er det klart for nyinnkjøpte Gylfi Einarsson fra Leeds fra start ved sesongstart. På vingene er de norske landslagsspillerne Jan Gunnar Solli og Petter Vaagan Moen selvskrevne, Erik Huseklepp var den som skulle presse duoen men han brakk beinet i sesongoppkjøringen.

Angrep
Brann spilte utmerket angrepsspill sesongen igjennom i fjor, og særlig var Thorstein Helstad hot. 22 mål endte han på til slutt. Helstad er lynhurtig og trives i bakrommet, og Brann setter ham ofte i par med en stor sterk spiss. Da Bengt Sæternes forlot klubben midtveis i fjor tok Karadas over den rollen, før denne sesongen er Njogu Demba-Nyrén hentet inn i den rollen. Demba har blitt tatt imot med åpne armer av fansen, men har slitt med samarbeidet med Helstad i preseason. I bakhånd har Brann den smarte skotten Robbie Winters som har levert ypperlige sesonger for Brann tidligere.

Stallen
Brann har en av de bredeste og beste stallene i Tippeligaen. Det er dobbel dekning på alle plasser, og de fleste reservene ville gått inn i startelleveren til mange eliteserielag. Av de mest fremtredende spillerne som ikke får plass i førsteelleveren jeg lanserer under finnes midtstopperen Bjarnason, backen Guntveit, midtbanespillerne Jaiteh og Huseklepp og spissen Winters.

Trener
Mons Ivar Mjelde har fått mye kritikk i løpet av sine sesonger i Brann. Mjelde har stått imot alt og fjoråret ble en triumfferd for ham personlig som ble avsluttet med tittelen årets trener. Sesongen i fjor ble preget av personkonflikter med sterke personligheter som Sæternes og Andresen, men Mjelde taklet dem optimalt og de gikk utover det sportslige. Brann-troppen av 2008 ser mer harmonisk ut, noe som muligens vil vise seg på banen.

Bud på lagoppstilling for Brann
Opdal – Hanstveit, Sigurdsson, Karadas, Dahl – Vaagan Moen, Bakke, Fakiri, Solli - Demba-Nyrén, Helstad.

Brann spiller en typisk 4-4-2 formasjon med fokus på dobling på kant med offensive backer mot etablert forsvar og kjapt overgangspill med direkte pasninger mot Helstad i bakrom når brudd oppstår.

Resultater i treningskamper
30.01.08 Brann - Helsingborg 1-1 (La Manga)
07.02.08 Brann - FC København 1-0 (La Manga)
13.02.08 Brann - Everton 0-2 (Brann Stadion)
21.02.08 Everton - Brann 6-1 (Goodison Park)
27.02.08 OB - Brann 1-0 (Dyrskuepladsen, Odense)
05.03.08 Bryne - Brann 2-4 (Bryne Stadion)
13.03.08 Malaga - Brann 0-1 (Estadio La Rosaleda)
19.03.08 Brann - HJK Helsinki 3-0 (Hotel Sol Andalusí, Málaga)

Konklusjon
Brann gjorde det mange ikke trodde klubben var kapabel til, de tok hjem gullet i fjor. At Martin Andresen skal ha en stor ære for det er det ingen tvil om. Samtidig var personligheten Martin Andresen begynt å bli et problem for Brann, og skilsmissen var uunngåelig. Jeg tror Brann kommer styrket til 2008-sesongen, forutsatt at skadeproblemene slipper taket. De siste ukene har mange spillere hanglet, og Huseklepp er ute i lang tid. Viktigst er det likevel at Andresens erstatter Bakke holder seg skadefri denne sesongen, uten ham vil Brann igjen måtte kjøpe for å opprettholde drømmen om nytt gull og plass i Champions League til høsten. Brann vil igjen knive helt i toppen, men gullet glipper på grunn av for dårlige prestasjoner på bortebane.

Fredrikstad

Trener: Anders Grönhagen

Spillere inn:
Jan Tore Ophaug (forsvar, OB)
Fernando Pereira Wallace (forsvar, FC Sheriff)
Christian Halvorsen (forsvar, egen ungdomsavd.)
Joackim Thomassen (midtbane, Sparta Sarpsborg)
Abgar Barsom (midtbane, Örebro, Sverige)
Michael Trulsen (angrep, egen ungdomsavd.)

Spillere ut:
Rami Shaaban (keeper, Hammarby, Sverige)
Anders Prytz (forsvar, Örgryte, Sverige)
Johan Sjöberg (forsvar, Elfsborg, Sverige, tilbake etter lån)
Hermanni Vuorinen (løst fra kontrakten, tilbake i Finland)
Anders Stadheim (midtbane, Sogndal, utlån ut sesongen)
Miika Multaharju (midtbane, HJK Helsinki, Finland)
John Anders Bjørkøy (midtbane, Lillestrøm)
Christian Berg (midtbane, Bodø/Glimt)
Øyvind Hoås (angrep, Sparta)

Nøkkelspillere:
Raio Piiroja, Ardian Gashi og Tarik Elyounoussi

Betxperts tips for plassering
8. plass

Presentasjon av Fredrikstad
Fredrikstad Fotballklubb er en av tre klubber i Norge som tilhører de såkalte aristokratene, en klubb som har vært med i Hovedserien fra starten av. Klubben har en rik historie og hadde sin gullalder på 50 og 60-tallet og har totalt vunnet ni seriemesterskap. Gjennom 80 og 90-tallet var FFK fraværende i toppen av norsk fotball, men i 2002 rykket klubben igjen opp i Tippeligaen. Fredrikstad Fotballklubb kommer fra byen Fredrikstad som ligger i Østfold fylke og har 71 976 innbyggere. 14. april 2007 innviet klubben sitt nye stadion som har en kapasitet på 12 800 tilskuere.

Fredrikstads prestasjoner i Tippeligaen 2007
8. plass i Tippeligaen
Hjemme 8 3 2 mål: 22 (9) 14 (3)
Borte 1 6 6 mål: 15 (9) 26 (7)
Totalt 9 9 8 mål: 37 (9) 40 (6)

Fredrikstad lykkes med målsetningen for fjoråret og stabiliserte seg på midten av tabellen. De gjorde noen tunge investeringer i løpet av sesongen, og laget leverte mange gode prestasjoner på sin nye stadion. Borte evnet de sjelden å avgjøre kampene i egen av favør, men de mange uavgjorte sørget for viktige poeng. Når det gjelder mål tyder det meste på at Fredrikstad har mer å hente offensivt denne sesongen.

Laget
Keeper
Fredrikstad har hatt gleden av å ha Sveriges landslagskeeper Rami Shaaban mellom stengene de siste sesongene, men før denne sesongen var det slutt. Shabaan har reist hjem til Sverige og Fredrikstad har valgt å satse på 20-år gamle Lasse Staw. Staw fikk et par kamper i forrige sesong og klarte seg brukbart, men det blir kanskje litt for tøft å fylle skoene til Shabaan. Som backup finnes nok en unggutt, Erik Mellevold Bråthen er også 20 år og har ingen Tippeligaerfaring. Bråthen har presset Staw i preseason, men Staw er nok førstekeeper når serien tar til.

Forsvar
Defensivt viste Fredrikstad solide takter sesongen igjennom i fjor. Helt sentral er den estiske landslagsspilleren Raio Piiroja. Midtstopperen har levert bunnsolid spill i flere sesonger nå, han er kanskje Tippeligaens beste hodespiller, plasseringssikker og knalltøff i duellene. Piirojas svakhet er nok hurtigheten. Ved siden av Piiroja blir Patrick Gerrbrand å finne, mens nyinnkjøpte Fernando Pereira Wallace bekler venstrebacken. Fredrikstad gjorde en viktig forsterkning på høyreback ved å hente Jan Tore Ophaug fra OB, dette skaper også bredde ved at Ophaug kan spille stopper.

Midtbane
På sommeren i fjor gjorde Fredrikstad to ganske dyre innkjøp på den sentrale midtbanen. Ardian Gashi ble hentet fra Brann for 8 millioner for å bekle den offensive sentrale rollen, mens Kasey Wehrmann fikk solid lønn for å ta seg av den defensive. Samarbeidet de to sammen gikk utmerket utover høsten, og bidro sterkt til en god høst. Mens Wehrmann er steintøff i duellene er Gashi liten og lett, han tar mange lange løp fra boks til boks og scorer mye mål. På kantene skal to erfarne herremenn servere spissene, nyinnkjøpte Abgar Barsom har hatt en fin karriere i Sverige mens Raymond Kvisvik har Tippeligaens mest presise venstrebein. Når det gjelder Kvisvik kan han fort havne på benken/tribunen da han drar på årene og kontrakten går ut etter sesongen.

Angrep
Det er langt i mellom unge nordmenn som har et internasjonalt snitt over seg i Tippeligaen, men 20 år gamle Tarik Elyounoussi har mye av det som skal til for å gjøre en karriere utenlands. Han er litt liten og lett, men han er kjapp, god teknisk og et kvikt fotballhode. Forrige sesong gjorde han ni mål, og dette er et minimum av hva som forventes av ham om Fredrikstad skal unngå nedrykksstrid i år. Ved siden av ham finnes Gardar Jóhannsson som slet med å finne nettmaskene i fjor.

Stallen
Stallen til Fredrikstad ser ganske ok ut, men defensivt burde nok klubben ha hentet inn en eller to til. På midtbanen og lenger frem på banen har Fredrikstad blant annet to lovende Ivorianere, i tillegg til spissene Andreas Tegström og Brian West. Alt i alt bør Fredrikstad kunne tåle et par skader, og det er nok til at de unngår nedrykksstrid i år.

Trener
Anders Grönhagen var favoritt til å få sparken først forrige sesong da han kom til en klubb blottet for profiler. Han har fått bygge laget sitt som han vil, skiftet formasjon og fått inn typer som Wehrman og Gashi som passer perfekt i de roller de er satt til. Grönhagen nyter respekt i spillergruppen og gjør en god jobb med klubbens mange talenter.

Bud på lagoppstilling for Fredrikstad
Staw – Ophaug, Gerrbrand, Piiroja, Wallace – Barsom, Gashi, Wehrman, Kvisvik - Elyounoussi - Jóhannsson

Fredrikstad skiftet til 4-4-2 under Anders Grönhagen, og etter litt innkjøringsproblemer sitter det bedre og bedre. Laget har en god defensiv organisering i bunn, og spesielt hjemme fungerer det bra. Spillestilmessig spiller de ganske direkte mot spissene som er flinke til å vandre, mens man får støtte fra en alltid villig Ardian Gashi.

Resultater i treningskamper
01.02.08 FFK - Kongsvinger 2-0
08.02.08 FFK - Sparta 2-1 (Østfoldhallen)
15.02.08 FFK - Strømsgodset 3-1 (Østfoldhallen)
21.02.08 Tromsø - FFK 2-1 (La Manga)
24.02.08 VIF - FFK 3-3 (La Manga)
28.02.08 FFK - Lyn 1-0 (La Manga)
06.03.08 FFK - Tromsø 2-0 (Østfoldhallen)
14.03.08 Elfsborg - FFK 1-2 (Borås)
24.03.08 FFK – Moss (Østfoldhallen)

Konklusjon
Med salget av nøkkelspillerne Shabaan og Bjørkøy kan ikke Fredrikstad ha de aller største forventningene til årets sesong. Fjorårets sesong var preget av meget gode prestasjoner på eget gress, mens man borte i beste fall fikk med seg ett poeng. Fredrikstad har faktisk bare vunnet to bortekamper de siste to årene, og da sier det seg nesten selv at øvre halvdel blir vanskelig. Overall ser ikke laget så aller verst ut, men det er kanskje litt tynt i forsvarsleddet, samt at keeperplassen er et lite spørsmålstegn. Resultatene i treningsmatchene har vært oppløftende, og Fredrikstad vil nok kopiere fjoråret (og året før der). Et sted mellom 8-10 plass høres fornuftig ut.

HamKam

Trener: Arne Erlandsen

Spillere inn:
Jon Masalin (keeper, Notodden)
Tom Kristoffersen (forsvar, Eidsvold Turn, lån gjort permanent)
Arnar Førsund (forsvar, Vålerenga)
Håkan Malmström (forsvar, Brommapojkarna, Sverige)
Adem Güven (midtbane, Raufoss)
Pål Strand (midtbane, Lillestrøm)
Srdjan Urosevic (Esteghal, Iran)
Olivier Karekezi (angrep, Helsingborg)
Sebino Plaku (Angrep, Dinamo Tirana)

Spillere ut:
Thomas Øverby (midtbane, Nybergsund)
Martin Husar (midtbane, Lillestrøm, tilbake etter lån)
David Mannix (Accrington Stanley, England)
Olav Tuelo Johannessen (angrep, Sandefjord (så til Kongsvinger), tilbake etter lån)

Nøkkelspillere:
Juha Pasoja, Jan Michaelsen og Olewasegun Abiodun

Betxperts tips for plassering
9. plass

Presentasjon av HamKam
HamKam heter egentlig Hamarkameratene og kommer fra Hamar (27 926 innb) i Hedmark fylke. Klubben ble stiftet i 1918 og spiller til daglig på Briskeby gressbane, en av de mest slitte fotballarenaene i Tippeligaen. HamKam har hatt begrenset suksess i norsk fotball, klubbens beste plassering er 3. plassen de kapret i sin debutsesong i 1969. HamKam fikk en sportslig opptur i 2003 da Ståle Solbakken returnerte til klubben der karrieren hans startet og som trener førte dem opp i Tippeligaen igjen. Da Solbakken forlot klubben til fordel for FCK etter 2005-sesongen rykket klubben ned den påfølgende sesongen.

HamKams prestasjoner i Adeccoligaen 2007
2. plass i Adeccoligaen
Hjemme 10 3 2 mål: 44 (2) 13 (3)
Borte 11 2 2 mål: 38 (1) 23 (3)
Totalt 21 5 4 mål: 82 (1) 36 (2)

HamKam tok steget tilbake i den øverste divisjonen på første forsøk for trener Arne Erlandsen. Erlandsen står for en stil som passer HamKam meget godt, og dette resulterte i hele 82 mål på 30 kamper, eller 2.73 i snitt. Meget imponerende tall over hele linjen, de leverte solid både på hjemme og bortebane, men Tippeligaen blir en mye hardere utfordring for nykommerne.

Laget
Keeper
Ivar Rønningen har stått mange sesonger for Brann i den øverste serien før han tok turen til Trondheim for å sitte på benken og telle penger noen år. 33-åringen kom til HamKam før 2006 sesongen og var med på nedrykket, før han i fjor var med opp igjen. Rønningen er en solid keeper uten de store svakhetene, men en av dem er at han ikke har noen utpregede styrker. Han er brukbar på alt, men kanskje noe treg og i tillegg gjør han sine brølere i løpet av en sesong. Reservekeeper er en annen veteran, Svein Inge Haagenrud er nok over the top, men fremdeles en solid backup i Tippeligaen.

Forsvar
I forsvaret vil nok den nyinnkjøpte svensken Håkan Malmström ta høyrebacken, mens det er duket for hard konkurranse i midtforsvaret. Juha Pasoja og Knut Henry Haraldsen var meget solide midtstoppere for HamKam i fjor, de er begge noe treg men er vanvittig duellsterk og vond å møte. HamKam hentet inn U-21 landslagsspiller Arnar Førsund fra Vålerenga i vinter, og han skal pushe duen. Førsund har de samme styrkene som konkurrentene, men er raskere. På venstreback blir nok Sørum valgt, men her har Erlandsen hentet inn en gammel kjenning fra tiden i Lillestrøm, Tom Kristoffersen som skal gi Sørum konkurranse.

Midtbane
Adem Güven var jaktet av en rekke klubber før denne sesongen, men 22-åringen valgte til slutt HamKam. Güven er tiltenkt plassen på høyreving, og med sin teknikk og hurtighet kan han bli spennende å følge. Sentralt i banen satses det mer på rutine, den gamle tanksenterspissen Marcus Ringberg tar den ene plassen. Ved hans side spiller en kjenning for danske fotballkjennere, Jan Michaelsen ble hentet av Ståle Solbakken i 2004 og har siden styrt HamKam fra sentral midtbane. Dette blir mest sannsynlig den meritterte danskens siste sesong. På venstre er konkurransen hard, der Gullerud, unge Rise og en skadeplaget Tommy Øren kjemper om en plass.

Angrep
Roman Kienast og Olewasegun Abiodun dannet et solid spisspar for HamKam i fjor, begge er meget sterke i kroppen og har mye power i kroppen. Nigerianeren Abiodun er i tillegg unorsk i stilen, meget uforutsigbar og med brukbar teknikk kan han gjøre mye på egen hånd. HamKam har styrket bredden i angrepet med lille, kjappe Sebino Plaku fra Albania og Olivier Karekezi fra Rwanda, to spisser det skal bli spennende å følge.

Stallen
I motsetning til de andre nyopprykkede lagene har HamKam hentet inn mange spillere denne sesongen, og sett utenifra ser det ganske så bra ut. Spillerne ser ut til å passe godt inn i de rollene de er tiltenkt, og selv om ikke alle nykommerne går inn i førsteelleveren gjør de at HamKam har en brukbar størrelse på stallen i 2008.

Trener
Når det gjelder trenerteamet er HamKam meget godt forspent, kanskje best i Tippeligaen. Lars Tjernås ble hentet inn som sportslig leder for to sesonger siden, og Tjernås er en av de sterkeste fotballfaglige personene som er involvert i årets Tippeliga. Etter nedrykket hentet HamKam inn Arne Erlandsen som trener, og alt han står for når det gjelder spillestil passer HamKam som klubb perfekt.

Bud på lagoppstilling for HamKam
Rønningen – Sørum, Pasoja, Haraldsen, Malmstrøm – Gullerud, Ringberg, Michaelsen, Güven – Kienast, Abiodun

HamKam spiller nok den mest direkte fotballen i Tippeligaen, det pumpes langt på sterke spisser før hele laget følger etter i høyt tempo. Arne Erlandsen fokuserer mye på dødballer for sine lag, og er flink til å hente folk for at systemet hans skal fungere best mulig.

Resultater i treningskamper
12.01.08 HamKam-Nybergsund 3-3 (Børstad Kunstgress)
18.01.08 Lillestrøm-HamKam 4-0 (LSK-hallen)
23.01.08 Kongsvinger-HamKam 1-3 (Kongsvingerhallen)
26.01.08 HamKam-Odd Grenland 2-0 (Børstad Kunstgress)
02.02.08 Rubin Kazan-HamKam 0-0 (Marbella)
06.02.08 Górnik Zabrze-HamKam 4-4 (Marbella)
10.02.08 HamKam-Start 3-1 (LSK-hallen)
15.02.08 Aalesund-HamKam 1-1 (CLS)
27.02.08 HamKam-Viking 1-1 (LSK-hallen)
03.03.08 TPS Turku-HamKam 2-0 (La Manga)
07.03.08 MyPä-HamKam 1-3 (La Manga)
12.03.08 HamKam-Notodden 2-2 (Børstad Kunstgress)
16.03.08 Anzhi-HamKam 0-2
19.03.08 Helsingborg-HamKam 1-0
24.03.08 HamKam-Strømsgodset 1-3 (Børstad Kunstgress)

Konklusjon
Som antydet over, HamKam synes å ha en overordnet plan med sesongen 2008, laget er sammensatt på en fornuftig måte og de kan bygge på en virkelig god sesong i fjor. 82 mål blir det ikke i år, men HamKam spiller en effektiv form for fotball som gjør at de som oftest kommer til en del målsjanser. Stilen gjør også at de blir løpende mye uten ball, og mot de beste lagene kan det nok bli stygge sifre. Jeg tror likevel HamKam skal styre greit unna nedrykksstriden overraske positivt ved å kapre en oppløftende niendeplass.

Lillestrøm

Trener: Tom Nordli

Spillere inn:
Lars Ivar Moldskred (keeper, Molde, lån gjort permanent)
Steinar Pedersen (forsvar, Start)
Vidar Riseth (forsvar/midtbane, Rosenborg)
Martin Husar (midtbane, HamKam, tilbake etter lån)
John Anders Bjørkøy (midtbane, Fredrikstad)
Cisse Abshir (angrep, opp fra rekruttlaget)
Jon Midttun Lie (angrep, Start)

Spillere ut:
André Hansen (keeper, Skeid, lån ut sesongen)
Johan Petter Winsnes (forsvar/midtbane, lagt opp)
Shane Stefanutto (forsvar, Lyn)
Anders Rambekk (forsvar, Odd)
Dan Anton Johansen (forsvar, frigitt)
Pål Strand (midtbane, HamKam)
Viktor Bjarki Arnarsson (midtbane, KR Reykjavik, Island, utleid ut sesongen)

Nøkkelspillere:
Frode Kippe, Khaled Mouelhi og Oliver Occean

Betxperts tips for plassering
1. plass

Presentasjon av Lillestrøm
Lillestrøm Sportsklubb, stiftet 2. april 1917, er blant de mest tradisjonsrike klubbene i moderne tid i Norge, og har siden opprykket i 1975 holdt seg i den øverste divisjonen i Norge. De er dermed den klubben som har vært lengst i Tippeligaen av klubbene som gyver løs på sesongen 2008. LSK er regjerende cupmester og har vunnet både cupen og Tippeligaen 5 ganger, serien vant de senest i 1989. Lillestrøm by ligger 18 km nord for Oslo, så selv om byen bare har 14 000 innbyggere er det veldig mange flere innbyggere i klubbens nedslagsfelt. Lillestrøm spiller sine hjemmekamper på Åråsen Stadion og har et fargerikt publikum som støtter laget sitt med betydelig inspirasjon av søreuropeisk supporterkultur. Åråsen har en kapasitet på 11 600 tilskuere.

Lillestrøms prestasjoner i Tippeligaen 2007
4. plass i Tippeligaen
Hjemme 7 3 3 mål: 28 (4) 15 (6)
Borte 5 5 3 mål: 19 (5) 13 (13)
Totalt 12 8 6 mål: 47 (5) 28 (1)

Hardtsatsende Lillestrøm nådde ikke helt opp i fjorårets sesong, mye på grunn av deres grusomme karantene-statistikk på viktige spillere. De vant imidlertid den prestisjetunge norske cupen. Til tross for sin offensive spillestil slapp Lillestrøm inn færrest mål i serien, og offensivt var også brukbart. Forbedringspotensialet til laget fra Romerike ligger først og fremst i prestasjonene på hjemmebane, man må vinne mye flere kamper på eget gress om målet om gull skal nås i 2008.

Laget
Keeper
Lillestrøm lot sin kontroversielle keeper Heinz Muller gå midt i fjorårssesongen etter at tyskeren hadde gått sin landsmann Harald ”Toni” Schumacher angrep på Patrick Battiston en høy gang. Otto Fredrikson tok over rollen som førstekeeper, og gjorde sine saker brukbart. Finnen er en jevn keeper på de fleste områder, han har ingen ekstreme styrker, men gjør heller ikke mange feil. Det mest negative er at han ikke har noe særlig fysikk, men han er god til å time i feltet og trygg på det meste han gjør. Reservekeeper Lars Ivar Moldskred er en annen type, aggressiv i stilen og kan varte opp med store redninger samtidig som fallhøyden er høy. Han har erfaring fra Tippeligaen tidligere og LSK har en solid, men ikke eksepsjonell keeperduo.

Forsvar
Lillestrøm var det laget som slapp inn færrest mål i Tippeligaen i fjor, og hadde de unngått de tidvis enorme karanteneproblemene de fikk på sentrale defensive spillere hadde det nok vært enda færre. Før denne sesongen har landslagsback Rambekk forsvunnet, men laget synes ikke svekket da de har fått inn erfarne Steinar Pedersen fra Start. Midtstopperparet Frode Kippe og Pål Steffen Andresen er bunnsolid, men Kippe mangler en del fart. Begge er meget gode i luften, Andresen utfyller Kippe godt med sin hurtighet og det gjør vondt å møte Lillestrøm. På venstreback er Marius Johnsen førstevalg, men han er skadet i lang tid fremover og da vil nyinnkjøpte Jon Midttun Lie ta den plassen. Vidar Riseth er hentet inn fra Rosenborg og han vil nok presse Andresen tøft om en plass i førsteelleveren.

Midtbane
Tom Nordli legger enormt fokus på intensitet i de lagene han bygger opp, og da er det meget viktig med løpskapasitet i midtbaneleddet. Nordli har i løpet av sin tid hos kanarifuglene hentet inn en håndfull Duracell-kaniner, og på indreløperplass kan han nå velge mellom landslagsaktuelle spillere som Riise, Bjørkøy og Brenne, i tillegg til trofaste Espen Søgård. Sistnevnte er skadet og mye tyder på at Brenne og Bjørkøy vil ta indreløperne når sesongen tar til. Sentralt i banen skal tunisiske Khaled Mouelhi styre. Ankepunktet mot midtbanen til Lillestrøm er at typene på midten kanskje er litt like og at man dermed ikke har så mange strenger å spille på, samtidig som man er sårbar om Mouelhi skulle bli skadet. Riseth kan brukes også i denne rollen, men han er trolig ikke kreativ offensivt for fugla.

Angrep
Oliver Occean slo endelig til for Lillestrøm da han ble brukt i favorittposisjonen, som spiss i 4-3-3. Occean er meget sterk i kroppen, hurtig, men mangler noe teknisk samtidig som han har en del å gå på når det gjelder å være kald nok i avslutningsfasen. Ettersom Lillestrøm har hentet inn John Anders Bjørkøy på høyre indreløper kan Bjørn Helge Riise brukes der han i mine øyne er best, som høyreving. Også Karim Essidiri kan brukes her, men han har enda til gode å slå til i Lillestrømtrøyen. Magnus Myklebust ble brukt på begge kantene i fjor og vil kanskje ta venstrekanten ved sesongstart. Unggutten har kanskje mest potensial sentralt i en 4-4-2 formasjon, men han viste i fjoråret at han er iferd med å tilvenne seg en kantrolle. Mye flere forskjellige typer for Lillestrøm i det øverste leddet, spillere som Gundersen og Arild Sundgot vil pushe de andre og tilføre Lillestrøm uforutsigbarhet.

Stallen
Lillestrøm har hentet mange spillere de siste to sesongene. De har bevisst plukket spillere som passer inn i Tom Nordilis måte å spille fotball på, og valgt spillere som har prestert i Tippeligaen tidligere. Slik det ser ut nå vil laget tåle skader og suspensjoner godt, mest kritisk blir det om skadeproblemene på backene vil øke, eller om Mouelhi skulle bli ute en periode.

Trener
Tom Nordli er den sterkeste personligheten i norsk fotball, og har satt sitt preg på den de siste sesongene. Nordli praktiserer et 4-3-3 system som krever enorm innsats fra hver enkelt spiller, og på treningsfeltet kan nok en del spillere synes han er for drøy i sin innlevelse. I sin tidligere klubb Start fungerte det så lenge resultatene var der, men da de forsvant klarte ikke spillergruppen mer.

Bud på lagoppstilling for Lillestrøm
Fredrikson – Midttun Lie, Kippe, Riseth, Pedersen – Brenne, Mouelhi, Bjørkøy – Myklebust, Occean, Riise

Systemet til Lillestrøm er det mest innarbeidede i Tippeligaen, og minner ikke rent lite om Rosenborg i velmaktsdagene. Indreløperne og backene er særdeles involvert, mens vingene ofte er typer som også er gode sentralt og derfor beveger seg en del innover. Så lenge kreftene holder er LSK gode, men stiler gjør også at de får i overkant mye kort og karantener.

Resultater i treningskamper
18.01.08 Lillestrøm-HamKam 4-0 (LSK-hallen)
26.01.08 Lillestrøm-Haugesund 2-2 (LSK-hallen)
01.02.08 Lillestrøm-Stabæk 1-2 (LSK-hallen)
11.02.08 Lillestrøm - Spartak Nalchik 1-3 (La Manga)
14.02.08 Lillestrøm - Nordsjælland 1-1, 5-6 e. str. k. (La Manga)
18.02.08 Lillestrøm K - Halmstad 2-2, 6-4 e. str. k. (La Manga)
22.02.08 Lillestrøm - Aalborg 2-2 (La Manga)
29.02.08 Lillestrøm-Strømsgodset 2-2 (LSK-hallen)
08.03.08 Viking- Lillestrøm 1-0 (Øksnevad, Stavanger)
14.03.08 Molde- Lillestrøm 0-1 (Aker Stadion)
19.03.08 Algeciras – Lillestrøm 1-3 (Estadio Muncipal Nuevo Matador)
23.03.08 Lillestrøm – Lyn 1-1 (Marbella)

Konklusjon
Lillestrøm så lenge ut til å kunne gå hele veien i fjor, men spillerne og klubben generelt viste at de ikke var klar for å ta gull da det dro seg til. Ledelsen i klubben skapte mediestøy ved å klage på TV-overføringer og dommere, mens spillerne pådro seg en hel haug uødvendige karantener. Da LSK hadde to avgjørende matcher mot Stabæk og Brann klarte nøkkelspillerne Kippe og Riise å pådra seg røde kort da kampen var kjørt på Nadderud, slik at de måtte sone mot Brann hjemme. Det endte med 1-5 tap og kampen om gullet var over. I år har de nok lært, de har hentet inn spillere med mye erfaring og ferdigheter og i det kan bli gull for Kanarifuglene fra stasjonsbyen i 2008.

Lyn

Trener: Henning Berg

Spillere inn:
Kjell Petter Opheim (keeper, Manglerud/Star)
Shane Stefanutto (forsvar, Lillestrøm)
Jimmy Tamandi (forsvar, AIK, Sverige)
Theodor Elmar Bjarnasson (midtbane, Celtic)
Trygve Velten (midtbane, Drøbak/Frogn)
Diego Gustavino (midtbane, River Plate, Uruguay)

Spillere ut:
Johan Dahlin (keeper, Trelleborg, Sverige, lån ut vårsesongen)
Enriqe Ortiz (forsvar, frigitt)
Kim André Madsen (forsvar, Nybergsund, lån)
Kevin Larsen (midtbane, Tromsø)
Jo Tessem (midtbane, Bournemouth, England)
Ezekiel Bala (angrep, Bryne)

Nøkkelspillere:
Eddie Gustafsson, Erling Knudtzon og Espen Hoff

Betxperts tips for plassering
10. plass

Presentasjon av Lyn
FC Lyn Oslo er en av Norges eldste fotballklubb og er stiftet 3. mars 1896. Klubben er en av to Oslo-klubber i årets Tippeliga og spiller sine hjemmekamper på Ullevaal Stadion, som de deler med rival Vålerenga og det norske landslaget. Lyn har en rik historie som innbefatter to seriemesterskap og 8 cupmesterskap. Laget identifiserer seg mest med vestkanten i Oslo, og selv om hovedstaden har et innbyggertall på 560 484 sliter Lyn med å tekkes tilskuere på sine hjemmekamper. 7663 tilskuere var snittet i fjor på en stadion som har kapasitet på 25 572.

Lyns prestasjoner i Tippeligaen 2007
9. plass i Tippeligaen
Hjemme 9 2 2 mål: 31 (3) 16 (7)
Borte 1 2 10 mål: 12 (13) 30 (14)
Totalt 10 4 12 mål: 43 (7) 46 (11)

Med sin 9. plass i fjor må Lyn si seg godt fornøyd tatt deres prestasjoner på bortebane i betraktning. Laget spilte som et nedrykkslag hver gang de kom på fremmed gress forrige sesong. Unge nøkkelspillere kan ta noen av skylden for dette, for på eget gress leverte Lyn gode resultater sesongen igjennom. Med flest innslupne og bare håpløse Sandefjord bak seg når det gjelder mål fremover er det på bortebane Lyn må ta steget denne sesongen, og da er man avhengig av mer erfaring og unggutter i stadig positiv utvikling.

Laget
Keeper
Lyn gjorde et lite kupp for to år siden da de hentet Eddie Gustafsson fra HamKam. Gustafsson er en keeper med stort potensial, men som aldri har slått helt ut i full blomst. Nå er han passert 31 år og proffdrømmen kan nok legges vekk, men han er i ferd med å komme inn i en keepers beste alder og det kan Lyn nyte godt av i år. Gustafsson er atletisk, brukbar i feltet men absolutt best på strek. Reservekeeper Dahlin er lånt ut og nyinnkjøpte Opheim vil sitte på benken for Lyn denne sesongen. Opheim har en enorm rekkevidde med sine 2.03 og blir en solid backup for Lyn.

Forsvar
Lyn har gjort to solide kjøp før denne sesongen, Shane Stefanntto var kanskje Tippeligaens beste venstreback i fjor og tar plass for Lyn i år. Jimmy Tamandi er nok et godt kjøp, men en korsbåndsskade sørger for at han blir ute denne sesongen. Sentralt i midtforsvaret vil Sigurdsson og Berntsen spille, mens Brink presser duoen. Kaptein Berntsen har vært mye skadet, i fjor ble det bare en håndfull matcher på høsten, men Brink er en fullgod erstatter. Veteranen Ståle Stensaas som kanskje noen kjenner fra Rosenborg vil være en god backup på venstreback, mens det er litt tynnere på høyre der Lars Kristian Eriksen tar plass.

Midtbane
Det som kjennetegner Lyn er deres tydelige fokus på buk av vingene i offensivt spill. De sentrale spillerne ligger litt dypere i banen, mens vingene får frihet til å bruke fart og teknikk. På venstrekant er det meningen at den nye islandske landslagsspilleren Bjarnason skal brukes, slik at laget største stjerne Espen Hoff kan brukes som hengende spiss. Sentralt er det litt tynnere, nigerianske Paul Obiefule kom til klubben i fjor og viste glimt av hva han kan. Gjør imidlertid for mye feil med ball, noe som kan koste Lyn mange brudd. Sammen på midten får han nok med seg Tomasz Sokolowski. Talentet har rukket å bli 22 år og denne sesongen må han nok slå igjennom om Lyn ikke skal bli tvunget ut i overgangsmarkedet. På høyre har Lyn en personlig favoritt, Erling Knudtzon er en utpreget vingtype på 18 år som feide inn over Tippeligaen i fjor. Han er meget rask, kan drible i stor fart og fortsetter utviklingen vil Norge endelig få den høyrevingen de alltid har savnet.

Angrep
Lyn har i lengre tid letet etter en spiss av toppklasse, og det er denne spilleren laget mangler for å kunne krype oppover på tabellen. Lyn vil nok spille med Espen Hoff i en hengende spissrolle, mens kampen om tanksenterrollen vil stå mellom Powell, Ighalo og Dylan Macallister. Ingen av de tre har vist nok kvalitet til at Lyn skal kunne ha store forhåpninger om tosifret antall mål fra sin toppscorer i år, men for Ighalo og Macallister ligger det fremdeles uforløst potensiale.

Stallen
Lyn har vært den klubben som har satset mest på unggutter de siste årene gjennom sitt samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas. Dette samarbeidet har først og fremst sørget for at Lyn til enhver tid har mange unge spillere på benken, av de som er i førsteelleveren er det vel bare Eriksen (24), Sokolowski (22) og Knudtzon (18) som er et produkt av samarbeidet. Selv om talentene er mange stallen er det få eller ingen som kan forhindre at kvaliteten synker om nøkkelspillere blir ute. Lyn har ikke vært villig til å investere noe særlig av kronene de fikk for Edu og Mikel inn i nye spillere, og det kan straffe dem i løpet av en lang sesong.

Trener
Henning Berg er internasjonalt kjent gjennom en lang karriere i Blackburn, Manchester United og Rangers og har innrettet seg fint i Lyns profil som skal satse på unggutter. Berg er flink til å la de unge spillerne få sjansen, og han har en utpreget motiverende stil som kan få det beste ut av dem. Med sin karriere i ryggen har han respekt i spillergruppen, men det virker som han lar ledelsen vingeklippe ham i forhold til at han til stadighet må se profiler gå uten at får erstatte dem.

Bud på lagoppstilling for Lyn
Gustafsson – Stefanutto, Berntsen, Sigurdsson, Eriksen – Bjarnason, Obiefule, Sokolowski, Knudtzon – Hoff, Powell

Lyn spiller et 4-4-2 system der den ene spissen henger såpass at det tenderer til 4-4-1-1. Laget er vel det laget ved siden av Brann som bruker kantene best, de har utpregede vingtyper som er hurtige og slår gode innlegg.

Resultater i treningskamper
06.01.08 Reggina - FC Lyn Oslo 1 – 1 (Reggina Training Camp)
25.01.08 FC Lyn Oslo - Strømsgodset 1 – 2 (Kadettangen Kunstgress)
01.02.08 FC Lyn Oslo - Sandefjord 3 – 0 (LSK-hallen)
06.02.08 Nordsjælland - FC Lyn Oslo 1 – 1 (Værløse Stadion)
13.02.08 FC Lyn Oslo - Hønefoss BK 4 – 1 (Kadettangen Kunstgress)
16.02.08 Vålerenga - FC Lyn Oslo 2 - 2 (Valhall)
22.02.08 FC Lyn Oslo - Brøndby 0 - 0 (La Manga)
25.02.08 FC Lyn Oslo - Aalesund 0 – 1 (La Manga)
28.02.08 FC Lyn Oslo - Fredrikstad 0 – 1 (La Manga)
06.03.08 Bærum SK - FC Lyn Oslo 1 – 2 (Kadettangen)
15.03.08 Malmø FF - FC Lyn Oslo 1 – 1 (Rosengårds IP)
21.03.08 Lyn-HJK Helsinki 1-0 (Marbella)
23.03.08 Lillestrøm – Lyn 1-1 (Marbella)

Konklusjon
Lyn solgte seg mer eller mindre ut av kampen om en god plassering i fjor da spielfuhrer på midtbanen Stefan Gislason og laget diamant, Edu ble solgt. Avslutningen på sesongen i fjor kan være et varsel på at noe må gjøres for å unngå bunnstrid i år, og slik det ser ut nå blir det ingen plassering på øvre halvdel. Om de får inn en sentral midtbanespiller med solid erfaring og en spiss som kan garantere for minimum 10 mål endrer imidlertid situasjonen seg da de har gode spillere i forsvaret og på kantene.

Fortsættelse

Bemærk at optakten – pga sin længde – er delt i to. I denne artikel gennemgås, i alfabetisk rækkefølge, de første syv klubber. I den anden artikel gennemgås de sidste syv:

http://www.betxpert.com/artikel/tippeliga-optakt-del-2