Uden at ville starte en diskussion om Julemanden hører hjemme i Grønland, Finland eller et helt tredje sted, vil jeg blot konstatere at én af sponsorerne ved EM i svømning i Finland er den finske julemandsorganisation, som har lovet at julemanden vil aflægge et besøg i svømmehallen mens stævnet foregår.

Om det vil påvirke deltagerne til at yde en større indsats i bassinet vil tiden vise, men EM i svømning starter i hvertfald torsdag d. 7. december og svømmes frem til søndag d. 10. december. Stævnet afholdes i Helsinki, samme sted hvor EM på langbane blev afviklet i år 2000.

Dansk forberedelse til VM

Der er efterhånden gået et stykke tiden siden det seneste internationale svømmemesterskab og det skal derfor blive interessant at følge resultaterne de kommende dage. Dette EM-stævne er nr. 10 i rækken siden starten tilbage i 1996, og stævnets position og anseelse i forhold til de øvrige mesterskaber har ikke ændret sig, hvilket kan ses på de danske svømmeres prioritering af stævnet. Stort set alle danske deltagere satser på at svømme stærkt ved VM på langbane som afholdes i Melbourne i marts 2007, da dette stævne fungerer som udtagelse til OL i 2008. Svømmerne er derfor ikke toptrimmede ved EM-stævnet, men bruger stævnet til at opnå erfaring i at konkurrere på internationalt niveau.

Rekorder i vente

Det er dog ikke alle nationer som prioriterer på denne måde, og det gælder specielt ikke for de stjernenavne som enten har kvalificeret sig til VM eller som ikke vil få problemer med kvalifikationen i de kommende måneder. Jeg har samlet en del af de stjerner som jeg regner med vil dominere stævnet og måske også sætte nye europa- og verdensrekorder:

Et kig på stjernerne

Laure Manadou, Frankrig: Verdensrekordholder på 400 og 800 fri og har senest vist storform ved de franske mesterskaber. Deltager i 200, 400, 800 fri samt 100 ryg.
Laszlo Cseh, Ungarn: Verdensrekordholder på 400 medley. Har denne gang valgt at satse en del af krudtet på butterfly istedet for rygcrawl og medley og deltager i 200 butterfly, 100 og 400 medley. 200 medley kan også være en mulighed.
Filippo Magnini, Italien: Regerende mester på 100 og 200 fri og efter sejre på 100 fri på kort- og langbane ved EM og langbane ved VM 2005 er Magnini ved at køre sig i stilling som kongen af 100 fri.

Spilmuligheder

Ved EM i august måned var Unibet * , Expekt * , Betsafe, Bwin * og Betfair * alle ude med forskellige spilmuligheder – H2H, vinderspil samt livespil. Det er på nuværende tidspunkt ikke til at sige hvilke bookmakere som kommer på banen, men jeg forventer at Bwin * som minimum og måske også Unibet * vil udbyde spil.

Som altid når der er svømning på programmet er spillene begrænsede, på den måde at spillene først annonceres tidligst et døgn før start og oftest er der tale om få timer. Jeg forsøger at følge med i de muligheder som måtte vise sig og alle skal være velkomne til at poste tips på min mailadresse [email protected] eller starte en tråd i forum´et.

Analyser og tip lægges på denne side (hvor man også kan skrive sig på en mailingliste): http://www.betxpert.com/ekspert/svomning/

Svømme-ekspert - og ny mand i BetXperts panel er: Anders Jensen (kom ind via kvalifikationen, hvor han fik en tilbagebetaling på 117%).

Tidsplan og program for stævnet

Indledende heats starter 09.00 dansk tid.
Finaler starter kl. 17.00 dansk tid.

Program for stævnet: se http://www.helsinki2006.fi/competition2/programme/

TV fra stævnet

Eurosport sender live fra indledende heats (torsdag og fredag) samt finaler.
Svensk TV sender live fra finalerne.

Links

Startlister, resultater samt livetiming:
http://www.omegatiming.com/swimming/racearchives/2006/helsinki2006/index.htm

Officiel hjemmeside for stævnet:
http://www.helsinki2006.org/

Det europæiske svømmeforbund LEN:
http://www.lenweb.org

Diverse svømmenyheder og ranglister:
http://swimnews.com
http://www.insweep.com/
http://oldssf.simforbundet.nu/simmning/tavling/mtavling/referat/em0625helsinki/simreferat.htm