Verdensmesterskaberne i Nordisk Kombination for mænd går i gang natten til lørdag. De afholdes i japanske Sapporo – hvor bl.a. også VM i langrend foregår.

Nordisk Kombination er skihop og langrend i én konkurrence, hvor alle udøvere både skal en tur ned ad hopbakken og ud at løbe i sporet.

Tip vil blive lagt på BetXperts vintersportsside: http://www.betxpert.com/ekspert/vinter/

Og herunder kan du læse en optakt, der fortæller om denne pudsige sportsgren og kortlægger favoritterne.

Et kig på disciplinerne

Der afholdes i alt tre konkurrencer inden for Nordisk Kombination (NK) i Sapporo:

Individuel Gundersen, HS100/15km
Den mest udbredte disciplin er den individuelle konkurrence, også kendt som Gundersen. Der hoppes her to hop på normal bakke, hvorefter point gives for længde og stil. Der gives 2 point pr. meter (1,2 point hvis bakkens K-punkt er 100 m eller mere; ikke aktuelt i Sapporo). Efter hop-delen anvendes pointene til at afgøre startrækkefølgen i langrend, hvor 15 point svarer til 1 minut. Altså starter den bedste hopper først i sporet, og resten af feltet tildeles et tidshandicap ud fra deres point fra hopbakken.

Sprint, HS134/7,5km
Denne disciplin minder en hel del om Gundersen, men forskellen er værd at bemærke. Hver deltager har ét hop på en stor bakke og skal løbe 7,5 km i langrendssporet. Altså er både hop og langrendsdelen ændret. Point og forspring laves efter ovennævnte metode.

Hold, HS134/4x5km
I hold-disciplinen stiller hver nation med fire udøvere, som hver skal hoppe to gange fra hop bakken, hvorefter holdet skal løbe stafet i langrend, 4 x 5,0km. Pointfordelingen er som nævnt herover, men forspringet i langrend er lavet en kende om. Her vil 40 point give 1 minuts forspring.

Deltagerne

Udøvere i NK feltet kan inddeles efter tre typer:
- God på hopbakken/langsom i sporet
- Svag på hopbakken/hurtig i sporet
- Middel på hopbakken/middel i sport

Denne inddeling kan være lidt grov, men det er den simpleste måde at anskue feltet. Følger man bare en smule med i NK, vil man have bemærket, at nogle af de bedste hoppere slet ikke slutter i top når dagen er omme, mens enkelte udøvere kommer i en rasende fart når der løbes i sporet.

Over de seneste år har der været afholdt VM, såvel som OL, og guldet fordelte sig ved disse lejligheder således:

Regerende verdensmester, 2005
Gunnersen HS100/15km: Ronny Ackermann, Tyskland
Sprint: Ronny Ackermann, Tyskland
Hold: Norge (foran Tyskland og Østrig)

Regerende olympisk mester, 2006
Gundersen HS106/15km: Georg Hettich, Tyskland
Sprint: Felix Gottwald, Østrig
Hold: Østrig (foran Tyskland og Finland)

World Cup stillingen i øjeblikket
Hannu Manninen fører i øjeblikket den samlede World Cup, primært grundet gode resultater i Gundersen-konkurrencerne og fine placeringer i sprint. På andenpladsen ligger norske Magnus Moan, som har gjort en god figur i år, især på sprint-distancerne, efterfulgt af Christoph Bieler og Jason Lamy-Chappuis.

Forventninger til det kommende VM

Den helt store udøver de senere år har været finske Hannu Manninen, som har en lang række sejre under bæltet. Når de store konkurrencer kommer, er han altid den store favorit - og er ved de fleste lejligheder også den store skuffelse. Forventningen om guld er aldrig blevet indfriet, men dog taler man oftest om Hannu og de andre når talen falder på NK. I konkurrencerne holder jeg følgende favoritter:

Individuel Gundersen

Hannu Manninen har været den absolut stærkeste på denne distance de senere år og har holdt højt niveau i denne sæson. Hans styrke ligger i evnerne i sporet, hvor han over 15 km er svær at bide skeer med for enhver i feltet. Senest feltet var i Sapporo, vandt Manninen på netop denne distance, og han har gode chancer for at hente guld her. Men ikke langt efter ham er de østrigske og tyske deltagere. Den regerende mester på distancen, tyske Ronny Ackermann , havde en skidt sæson i fjor, men har vist gode takter i den individuelle i denne sæson, og er sammen med Felix Gottwald (Østrig) mine bedste bud på konkurrenter til Manninen. Dog skal Christhoph Bieler (Østrig), Bjørn Kircheisen og Sebastian Haseney (Tyskland) ikke afskrives, mens USA og Norge har outsidere i hhv. Bill Demong og Magnus Moan .

Bud på podiet: Hannu Manninen, Felix Gottwald, Ronny Ackermann

Sprint

Igen må den store finne Manninen udråbes til favorit, men han har ikke hersket på distancen i denne sæson. Den kortere distance i sporet giver plads til nogle af de bedre hoppere, som har bedre chance når distancen på langrends-skiene ikke er for lang. Her vil de største konkurrenter være at finde i Bjørn Kircheisen og Magnus Moan , mens Christoph Bieler , Felix Gottwald og Ronny Ackermann bestemt også har en chance for en podieplads.

Bud på podiet: Magnus Moan, Bjørn Kircheisen, Hannu Manninen

Hold

Hold-konkurrencen er en vanskelig størrelse. Med fire deltagere på hvert hold kan mange ting gå galt, især på hopbakken kan én deltagers fejl koste dyrt. Da det er de færreste lande der kan stille med fire super-atleter i holdkampen, er styrken for de enkelte hold vanskelige at vurdere. Generelt tales der dog kun om fire nationer, som fordeler medaljerne mellem sig: Østrig, Norge, Finland og Tyskland . Efter min mening har Østrig og Tyskland de mest komplette og stabile hold, hvorimod spændet er stort mellem bedste og dårligste deltager hos Finland og Norge.

Bud på podiet: Tyskland, Østrig, Finland