Så går NHL-slutspillet i gang (natten til torsdag d. 10. april). Her følger et kig på to playoff-serier: Pittsburgh Penguins-Ottawa Senators og Minnesota Wild-Colorado Avalanche. Holdenes stærke og svage sider - og et bud på hvem der har de bedste chancer for at gå videre.

Læs om serierne forneden. De starter natten til torsdag, kl. 1 dansk tid.

Hold øje med NHL-tip hér: http://www.betxpert.com/ekspert/nhl/

Og læs en generel playoff-optakt – med et kig på de ting man som tipper især bør kigge på – hér: http://www.betxpert.com/artikel/nhl-playoff-gode-odds-rad

Andre previews:
Canadiens-Bruins: http://www.betxpert.com/artikel/nhl-preview-canadiens-bruins

Pittsburgh Penguins - Ottawa Senators

Skuer vi tiden tilbage til januar, havde oddsene på hvem der går videre i denne playoff-serie helt sikkert været en del anderledes. I dag kan man få 3,37 på Senators til at gå videre. Tilbage i januar var Ottawa blandt de 3 største favoritter til at vinde Lord Stanley, og man fik kun omkring odds 7 på Senators. I dag får vi helt op til odds 21. Det skyldes flere ting.

Dels er Ottawa gået helt i stå i de sidste 2 måneder af sæsonen, og man røg helt ned som nr. 7 i East. Ottawa havde ellers hele sæsonen ligget i toppen af East.
Penguins fandt for alvor melodien, også hentede man på tradedeadlinen Marian Hossa, og holdets offensiv er nu endnu mere skræmmende.

Penguins

Penguins blev nr. 2 overall i East, og valgte i sidste spillerunde at ”lade” sig tabe for at komme til at møde Senators. Det er der flere årsager til. Dels minder holdene en del om hinanden, og de har begge deres styrke i offensiven. Hovedårsagen er dog med stor sikkerhed at Ottawa fik deres leder og bedste spiller Daniel Alfredsson skadet, og man mistede også 2. center Mike Fisher i samme kamp. Ottaw er derfor på den front meget svækket, og tilmed kan Ottawa slet ikke få deres spil til at fungere pt. Det var derfor meget et meget logisk valg af Penguins.

Oddset på Penguins til at vinde Lord Stanley, har siden de løb med alle overskrifterne ved tradedeadlinen, da de hentede Marian Hossa været på vej nedad. Penguins er i dag den 4. største favorit at vinde Stanley cuppen.
Det er altså nu et Penguins, som råder over en 1. kæde med Hossa og Crosby, og en 2. kæde med Malkin Sykora. Der er ingen tvivl om at den offensiv er blandt de bedste i ligaen. Penguins er derfor som ventet blevet et hold ”The Public” rigtig godt kan lide, og som derfor ikke bliver undervurderet. Derfor i de kommende dage være rigtig mange der kaster deres sparepenge efter
Dem, og lad os bare slå det fast med det samme. Det væddemål finder undertegnede ikke værdi i.

Offensiven sælger billetterne, men defensiven vinder mesterskaberne er der hvis et gammelt ordsprog der siger, og det kunne ikke være mere sandt. Når playoff starter bliver det et helt andet spil, der skal spilles for at vinde. Dommerne tillader langt mere, og det betyder altså at der bliver sagt goddag i banderne, det kommer til at gøre ondt, hvis man vil ind foran modstandernes målmand. Kort sagt bliver defensiven og målmanden langt mere vigtig. Du kan simpelthen ikke komme langt i playoff uden et solidt forsvar og en god målmand. Besidder Penguins de 2 elementer?? Undertegnede mener nej. På målmandsposten har man evighedstalentet Marc Andre Fleury, og som erstatning for ham har man Ty Conklin, og Dany Sabourin. Fleury er kendt som manden der ikke står for presset i NHL. Der er ingen tvivl om at han er et talent udover det sædvanlige, men når det virkelig gælder skuffer han ofte. FX i Junior VM finalen for et par år siden imod USA droppede Fleury fælt, og kostede sejren. Conklin og Sabourin er begge målmænd som er under avg. I NHL, og undertegnede har ærlig talt svært ved, at se dem hente Penguins mange sejre i playoff. På backsiden bliver det ikke specielt bedre. Man har en klasse back i Sergei Gonchar offensivt, men han har altså alle hans spidskompetencer i det offensive spil, og er ikke særlig god defensivt. Resten af back gruppen er ordinær, og undertegnede savner virkelig den back der stepper up og får banderne til at smælde. Det kunne være en Darryl Sydor, men han er altså ovre sine bedste år.

Undertegnede vurdering af Penguins er, at man stadig mange hårdhed for at komme hele vejen i playoff. Man mangler ifølge mig en målmand som kan vinde kampe for dem, også mangler man altså backs som kan spille det fysiske spil. Rutine er heller ikke det der er mest af i Penguins omklædningsrum. Der er ingen tvivl om, at Penguins offensiv er skræmmende, men jeg synes ikke at deres defensiv ser så overbevisende ud, at den kan tage dem helt til Stanley cuppen.

Ottawa

Det værste der kunne ske for Senators skete, da man i 2. sidste kamp i den regulære sæson mødte Toronto, og mistede ”Alfie” Daniel Alfredsson. Alfredsson er klart den vigtigste spiller for Senators, og uden ham er Sensators chancer markant forringet. I samme kamp mistede man så også 2. center Mike Fischer, som også er en nøglespiller. Senators har i år været et helt andet hold uden Alfredsson, og kort sagt har man været elendige uden svenskeren. Det gode for Senators er dog at ingen rigtig ved hvornår han kan være med igen, men mere og mere tyder på at det måske bliver tidligere end man først havde ventet. Det bliver dog ikke til de første kampe Alfredsson er med.

Senators styrke er ligesom Penguins offensiven. Man har selv uden Alfredsson en fremragende offensiv, som dog på det sidste ikke har fungeret helt optimalt. I playoff starter alle dog fra nul, og mon ikke, at coach Murray har fået sat skik på offensiven og at Heatley har indstillet sigtekornet rigtigt. Spændende og meget vigtigt for Senators er det også at Cory Stillman stepper up, og beviser hvilken klassespiller han er. Stillman har siden han forlod Carolina ikke rigtigt fået sit spil til at fungere, men han er rutineret ræv så mon ikke han er klar.

Defensiven er heller ikke Ottawas styrke man er dog betydelig stærkere end Penguins. Problemet er bare at inde i kassen står formenligt Martin Gerber, og han har i hele sin tid i Ottawa været meget meget ustabil, og hans backup som stod i sidste playoff Ray Emery har slet ikke fundet formen i år, men har derimod været indblandet i flere problemer udenfor banen. Generelt er det undertegnedes vurdering at Ottawas målmænd er de svageste af samtlige i hele playoff.

Vigtige ting i Penguins-Senators-serien

En nøglekamp i kampen er hvordan Ottawas Checking line med Martin LaPointe, Randy Robitaille og Chris Kelly klarer sig overfor Pittsburgh Penguins 1. kæde med Sidney Crosby og Marian Hossa. Her er det undertegnedes vurdering at Penguins 1. kæde formentlige kommer til at vinde det opgør, og jeg vil ikke helt udelukke at Ottawa vil forsøge at matche 1. kæde imod 1. kæde fordi de ikke mener deres checking line kan lukke 1. kæden fra Penguins ned. Men her har jeg klart plus til Penguins

Rutinen har Senators, mens Penguins unge spillere nu står i playoff, som de største favoritter i 1. runde, og det vil blive betegnet som en katastrofe hvis de ikke kommer videre. Der er derfor et hvis pres på Penguins.

Gerber vs. Fleury
Ja formentlig de 2 dårligste målmænd i playoff, og det er svært at slå om hvem der klare sig bedst. Jeg vurdere dog Fleury som den bedste.

Konklusion
Jeg har Penguins som klar favorit her, men slet ikke så klart som bookmakerne. Højeste odds pt. er 1,39 og det er alt for lidt ifølge undertegnede. Serien kan desuden blive langt mere tæt hvis Alfredsson kommer tilbage før tid, og måske allerede er med i midt i serien.

Preview

Minnesota Wild – Colorado Avalanche

En serie alle hockeyelskere bør glæde sig rigtig meget til. Både wild og Avalanche hører til dagligt hjemme i Northwest, og det er altså 2 hold der kender hinanden rigtig godt der mødes her. Denne serie bliver sandsynligvis meget tæt, og det bliver nok marginalerne der kommer til at afgøre hvem der kommer videre.

Minnesota Wild

Wild er rigtig godt hold med et godt mix af forskellige spillere, og der en fin balance på holdet. Minnesota Wilds største styrke er uden tvivl holdet, også har i Jacques Lemaire en benhård træner som lægger stor vægt på disciplin og hårdt arbejde. Lemaire har siden 2000 stille og roligt bygget holdet op, og alle spillere er valgt med nøje omhu. Lemaire er ikke en træner som ønsker at have superstjerner eller for mange små tekniske spillere på holdet. Wild er derfor et hold som arbejder stenhårdt i hver evig eneste skift både i modstandernes zone og i egen zone. Wild er derfor altid svære at slå da de laver meget få fejl, men til gengæld er meget kyniske og gode til at udnytte de fejl modstanderne begår.

I målet har man en fremragende keeper i finske Nicklas Backstrom. Backstrom har udviklet sig enormt de senere år, og han er kraftig på vej til at blive en af NHLs absolut bedste målmænd. Backstrom succes skyldes ikke mindst at han har 6 fantastiske backs foran sig. Ingen af dem er decideret stjerner, men de gør deres job forbindtligt. Wilds 6 backs er både gode med pucken, og kan derfor fint styre et Powerplay. Det fysiske spil mestre de også, og det er derfor en unik enhed. Generelt er Minnesota Wild et af de bedste hold i egen zone, hvor de laver meget få fejl, og spiller meget fysisk.

Kigger man ned over Minnesotas Wild forwards er der 2 navne som straks fanger opmærksomheden. De 2 slovakker Marian Gaborik og Pavel Demitra. 2 superstjerner som han finde hinanden i blinde, og som de senere år er blevet markant bedre defensivt. Meget af Wild offensiv kommer fra de 2, og kan man sætte dem ud af spillet er man kommet langt. Men Wild har dog i takt med at unge Mikko Koivu har udviklet sig også fået en fremragende 2 kæde med Mikko Koivu, og Brian Roloston. Meget typisk for coach Lemaire er det at samtlige forwards også ved hvordan man spiller ”D”, og at der skal arbejdes begge veje i banen for at få succes. Offensivt kan Minnesota få problemer hvis de er bagud og skal frem på banen og score. Wild er klart bedst til at spille afventende, og udnytte modstandernes fejl.

Colorado Avalanche

Colorado Avalanche er igen tilbage hvor de hører hjemme i playoff. GM Francois Giguere leverede igen et fremragende stykke arbejde ved tradedeadlinen. Han fik både hentet Peter Forsberg og Adam Foote 2 tidligere Avalanche spillere, som har været med til at vinde Lord Stanley tidligere, og som ved hvad der kræves i playoff.

Målmandssituationen i Denver har været et stort problem lige siden Patrick Roy stoppede hans imponerende karriere. Først prøvede man med schweizeren David Aebischer, men det var ingen succes så hentede man Jose Theodore i Montreal i håbet om at han kunne blive den samme store succes som Roy(Roy hentede Avalanche også i Montreal til stor fortrydelse for alle Canadiens fans). Theodore skuffede dog fælt, og han var yderst ustabil i sine præstationer, og tabte kampen om at blive 1. målmand til slovakken Peter Budaj, men han var heller ingen succes. Men så pludselig i slutningen af december fandt Theodore lige pludselig fordoms styrke, og i resten af sæsonen har Theodore været intet mindre end outstanding. Undertegnede havde ikke den store tiltro til Avalanche, men efter at Theodore er kommet i gang er Avalanche absolut en kandidat til Lord Stanley. Backsne foran Theodore er en den største svaghed hos Avalanche, men det er en ret lille svaghed. De har ikke imponeret meget i den regulære sæson, men spillere som Scott Hannan og Adam Foote er rutinerede spillere, og de ved hvordan man skal spille for at vinde i playoff. Undertegnede forventer derfor at Avalanche spil i egen zone bliver markant bedre, og mon ikke Adam Foote og Scott Hannon viser vejen, og at hele Avalanche forsvaret hæver deres niveau. Så mon ikke det igen kommer til at gøre rigtig ondt at forsøge at komme ind foran Avalanche mål.
Joe Sakic, Peter Forsberg, Paul Stastny, Milan Hejduk, Ryan Smyth, og Andrew Brunette. Ingen andre hold har så mange superstjerner offensivt. Avalanche har været ramt af skader til nøglespillere hele sæsonen, og man har manglet Sakic, Stastny og Smyth i store dele af sæsonen, og Forsberg kom først til ved tradedeadlinen. Der finder man ifølge undertegnede grunden til hvorfor at Avalanche ikke er placeret længere oppe i tabellen. De er alle klar og friske nu, og det kan i sidste ende vise sig at være en fordel at de 3 spillere ikke er så slidte som hvis de havde spillet alle 82 kampe i den regulære sæson.
Avalanches offensiv er ifølge undertegnede den bedste til at bide sig fast i den offensive zone, og får Wild ikke stoppet det kan de komme i store problemer, og være nød til at tage udvisninger. Avalanche powerplay har dog ikke været noget at skrive hjem om i sæsonen, men igen er jeg overbevidst om at de rutinerede spillere fra Avalanche hæver niveauet og udnytter deres powerplay bedre.

Vigtige ting i Wild-Avalanche-serien

Målmændene er meget lige i serien, og jeg ser ikke den store fordel til nogle af holdene.

Wild giver så få chancer væk, og derfor skal Avalanche slå til på de muligheder de får. Kommer de først bagud er Wild nærmest umulige at score imod, hvorimod kommer Avalanche foran så skal Wild jagte en udligning, og det er holdet ikke særlig gode til.

Konklusion
Jeg har Avalanche som kneben favorit i serien, da de har mere bredde og rutine på holdet. Jeg forventer dog at det bliver lang og hård serie som formentlig først bliver afgjort i kamp 6 eller 7. Avalanche er desuden en overvejelse værd som Stanely cup til odds 25 på StanJames.