Den regulære sæson er slut, og snart kommer spillerne i NHL til at ligne krigsveteraner med langt skæg, og mange af dem uden alle deres tænder - Playoff er over os. Jeg vil i denne artikel give mine bud på de kriterier jeg synes man bør lægge vægt på når man skal spille, samt komme med lidt info og holdninger til playoff. Undertegnede vil kort og godt i denne artikel forsøge, at klæde betxperts brugere så godt som muligt på til NHL-slutspillet.

Bemærk at NHL-tip kan findes hér: http://www.betxpert.com/ekspert/nhl/

Hold også øje med artikelsektionen de kommende dage - hvor BetXpert bringer en række serie-previews: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=opt

Vinde for enhver pris

Alle spillere i NHL vil gå igennem ild og vand for at vinde Stanley cuppen, og det er med kroppen som indsats. Man ser hvert år i NHL såvel superstjerner, som spillere fra 4. kæden kaste sig frygtløst ned i skud, og det resultere desværre nogle gange i mistede tænder, brækkede næser eller andre skavanker.

Playoff er noget andet end den regulære sæson. Spillet bliver langt mere hårdt, og pladsen til at være kreativ med pucken bliver meget mindre. Det skyldes at dommerne i playoff tillader langt mere(selvom de nok ikke vil være ved det). Små hookings og holdnings bliver ikke dømt, og dommerne vil for alt i verden helst ikke dømme udvisninger medmindre de ikke er til at undgå. Men i forhold til tidligere er der sket en markant fremgang. Før lockouten var nærmest alt i playoff tilladt, og man brugte ofte udtrykket ”Red ice”, da isen ofte var rød af blod i playoff. Det ser vi heldigvis ikke så meget mere.

Defensiven vinder trofæet

I amerikansk sport bruger man ofte udtrykket, at offensiven sælger billetterne men defensiven vinder trofæerne, og det er så sandt som det lyder. I NHL kan man ikke komme langt i playoff uden en god defensiv. Når undertegnede skal vurdere holdenes chancer for at gå langt i playoff kigger jeg altid på følgende ting:

• Goaltending(Har holdet en målmand der kan vinde kampene for dem)
• Shutdown D-men
• Special Teams
• Checking line

Goaltending

I NHL er den vigtigste spiller uden tvivl målmanden, og hans betydning bliver ikke mindre I Playoff. kigger man tilbage på de senere års finalister har de alle haft en helt fantastisk målmand, som har vundet kampe for dem. Nu har holdene i playoff selvfølgelig ikke nogen dårlig målmand, men en god målmand er en der kan hæve niveauet i playoff. Ingen hold i East ønsker fx at møde Devils, selvom jeg vil mene at de fleste eksperter vil give mig ret i at Devils har det dårligste hold, men de har ”The X Factor” Martin Brodeur. Brodeur beviser hvert år, hvorfor han er en af de bedste målmænd nogensinde. Han er altid fuldstændig outstanding i playoff, og hvert år vinder han kampe for Devils. Ottawa tabte sidste år Stanley cuppen selvom man formentlig var det bedste hold, men man havde simpelthen ikke en målmand, som vandt kampe for dem, og det mente mange ekspeter var hovedårsagen til at de ikke vandt Stanley cuppen.

Shutdown D-men

Målmanden er det vigtigste, men for at han kan blive god skal man have et godt ”D”. I playoff især er det vigtigt, at man har det man kalder en Shutdown D-men. I det menes der at man har forsvarsspillere som kan lukke ned for modstandernes bedste offensive våben. FX i serien imellem Flames og Sharks vil Flames matche Robyn Regehr overfor Joe Thornton hver evig eneste gang han er på isen. Det er således lidt af et skakspil trænerne imellem at få præcis de matchup på isen som man ønsker. I overstående eksempel vil Sharks selvfølgelig forsørge at få Joe Thornton på isen imod de matchups som man mener passer ham bedst. Penguins som vel er manges favorit til at gå i finalen fra East har fx ikke disse spillere. Ottawa hentede Mike Commondore fra Carolina ved tradedeadlinen for at få tilhørt en back som de kunne matche overfor de andres bedste offensive våben. Scott Stevens er vel en af de mest kendte shutdown D-men igennem tiderne. Stevens var simpelthen helt forrygende i playoff, hvor han gang på gang pillede pynten af de andres bedste offensive spillere.

Special Teams

Special Teams er blevet endnu vigtigere efter regelændringerne, da der nu forekommer markant flere udvisninger. Powerplay er især i playoff, hvor det generelt bliver sværere at score, meget vigtigt. Powerplay skaber desuden også altid et spilmæssigt overtag til det hold der er i powerplay, i de efterfølgende minutter. Lige så vigtig som powerplay er lige så vigtig er det at have et godt penalty kill. Det siger selv at det er uhyre vigtig at kunne holde modstanderne fra at score. I et godt penalty kill er det meget vigtigt at de 4 spillere som er meget sammenspillet. Det er et kæmpe problem hvis et hold fx både skal spille de samme spillere i PK og PP. Penguins vil fx gerne spare Sidney Crosby i PK, men da holdet ikke har nogen udpræget specialister til PK er han ofte på isen. Det betyder at han ikke får det lille hvil på bænken, og i en lang playoff serie kan det blive afgørende at holdets bedste spillere er så friske som muligt.

Checking Line

Det er lidt det samme som shut D-men. En Checking line er en kæde hvis primære mål er at forhindre de andres hold bedste kæde i at score. FX i serien imellem New York Rangers og New Jersey Devils. Her vil Devils uden tvivl forsøge, at matche John Maddens kæde(Checking Line) imod Rangers bedste kæde med Jaromir Jagr. Devils vil meget gerne undgå at fx Patrcik Elias kæde kommer på isen imod Jagrs kæde, da de vil være klart overmatchet af Jagrs kæde. Devils håb er så at deres checkline kan spille til 0 overfor Rangers 1. kæde med Jaromir Jagr, og at deres egen 1. kæde kan slå Rangers checking line.
Det er derfor en meget afgørende kamp i kampen mellem de forskellige checking lines og modstandernes 1. kæde og vinderen af den kamp har gode chancer for at vinde serien.