Hvem er NFLs mest værdifulde spiller? Der er ingen spiller, som suverænt har sat sig i spidsen af favoritfeltet, og det gør afstemningen ganske spændende. Der er mange – mange! – muligheder, og der kan argumenteres ganske solidt for indtil flere af dem.

Der er dog også faktorer, som taler imod en hel del af dem, hvis ikke dem alle, og det kan meget vel betyde at det vil være en beslutning, som deler vandene, når Associated Press uddeler MVP-prisen fredag den 2. januar.

Rekordsæsoner

De seneste fire sæsoner er prisen gået til en spiller, der har haft en rekordsæson:

- Indianapolis Colts’ QB Peyton Manning vandt prisen i 2004 efter en sæson hvor han kastede 49 touchdowns og slog legendariske Dan Marinos rekord for flest touchdowns i en sæson. Hans passer rating på 121,1 for sæsonen var samtidig også en NFL-rekord. Af de 50 stemmer, der er i MVP-afstemningen, fik Manning de 49 – Atlanta Falcons’ QB Michael Vick fik den sidste.

- I 2005 vandt Seattle Seahawks’ RB Shaun Alexander prisen efter en sæson hvor han scorede 28 touchdowns (NFL-rekord), hvoraf de 27 var løbet ind (tangering af Priest Holmes’ rekord). Trods rekordsæsonen vandt Alexander ikke prisen i overbevisende stil, da han ”kun” fik 19 af de 50 stemmer. Peyton Manning (13 stemmer), New England Patriots’ QB Tom Brady (10), New York Giants’ RB Tiki Barber (6) og Cincinnati Bengals’ QB Carson Palmer (2) tog resten af stemmerne.

- San Diego Chargers’ RB LaDainian Tomlinson tog prisen i 2006 med 44 stemmer (New Orleans Saints’ QB Drew Brees fik 4 og Peyton Manning 2 stemmer). Det var ikke nogen overraskelse, da Tomlinson havde slået Shaun Alexanders (og Priest Holmes’) rekord ved at score 31 touchdowns, heraf 28 på løb.

- Tom Brady vandt sidste år prisen sikkert med 49 af 50 stemmer (den sidste gik til Green Bay Packers’ QB Brett Favre) efter en sæson hvor hans hold, New England Patriots, var gået ubesejret gennem sæsonen, og Brady undervejs havde slået Peyton Mannings rekord ved at kaste 50 touchdowns. WR Randy Moss var af nogle set som en outsider til titlen, da han med 23 touchdowns havde slået legendariske Jerry Rices rekord for flest receiving touchdowns i en sæson, men han fik altså ikke een eneste af stemmerne.

Ingen rekorder – endnu

Det leder os så hen til denne sæson, hvor der er et hav af kandidater. Ingen skiller sig ud som suveræn favorit, og det skyldes måske ikke mindst, at der endnu ikke i denne sæson er sat nogle store rekorder. Den eneste store sæsonrekord, der er i fare, er den for antal sacks i en sæson (i princippet også den for flest passing yards i en sæson, men Drew Brees skal kaste over 400 yards mod Panthers, og det virker ikke sandsynligt).

Dallas Cowboys’ OLB DeMarcus Ware har lavet 20 sacks og mangler 2,5 for at tangere – 3 for at slå – Michael Strahans rekord fra 2001. Det skal han prøve at gøre på søndag mod Philadelphia Eagles, som i søndags tillod to sacks fra Washington Redskins’ Jason Taylor, men ikke har tilladt mere end to sacks i en kamp siden spilleuge 4. Det ser dermed ud til at blive svært for Ware at tage rekorden.

Selv hvis han skulle slå rekorden er det dog på ingen måde en garanti for at Ware vil være blandt favoritterne når årets MVP skal kåres. Det er nemlig kun sket to gange i historien, at en defensiv spiller er blevet MVP – sidst det skete var for 22 år siden, hvor Giants’ Lawrence Taylor tog prisen; i øvrigt en spiller som Ware er blevet sammenlignet med af sin tidligere head coach Bill Parcells. Han vil være et solidt bud på Defensive Player of the Year, men næppe MVP.

Ser vi bort fra defensive spillere kan Titans’ DT Albert Haynesworth, Steelers’ OLB James Harrison og S Troy Polamalu, Dolphins’ OLB Joey Porter, Panthers’ DE Julius Peppers og Ravens’ S Ed Reed også fjernes fra listen over kandidater.

Kandidaterne

Listet op efter holdenes navn følger nedenfor de (offensive) spillere, der kunne tænkes at blive overvejet – i enkelte tilfælde spillere, som tidligere på sæsonen var overvejet, men næppe er reelle kandidater længere, men mere om det senere.

- Arizona Cardinals’ WR Anquan Boldin
- Arizona Cardinals’ WR Larry Fitzgerald
- Arizona Cardinals’ QB Kurt Warner
- Atlanta Falcons’ QB Matt Ryan
- Atlanta Falcons’ WR Roddy White
- Atlanta Falcons’ RB Michael Turner
- Carolina Panthers’ WR Steve Smith
- Carolina Panthers’ RB DeAngelo Williams
- Dallas Cowboys’ QB Tony Romo
- Denver Broncos’ QB Jay Cutler
- Denver Broncos’ WR Brandon Marshall
- Houston Texans’ WR Andre Johnson
- Indianapolis Colts’ QB Peyton Manning
- Minnesota Vikings’ RB Adrian Peterson
- New England Patriots’ WR Wes Welker
- New Orleans Saints’ QB Drew Brees
- New York Giants’ RB Brandon Jacobs
- New York Giants’ QB Eli Manning
- New York Jets’ QB Brett Favre
- San Diego Chargers’ QB Philip Rivers
- Washington Redskins’ RB Clinton Portis

Udelukkelsen begynder...

Det er ikke i Super Bowl-æraen sket én eneste gang, at NFLs MVP har spillet på et hold, som ikke nåede slutspillet, og med det i tankerne kan vi med det samme udelukke Andre Johnson, Drew Brees – formentlig også selvom han skulle slå rekorden for flest passing yards i en sæson – og Clinton Portis.

Prisen er desuden aldrig givet til en receiver, og dét selvom der har været flere store sæsoner i tidens løb. Ingen har for alvor skilt sig ud i år, så det bliver næppe heller i år det sker.

Flere hold er desuden på vippen i forhold til at nå slutspillet, da hverken Broncos, Chargers, Cowboys, Jets Patriots eller Vikings endnu med sikkerhed har kvalificeret sig til slutspillet – det er slet ikke urealistisk at kun Vikings og enten Broncos eller Chargers går videre fra det felt.

Kurt Warner, Matt Ryan, Eli Manning, Brett Favre, Jay Cutler og Tony Romo vil jeg dog selv udelukke ganske hurtigt.

Kurt Warner var sammen med Brees spidskandidat tidligere på året, da de begge lå til at kaste for over 5000 yards – det ser ingen af dem dog ud til at komme til at gøre længere. Samtidig spiller Warner i en af ligaens to svageste divisioner, og Cardinals er blot 3-7 udenfor divisionen og ville næppe nå slutspillet i en stærkere division. Præstationerne den seneste måned har heller ikke været på niveau med hvad han præsterede tidligere på sæsonen.

Matt Ryan er spidskandidat til prisen som årets bedste offensive rookie – men ligaens mest værdifulde spiller er han ikke. Han har spillet godt, men er også afhængig af et effektivt løbeangreb.

Eli Manning har spillet solidt i en stor del af sæsonen, men de seneste uger har understreget hvor afhængig han har været af en stærk offensiv linje og et stærkt løbeangreb.

Brett Favre var ligeledes en kandidat tidligere på sæsonen, men hans stats er gået betragteligt ned den seneste måned, og han er samtidig den spiller, der har kastet flest interceptions i år – og seks af hans 21 touchdowns blev kastet i én og samme kamp. Ydermere er der ganske stor sandsynlighed for at Jets slet ikke kommer i slutspillet.

Jay Cutler har været det offensive samlingspunkt på et Broncos-hold, der har mistet den ene running back efter den anden i denne sæson. Han har været svingende, og dét at holdet her i december har været ved at smide slutspilsdeltagelsen på gulvet (sker hvis de taber på søndag) gør at jeg ikke betragter ham som en reel kandidat.

Tony Romo blev nævnt som outsider grundet Cowboys’ forfærdelige kampe mens han var væk. Selv hvis de skulle nå slutspillet tror jeg dog ikke på ham, da han ikke har leveret varen i stor nok grad siden han kom tilbage. I de seneste tre kampe har han – ganske vist mod nogle gode forsvar – kun ført holdet til én sejr og har undervejs kastet fem interceptions. I december når slutspillet står på spil skal en MVP levere – det har Romo ikke gjort.

De stærkeste kandidater

Tilbage har vi nu et primær-felt på syv spillere: Michael Turner, DeAngelo Williams, Brandon Jacobs, Adrian Peterson, Peyton Manning og Philip Rivers.

RB Michael Turner, Atlanta Falcons: 351 carries (flest i ligaen), 1491 yards (næstflest i ligaen), 4,2 yards pr. carry og 16 rushing touchdowns (næstflest i ligaen).

Kom til Falcons fra Chargers, hvor han i årevis har været backup for LaDainian Tomlinson. Har fra første dag været en uvurderlig faktor hos et Falcons-hold, der meget overraskende har sikret sig slutspilsdeltagelse, i en sæson hvor alle (inkl. jeg selv) forventede at de ville være blandt ligaens dårligste hold. Har scoret 13 af de 16 touchdowns på hjemmebane.

RB DeAngelo Williams, Carolina Panthers: 248 carries (11. flest), 1337 yards (fjerdeflest), 5,4 yards pr. carry (næstflest af spillere med 100+ carries) og 18 rushing touchdowns (flest). Dertil kommer to receiving touchdowns. Fører ligaen i touchdowns.

Panthers lod før sæsonen DeShaun Foster gå, og lod Williams tage over som starter. Sammen med rookie Jonathan Stewart udgør de to nu et af ligaens bedste one-two-punches.
Det er dog dét at han spiller i et one-two punch, som taler imod ham, da han ikke bærer læsset alene (han har kun taget knapt 59% af de tos samlede antal carries). Blev ikke udtaget til NFCs Pro Bowl-hold (de tre pladser gik til de øvrige RBs, der er nævnt blandt kandidaterne her).

RB Brandon Jacobs, New York Giants: 219 carries (17. flest), 1089 yards (10. flest), 5,0 yards pr. carry (tredjeflest af spillere med 100+ carries) og 15 rushing touchdowns (tredjeflest).

De kampe, hvor han var ude, viste med al tydelighed, at Jacobs er en af Giants’ vigtigste spillere – men samtidig har han altså blot 219 carries og er én (vigtig!) del af et trehovedet monster i Giants’ backfield.

Han kom tilbage mod Panthers, scorede tre touchdowns, herunder det afgørende som sikrede førsteseedningen – men det var kombinationen af Jacobs og en dosis Derrick Ward (Earth, Wind i Earth, Wind and Fire-trioen de udgør sammen med Ahmad Bradshaw), som gav Giants sejren til sidst.

RB Adrian Peterson, Minnesota Vikings: 342 carries (næstflest), 1657 yards (flest), 4,8 yards pr. carry (sjetteflest blandt spillere med 100+ carries) og ni touchdowns (niendeflest).

Manglen på touchdowns samt hele otte fumbles – hvor fire er mistet – taler imod, men ellers er der ingen tvivl om at han har en rigtig solid sæson. Vikings har ikke haft noget specielt stærkt kasteangreb det meste af sæsonen (modsat de øvrige hold), hvilket har øget presset på løbeangrebet, og her har Peterson leveret.

Men misser Vikings slutspillet på søndag, vil han næppe være en seriøs kandidat længere.

QB Peyton Manning, Indianapolis Colts: 364 completions (tredjeflest) på 548 kast (femteflest), svarende til 66,4% completion (fjerdehøjest), 3907 yards (fjerdeflest), 26 touchdowns (tredjeflest), 12 interceptions (delt niendeflest) og 93,8 i passer rating (sjettehøjest).

Startede sæsonen med en skade, hvilket satte sit præg på første halvdel af sæsonen. Har i manglen af et løbeangreb (næstfærrest rushing yards pr. kamp) og skader på den offensive linje taget holdet på sine skuldre og ført holdet til otte sejre i træk og en slutspilsplads.

Nævnes af flere eksperter som en oplagt MVP-kandidat med de seneste måneders spil. I de otte sejre har han kastet 16 touchdowns og blot tre interceptions (to i én og samme kamp – hvor han ikke kastede et touchdown) og har – dog sammen med et forsvar, der har lavet spillene når det var nødvendigt – ført holdet til seks comebacksejre i år. Tre af gangene har Colts været nede med 14+ points – ingen QB har før ført sit hold til tre så store comebacksejre i en sæson.

Det svingende spil i starten af sæsonen kan dog tale imod, og det er først indenfor den seneste måned at han for alvor er dukket frem som favorit.

QB Philip Rivers, San Diego Chargers: 297 completions (11. flest) på 458 kast (12. flest), svarende til 64,8% completion (9. højest), 3802 yards, 32 touchcdowns (flest), 11 interceptions (delt 15. flest) og 104,0 i passer rating (højest).

I en sæson hvor LaDainian Tomlinson ikke har været på sit sædvanlige niveau har Philip Rivers været tvunget til at levere varen. Det har været svingende, og holdet har samlet set været en skuffelse i år, hvilket taler imod ham.

Med en sejr søndag over Broncos vil Chargers dog kvalificere sig til slutspillet takket være en god sæsonafslutning. I de tre kampe holdet har spillet i december (og vundet) har Rivers kastet ni touchdowns og blot én interception. For sæsonen har han i snit kastet for 8,3 yards pr. kast, hvilket er højest i ligaen. Chargers har været et af de hold der har løbet færrest gange i sæsonen, og det har lagt et større pres på Rivers.

I could be biased - but…

Diskussionen kan hermed åbnes – hvem skal være NFLs MVP anno 2008? Jeg har ikke medtaget Titans’ RBs (LenDale White og Chris Johnson) da jeg ikke mener én af dem kan være ligaens mest værdifulde spillere – de supplerer hinanden godt, og har gode statistikker hver især, men jeg tror ikke på det er nok. Dolphins’ QB Chad Pennington har haft en væsentlig rolle i genopbygningen af Dolphins’ hold, men han har ikke de stats, der skal til for at blive kåret.

Siden 1994 er prisen kun gået til en running back fire gange (samt delt mellem RB Barry Sanders og QB Brett Favre en enkelt gang) og det kunne tale for at det bliver en quarterback, som vinder prisen.

Jeg kan være farvet når jeg nu giver udtryk for, at jeg anser Peyton Manning som et helt igennem acceptabelt valg i en sæson, hvor der ikke er nogen, der har skilt sig afgørende ud. Michael Turner, der har været utrolig vigtig i Falcons’ genopbygning, er min runner up, men han har i Matt Ryan haft en QB, der også har trådt i karakter og været en vigtig brik i at sæsonen er gået som den er. Manning har stort set ikke haft noget løbeangreb hele sæsonen.

At der ikke er nogen, som offensivt skiller sig ud, kan dog også være dét der åbner døren for at en defensiv spiller kan få prisen.
Indianapolis Colts’ head coach Tony Dungy udtalte før mødet med Pittsburgh Steelers, at han anså James Harrison som en MVP, og Harrison har da også været fænomenal i år og bør uden tvivl også være en overvejelse værd når der skal stemmes. Harrison var for blot to sæsoner siden en ”no-name”-backup hos Steelers, men efter en gennembrudssæson sidste år, har han i år vist sig som en stor leder på ligaens stærkeste forsvar – og har derudover også nogle gode stats, der taler for at vælge ham.

Men hvad synes du? Hvem skal være NFLs MVP? Kom endelig med en kommentar.


Følg Peter Jensens NFL-tip på denne side.