Det danske fodboldlandshold lignede bestemt ikke en VM-deltager i gårsdagens træningskamp mod Østrig (der vandt 2-1). Men den er god nok; Morten Olsen og co. skal til slutrunde i Sydafrika i juni hvor den indledende gruppe byder på Holland, Cameroun og Japan. 

Spørgsmålet er bare hvem “co.” dækker over. Hvem er mon at finde i den danske VM-trup når den udtages d. 10. maj?

BetXpert har kigget på mulighederne og kommer her med et bud på de 23 VM-spillere. Du er også meget velkommen til at komme med et bud, via artiklens kommentarfunktion: Hvem BØR med, og hvem KOMMER med?

En del af de 23 pladser er mere eller mindre reserverede på forhånd. Med mindre skader forhindrer deltagelse, vil følgende nok være selvskrevne i Morten Olsens bog:

De Selvskrevne
Målmænd:
Thomas Sørensen
Stephan Andersen

Forsvar:
Daniel Agger
Simon Kjær
Lars Jacobsen

Central midtbane:
Christian Poulsen
Jacob Poulsen

Fløje:
Dennis Rommedahl 

Angreb:
Nicklas Bendtner
Jon Dahl Tomasson

Hvis BetXpert var landstræner, ville de nævnte også figurere i VM-truppen.

Simon Kjær har stadig meget at lære – fx at han skal lade være med at tro at han er verdens bedste til at slå en aflevering – men ud over Daniel Agger har vi desværre ikke midterforsvarere der er bedre end Palermo-talentet.

På midtbanen må Jacob Poulsen med sine flotte præstationer i 2009 have bidt sig fast i en plads.

Dennis Rommedahl er ovre sine bedste dage – ligesom en række andre veteraner – men på højrekanten har Danmark næppe bedre at byde på end den den rutinerede og stadig hurtige Ajax-fløj. Men det lille udbud er ærgerligt, for ret beset spiller Rommedahl temmelig lidt i Holland, og på landsholdet gør han det heller ikke særligt godt.

BetXpert ville også udtage Rommedahl, men ville foretrække hvis han ikke var nødt til at være førstevalg til højrekanten.

Jon Dahl er heller ikke hvad han har været, men med sin rutine og sit omdømme har han stadig noget at byde på, som hængende angriber eller som indskiftnings-joker. Men skal vi være helt ærlige, mener vi han bør udfylde sidstnævnte rolle under VM.

De fleksible
Så er der nogle spillere der måske ikke ligefrem er selvskrevne, men som sandsynligvis kommer med fordi de er fleksible; de kan spille flere pladser:

Forsvar/midtbane:
Leon Andreasen
Michael Silberbauer
William Kvist

Her er vi enige med Morten Olsen, hvad to ud af tre angår. Leon Andreasen er en fantastisk fighter, og hvis han er fit, skal han selvfølgelig med til VM.

Silberbaer er mindre selvskreven, men han er energisk og kan spille både venstre- og højreback OG på midtbanen.

Til gengæld synes vi at William Kvist er overflødig. På den defensive midtbane er han langt fra  den klasse som d'herrer Poulsen udviser, og som højreback-afløser for Lars Jacobsen er Silberbauer mindst lige så god (trods en ret dårlig indsats mod Østrig).

De ønskede
Dertil kommer så et par spillere som Morten Olsen efter alt at dømme MEGET gerne vil have med; han vil således nok gå temmelig langt for at udtage dem selv hvis de fx ikke får ret meget spilletid i deres respektive klubber:

Midtbane:
Thomas Kahlenberg
Daniel Jensen

Morten Olsens holdning til disse to er fair nok. Er de fit for fight, og spiller de regelmæssigt for deres klubhold, er der tale om fremragende spillere – som naturligvis skal med til VM.

Men... Spiller de ikke for deres klubhold, er det nok desværre begrænset hvad de kan bidrage med i Sydafrika. Det viste deres blege indsats mod Østrig. Lad os håbe at Kahlenberg kæmper sig på holdet i Wolfsburg og Jensen i Werder Bremen.

De rutinerede
Og så er der nogle spillere som Morten Olsen nok gerne vil have med, bla pga deres rutine – men hvor deres fitness nok kommer til at afgøre udtagelsen:

Martin Jørgensen
Jesper Grønkjær

Det er længe siden Martin Jørgensen har spillet en god landskamp. År siden, faktisk. Men det er også længe siden han har spillet regelmæssigt på sit klubhold. Holder han sig skadesfri i foråret, er skiftet til AGF en oplagt mulighed for den lille tekniker til at vise at han stadig har noget at byde på, med sin snuhed og blik for spillet. Spørgsmålet er dog om han simpelthen er blevet for langsom?

Grønkjær synes stadig at være temmelig hurtig; til gengæld mangler han en del af sin gamle timing, efter diverse knæskader. Ikke desto mindre bør han, hvis han holder sig skadesfri i foråret, være foran opkomlinge som Krohn-Dehli og Absalonsen. Også fordi han kan spille til højre, såvel som til venstre.

Burde være god nok, men er han?
Per Krøldrup

Han er fast mand i Fiorentina, et af de bedre hold i Serie A. Og han er notorisk en dygtig spiller – intelligent, boldfast, hovedstødsstærk. Alligevel skuffer han gang på gang på landsholdet. Hvad sker der for det?

Sagen er bare at han ikke desto mindre er blandt Danmarks tre bedste midterforsvarere. Anders Møller Christensen viste i efterårets kampe at han ikke kan gøre det bedre, og en mand som Jim Larsen er simpelthen for urutineret.

Handler det om fjerdepladsen, bør den mere erfarne  Anders Møller Christensen have et plus, foran Larsen. En Michael Gravgaard der så småt er ved at være klar til kamp for Nantes efter en skadespause, når næppe ind i landsholdsvarmen igen før VM.

Men hvorfor tage fire deciderede midterforsvarere med, når en midtbanemand som Leon Andreasen sagtens kan udfylde en plads i det centrale forsvar?

I mangel af bedre
Leon Jessen
Michael Lumb
Simon Poulsen
Michael Jacobsen

En af Morten Olsens største problemer må være venstrebacken. Her har vi stolte traditioner med folk som Henrik Andersen, Jan Heintze og Niclas Jensen (denne var faktisk vældigt dygtig før han, til sidst, blev dårlig). Men nu? Lige nu og her har vi ingen der er selvskrevet til positionen.

De bedste bud, ifølge Morten Olsen, ser ud til at være ungersvendene Leon Jessen (FCM) og Michael Lumb (ex-AGF, nyligt skiftet til Zenit Skt. Petersborg).

Jessen startede mod Østrig (uden at imponere), men hvis Lumb tilspiller sig en plads hos Zenit (hvad man dog kan betvivle), må han alt andet lige være førstevalg.

Har vi bedre bud end de to? Tjah. Der er Simon Poulsen, venstrefløjen der blev omskolet til back i AZ Alkmaar, og som nu har vakt interesse i Glasgow Rangers. Hvis Lumb ikke bider sig fast i Zenit, burde Poulsen måske være Olsens mand.

Der er naturligvis også en mand som Michael Jacobsen fra AaB der er blevet brugt en del gange af Morten Olsen, og som måske med et stærkt forår kan snuppe pladsen. Det ville dog være ærgerligt for Danmarks chancer. Jacobsen er fysisk stærk og nogenlunde solid, men han synes ikke at kunne magte spillet på A-landsholdsniveau; for dårlig teknisk.

De offensive midtbanetalenter
Michael Krohn-Dehli
Christian Eriksen
Johan Absalonsen

Brøndbys venstrekant Krohn-Dehli gjorde det ok mod Østrig, som en af få. Men skal han have en plads i VM-truppen? Måske.

Men ikke som central offensiv midtbanemand. Her har Morten Olsen rutinerede folk som Jørgensen og Kahlenberg (mindst een af de to skal nok komme med til VM, klub-spilletid eller ej), og vil han have ungdom og talent på bænken, bør han snarere kigge på Christian Eriksen.

Purken er kun lige fyldt 18 år, men han har spillet sig på Ajax' førstehold, og man må give Ajax-træner Martin Jol ret: “Er man god nok, er man også gammel nok”. Med andre ord: Hvis Eriksen holder sig på holdet i Holland, skal han selvfølgelig også med til VM.

Man må så bare håbe at Morten Olsen og Peter Bonde er af samme holdning. Under alle omstændigheder spillede Eriksen sig ikke ligefrem af landsholdet med et fornuftigt indhop mod Østrig.

Men tilbage til Krohn-Dehli – han kan vel få en plads som venstrefløj, i stedet for eller som opbakning til Jesper Grønkjær?

Tjah. Måske. Men OBs Johan Absalonsen virker mere oplagt; hurtigere og mere dynamisk.

Og så er der selvfølgelig den mulighed at Morten Olsen finder en gammel kending frem igen...

Den glemte
Kenneth Perez

Den dygtige tekniker kom til hollandsk fodbold i 2000. For nyligt blev han kåret som det foregående årtis næstbedste oplægger i den bedste hollandske række; kun Dirk Kuyt leverede flere assists i årtusindets første årti.

Men Perez er efterhånden 35 år og synes at være langt fra Morten Olsens tanker.

Spørgsmålstegnene i mål
Jesper Christiansen
Kim Christensen

Jesper Christiansen var første-afløser for Thomas Sørensen, men så blev han skadet, og overhalet af først Stephan Andersen og senest Kim Christensen.

Andersen kan han næppe slå af, men hvis han i foråret kæmper sig tilbage mellem stængerne hos FCK (dvs slår svenske Johan Wiland af), så kan det meget vel tænkes at han kan erobre pladsen som tredjekeeper i VM-truppen. Spørgsmålet er dog: Kan han slå Wiland af?

Der er naturligvis også “Bæstet” i Burnley, Brian Jensen. Men han er snart 35 år og i sagens natur ikke ligefrem fremtidens mand. ingen grund til at tage ham med.

Angriberne
Søren Larsen
Rajko Lekic
Morten “Duncan” Rasmussen
Martin Bernburg

Bendtner (11 mål i 32 kampe) må siges at være Danmarks førsteangriber. Og sikker på udtagelse er nok også Jon Dahl der har noteret sig for 51 mål i 107 landskampe; han kan både spille centerforward og hængende angriber. Men der skal vel mindst een ekstra angriber med. Hvem?

Tjah. Hvis Søren Larsen var skadesfri og spillede fast for sit klubhold, så var der næppe tvivl. Den lange frontløber har nettet 11 gange i 17 landskampe og er en fremragende joker. Men han kunne ikke spille sig på holdet i Toulouse og måtte skifte til BL2-klubben Duisburg – hvor han blev skadet. Når han tilbage i form, er han et godt bud på en VM-plads.

Nok det bedste bud, trods tilværelsen i den tyske 2. Bundeliga. Morten “Duncan” har da nettet nogle gange for Celtic, men ikke ret meget tyder på at han har talent til en plads på A-landsholdet.

Rajko Lekic fik chancen mod Østrig, men selv om Silkeborg-angriberen har talent, ser han simpelthen ikke ud til at være kølig nok i afslutningerne.

Ditto med Bernburg der ikke er målfarlig nok.

Truppen
Og dermed når vi frem til følgende bud på Danmarks VM-trup.

Først Morten Olsens forventede bud, og derefter vores ønskeliste

Morten Olsens (formentlige) trup
Målmænd:
Thomas Sørensen
Stephan Andersen
Kim Christensen

Midterforsvar:
Daniel Agger
Simon Kjær
Per Krøldrup
Anders Møller Christensen

Backs:
Lars Jacobsen
Michael Lumb/Leon Jessen/Michael Jacobsen

Forsvar/midtbane:
Leon Andreasen
Michael Silberbauer
William Kvist

Central midtbane:
Christian Poulsen
Jacob Poulsen
Daniel Jensen
Thomas Kahlenberg
Martin Jørgensen

Fløje:
Dennis Rommedahl
Jesper Grønkjær
Michael Krohn-Dehli

Angreb:
Nicklas Bendtner
Jon Dahl Tomasson
Morten “Duncan” Rasmussen

BetXperts ønskeliste
Målmænd:
Thomas Sørensen
Stephan Andersen
Kim Christensen

Midterforsvar:
Daniel Agger
Simon Kjær
Per Krøldrup

Backs:
Lars Jacobsen
Simon Poulsen
Michael Lumb

Forsvar/midtbane
Leon Andreasen
Michael Silberbauer

Central midtbane:
Christian Poulsen
Jacob Poulsen
Daniel Jensen
Thomas Kahlenberg
Martin Jørgensen
Christian Eriksen

Fløje:
Dennis Rommedahl
Jesper Grønkjær
Johan Absalonsen

Angreb:
Nicklas Bendtner
Jon Dahl Tomasson
Søren Larsen

Hvad synes du?