En fantastisk tennis-sæson er ved at nå til vejs ende. Men først skal årets otte bedste herre-spillere (med en enkelt markant undtagelse) spille Masters Cup i Shanghai.

Èn nyhed overskygger desværre de andre: Den nyudnævnte verdensetter Rafael Nadal har måttet trække sig med et skadet knæ kort før turneringsstart. Han erstattes af franske Gilles Simon, der må siges at være kommet med på yderste mandat, blot eet sølle point foran James Blake på race-listen, der afgør hvem årets otte bedste er.

Turneringen starter søndag kl. 07 dansk tid (finale d. 14. november) og foregår på det underlag spillerne efterhånden bør være spillet ind på her mod sæsonafslutning: indendørs hard court. Åbningskampen bliver mellem serbiske Novak Djokovic (nr. 3 på racelisten derfor seedet 2, grundet Nadal´s uheldige afbud), og det argentinske stjerneskud Juan Martin Del Potro (nr. 8 på racelisten).

Tip til turneringen vil blive lagt ud løbende, på denne side.

Turneringens officielle hjemmeside.

Optakt

Jeg vi i denne optakt gennemgå følgende:

• En genopfriskning af resultaterne fra de store indendørsturneringer i år

• Beskrivelse af turneringsform og de vedhæftede taktiske aspekter

• Profiler af deltagerne

• Vidste du at…

Årets store indendørsturneringer

ATP Kremlin Cup

En af de største russiske turneringer, blev et anliggende mellem de bedste hjemmebanespillere i det kæmpe land. Efter de mange dygtige russiske spillere er poppet frem på både herrer og damesiden de senere år, er flere udenlandske profiler begyndt at prioritere turneringer som denne højere, men det skulle vise sig at de fremmødte ikke ligefrem blev mødt med den store gæstfrihed.

Efter den førsteseedede Davydenko tabte i tredje runde var presset overladt til overmanden Safin, men vi skulle dog et andet sted hen for at finde vinderen. En overraskelse af de store kom i form af Igor Kunitsyn, der havde held med at ekspedere både Ginepri, Chardy og Santoro ud af ”udlændingene”, og i finalen satte Safin til vægs 6-3 i afgørende sæt efter to tie-breaks. I semifinalen havde Safin slået en anden ”russer”, den nationaliserede Mischa Zverev, som er gået hen og blevet tysker, så man må sige at de var godt repræsenteret.

Mutua Madrileña Masters

Madrid Masters var imødeset med stor spænding da nærmest samtlige af de store kanoner valgte at stille op, og det blev da også et festfyrværkeri af de helt store. Fremragende tenniskampe og et væld af tekniske detaljer, viste det ellers kræsne spanske publikum at de roligt kan købe billetter igen næste år. Den enevældige britiske favorit Andy Murray var blevet en smule kritiseret på det sidste, men han tog godt og grundig revanche med en flot præstation, hvor han gik hele vejen.

Federer skred i svinget i semifinalen, og på den anden side af nettet i finalen stod nok en overraskelse, i form af Simon, der havde taget sig af selveste Nadal i sin semifinale. Skuffelsen i turneringen stod Djokovic for, da han tidligt måtte forlade turneringen som tredjeseedet til Karlovic. Selve finalen blev tæt, nøjagtig som rigtig mange af de andre kampe, og 6-4 7-6 til Murray var endda i overkanten resultatmæssigt.

St. Petersburg Open

Der var for sidste gang i sæsonen dækket op til russisk underlag i St. Petersburg, og denne gang var værterne lige ved at lave sensationen igen. Upåagtede Golubev sendte den ene højere seedede spiller ud efter den anden, og stod pludselig i finalen, hvor Madrid Masters vinderen Murray var modstanderen.

Murray havde under vejs gjort det af med tredjeseedede Verdasco, mens andenseedede Davydenko på hjemmebane skuffende måtte trække sig fra anden runde. I finalen overlod skotten dog ingen ting til tilfældighederne og sejrede sikkert med to gange 6-1.

BNP Paribas Masters

Sidste chance for at spille sig til Shanghai kom i Paris, hvor det også var de lokale der havde mest held i sprøjten. Uberegnelige Tsonga ramte en af de turneringer hvor alt bare kører for ham, og så gik han hurtigt fra outsider-rolle til en i favoritførerfeltet. Specielt sejren over Djokovic var imponerende, da det var en revanche match for nederlaget i Australian Open finalen først på året.

I semifinalen slog han James Blake, og skulle i finalen møde David Nalbandian i en direkte kamp om Masterspladsen. Der var altså i forvejen lagt i kakkelovnen til en højspændt affære, hvor Tsonga var på hjemmebane, men Nalbanian havde lige vundet over to af de allermest formstærke spillere, Del Potro og Murray. Igen bød en Tsonga kamp på tre sæt, (som den havde gjort alle runderne) og som hele turneringen igennem var det ham der vandt det afgørende, denne gang 6-4.

Turneringsform og de taktiske aspekter

Sæsonfinalen er en meget speciel form for tennisturnering..

To grupper med fire spillere i hver, rangeret efter hvem der har klaret sig bedst i det forgangne år. De to grupper er rød gruppe og guld gruppe, med Federer, Murray, Roddick og Simon i førstnævnte, samt Djokovic, Davydenko, Tsonga og Del Potro i sidstnævnte.

De spiller alle mod alle fra søndag til fredag, hvorefter vinderen af hver gruppe møder to´eren fra den modsatte gruppe om lørdagen. Finalen er selvfølgelig mellem vinderen af de to semifinaler som det plejer.

Man får et point pr. vundet kamp i sin gruppe, og det er ikke en ordinær tenniskamp med en vinder og en taber, her tæller også sætscoren med hvis to eller flere spillere skulle stå lige om en plads. Partiscore tæller dog ikke.

Der har før været rygter om at en spiller skulle have ”slækket på koncentrationen”, i den sidste kamp hvis det kunne give en fordel senere i turneringen, men som regel er det dog så stærkt besat og så tæt en turnering, at det ikke bliver tilfældet. Men i disse konspirationstider, bør man måske holde sig det for øje hvis man ønsker at gøre indskud i den sidste puljekamp, dvs tænke sig om to gange før man investerer blindt i favoritten.

Flere af spillerne har nogle indbyrdes statistikker der giver stort udslag i favoritværdigheden. Jeg har herunder sammensat alle indbyrdes statistikker.

  Federer Djokovic Murray Davydenko Roddick Tsonga Del Potro Simon
Federer N/A 7-2 2-3 12-0 15-2 1-0 3-0 0-1
Djokovic 2-7 N/A 4-2 0-1 2-1 1-2 1-0 0-1
Murray 3-2 2-4 N/A 3-3 4-2 1-1 2-0 2-1
Davydenko 0-12 1-0 3-3 N/A 1-5 1-0 1-1 1-2
Roddick 2-15 1-2 2-4 5-1 N/A 2-1 0-1 2-0
Tsonga 0-1 2-1 1-1 0-1 1-2 N/A 0-1 0-1
Del Potro 0-3 0-1 0-2 1-1 1-0 1-0 N/A 1-1
Simon 1-0 1-0 1-2 2-1 0-2 1-0 1-1 N/ASkemaet læses således at det er spillerens navn i venstre side man går fremefter. Roddick har fx en statistik på 5-1 over Davydenko.

Det bemærkes at Murray faktisk er den spiller med de bedste statistikker, da han kun er bagud mod én spiller, Djokovic, mens Federer er bagud mod både Murray selv, og Simon (efter en enkelt kamp).

De to (Djokovic og Murray) er ikke i pulje sammen, så på den baggrund bør briten altså være puljefavorit.

I den anden pulje er Davydenko manden med den bedste statistik, da han fører mod både Djokovic og Tsonga, mens han står 1-1 med Del Potro. Det er helt klart en fordel for ham, da han nu bør have meget bedre muligheder for at snige sig videre, end hvis Nadal havde været med. Så havde skemaet set meget anderledes ud, og puljerne ditto.

Spillerprofiler

Roger Federer

Schweizeren blev i år overhalet indenom at spanske Nadal, og selv med en turneringssejr i Shanghai vil han ikke kunne nå at indhente ham igen i år, med sine 5205 point og 1470 point op. Nu gælder det dog en af hans absolutte favoritturneringer, hvor han har været i finalen fem år i træk og høstet fire triumfer.

Optakten blev dog spoleret af sygdom før kvartfinalen mod Blake, ved sidste turnering for hans vedkommende i Paris. Det kan dog ikke ændre ved hans favoritværdighed, og den må han tage på sin kappe, selvom feltet er det stærkeste set i mange år, grundet den langt større jævnbyrdighed der er kommet i tennistoppen i løbet af de senere år, hvad resultater som da han tabte til lavest seedede Simon også er et bevis på, alle slår alle i øjeblikket.

Nu venter der dog en mulighed for at gøre sæsonen tålelig set fra hans synspunkt, med sejren ved US Open i baghovedet kan retræten fra verdenstronen skubbes i baggrunden med sejr her.

Betfair* odds fredag aften: 2,70

Novak Djokovic

Serberen er stadig verdenstreer med 4546 point, trods dårlige resultater på det seneste. Nadal´s skade giver ham dog gruppens bedste seedning, og den skal han være glad for. Siden han tabte US Open semifinalen til Federer er han to gange røget ud af en turnering til Tsonga, og en gang til Karlovic, hvilket ikke plejer at ligge til hans niveau. Måske er han ved at være en smule tennistræt, efter at have haft en udmagrende sæson med en meget hård start i Australien.

Han deltog også sidste år, men tabte fem ud af seks sæt bemærkelsesværdigt 6-4. Nu er revanchen kommet, og hvis man kender lidt til hans personlighed ved man at det går ham grumme på, så mon ikke han finder motivationen et sted.

Mulighederne er der i hvert fald med den pulje han har fået for at slå sig igennem til semifinalen, hvor alt som bekendt kan ske, specielt efter at han eventuelt for spillet sig i form.

Betfair* odds fredag aften: 6,20

Andy Murray

Skotten har bidt sig solidt fast i fjerdepladsen på verdensranglisten med pt. 3420 point. Denne placering er dog ikke nok for den iltre brite der i øjeblikket spiller noget af det bedste nogensinde, og har vundet 25 ud af de sidste 28 kampe, imponerende.

Nu skal det dog for alvor stå sin prøve da han ikke fik det eftertragtede Grand Slam trofæ i denne omgang, og en Masters titel vil være et stort plaster på såret. Hvis det lykkedes vil han endelig gå fra at være kæmpetalent til verdensstjerne, men ikke før får briterne en ny historisk tennisspiller, som de så længe har håbet på.

Han er dog debutant ved denne Masters Cup, hvilket selvfølgelig også medvirker til at forstærke påstanden om en spiller i svøb, der endnu ikke har fået udfoldet sig fulde potentiale. Måske vi aldrig får det at se med det temperament han løber rundt med, som på mange punkter kan sammenlignes med Safin. De mange sejre på det sidste gør naturligvis alligevel at han er en af topkandidaterne til titlen.

Betfair* odds fredag aften: 4,30

Nikolay Davydenko

Russeren er faldet på listen, men ikke så meget som det kunne have været med den krise han var i, nu ser hans 2315 point ud til at kunne holde det store forfølgerfelt bag sig nogen tid endnu, men han må begynde at kigge mere bagud end fremad. Hvad det pludselige dyk skyldes er der flere gisninger om.

Mange mener det er motivationen den er gal med, men hvad er så mere nærliggende end at have kvalificeret sig til denne sæsonfinale? Lad os håbe Davy er kommet helt ovenpå igen, det ser jo sådan ud med de flotte kampe ved hans sidste turnering, hvor bl.a. Berdych fik kærligheden at føle, og måtte lægge ryg til en 6-1 6-1 afklapsning i Paris. Ellers tabte han i semifinalen til stærkt spillende Nalbandian og er således uden finaleplads siden juni.

Det er fjerde gang han formår at spille sig blandt de bedste otte i en sæson, og kun en gang før er det lykkedes ham at spille sig videre fra gruppen. Det var i 2005 hvor han så efterfølgende tabte i semifinalen.

Der er da heller ikke de største forhåbninger tilknyttet russeren:

Betfair* odds fredag aften: 24,00

Andy Roddick

Amerikaneren har lagt sig i spidsen af det store felt der jagter de førende her mod slutningen af sæsonen, med en placering som nr. 6 og 1970 point. Det er han ganske givet tilfreds med, da han ikke længere er ved tidligere tiders styrke, og ærkeopgørende mod Federer har Nadal nu overtaget.

Han kan dog stadig fyre en kanonserv af sted, og det våben har redet ham igennem mange tætte kampe på det sidste, hvor han ved at han blot skal breake sin modstander en enkelt gang i hvert sæt, da der ikke er mange udenfor top 20 der kan stille noget op spillemæssigt i Roddick´s serv – noget andet er når den ikke kører for ham selv, så er og bliver det hans eneste våben. Effektivt men ustabilt.

Tre af hans fire sidste nederlag er da også kommet i tie-break, og det mod modstandere der er et niveau under hans. Berdych, Søderling og Tsonga har gjort hvad der kræves og fremtvunget tie-break, og her er Andy Roddick ligeså prisgivet som alle andre for tilfældigheder i den tætte afgørelse.

Dette bliver hans femte deltagelse, og tre gange er han blevet slået i semifinalen, hvilket meget godt indikerer hvor han har stået styrkemæssigt de seneste år, omkring verdens top 4.

Betfair* odds fredag aften: 23,00

Jo Wilfried Tsonga

Franskmanden er måske manden der kan levere overraskelsen i denne turnering, da han virker uhyre velspillende i øjeblikket, og på sit topniveau (der er milevidt fra hans bundniveau) kan slå alle i verden.

Det har bragt ham helt op som nr. syv i verden, kun 20 point fra Roddick, og med den selvtillid han render rundt med i øjeblikket er det kun et spørgsmål om tid før han går forbi amerikaneren, hvis han dog ikke bukker under for rutinen, i og med han er debutant.

Han kommer lige fra en essentiel Masters sejr i Paris, der bragte ham hertil ved at han i finalen besejrede Nalbandian i en kamp om billetten til Shanghai. Presset kunne med andre ord ikke være større, og han beviste dermed at han er klar til de helt store udfordringer som denne turnering er fyldt til renden med.

Det er også kun et par måneder siden han vandt en turnering i Bangkok med deltagelse af blandt andre Djokovic, så han ved altså hvordan men vinder turneringer, hvad man før hen har tvivlet på, ikke mindst efter nederlaget i Australian Open finalen efter at han var foran mod netop Djokovic som han også her er i gruppe med.

Betfair* odds fredag aften: 9,00

Juan Martin del Potro

Argentineren fik med en gennembrudssæson sig spillet ind i hjerterne på tenniselskere og denne turnering. Via en ottende plads på ranglisten 1845 point i alt lægger han pres på de andre spillere omkring sig, da han for tiden vinder og vinder, og kun de helt tunge drenge i klassen har formået at slå ham på de sidste fire måneder.

På hard court gør han det også godt, og tabte kun meget knebent mod Murray i US Open og var i den efterfølgende turnering i finalen. Den fantastiske stime blev dog brudt, af Federer og Nalbandian der sammen slog ham ud af de tre sidste turneringer.

Nu har han dog fornøjelsen af et gruppespil hvor et enkelt nederlag ikke betyder exit, og for en spiller som ham er det en meget stor fordel med hans stil. Nu kan han mindre risikobetonet spille sit spil uden konsekvenserne bliver katastrofale, så det bliver en af de mest spændende spillere at følge i Kina.

Han er naturligvis også debutant, hvad gør det hele endnu mere interessant.

Betfair* odds fredag aften: 30,00

Gilles Simon

Feltets anden franskmand var der ikke mange som havde set få sådan en sæsonafslutning; han kom som et lyn fra en klar himmel ind blandt verdenstoppen, efter at have befundet sig på skyggesiden og kun i outsiderroller i lang tid.

Nu er han dog placeret på 9. pladsen, og dermed var det Nadal´s afbud der var lykken for ham, da han så kunne overtage pladsen, blot 5 point foran Blake på verdensranglisten og et point foran på racelisten for i år.

Han er den ultimative underdog, og vil formentlig være det i alle kampene, men debutantens mål er nok heller ikke de helt store. Oplevelsen må være den største, og så tage den derfra og kunne spille frit. Det plejer som regel også at være der han leverer de bedste resultater, ikke i favoritrollen.

I Madrid Masters imponerede han stort ved at slå Nadal i semifinalen, men ellers er årets højdepunkt sejren over Federer der på det tidspunkt lå nummer et, samt et par små turneringssejre på både grus og hard court.

Han varmede op med at tabe i anden runde til Roddick i Paris, så man kan frygte lidt for at han bliver overspillet, og turneringen havde haft en anden dimension med Nadal som detltager.

Betfair* odds fredag aften: 42,00

Vidste du at…

• David Ferrer viste vejen for de undertippede med en finaleplads sidste år?

• Man får 625.000 $ for en turneringssejr, men 1.340.000 $ for at vinde uden en tabt kamp?

• Sidste spillere i aktion bliver Murray og Roddick, der først mødes mandag over middag dansk tid?

• Spillestedet hedder Qi Zhong Stadium?

• Mercedes Benz er hovedsponsor?

• Turneringens undertitel er ”The final showdown”?

• Andy Murray var manden bag lodtrækningen…?

• Du kan erhverve dig en ”Emperor Package” til ni dage for den nette sum af 8250 $?