ATP-tourens turneringssæson er ved at være slut, og det markeres vanen tro med et slutspil for de otte bedste på Champions Race-listen – eller rettere sagt det skulle have været for de otte bedste, men som følge af skader hos Andy Roddick og Marat Safin og forestående fødsel hos Lleytons Hewitts kone, har slutspillet i år deltagelse af nr. 9 og 11 på listen argentinske Gaston Gaudion og David Nalbandian.

Ikke et ondt ord om Nalbandian, som undertegnede i øvrigt mener nok skal blive en gevinst for turneringen, men Masters Cup, der skulle være det afsluttende højdepunkt på sæsonen, kan godt frygtes at blive lidt af en spillemæssig fuser sammenlignet med en ellers flot og interessant sæson.
Nr 3 (Hewitt), nr. 4 (Roddick) og Marat Safin, der utvivlsomt havde ligget højere end nr. 10 på listen, hvis ikke en knæskade havde ødelagt næsten hele den sidste halvdel af hans sæson, mangler som nævnt helt i turneringen. Desuden er formen hos specielt Roger Federer og også Rafael Nadal lidt af et spørgsmålstegn, da også de to altdominerende spillere på ATP-touren har været plaget af skader på det seneste.

Trods de forskellige deltageres forskellige problemer med skader og form skal den kommende uge nok byde på underholdende tennis, da der jo stadig er 3 millioner dollars og en god portion prestige at spille om. Og mon ikke der også kommer nogle spilbare odds hér og dér.

Hold øje med Masters-tip på BetXperts tennisside: http://www.betxpert.com/ekspert/tennis/

Turneringen afvikles indendørs i det imponerende Qi Zhong stadium i Shanghai. Underlaget er det populære Taraflex-tæppe, der også er blevet spillet på i mange af de seneste indendørs turneringer. Champions Race-listen opgøres udfra spillernes resultater i de fire Grand Slams, de ni Masters og så deres fem bedste resultater fra de øvrige turneringer.

TV2 Zulu sender alle ugens dage fra kl 12-16.

Her følger en vurdering af de enkelte spilleres muligheder i turneringen:

Red Group


Roger Federer (Nr 1 på Champions Race listen):

Den suveræne schweizer har været helt uimodståelig i denne sæson. Det er næsten umenneskeligt det han har præsteret. Kampstatistikken for 2005 siger 77-3, og af de tre nederlag er to faldet på grus, som er det eneste underlag, hvor Federer ikke virker uovervindelig. De to unge himmelstormere Rafael Nadal og Richard Gasquet har sat en kæp i hjulet på Federer på det røde grus, mens Marat Safins pragtpræstation i Australian Open står bag det eneste nederlag på andre underlag end grus i 2005.
Når man ser Federer på en tennisbane er det ikke så underligt at han er verdens bedste. Han kan alt med en tennis ketcher. Serven er ikke den hårdeste, men uhyggelig varieret og effektiv. Grundslag sendes af sted med stort tryk og med en meget lav fejlprocent. Flugtningerne ses ikke bedre på touren, og når han så samtidig viser en helt enestående stabilitet, så har man forklaringen på hvorfor Roger Federer er den bedste tennisspiller i nyere tid.
Den sidste måned har Federer dog kæmpet med en drilsk ankelskade, som han pådrog sig under et træningspas. Han udtaler selv at han intet mærker til skaden, men frygter alligevel at det lange afbræk kan have kostet ham den sidste skarphed.
Prognose: Hvis ikke ankelskaden driller ham undervejs, er det svært at se hvordan Federer skal undgå at vinde Masters Cup trofæet for tredje år i træk. Formen er måske ikke 100 procent, men mindre kan også gøre det, og han har tre puljekampe til at spille sig tilbage i topform. Da der spilles indendørs, og på et tilpas hurtigt underlag, ligger alt lige til forhånden for Federer, og den plejer han ikke at kikse!!!


Guillermo Coria (6):

Den lille argentiner var fuldstændig suveræn på grusbanerne i 2004, men i år har han stået totalt i skyggen af Rafael Nadal.
Den unge spanier er dog ikke den eneste årsag til at 2005 ikke været Corias bedste år. En ondartet skulderskade med efterfølgende operation har givet ham store problemer med serven. Fra i starten at være et fysisk problem ligner Corias serveproblemer efterhånden mere en psykisk blokade. Onde tunger er ligefrem begyndt at kalde Coria for ”ATP-tourens Dementieva”, hvilket i denne sammenhæng ikke er ment som et kompliment.
Coria fighter altid godt for sagen og er utrolig hurtig på fødderne, og kan faktisk spille i rigtig højt tempo fra baglinjen, men indendørs har han store problemer på grund af sin svage serv.
Det er kun blevet til en enkelt titel i år, på grus i Umag i Kroatien.
Prognose: På trods af at være den næsthøjest rangerede spiller i denne gruppe, er det svært at se ham som andet en prügelknabe i gruppen. Underlaget er bestemt ikke til Corias fordel, og hvis serven igen volder problemer, kan det godt blive til nogle alvorlige øretæver for den lille hurtigløber.


Ivan Ljubicic (8):

En af sæsonens helt store åbenbaringer. Fik sit store gennembrud i starten af året med fire finaler på to måneder og en Davis-Cup-sejr over USA, hvor han slog både Roddick og Agassi. Henover sommeren faldt spillet helt fra hinanden for den store kroat, og der skulle faktisk en Davis Cup-match til at sætte gang i Ljubicic igen. I semifinalen mod Rusland blev det til sejre over Davydenko og Youzhny, og så var selvtilliden for alvor tilbage. 15 sejre i træk, inklusiv titler i Metz og Wien, blev det til inden Rafael Nadal vendte 0-2 i sæt til sejr i finalen i Madrid Masters. Det pillede dog ikke selvtilliden fra Ljubicic, der også nåede finalen i Paris Masters, hvor han dog virkede meget slidt og til sidst måtte overgive sig til Thomas Berdych.
Ljubicic har ikke den hårdeste serv på touren, og han er heller ikke den, der laver flest esser, men alligevel regnes han af mange for den bedste server i verden. Det skyldes stor variation i serven, og en uhyggelig stabilitet. Førsteserveprocenten ligger meget ofte på den rigtige side af 70, og så er det svært at bryde ham. Ljubicic´ baghånd er desuden er markant våben, mens forhånden af og til kan virke noget tam.
Prognose: Den mest formstærke i Masters Cup-feltet bør selvfølgelig regnes med blandt favoritterne. Hele fire gange i år har han dog tabt til Roger Federer, så kampen mod Nalbandian bliver en nøglekamp. Hvis han først klarer sig videre fra gruppen er en finaleplads absolut ikke utænkelig, men jeg tror de mange finale-nederlag i år gør at Ljubicic lige mangler det sidste for at kunne tage pokalen med hjem fra Shanghai.


David Nalbandian (11):

Kom med på alleryderste mandat. Masters Cup-billetten var egentlig forsvundet, men afbud fra både Hewitt og Roddick har givet Nalbandian chancen i Shanghai.
Den talentfulde argentiner er svær at blive klog på. Når selvtilliden og formen er i top, spiller han helt eminent, men til gengæld kan han også levere tilsyneladende totalt umotiverede og ugidelige præstationer.
Han har det dog med at levere toppræstationer, når der er store ting på spil. I Grand Slams er han altid med helt fremme, og han er desuden i besiddelse af en af de bedste Davis-Cup-statistikker på ATP-touren.
Det viser noget om at det måske er motivationsevnen, der er forklaringen på at Nalbandian kun er med på et afbud. De tekniske egenskaber fejler i hvert fald ikke noget. Serven er ikke hans største våben, men til gengæld er returneringerne i verdensklasse. Evne til at spille på kontra gør ham til en farlig modstander på alle underlag.
Nalbandian har vundet en enkelt titel i år i München, men proklamerede selv inden sæsonen at målet var top 3 i verden i løbet af 2005, og så må en 11.plads siges at være noget skuffende.
Prognose: Motivationen burde ikke fejle noget hér, og så er Nalbandian en farlig dark horse i spillet om Masters Cup-trofæet. Kampen mod landsmanden Coria er altid svær, da de to kender hinanden så godt, men med tanke på Corias problemer på det seneste bør Nalbandian sejre hér. Nøglekampen bliver mod formstærke Ivan Ljubicic, der vandt deres seneste opgør i Madrid. Trods en statistik mod Roger Federer der siger 5-3 i Nalbandians favør, så er de seneste tre kampe endt med sejr til schweizeren, så en semifinaleplads afhænger nok af en sejr over Ljubicic. Hvis det lykkes, kan alt til gengæld ske for den uberegnelig Nalbandian.

Gold Group


Rafael Nadal (2):

Den 19-årige spanier har længe været spået en stor fremtid indenfor tennissporten, men at hans gennembrud skulle blive så voldsomt, som det har været i år, er det nok kun ham selv, der har troet på. Hele 11 titler er det blevet til, og en helt suveræn 2.plads på verdensranglisten.
Nadals store forcer er hans imponerende fysik og en nærmest umenskelig vinderpsyke, der virker endnu mere vanvittig, når man tænker på at manden kun lige er fyldt 19 år. Han viser aldrig tegn på nervøsitet og er derudover en helt enestående fighter.
Rent teknisk er der mange spillere, der overgår Nadal. Forhånden er dog i topklasse, mens baghånden til tider virker lidt vag. Også i serven er der klart muligheder for forbedringer, der vil gøre Nadal endnu mere uhyggelig.
Ligesom de fleste andre deltagere har Nadal også døjet med skader på det seneste. Knæet har voldt lidt problemer, og Nadal har derfor ikke været turneringsaktiv siden sejren i Madrid Masters.
Prognose: Nadal viser gang på gang nye uventede sider af sit talent, men en sejr i Masters Cup vil dog efter undertegnedes mening være en stor overraskelse. Underlaget er nok en tand for hurtig til at Nadal kan overkomme Roger Federer, men man skal ikke undervurdere den unge komet. Minimum en semifinaleplads bør det dog blive til, da baglinjeslidere som Gaston Gaudio og Nikolay Davydenko ikke bør kunne stikke en kæp i hjulet på Nadal.


Andre Agassi (5):

Det er utrolig imponerende at den nu 35-årige Agassi stadig kan gøre sig gældende i den absolutte elite. I US Open viste han storspil, men har desværre været skadet siden.
Agassi spiller slet ikke så mange turneringer som de øvrige topspillere på ATP-touren, og set i det lys er det endnu mere imponerende at han stadig rangerer som nr. 5 i verden.
Det er blevet til en enkelt turneringssejr i Los Angeles i 2005.
Spillestilen har ikke ændret sig siden gennembruddet i 1988 (!!!). Der er kommet lidt mere tryk på serven, men ellers lever Agassi stadig højt på sit imponerende tempospil fra baglinjen.
Selvom Agassi ikke har været turneringsaktiv siden US Open, og har døjet med skader, så plejer han altid at møde i topform til de store begivenheder, da det jo netop er dem der holder motivationen oppe hos en spiller, der vundet alt, hvad der er værd at vinde i tennissporten. Agassi har deltaget hele 15 gange i Masters Cup, men har faktisk kun vundet én gang, helt tilbage i 1990.
Prognose: Trods et spørgsmåltegn omkring formen bør Agassi kunne spille sig frem til semifinalen. Lodtrækningen har placeret ham i gruppe med Gaston Gaudio og Nikolay Davydenko, som begge har fået tæsk af Agassi i år. En Agassi i fornuftig form bør ikke få problemer med nogen af de to, og så er der lagt op til en spændende gruppefinale mod Nadal.


Nikolay Davydenko (7):

I modsætning til Agassi har vi hér at gøre med et af de mest turneringsaktive spillere på ATP-touren. Hele 30 turneringer har Davydenko spillet i år mod Agassis 17.
Det er også blevet til et flot gennembrud for Davydenko i år, hvor han for første gang har placeret sig solidt i top 10 på verdensranglisten. Sejren over Guillermo Coria på Roland Garros er Davydenkos eneste over en top 10-spiller i år. En enkelt turneringssejr i St. Pölten i Østrig er det blevet til for den letbenede russer, der har sin styrke på baglinjen, hvorfra han gerne vil styre kampene med højt tempo.
Davydenko har også har sin skadesproblemer i løbet af året. Både skulderen og albuen har været præget af hans hårde kampprogram, og Davydenko har på det seneste især haft problemer med overbelastning af skulderen, når kampene er trukket ud i tre sæt.
Prognose: Skal nok ikke sætte næsen op efter andet end maksimalt en enkelt sejr - over Gaston Gaudio. I topform ville Davydenko i forvejen have sine problemer med at stille noget op mod spillere som Agassi og Nadal, og når skulderen og albuen oven i købet ikke er i bedste stand, så er det svært at se Davydenko gå videre fra puljen.


Gaston Gaudio (9):

Den overraskende vinder af French Open på Roland Garros i 2004 har igen haft en fin sæson. Efter den suveræne Nadal har Gaudio faktisk været den bedste grusspiller på ATP-touren, og han har hele fem titler i bagagen.
Resultaterne på alle andre underlag har ikke været imponerende selvom Gaudio faktisk nåede kvartfinalen i Paris Masters.
Gaudios spillestil er skabt til grusbaner, med en baghånd der er ren æstetik for tenniselskere. Tilgengæld har han sine problemer på hurtigere underlag, hvor hans store sving ikke er så hensigtsmæssige. Holdes tempoet nogenlunde moderat er Gaudio til gengæld en farlig mand med sine højt anlagt grundslag. Den 27-årige argentiner er ikke lige populær alle steder på ATP-touren på grund af sin til tider noget arrogante attitude.
Prognose: Får ligesom Davydenko meget svært ved komme videre fra puljen, men Gaudio har slået Nadal én gang i år, så måske kan der lure en overraskelse dér. Står formmæssigt bedre end Davydenko i kampen om at undgå sidstepladsen i gruppen, og må da forventes at have større chancer for at overraske.