Et dansk system er med i kapløbet om at levere det det mest efterspurgte produkt i fodboldverdenen…

Eksemplerne er talrige. Mål der ikke var der, men som bliver dømt. Mål der var der, men som dommeren overser. Ikke sjældent involverer episoden et engelsk mandskab - senest i VM 2010's 1/8-finale mellem England og Tyskland, hvor Frank Lampards mål ikke blev dømt inde - og ikke sjældent skal man lægge øre til at nu må teknologien komme på banen, så vi undgår den slags fejlkendelser.

Allerede inden årsskiftet meldte Sepp Blatter ud at VM 2014 bliver med mållinjeteknologi. Ligeledes gør Confederations Cup. Spørgsmålet er blot hvilken slags.

To systemer blev testet under decembers VM for klubhold i Japan.

GoalRef, der i første omgang blev udviklet af et dansk firma med henblik på at blive brugt i håndbold, benytter sig af elektromagnetisme til at måle om bolden er over stregen. Et magnetfelt etableres omkring målet, der overvåges af 10 antenner i stolper og overligger. I bolden (mellem læderet og det oppustelige lag) er der placeret tre kobberspoler, der forstyrrer magnetfeltet hvis bolden krydser stregen. Det hele overvåges af software, der på under en tiendedel af et sekund sender et signal til dommerens ur i tilfælde af mål.

GoalRef har også været testet i den danske Superliga.

Hawk-Eye er et system bedst kendt fra tennis, men det bruges også i cricket og snooker. Systemet benytter sig af triangulationsprincipper udfra livebilleder og timing data til at "forudsige" boldens bane, og kan levere en grafisk præsentation til dommere i nær realtime. Tests har vist, at resultater af tætte mållinjekendelser kan videresendes til dommeren inden for et halvt sekund.

Hawk-Eye er blevet testet i venskabskampen mellem England og Belgium, dog havde dommeren ikke adgang til resultaterne.

Hvem skal det være?

FIFA har åbnet for en budrunde for de leverandører der ønsker at stå bag teknologien til sommerens Confederations Cup og næste års VM.

Man oplyser, at alle interesserede leverandører, der har bestået de krævede tekniske tests, er velkomne til at lægge et bud ind. Det ser dog ud til at de to ovennævnte systemer er længst i processen og det virker sandsynligt, at det bliver en af disse der bliver valgt.

FIFA træffer sin afgørelse i begyndelsen af april.

Hvad mener du? Er mållinjeteknologi en nødvendighed i dagens fodbold - og i så fald; hvilket system vil virke bedst?