Lidt forsinket – første runde var i sidste weekend – kommer her en optaktsartikel til den nye sæson i League 2, den fjerdebedste engelske fodboldrække.

Idéen er at klæde BetXperts læsere på til sæsonens spil via en grundig introduktion til alle ligaens 24 klubber – fra ældgamle og nyrige Notts County med Sven-Göran Eriksson som celebritets-sportschef til upåagtede hold som Accrington Stanley og Macclesfield Town.

Og når man har læst Anders Jørgensens optakt, kan man passende klikke sig videre til BetXperts League 2-side hvor Anders har udlagt tip til denne weekends spillerunde.

Optakt: League 2
I sidste sæson overraskede Exeter stort og tog sin anden oprykning i træk, mens storsatsende Shrewsbury skuffede ved ikke at klare oprykningen.

Jeg synes det i denne sæson ligner en meget jævnbyrdig række. Der er endnu ingen hold, der er blevet pointstraffet, så mon ikke de fleste klubber efterhånden har sat tæring efter næring. En klub der på ingen måde leget skjul eller holdt på pengene er dog Notts County.

Verdens ældste professionelle fodboldklub, fra Nottingham er blevet opkøbt af et Mellemøst-konsortium og storsatser med masser af spillerindkøb. Men den vildeste handel er nok at den tidligere Lazio-, Manchester City- og engelske landstræner Sven-Göran Eriksson er blevet sportsdirektør – efter sigende til en ugeløn på 400.000 kr.

Ikke ligefrem hverdag i en række, hvor mange klubber vender hvert eneste pund. Notts County kan vel nærmest kun skuffe…

Jeg har i dette års optakt valgt at inkludere et punkt, der hedder økonomi. I sidste sæson blev Luton fratrukket 30 point, Rotherham og Bournemouth 17 og Darlington 10, mens Morecambe og Chester fik forbud mod at hente spillere. Alle på grund af økonomiske problemer. Straffen kostede Chester og Luton nedrykning.

Der er stadig meget få midler i de lavere engelske rækker, og seneste TV konkurs - Setanta Sports gik ned og afskar dermed klubberne fra en masse TV-penge - er endnu en mistet indtægtskilde.

Derfor har jeg i år givet klubberne en karakter fra 1-5 på økonomi. 1 betyder at klubben er meget presset økonomisk og skal passe meget på. 2-3 betyder at klubben er nogenlunde sikret økonomisk, men at der er ikke meget råderum. 4 betyder at klubben har midler til at håndplukke spillere, mens 5 betyder at man har midler i millionklassen og med mulighed for mange flere.

Jeg håber guiden er nyttig og spændende at læse. Lad os håbe på en sæson med masser af mål, overraskelser og fantastisk britisk fight!

Nyttige links:

http://www.teamtalk.com/

Wikipedia: League_Two 

BBC: League 2-nyheder 

Telegraph.: League 2-nyheder

Accrington Stanley
Placering sidste sæson: 16
Trupstatus: Styrket i bredden, men har mistet vigtig førstemålmand.
Økonomien: 1
Forventet placering: 19-24

Stanley er en af de mindste klubber i League Two. Økonomisk er klubben kun på Conference League niveau, og det er den mindst ”supporterstærke” klub i rækken. Sidste sæsons gennemsnitlige tilskuerantal på hjemmebanen, det intime Crown Ground, trak kun i gennemsnit lidt over 1400 tilskuere pr. hjemmekamp.

Pengene er meget små og det er især det, der begrænser klubbens muligheder. Man er meget afhængig af at kunne hente transfer fri spillere ind, og har slet ikke ressourcer til at håndplukke købespillere. Op til denne sæson har manager John Coleman udtalt at fokus for sæsonen, er på at undgå nedrykning, hvilket i mine øjne er et meget fornuftigt mål. Man kommer næsten med garanti til at spille i den tunge ende af tabellen.

Klubbens styrke er at man er vant til at spille mod nedrykning, det giver en vis rutine i konstant at være under pres. Eftersom økonomien er yderst presset kan Stanley, i værste tilfælde, ende med at være uden mulighed for at leje spillere, og et mareridts scenarie er, at man skulle komme under administration og blive fratrukket point.

Trupmæssigt er man både styrket og svækket. På plussiden har man fået flere spillere ind end man har mistet, men sammenfattende for de nye folk, er det at de er enten meget urutinerede eller af tvivlsom kvalitet. På minussiden har man mistet sin vigtige keeper Kenny Arthur, der bragte sindene i kog, da han skiftede til Rochdale. Man har lejet talentet Alan Martin i Leeds, men spørgsmålet er om han kan samle arven op.

Det bliver nok en tung bundkamp for Stanley, der tilmed er svækket af at skulle betale 25.000 £ pr. måned i de kommende 11 måneder, penge man skylder i skat.

Aldershot Town
Placering sidste sæson: 15
Trupstatus: Nogenlunde samme niveau som i sidste sæson.
Økonomien: 2
Forventet placering: 9-16


Aldershot vandt i forrige sæson suverænt Conference League, og fulgte, i første halvdel af League Two sæsonen, flot op på succesen ved at placere sig i top 8. En meget flot præstation af holdet, som få, heller ikke jeg, havde regnet med. Jeg havde forventet en placering i den tunge ende af tabellen, men Aldershot to fusen på konkurrenterne ved at spille udpræget pasningsfodbold, med fokus på hurtige præcise afleveringer – ikke ligefrem hverdagskost for en oprykker til League Two.

Det fungerede fremragende i første halvdel af sæsonen, men efterhånden som trætheden og skaderne meldte sig sammen med at konkurrenterne havde gennemskuet spillestilen, gik The Shots ned med flaget. Især den sidste tredjedel af sæsonen var, næsten udelukkende, en lang nedtur for holdet. Man blev simpelthen spillet over ende, og det hjalp heller ikke på det at vigtige defensive folk var ude med skader. Sammenfattende var det dog en flot sæson af oprykkerne.

Nu er det tid til den berygtede anden sæson, men det har ikke fået folkene fra Recreation Ground til at ryste på hænderne. Der er ikke blevet købt voldsomt dyrt ind, men til gengæld har man trimmet truppen ganske betragteligt. Ud er røget seks spillere anført af den vigtige kult keeper Nikki Bull og anfører Rhys Day. Ind er kommet fire nye spillere og det ligner især en defensiv forstærkning af holdet. Man har hentet Ben Herd og John Halls, der ligner solide defensive forstærkninger, men det er stadig et stort spørgsmålstegn om man har den rette nye målmand.

Aldershot virker som en klub i balance og jeg tror på en fornuftig sæson – uden de helt store armbevægelser – men med god afstand til bunden.

Barnet F.C.
Placering sidste sæson: 17
Trupstatus: Uændret – måske en smule svækket.
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 16-22


Barnet havde en virkelig underlig sæson i sidste sæson. Man havde sådan set samlet sig en fornuftig trup, men man spillede en meget tung sæson i bunden. En overgang lignede Barnet et meget solidt bud på en nedrykker – man tabte alt for mange kampe, og var meget svage i offensiven – det hjalp dog at hente rutinerede offensive folk ind. Især 40 årige Paul Furlong var et scoop. På trods af den tidligere Chelsea spillers fremskredne alder, var han en vigtig spiller til at skabe ro på holdet. I 21 kampe scorede han 9 mål og nu har Barnet sikret sig Furlong på en permanent kontrakt.

Trupmæssigt er man ikke blevet styrket, da pengene er meget små i klubben. Ud er røget syv spillere, hvoraf især midtbanespilleren Neal Bishop og hans kollega Michael Leary. Seks nye folk er kommet ind, og her er Micah Hyde en ok mand til at sætte lidt styr på forsvaret.

Men, det er altså ikke et hold, der har overbevist på transfermarkedet, og jeg tror Barnet får en svær sæson.

Bournemouth
Placering sidste sæson: 21
Trupstatus: Uændret .
Økonomien: 1
Forventet placering: 15-21


The Cherries er i dyb, dyb krise. Der er røde tal hele vejen rundt og man har ingen mulighed for at hente de hårdt tiltrængte forstærkninger. Der er kommet nye folk til i bestyrelseslokalet, og jeg anser muligheden for, at der pludselig kommer lidt transferpenge til manager Eddie Howe for at være usikker.

Man startede sidste sæson på 17 minuspoint – uden dem ville man have sluttet på en 12.plads, og det viser trods alt at truppen er ganske fornuftig. Især angriberen Brett Pitman trådte i karakter. På den anden side skal dette hold simpelthen have forstærkninger på alle pladser, hvis man skal kunne trække sig op over middelmådigheden.

Så længe ingen af disse er kommet til, tror jeg ikke på nogen god sæson for Bournemouth, der trods alt bør have nok styrke til at overleve. Indtil videre er ingen nye spillere kommet til, men man har også blot solgt en reserve. Skulle det ikke lykkedes at få penge i kassen kan det godt ende med endnu en sæson underlagt administration, og dermed pointstraf.

Bradford City
Placering sidste sæson: 9
Trupstatus: Svækket
Økonomien: 3
Forventet placering: 7-12


I sidste sæson havde Bradford for første gang i årevis sorte tal på bundlinjen, men i løbet af sæsonen blev de afløst af røde tal, og nu er manager Stuar McCalls transfermuligheder minimale. Der er næppe risiko for økonomisk kollaps, for man har valgt at spare en masse på spillersiden. Dermed ryger man ikke ud i alvorlige problemer, men til gengæld må den mest tilskuertunge klub i League Two, skrue ned for ambitionerne.

Det piner den iltre manager, men klubbens ve og vel kommer før en satsning på oprykning. Det er slet ikke umuligt at man kan lege med omkring playoff – det er stadig en fornuftig trup – men der skal ikke mange skader til før man er presset. I sidste sæson startede man stærkt, men gik komplet døde, da den sidste fjerdel af sæsonen skulle færdigspilles og dermed mistede man alle muligheder for oprykning. Hjemme på Valley Parade trækker man ofte over 15.000 tilskuere og det er det klart højeste snit i League Two.

Satsningen er lagt på egne talenter, og man har hevet 3-4 unge folk op i førsteholdstruppen til denne sæson. Samt seks nye spillere udefra på enten fri transfer, lån eller minimal pris. Især pakistanske Zesh Rehman virker som et godt indkøb, der kan stabilisere forsvaret. Offensivt ser det ganske hårdt ud for The Bantams, der må ty til en tynd angriberstab og 36 årige Peter Throne, som topscorer.

Man er dog overordnet set svækket både i kvalitet og i bredde. Især gør det ondt at Graeme Lee er væk - et kæmpe tab – han var en meget vigtig forsvarsspiller for holdet. Paul Mclaren er et tab på midtbanen. Ud er røget hele elleve spillere. En sæson hvor man vil halse efter toppen.

Burton Albion
Placering sidste sæson: 1 i Conference League
Trupstatus: Klart styrket
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 14-20


Burton var lige ved at smide en suveræn Conference-førsteplads væk i sidste sæson, men nåede at få kørt den fortjente direkte oprykning i hus. Det er lidt en ubekendt hvordan Burton vil klare sig i League Two. På den ene side kan holdet have svært ved at sætte sig igennem, men på den anden side kan Burton lave en ”Exeter” og tage alle på sengen. Økonomisk er man ingen sværvægter, men man er på den anden side heller ikke pressede og sandsynligheden for krise er ganske minimal.

Jeg synes Burton har gjort det rigtigt godt på transfermarkedet. Ind er kommet syv nye spillere; især signingen af veteran bomberen Richard Walker er lidt af et scoop. Han er en født målmaskine og kan komme til at gøre forskellen for Burton i denne sæson. Selvom han aldrig har spillet på det hele høje niveau, tror jeg han kan blive en fan favorit på det intime Pirelli Stadium. Man har i Tottenham lejet det spændende offensive talent Maghoma, der også kan blive en spændende spiller i denne sæson.

Sidst men ikke mindst er signingen af tossen Guy Branston spændende. Han har været i et hav af klubber og spillede sidste sæson i Kettering i Conference League. Hans hårdhed og typiske britiske midterforsvarer-stil kan blive god for Burton. Ud er røget tre spillere hvoraf Jake Buxtons skifte til Derby er en klar defensiv svækkelse. Alt i alt kan de blive både himmel og helvede for Burton, men jeg tror man kan overleve.

Bury F.C.
Placering sidste sæson: 4
Trupstatus: Uændret
Økonomien: 3
Forventet placering: 3-7

Dybt imponerende var det hvad Manchester klubben formåede i sidste sæson. Man fik spillet sig op fra en midterklub tilværelse til en rolle som klar oprykningskandidat. Det lignede længe direkte oprykning, men man faldt lidt sammen og måtte se sig slået i kampen om tredje pladsen. Især det faktum at den direkte oprykning glippede på grund af en dårlige målscore, må gøre ekstremt ondt i Bury, der ikke formåede at vinde playoff kampene.

Spørgsmålet er nu om holdet kan glemme skuffelsen og komme stærkt igen. Jeg tror på at Bury igen bliver en kandidat til oprykning. Man har trimmet truppen – ud er røget fem spillere mens tre er kommet til. Der er tale om en trimning af truppen og man står med mere kvalitet end før.

Desuden er man klar på lejemarkedet, så dukker der spændende emner om kan man slå til hurtigt. Andy Bishop er en ekstrem vigtig spiller for Bury. I sidste sæson nettede han 16 gange, og nu har man sikret sig en stærk makker i Danny Carlton, der har en masse talent, der skal udløses efter en skuffende sidste sæson. Det tegner til at blive en god sæson med succes for Bury.

Cheltenham Town F.C.
Placering sidste sæson: 23 i League One
Trupstatus: Svækket lige, især i bredden.
Økonomien: 2
Forventet placering: 8-12

Cheltenham brillerede ved at have et ekstremt dårligt forsvar i sidste sæson i League One. Hele 91 mål lukkede man ind i ligaen, og man endte 11 point og cirka 30 mål fra stregen. Selvom truppen bestemt ikke var blandt de stærkeste i den tredjebedste række i sidste sæson, så var det især store økonomiske problemer, der kostede dyrt.

Men, også ren panik på trup-fronten kostede meget dyrt for The Robins, der konstant havde nye spillere ind og ud af døren. I alt nåede man i sidste sæson op på at have anvendt hele 51 spillere på førsteholdet. Godt nok er rotation sundt, men 51 spillere er ude i et overdrev og det er ikke underligt, at man aldrig fandt den nødvendige stabilitet.

Cheltenham er i virkeligheden nok en klub, der hører hjemme i League Two. Kun i fire sæsoner i klubbens historie har man været højere end den fjerdebedste række – i alt fire sæsoner i League One. Jeg tror klubben har brug for et år, hvor man stabiliserer sig både økonomisk og trupmæssigt. Sidste sæson ekstremt rodet og man gør bedst i stille og roligt at bygge en slagkraftig trup op.

Det er da også ganske sigende at man har sagt farvel til intet mindre end 13 spillere, mens kun seks er kommet til på fornemt klingende Abbey Business Stadium. Man skal dog ikke udelukkende se antallet af rejste spillere, som et minus, for truppen var alt for stor, bred og løntung. Man har satset på yngre folk, såsom Tottenham-talentet David Hutton og en ung herre af egen avl, med et lidt uheldigt efternavn, Jason Tabor. Ud er røget en del rutine og overordnet set er The Robins svækkede, men ikke uden evner.

En midterplacering er et realistisk mål, med en top 10 placering, som resultatet af en overraskende god sæson.

Chesterfield F.C.
Placering sidste sæson: 10
Trupstatus: Styrket
Økonomien: 3
Forventet placering: 4-9


Lige ved og næsten, igen, igen for Chesterfield. Man higer efter at komme tilbage i det lidt finere selskab i League One. Lige siden 1997, hvor holdet som blot det andet hold udenfor de to bedste rækker, der siden 1984 er nået semi finalen i FA Cuppen. I 2007 blev nedturen komplet med nedrykningen til League Two. I selvopfattelsen burde The Spireties høre hjemme i The Championship eller i hvert fald i toppen af League One. Men efter to sæsoner i League Two, er det stadig ikke lykkedes at sikre sig oprykningen.

I sidste sæson blev det til en skuffende 10. plads seks point fra en playoff plads, men det syder og bobler i Chesterfield i denne sæson. Man planlægger et nyt stadion med 10.000 siddepladser, der skal stå klar til sæsonen 2010/2011. Det kunne jo ikke passe bedre sammen, hvis klubben rykkede op i League One og kunne indvie det nye stadion i den lidt mere attraktive række.

Klubben har i hver fald signaleret ambitioner om en topplacering ved at afvise alle bud på stjerneangriberen Jack Lester, der bomber år efter år. Notts County har været kraftigt ude med snøren, og pundene, men er blevet afvist (med en hånende kommentar om at tilbuddet var latterligt). Man har kun afskibet en reservespiller, men til gengæld styrket bredden og måske start elleveren med tre nye folk, der alle har ganske fine evner.

Jeg tror igen i år på Chesterfield, der bør være med inde i spillet omkring playoff og i bedste fald måske kan nå den yderste oprykningsplads. Det kræver dog nok at Jack Lester igen bomber 20+ ligakasser ind.

Crewe Alexandra
Placering sidste sæson: 22 i League One
Trupstatus: Svækket – især i bredden
Økonomien: 2
Forventet placering: 7-12


Det kostede dyrt for Crewe Alexandra, at klubbens legendariske manager, Dario Gradi, overgik til en sportschef-stilling, efter mere end 20 år som manager for holdet. Det er uhørt i moderne fodbold at en manager sidder så længe (bortset fra Alex Ferguson, der vel nærmest er uden for kategori), og Gradi har været en fantastisk stabilitetsfaktor for Crewe, og en formidabel talentudvikler og scout.

Det er netop talentarbejdet, der er Crewes store styrke men også svaghed. Klubben har altid kørt på et meget begrænset budget, men har overlevet via det store sammenhold og evnen til at frembringe egne førsteholdsspillere. Det er en styrke, da man får spillere der kender klubben helt indefra og er sultne samtidig med at man får billig arbejdskraft. På negativsiden er at Crewe i dårlige årgange ikke kan opretholde samme kvalitet på førsteholdet, da man ikke har midlerne til at handle kraftigt ind.

Hele sidste sæson i League One var en kamp mod nedrykning, men på trods af at man hyrede den tidligere islandske landstræner Gudjon Thordarson, lykkedes det ikke trods større stabilitet at overleve. Det helt klare mål hedder oprykning, men jeg tvivler altså på om evnerne rækker til at indfri ambitionerne. Det er umiddelbart en fornuftig trup Thordarson har at arbejde med, men den er meget smal.

I sidste uge beklagede manageren sig over blot at have en førsteholdstrup på 17 spillere. Man har da også ryddet kraftigt op i en sparerunde, hvor hele 14 spillere er rejst. Især er det et slag at stortalenter som Michael O'Connor (stortalent på midtbanen), topscorer Tom Pope og stortalenterne Matthew Lund og Ben Marshall, der begge er smuttet til Stoke for mindre beløb. Ud er også røget et par vigtige faste forsvarsspillere. Jeg synes truppen ser papirtynd ud og det er slet ikke lykkedes Crewe at hente fornuftige erstatninger endnu.

De eneste forstærkninger, der er kommet ind er to forsvarsspillere fra Histon, der begge spillede i Conference League i sidste sæson og så en ung mand fra Tottenham. Der skal ikke mange skader og karantæner til før man er pressede, og generelt er kvaliteten dalet i truppen. I bedste fald når man en playoff-plads, men sker der ikke noget med truppen, så ligner det en skuffende sæson for Crewe.

Dagenham & Redbridge
Placering sidste sæson: 8
Trupstatus: Svækket lidt i bredden
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 6-10

En af sidste sæsons helt store overraskelser. I sin blot anden sæson efter oprykningen lykkedes det den lille fusionsklub at opnå en fremragende 8. plads. Det var først på allersidste dag man missede playoff ved at tabe 1-2 til nr. 8 Shrewsbury. Et hårdt slag for The Daggers, men ikke desto mindre har det givet blod på tanden.

Det er altid svært at følge op på en stor succes, men jeg tror at holdets kompromisløse spillestil kan bære dem langt igen i denne sæson. Det er tæt på at være all-out-attack, som det ville hedde i Football Manager. Holdet spiller meget hurtigt og offensivt. Fra første fløjt brager man frem af banen, og man går meget efter at angribe frem for at forsvare. Det var ikke tilfældigt at holdet var det mest scorende i League Two med 77 mål i sidste sæson.

Man har fået et kæmpe boost ved at topscorer og stjernespiller Paul Benson har valgt at forlænge sin kontrakt. Han havde ellers tilbud fra League One, men har helliget sig sin hjerteklub. Han bærer en stor del af min tro på succes for Dag&Red i denne sæson. Pengene er ikke store i klubben, der med succes har satset på at finde unge spillere i non-league og gør dem til League Two spillere.

Det var sådan man fandt Paul Benson. Det har kostet lidt på spillerfronten at man har opnået succes på Victoria Road, da hele 10 spillere er rejst. Det er en lille pengebegrænset klubs lod, at succes får andre klubber til at stjæle af truppen. Således er to af holdets bedste forsvarsspillere rejst sammen med næsttopscoreren. Til gengæld har man sikret sig et tidligere Arsenal forsvarstalent og en erfaren League Two forsvarer fra Wycombe. Man har igen forsøgt sig med at hente unge talenter, og det skal blive spændende at se om de slår til.

Jeg tror klubben henter 1-3 spillere yderligere og måske satser på lejemarkedet. Som udgangspunkt er man svækkede på rutinen og i bredden, men til gengæld har man fået unge sultne folk ind, og har midler til at slå til når den rette spiller er fundet. I bedste fald en playoff plads, men med mange skader og uden yderligere forstærkninger kan det blive til en skuffende midterplacering.

Darlington F.C.
Placering sidste sæson: 12
Trupstatus: Markant svækket både i kvalitet og i bredde
Økonomien: 1 (kan blive reddet)
Forventet placering: 18-23


De store armbevægelser er forsvundet sammen med de store penge. Tilbage står et kæmpe moderne stadion med 25.000 siddepladser og en forgældet kriseramt klub. Klubben var i årevis ejet af en stenrig forretningsmand, der smed om sig med pengene. Han byggede det kæmpe stadion og ambitionen var The Championship. Der blev ikke sparet på noget, og ifølge rygterne fik ex-OB’eren Jesper Hjort hele 30.000 kr. om ugen i løn i sin tid i klubben.

I takt med at holdet slet ikke kunne leve op til ambitionerne blev pengene mindre, og sidste år da forretningsmanden røg i fængsel for skattesvig stoppede penge strømmen. Derfor var oprykning absolut en nødvendighed, men man nåede aldrig helt så langt, da klubben nærmest fra den ene dag til den anden gik næsten bankerot. Man kom lynhurtigt under administration, blev fratrukket 10 point og måtte afskibe en masse spillere. Dermed var oprykningsdrømmen passé og krisen blev enorm, da 90 % af truppen efter sæsonafslutningen smuttede, da de efter gældende regler var frie til at rejse. Kun to spillere blev.

Klubben er nu overtaget af en forretningsmand, men han har ikke pumpet penge ind til at købe spillere fra. Han har indtil videre blot reddet klubben fra konkurs og administratorerne har endnu ikke sluppet taget i klubben. Derfor er man på ingen måde fri fra at komme under administration og blive fratrukket point inden sæsonstart. Man har dog gjort to super signings.

For det første har man sikret sig den tidligere Randers træner Colin Todd som manager, og så har man hentet veteran bomberen Dean Windass som spillende assistent. Denne duo tror jeg kan skabe stabilitet i klubben. Windass er stadig meget målfarlig og ligner en fast starter. Man har også hentet et helt nyt hold ind, men det drejer sig om unge talenter, der ikke endnu har slået til, så der er mange spørgsmålstegn.

Man har i sæsonoptakten skullet kæmpe med en masse skader. Det er meget skidt når man forsøger at sammenspille en helt ny trup. Der er også mange spillere i truppen, der skal bevise deres værd på et højere niveau end tidligere og truppen er meget, meget tynd. Det ligner en sæson der handler om ren overlevelse for Darlington på et kæmpestadion med få tilskuere.

Grimsby Town
Placering sidste sæson: 22
Trupstatus: Lidt styrket i kvalitet
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 15-22


Der var lagt op til en succes sæson med spil om playoff for Grimsby i sidste sæson, men sæsonen blev en lang nedtur, der dog ikke kulminerede med nedrykning, da flere omstændigheder reddede The Mariners liv i divisionerne. Hvis ikke Luton var blevet fratrukket vanvittige 30 point for økonomisk rod og fusk med spillerhandler, så var Grimsby i dag Conference League-deltager. Man kan også prise sig lykkelige over at Chester var i kæmpe problemer og ikke kunne forstærke sin trup.

Manager Mike Newell har ellers konstant haft gang i spiller karrusellen. Der er på godt et år skiftet halvandet hold og masser af folk er røget ind og ud. Op til denne sæson er ni spillere rejst og otte kommet til. Det ligner lidt en oprydning Newell har haft gang i. De spillere der er rejst er næsten alle sammen marginalspillere og lidt ældre spillere. Til gengæld har man fået solide rutinerede folk – især målmand Nick Colgan ligner en god forstærkning, men også signingen af sidste sæsons lånespillere som Sweeney og Barry Conlon ser fornuftige ud.

De viste vilje og evne i sidste sæson, og efterhånden begynder truppen at været modelleret efter managerens ønske. Newell har også valgt at skifte assistenttræner, så det ligner en trup, der passer til managerens spillestil og taktik. Deri ligger en stor styrke for Grimsby og det tror jeg nok skal holde klubben fra nedrykning.

Det urolige element er dog, at selvom truppen på papiret er stærk, så underpræsterede man i meget høj grad i sidste sæson. Måske er holdet bare ikke så godt, som det tegner sig på papiret og så er man i problemer. Newell kan ikke igen skifte 10-12 spillere i løbet af sæsonen for så kan korthuset og tilliden godt briste.

Overlevelse, men truppen burde kunne meget mere.

Hereford United
Placering sidste sæson: 24 i League One
Trupstatus: Samme bredde, men der er skiftet kraftigt ud, og kvaliteten er faldet en del.
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 9-15


Der var ikke meget tyr over The Bulls, som Hereford kaldes, i sidste sæson. Det skulle da lige være en tyr, der jages rundt i en spansk tyrefægterarena og bløder ud af de huller, som modstanderen har stukket. Det var ellers ren jubel, da man rykkede op efter en flot sæson, men man kom hurtigt og kontant tilbage i League Two efter en elendig sæson i League One. Blot 34 point i 46 kampe formåede man og man blev sjok i tabellen. Man sluttede også med at have den svageste offensiv og den næstsvageste defensiv.

League Two er nok mere passende for Herefords niveau. Jeg tror sæsonen 2007/2008 var en enlig svale. Klubben er lille og man har et minimalt stadion med blot 5000 pladser. Økonomien er heller ikke optimal, men man bør ikke være i nogen form for problemer. Selvom man har skiftet næsten et helt hold ud op til denne sæson, så tror jeg ikke på at Hereford kommer til at blande sig i toppen. I bedste fald bliver det til en top 10 placering, men det kan også gå hen at blive en skidt sæson i den tunge ende af midten.

Det er svært at ryste så elendig en sæson af sig, som man havde i sidste sæson. Man har mistet klare profiler i Diagouraga, Dean Beckwith og den vigtige topscorer Steve Guinan. De er svære at erstatte. Især Guinan, der scorede mere end en tredjedel af holdets mål i sidste sæson, er et kæmpe tab. De spillere man har hentet ind er mere tvivlsom klasse. Det drejer sig mest om spillere, der ikke helt har slået til i deres tidligere klubber eller kommer fra Conference League.

Det ligner en mellemsæson for Hereford, der næppe kommer til at blande sig i oprykningskampen.

Lincoln City
Placering sidste sæson: 13
Trupstatus: Svækket i bredden og topspillere er væk
Økonomien: 3
Forventet placering: 9-15


Lincoln er og bliver en midterklub, der har svært ved at bryde ud af rollen. Der er ofte ganske store forventninger til The Imps, men det bliver aldrig til det helt store. De senere år har holdet af en eller anden grund været notorisk svage startere. Man har skullet 10-12 kampe inde i sæsonen før det ser fornuftigt ud, men i sidste sæson var man bedre med fra start – til gengæld gik man så ned senere.

Sidste sæson blev i Lincoln præget af at man i den offensive franskmand Dany N'Guessan, havde en klassespiller, der foruden en masse mål lavede en masse assists. Også i rumæneren Patulea, der blev holdets topscorer, havde man et offensivt trumfkort. Begge to er nu væk, N`Guessan er solgt til Leicester for 3,5 mio. kr. og Patulea er smuttet til Leyton Orient. Det er ikke de eneste profiler, der er smuttet fra Sincil Bank, i alt er 14 spillere rejst, mens kun syv er kommet til.

Det har selvfølgelig kostet en hel masse i bredden, og ingen af de nye folk lever op til kvaliteten af dem, der er smuttet, så billedet er et ganske svækket Lincoln.

Jeg tror man vil komme til at mærke N`Guessans fravær og Richard Butcher kan slet ikke leve op til dennes præstationer. En middelmådig sæson med en kedelig midterplacering. Dog er Lincoln et hold, der kan ramme gode perioder, og man skal nok lave et par opsigtsvækkende resultater mod tophold.

Macclesfield Town
Placering sidste sæson: 20
Trupstatus: Markant ramt i bredden og hårdt ramt i offensiven
Økonomien: 1-2
Forventet placering: 19-24


The Silkmen kaldes Macclesfield så smukt, men det er ikke ligefrem det forfinede man forbinder holdet med. Man startede trods alt som rugby klub tilbage midten af 1800 tallet. I 1874 overgik man til fodbold og det har man spillet lige siden – dog med svingende succes. Jeg har utroligt stor respekt for denne klub, der er indbegrebet af britisk fodbold. Det er sjældent kønt at se på, men både på og udenfor banen er det en ægte fighter klub.

Økonomien er yderst presset, man trækker ikke specielt mange tilskuere og man har svært ved at betale for spillere. Men, på trods af alle problemerne er Macclesfield stadig at finde i League Two. Det er blevet til flere tunge sæsoner i bunden, men først Paul Ince og nu Keith Alexander har som managers formået at redde klubbens divisions status. Ret beset bør Macclesfield altid regnes som nedrykningskandidat, men man formår alligevel altid at få de nødvendige point. Det lykkedes også fint sidste sæson, hvor man sluttede 10 point over stregen.

Trupmæssigt ser det tungt ud for The Silkmen op til denne sæson, hvor angrebsprofilen Simon Yeo og topscorer Gareth Evans begge er rejst. De scorede tilsammen 19 ud af sidste sæsons 45 mål, så det er et hårdt slag for Macclesfield. Det er især i offensiven jeg ser Macclesfield få store problemer.

Ind er kommet solide Ben Wright, men han skal først bevise sit værd i sin nye klub. Hele 15 spillere er rejst, heraf er hele 10 blevet købt ud af deres kontrakter, mens fem er rejst på fri transfer. Kun 10 nye spillere er kommet til, så det ligner en klub, der fokuserer kraftigt på budgettet.

Jeg tror man er ganske presset, så der er ikke råd til at hente dyre forstærkninger. Med øje for den økonomiske og offensive afmatning, bliver det en meget tung sæson for Macclesfield. Man plejer at klare sig, men det bliver en hård sæson, hvis ikke man hiver en kanin eller to op af hatten.

Morecambe
Placering sidste sæson: 11
Trupstatus: Styrket. Har tilført mere kvalitet.
Økonomien: 2
Forventet placering: 8-13

Morecambe overraskede stort i sidste sæson ved at markere sig som et stærkt spillende hold. På trods af transferembargo på grund af dårlig økonomi, så præsterede holdet fremragende og især stabiliteten var holdet en garant for. Man har fået styr på finanserne og selvom det stadig er en lille klub, og en klub med ganske begrænsede midler, så ser det meget fornuftigt ud op til den nye sæson.

Man har afskibet en række reservespillere, mens man har hentet kvalitetsforstærkninger ind. I Huddersfield har man lejet bomberen Phil Jevons, der kan blive en spændende angriber for Morecambe i denne sæson. Man har også lejet den rutinerede Ian Craney, der virker som en klar forstærkning. Forsvaret er yderligere forstærket med Darren Moss, der spillede mange kampe for Shrewsbury i sidste sæson, og så Laurence Wilson fra Chester, der er en solid forsvarsspiller.

Det ser overordnet meget fornuftigt ud for Morecambe, der nok mindst konsoliderer 11.pladsen, men bestemt har klassen til en lidt højere placering.

Northampton Town
Placering sidste sæson: 21 i League One
Trupstatus: Svækket lidt i bredden.
Økonomien: 2-3
Forventet placering: 7-12

Det var et meget hårdt slag for The Cobblers at rykke ned på sidste spilledag. Man røg ned med blot 1 point op til Carlisle, der endda havde en dårligere målscore. En meget bitter pille at sluge for Northampton, der nu må tage kampen op i League Two.

Det var en lidt underlig sæson, hvor holdet både offensivt og defensivt så nogenlunde ud. Man var slet ikke blandt de mindst scorende hold, og ej heller hullede som en si i forsvaret. Holdets store problem var at man simpelthen tabte alle de tætte opgør. Hele 21 ud af 46 kampe tabte man.

Jeg tror ikke Northampton bare brager igennem i League Two og lynhurtigt vender tilbage i det finere selskab. Man har en lidt smal trup, hvor der er skiftet ganske meget ud på centrale pladser. Som sådan vil jeg ikke vurdere holdet til at være svækket i stor udstrækning, men det kan godt koste i starten af sæsonen, at man har skiftet nogle af sine faste folk i forsvaret ud med nye.

Der er røget en del faste spillere ud, men man har handlet ganske fornuftigt ind af spillere med masser af erfaring. Indtil videre er truppen blev fire spillere tyndere og i en lidt smal trup kan det godt koste i svære tider med skader og karantæner. Jeg tror holdet fra Sixfields Stadium i bedste fald når playoff, men i værste fald må nøjes med en lidt kedelig midterplacering.

Notts County
Placering sidste sæson: 19
Trupstatus: Meget markant styrket
Økonomien: 5
Forventet placering: 1-7

Verdens ældste professionelle fodboldklub, Notts County, går store tider i møde i disse år. Der er ingen finanskrise længere på Meadow Lane, da klubben er blevet opkøbt af et rigt arabisk konsortium. Det lugter af storhed i Nottingham. Klubbens sort/hvide stribede trøjer er efter sigende inspirationen til at Juventus i sin tid skiftede fra pink til zebrastriber, så storheden ligger måske ikke så langt væk.

Efter de mange penge er kommet til klubben har man oprustet kraftigt på flere fronter. Med eget privat træningsanlæg for første gange i årtier, en række klassespillere på kontrakt og den tidligere engelske landstræner Sven-Göran Eriksson på plads, som sportsdirektør, ser det meget lovende ud for The Magpies.

De senere år har mest budt på ydmyge tilstande på Meadow Lane. Man sluttede sidste sæson på en 19.plads og med en gæld på omkring 10 mio. kr. Året før kæmpede man også hårdt mod nedrykning. Trupmæssigt var man tvunget til at tage hvad man kunne få, men det er slut nu. Man har handlet kraftigt ind og er markant forstærkede i alle kæder.

Især midtbane og angreb ser meget spændende ud, og spillere som Lee Hughes, Luke Rodgers og Karl Hawley ligner sikre garanter for masser af mål. Ambitionen er at spille i den næstbedste række om fem år og Premier League om ti år. Det er bestemt ikke umuligt at komme i The Championship, om man kommer i det fineste selskab kan kun tiden vise.

Man har et godt stadion i Meadow Lane med næsten 20.000 siddepladser, så det kunne godt ligne en ny storklub i svøb. Man ville nok elske at støde rivalerne fra Nottingham Forest af tronen i byen.

Port Vale
Placering sidste sæson: 18
Trupstatus: Ikke styrket, men heller ikke svækket.
Økonomien: 1-2
Forventet placering: 12-18


Der blev råbt højt om at Port Vale skulle hurtigt tilbage i League One efter nedrykningen, men det lykkedes bestemt ikke. Man kom aldrig i nedrykningsfare, men det var en yderst skuffende sæson.

Pengekassen er tom og man kører på et skrabet budget. Man var ellers ude med en melding om at der var 1 mio. £ til spillere, men det må være en and, for de seneste bulletiner fra Stoke-on-Trent klubben, er at der ikke er flere penge til spillere. Man har endda taget kontakt til sin berømte fan Robbie Williams, der for nogle år siden smed 250.000 £ i klubben, men det er der vist ikke kommet noget ud af.

Sidste sæson vidste et middelmådigt hold, der især hjemme på Vale Park, skuffede enormt meget. Der er næppe noget hold i de fem øverste fodboldrækker i England, der er blevet buhet fra hjemmebanen lige så mange gange som The Valiants. Man har da også givet sparket til manager Dean Glover, der blot nåede syv måneder på posten. Så nu må sønnike Danny Glover undvære farmand, som boss. Han fik i øvrigt mange svinske bemærkninger på stadion fordi holdets fans hadede farmand Dean.

Jeg tror Port Vale får endnu en svær sæson, da truppen simpelthen ikke er god nok. Man har ikke forstærket sig overbevisende – lidt er hentet ind og lidt er smuttet. Især offensivt ser holdet svagt ud med kun fire angribere i truppen, hvoraf kun Marc Richards holder nogenlunde klasse. Jeg tror på en grå kedelig midterplacering for Port Vale, der endda i værste fald kan ende nær nedrykningskampen.

Rochdale
Placering sidste sæson: 6
Trupstatus: Markant styrket i kvalitet, men svækket lidt i bredden.
Økonomien: 3
Forventet placering: 3-8

Lille Rochdale fra den lille kedelige handelsby formår godt nok at bryde ud af rammerne. Man har ikke mange fans og byen er ikke specielt fodboldtosset, men de har altså et ganske fint fodboldhold de godt 100.000 Rochdale-indbyggere. Man legede med helt oppe omkring direkte oprykning i sidste sæson, men missede dette og røg i playoff.

Men klubben kæmper bravt for endelig at komme højere op i ligasystemet. Rochdale er den klub i hele England, der har tilbragt længst tid i den fjerdebedste række. Siden 1974 har man spillet i det der svarer til League Two, men det er slet ikke godt nok for den meget ambitiøse klubledelse. Man vil højere op og Rochdale skal regnes som en af outsiderne til direkte oprykning og en klar kandidat til playoff.

Holdet er meget stabilt og falder sjældent sammen. Man rammer også sjældent stimer med en masse dårlige resultater. Jeg tror egentlig at de lidt ydmyge kår er med til at holde spillernes bentøj solidt placeret på jorden, og der er ingen store armbevægelser.

Man har foretaget en udrensning i truppen – ud er røget hele otte spillere, men der er stort set udelukkende tale om marginalspillere, der slet ikke indgik i startopstillingen. Dermed sparer man en masse i løn, så man har mulighed for at handle på markedet, hvis de rette spillere dukker op.

Det er en klar styrke, at man kan handle når man har brug for det og ikke er låst fast af en stram økonomi. Man har til gengæld hentet tre nye spillere ind, der alle tre ligner kvalitetsspillere, der kan hæve niveauet. Der er kommet den nødvendige konkurrence på målmandsposten ved at man har hentet stærke Kenny Arthur, til midtbanen har man hentet den spændende Jason Kennedy, der har gjort det godt i Darlington, og så har man hentet målmandstalentet Matt Edwards i Leeds.

The Spotland, som stadion hedder, er efterhånden oppe på omkring 11.000 pladser og det hele tegner til at man skal højere op snart. Det er en meget stærk trup med masser af kvalitet.

Rotherham United
Placering sidste sæson: 17
Trupstatus: Styrket i kvalitet, men svækket i bredde.
Økonomien: 2
Forventet placering: 2-7

Rotherhams sidste sæson blev spoleret af klubbens dårlige økonomi. Man blev fratrukket hele 17 point fra sæsonstart grundet problemer med finanserne, men i denne sæson ser det langt bedre ud for The Robins, der er trænet af den tidligere Manchester United og FCK angriber Mark Robins.

Var man ikke blevet fratrukket point i sidste sæson, ja så, var man endt på en 4. plads kun tre point fra direkte oprykning, så der er tale om et meget stærkt hold, der nu til denne sæson er blevet forstærket rigtigt godt.

Man har godt nok solgt topscorer Reuben Ried, men til gengæld straks købt Tom Pope, sidste sæsons topscorer for Crewe i League One. Ind er også kommet Jamie Annerson, der er en meget lovende målmand. Man har også styrket angrebet ved at hente dygtige Kevin Ellison i Chester, mens det store forsvarstalent Nicky Law er købt i Sheffield United. Midtbanen er styrket med Paul Warne fra Yeovil. Til gengæld har man ryddet kraftigt op i truppen.

Hele 12 spillere er rejst, så man er pt. Syv spillere i underskud. Det betyder naturligvis at økonomien ser langt bedre ud, og jeg vurderer risikoen for administration som meget lille. Der er nok også plads til at handle lidt mere ind, og overordnet set er truppen da også blevet lidt tynd, så mon ikke man går efter yderligere forstærkninger.

Rotherhams muligheder synes jeg er rigtigt gode. Det er et stærkt hold, der bør kunne spille med om oprykning i hele sæsonen.

Shrewsbury Town
Placering sidste sæson: 7
Trupstatus: Svækket
Økonomien: 3
Forventet placering: 6-10


Der var lagt op til den helt store successæson, der skulle kulminere med oprykning, men en elendig udeform kostede afgørende point, så trods stor styrke hjemme på New Meadow, skulle man hen til sidste spillerunde før man sikrede sig playoff. De rakte dog ikke til oprykning, så nu skal livremmen spændes lidt.

Jeg tror The Shrews havde spændt sig lige lovligt hårdt nok for økonomisk og kalkuleret efter oprykning. Det kommer derfor heller ikke som en overraskelse, at man har sagt farvel til rigtigt mange spillere op til denne sæson. Det mest markante tab er at holdets suveræne topscorer Grant Holt er rejst til Norwich. Han blev delt ligatopscorer med 20 kasser i sidste sæson, så det er et kæmpe tab, men man fik da 550.000 £ for ham, så man scorede vigtige penge til klubkassen, da man blot gav 170.000 £ for ham var det en god handel.

Ud er røget hele 14 spillere og ud over Holt er tabet af Ben Davies til Notts County også er stort offensivt tab. Men generelt må man sige at holdet er svækket, hvilket især er i bredden, da kun otte nye spillere er kommet til. Holt og Davies er yderst svære at erstatte, men man har hentet fornuftige erstatninger i Nathan Elder og Chris Bright.

Overordnet set ligner det et ganske svækket Shrewsbury på de offensive pladser, og jeg tror holdet kan få det lidt svært, især hvis ikke man forbedrer sine udebanepræstationer. Playoff er ikke umuligt, men det bliver nok meget tæt omkring de yderste playoff-pladser.

Torquay United
Placering sidste sæson: 4 i Conference League
Trupstatus: I store træk uændret, mangler forstærkninger.
Økonomien: 2
Forventet placering: 18-24


Så lykkedes det endelig Torquay at komme tilbage i ligasystemet. Byen vil så gerne være andet end badebyen, John Cleese udødeliggjorde i Halløj På Badehotellet. Det har været nogle hårde år i Conference League, så nu skal man bide sig fast i League Two igen.

Jeg ser dog store problemer i at man stort set ikke har forstærket sig. Kun det uprøvede talent Ben Joyce og Peterborough reserven Scott Rendell er kommet til. De er begge angribere, men jeg synes holdet burde styrkes hele vejen rundt. Man har også mistet tre spillere, heraf alle tre er angribere, her i blandt næsttopscoreren, så man er måske endda lidt svækkede. Man må forlade sig på sin stærke topscorer Tim Sills, men slår han ikke til er man pressede.

Det må være mangel på midler, der gør at The Gulls ikke har forstærket sig. Det kræver noget mere at spille i League Two end i Conference League. I League Two er alle hold fuldtidsprofessionelle og man kommer ikke til at møde hold, der er præget af mere amatørlignende forhold.

Så længe holdet ikke er afgjort forstærket, vurderer jeg Torquay til at få en meget svær sæson, der godt kan ende med nedrykning.