Den 9. august tages der hul på endnu en spændende sæson i Englands fjerdebedste række: League Two.

Sidste sæson sagde man farvel til Milton Keynes Dons, Stockport, Peterborough og Hereford, der alle rykkede op mens Wrexham og Mansfield røg ned i Conference League. I denne sæson bydes der velkommen til League One-nedrykkerne fra Bournemouth, Luton og Port Vale, mens Conference-oprykkerne fra Aldershot og Exeter skal prøve kræfter med liga-fodbold.

Jeg har i følgende optakt taget et (alfabetisk) kig på alle holdene i den kommende sæsons i league two. I henhold til klubbens historie, økonomi, support osv., samt spillerindkøb/afgang har jeg vurderet hvordan de enkelte klubber vil klare sig i sæsonen 2008/2009.

Man skal have for øje at en del stadig kan ske på transfermarkedet og klubber i de lavere engelske rækker er kendt for at handle konstant via utallige lejekontrakter fordelt over det meste af sæsonen. De klubber, der allerede har handlet godt ind, har dog en fordel i hurtigere at have spillet en trup sammen.

Jeg håber informationerne kan bruges til at skabe lidt profit når, der skal bettes på League Two.

Tip vil løbende blive lagt ud på: http://www.betxpert.com/ekspert/eng3/


Accrington Stanley
Placering sidste sæson: 18
Trupstatus: Uændret/svækket en smule.
Forventet placering: 20-24

Accrington Stanley skal i gang med klubbens tredje sæson i league two, hvor man i sidste sæson opnåede en 17. plads. Klubben er en af de mindste i league two og har et af de mindste stadions med plads til blot godt og vel 5000 tilskuere, heraf kun 1200 siddepladser. Klubben var af mange anset som en af nedrykningskandidaterne i sidste sæson, men klarede frisag med 9 point ned til stregen – til gengæld havde holdet et elendigt forsvar, der lukkede hele 83 mål ind i sæsonens 46 kampe. Klubben har kunnet overleve økonomisk på grund af kløgtighed på transfermarkedet (fx da man via en videresalgsklausul på spilleren Brett Ormerod, der blev solgt til Southampton i 2001, sikrede sig omkring 250.000 – 300.000 £, penge som lunede godt i kassen, og som betød at man kunne forstærke sig og sikre oprykningen til league two og indtil videre bide sig fast). Stanley har dog ikke en særligt stærk trup, der indtil videre heller ikke er blevet markant forstærket. Man er nok en af de mindst attraktive klubber i league two, og det har man senest kunnet se, da en spiller klubben var meget interesseret i valgte en conference league klub i stedet. Man har dog formået at hente en kærkommen defensiv forstærkning i rutinerede Colin Murdock, men har til gengæld mistet to midtbanespillere.

Desuden er hjemmebanepræstationerne meget svage, ikke mindst pga. de få tilskuere på det lille stadion – holdet var det tredjesvageste hjemmehold i sidste sæson. Man overlevede sidste sæson via en god første halvsæson, men hvis ikke man får stabiliseret forsvaret grundigt, kan Accrington Stanley meget vel komme til at kæmpe mod nedrykning i denne sæson. Klubben er en af mine nedrykningsfavoritter, hvis ikke man præsterer bedre end i sidste sæson. Accrington er et hold, der kan risikere at ramme virkeligt dårlige perioder i den lange sæson.


Aldershot (oprykker)
Placering sidste sæson: 1 (i conference league)
Trupstatus: Styrket lidt defensivt
Forventet placering: 19-24

Aldershot tog conference league med storm i sidste sæson, som man vandt suverænt ved at opnå hele 101 point og score 82 mål. Aldershots bedste placering nogensinde er en 23.plads i fjerde division i 1991 – dog under navnet Aldershot Town, og ikke som nu Aldershot F.C. Det er svært at være oprykker til league two, men Aldershot viste holdets potentiale i sidste sæson, og jeg tror man har chancen for overlevelse. Man har fine professionelle forhold i Aldershot og en hjemmebane med plads til 15.000 tilskuere. Man har mistet den meget talentfulde kantspiller Joel Grant, der gjorde det flot i sidste sæson, men har sikret sig en god overgangssum på 130.000 £ - den højeste transfer klubben nogensinde har modtaget. Man skal stadig forsøge at forstærke truppen med spillere, der har erfaring fra højere niveau, men man har en ganske stærkt trup, der uden alt for mange skader og karantæner kan fighte sig til endnu en sæson i league two. Man har dog hentet forsvarsforstærkninger i Chris Blackburn fra Swindon og den rutinerede Dean Howell. Stjernen hedder John Grant – angriber med mange mål i støvlerne, i sidste sæson nåede han således 25 scoringer.

Det er altså en sund professionel klub med store ambitioner, og målet må først og fremmest være overlevelse, hvilket er realistisk i mine øjne, men det er en lang sæson og rammer man for lange pointmæssige tørkeperioder kan det gå grueligt galt. En nøglefaktor i sæsonen er at fortsætte den fremragende hjemmebanestatistik fra sidste sæson, hvor man i 23 kampe sikrede sig hele 56 point og scorede 44 mål. Sæsonoptaktens træningskampe har været en positiv oplevelse for holdet, der har spillet lige op mod Crystal Palace (4-3 nederlag) og med Chelseas reserver (2-2).


Barnet
Placering sidste sæson: 12
Trupstatus: Ingen større ændringer.
Forventet placering: 14-19

Barnet er en af de mindste klubber i league two, og har et af de mindste stadions med plads til kun omkring 5.300 tilskuere. Holdet overraskede meget positivt i sidste sæson, hvor man opnåede historiens bedste placering som nummer 12 i league two. Klubben har et ret godt navn, da man gennem tiden har fostret en række premier league spillere (Linvoy Primus, Maik Taylor). Man slås dog med et beskedent budget, der gør at man har svært ved at tiltrække klassespillere, hvilket man desperat forsøgte gennem det meste af sidste sæson, men som ikke lykkedes. Man må ty til egne talenter, håbefulde udefrakommende og køb af mellem-gode spillere. Man har et godt forhold til Arsenal, med hvem man før hver sæson spiller en træningskamp, og man har forsøgt at overtale Arsene Wenger til at udleje nogle af storklubbens mange talenter – indtil videre uden held. Sidste sæsons flotte resultat til trods, startede elendigt, da man i august kun opnåede et sølle point.

Klubben har dog efterhånden samlet et godkendt hold og en mængde rutine, der bør komme holdet til gode i denne kommende sæson. Jeg tror 12. pladsen i sidste sæson var en lille overpræstation af holdet og det vil være enormt flot, hvis man kan gentage denne bedrift. En placering i den lidt tunge ende af midterfeltet bør være et realistisk mål, og man bør ikke havne i nedrykningsfare. Dog skal der ikke alt for mange skader til før man kan komme i problemer. Man har kunnet fastholde nogenlunde samme trup som sidste sæson, med et par små forstærkninger. Man har efter sigende snøren ude efter danskeren Jesper Jørgensen, der spiller i Kolding.


Bournemouth (nedrykker)
Placering sidste sæson: 21 (league one)
Trupstatus: Ingen forstærkninger endnu, men klubben ventes at handle ind snart.
Forventet placering: 3-9

Holdet der som et af de få engelske hold kan byde gæsterne på palmetræer, i den sydlige ende af England har ikke haft meget solskin over sig i den foregående sæson. Klubben har kæmpet med ganske alvorlige økonomiske problemer, hvilket i sidste sæson betød at man måtte gå under administration og blev fratrukket 10 point. Situationen er dog lysnet kraftigt i den sidste tid, hvor man har kunnet annoncere en rekordstor tøjsponsørkontrakt, samt nyheden om at to rige mediefolk har postet rigtigt mange penge i klubbens kasse. Dette har betydet at man er kommet fri af den transfer embargo, der har betydet at man ikke har måttet signe nye spillere. Nu er der penge klar til forstærkninger og man er ved at restrukturere klubben hele vejen rundt så man i fremtiden vil fremstå mere professionelle og opnå en vis grad af økonomisk uafhængighed. Var man ikke blevet fratrukket de 10 point i sidste sæson havde man kunnet slutte på en hæderlig 15. plads i league one, men nu står den på league two. Dette passer bestemt ikke den ambitiøse klub, der ganske givet sigter mod en hurtig oprykning.

Spillermaterialet er i den bedste ende af league two, og man har en trup, der er en blanding af stærke rutinerede folk og gode talenter. Blandt spillerne bør nævnes Paul Telfer, der har spillet mange kampe for Celtic (71 kampe i perioden 2005-2007) og veteranen Darren Anderton (bunkevis af premier league kampe for Tottenham og en række landskampe). Truppen er dog ret smal ovenpå de økonomiske vanskeligheder, men man har navnet, pengene og ambitionerne til at kunne hente gode forstærkninger inden sæsonstarten. Man er dog svækket af at den dygtige målmand Neil Moss har måttet stoppe karrieren grundet skader. Kan manageren formå at vende en demoraliseret trup, der har tabt meget, til en vindermentalitet så er Bournemouth en solid oprykningskandidat.


Bradford
Placering sidste sæson: 10
Trupstatus: Klart styrket.
Forventet placering: 2-7

Få engelske klubber har oplevet så massiv sportslig deroute som Bradford. Man skal kun tilbage til 2001 for at finde klubben i det fine selskab i premier league, men kæmpe økonomiske problemer har sendt Bradford ned gennem rækkerne kulminerende med en skuffende 10. plads i league two i sidste sæson. Man havde inden sæsonen proklameret at man gik efter oprykning, men en svag sæsonstart og en smal ganske ordinær spillertrup kunne ikke indfri forventningerne. Klubben har fået mere styr på de indre linjer, men er stadig ikke i nærheden af fordums styrke, hverken økonomisk eller sportsligt. I denne sæson hedder den klare ambition oprykning, og efter sidste sæson, der virkede stabiliserende for Bradford er det ikke et urealistisk mål for den tidligere danskerklub.

Man har fået luget ud i truppen og hentet klare forstærkninger ind i form af: Paul Arnison (forsvarer med omkring 200 league one optrædener), Graeme Lee (forsvarer med over 200 optrædener i league one og the championship), Chris Brandon (midtbanespiller med over 300 førsteholdskampe, heraf over 200 i league one) og den rutinerede midtbanespiller Paul McLaren, der har spillet over 400 kampe i league one og the championship. Man er aktivt på udkig efter angrebsforstærkninger og det ser ud til at Bradford har handlet rigtigt fornuftigt ind til den kommende sæson. Får man indhentet en stærk angriber eller to har man et hold, der skal kunne spille med i toppen i den kommende sæson. Truppen var for smal og præget af at der mange på holdet, der har tabt enormt mange kampe i de senere år, men nu har man vist kløgt ved at hente spillere ind, der tror på oprykningschancen og som alle kunne have fået kontrakter i højere rangerende klubber – Bradford har dog stadion, navn og en manager i Stuart McCall, der virker tillokkende og jeg tror Bradford går en rigtig god sæson i møde. Der skal dog en god sæsonstart og offensive forstærkninger til.


Brentford
Placering sidste sæson: 14
Trupstatus: Uændret.
Forventet placering: 4-9

Nedrykkerne fra Brentford lignede i sidste sæson et hold, der kunne spille med op en returnering til league one, men gik i stå hen mod sæsonafslutningen og måtte lade sig nøje med en skuffende 14. plads. Man var et af de mest tabende hold med hele 21 nederlag og forsvaret var meget svagt med 70 mål lukket ind. Man spillede kun 8 kampe uafgjort, og det var enten/eller i Brenfords kampe – det kostede en masse point i forhold til konkurrenterne og i denne sæson skal man blive bedre til at hente point i de kampe, der står på vippen – i stedet for at tabe dem. Ambitionerne er en tilbagevenden til league one for klubben, der hele fire gange i historien har været i kvartfinalen i FA Cuppen og to gange har vundet sølv i liga cuppen. Tilmed kan klubben blandt fans`ne tælle berømtheder som Jim Carrey og Cameron Diaz, og i sin tid spillede Rod Stewart ungdomsfodbold i klubben. Ser man bort fra den overbevisende fanbase, har Brentford i de senere år oplevet en markant sportslig deroute; i sæsonen 2005/2006 var man kun 3 point fra at rykke direkte op i the championship og klarede heller ikke playoff kampene. Sæsonen efter gik det helt galt og man sluttede på en chokerende sidsteplads i league one. Sidste sæson blev således endnu en skuffelse, da man ikke formåede at rykke op.

Klubben er dog fuld af store ambitioner og man planlægger et splinternyt stadion med plads til 20.000 tilskuere. Derfor skal man igen i denne sæson forsøge at komme tilbage i league one. Truppen bør have klassen til at kunne spillet sig til mindst en playoff plads, men med de rigtige forstærkninger samt stabilitet gennem hele sæsonen er en oprykning måske realistisk. Manager Andy Scott har valgt at holde spillerne i kort snor og har advaret imod at skeje ud – nu skal der fokuseres på oprykning. Man har da også forstærket truppen ganske massivt med hele 7 nye spiller, mens man har sendt nogle af sidste sæsons skuffelser videre. Blandt forstærkningerne har været nogle spillere fra conference league og lån af et Tottenham talent, men også klare forstærkninger som Marvin Williams (midtbanespiller med league one og the championship erfaring) og Charlie McDonald, der har scoret en del mål i de lavere engelske rækker. Man er dog svækket defensivt af Matt Heywoods afgang. Man mangler dog stadig at købe en markant profil, der uden tvivl vil forstærke holdet. Med mere stabilitet og succes hos de nye spillere er en playoff plads ikke urealistisk.


Bury
Placering sidste sæson: 13
Trupstatus: Styrket.
Forventet placering: 12-18

Kasper Schmeichels gamle klub leverede i sidste sæson en fornem indsats, der sikrede dem en placering midt i tabellen – hele 17 point fra en nedrykningsplads. Holdet fra Manchester området frister ellers ofte en tilværelse i den tungere ende af tabellen, hvor det de tre foregående sæsoner er blevet til 17., 19. og 21. plads. Blandt rivalerne i de lavere engelske rækker tæller Oldham, Stockport og Rochdale, mens man også anser storklubben Bolton som rivaler. Bury har ry for at være et arnested for talentfulde spillere, der får værdifuld erfaring via førsteholdsfodbold og som senere rejser videre til større udfordringer – heriblandt kan nævnes spillere som vores egen Kasper Schmeichel, David Nugent, Dean Kiely og den mest berømte Lee Dixon, der nåede over 400 kampe for selveste Arsenal. Hele set-uppet omkring klubben er bestemt i den bedre ende af league two, og man har et udmærket stadion med plads til godt og vel 12.000 tilskuere. Man skal kun tilbage til sæsonen 2001/2002 før man kunne finde Bury længere oppe i rækkerne.

Det har dog virket som om klubben har haft mere end svært ved, at komme tilbage i den bedre ende af engelsk fodbold efter nedrykningen for seks år siden. Dette skyldes ikke mindst en økonomi, der ikke tillader klubben at handle målrettet efter kvalitetsforstærkninger, hvilket også er grunden til at man ofte lejer talenter i de omkringliggende større klubber for at indpode lidt kvalitet på mandskabet. Bury har indtil videre forstærket sig ganske fornuftigt til den nye sæson, og man kan godt forvente en solid midterplacering i den nye sæson. De nye ansigter inkluderer målmand Wayne Brown (omkring 300 kampe for Chester og Hereford, en fornuftig målmand), den talentfulde midtbanespiller Stephen Dawson, der har spillet omkring 120 kampe for Mansfield, den rutinerede nigerianer Efe Sodje, der har spillet mere end 400 kampe i the championship, league one og league two samt 9 landskampe for sit land. Sodje var udlejet til Bury i sidste sæson og gjorde det godt i midterforsvaret – Sodje er kendt for at spille med bandana i kampene. Man har også sikret sig den talentfulde angriber Danny Racchi. Bury virker som om de har fået stabiliseret klubben og nu satser på mere end bundkamp i fremtiden.


Chester
Placering sidste sæson: 22
Trupstatus: Uændret.
Forventet placering: 18-23

Chester er et af de mindre hold i league two, og kan på en del områder sammenlignes med klubber som Barnet og Accrington. Stadion er beskedent med kun plads til omkring 5.300 tilskuere og det smitter af på hjemmebanepræstationerne, hvor Chester var meget svage i sidste sæson, der endte med 13 nederlag i 23 hjemmekampe – med 20 point var Chester det svageste hjemmehold. Man kunne med fordel investere i en mere interessant hjemmebane, der måske også kunne puste lidt fodbold-passion ind i byen. Men, Chester er en lille klub med begrænsede midler og skal regnes blandt de svageste mandskaber i league two. Sidste sæson sluttede med en lidet flatterende 21. plads kun 5 point fra nedrykning. Man startede ellers sæsonen flot og høstede især på udebane mange point og var efter den første halvdel af sæsonen et af league twos klart stærkeste udehold. Den smalle trup blev dog langsomt slidt op som sæsonen skred frem og i den anden halvdel af sæsonen spillede Chester elendigt.

Jeg har svært ved at se Chester undgå en svær sæson i league two og man kan meget vel ende i nedrykningskampen, da holdet slet ikke er stærkt nok til at levere igennem en lang sæson. Man har hentet forstærkninger i Anthony Barry (64 kampe for Yeovil i league one), David Mannix og Jay Harris, der begge kommer fra Accrington, og som jeg ikke umiddelbart anser som mere end breddemæssige forstærkninger. Der skal især noget kvalitet i defensiven, men man har altså valgt at satse på tre midtbanespillere. En meget svær sæson for Chester.


Chesterfield
Placering sidste sæson: 8
Trupstatus: Forstærket i bredden og i fysikken.
Forventet placering: 3-7

Chesterfield jagtede i sidste sæson genkomsten til league one hvorfra holdet rykkede ned i sæsonen før, men man endte på 8. pladsen med 9 point op til den playoff givende 7. plads. På trods af en fremragende offensiv med den farlige Jack Lester i front med næsten 30 sæsonmål, svingede Chesterfield for meget i præstationerne til for alvor at gøre sig gældende i oprykningskampen. 15 nederlag i 46 kampe er ikke godt nok til en oprykning, men Chesterfield har nu stabiliseret sig efter nedrykningen og bør have kvaliteten til at spille med om mindst en playoff placering. Hjemmebanen Saltergate med plads til omkring 8.500 tilskuere er et af de ældste stadions stadig i brug i engelsk liga fodbold.

Klubben har dog ambitioner om en lys fremtid, og er ved at opføre et moderne stadion, der helst skal kunne tages i brug højere oppe i det engelske fodboldhierarki. Chesterfield har forstærket sig fornuftigt forud for den kommende sæson, ind er kommet folk som Darren Currie, der har masser af erfaring fra the championship og ned i klubber som Ipswich, Brighton, Derby og senest Luton. Paul Harsley med erfaring fra league one og two og den rutinerede forsvarer Kevin Austin er ligeledes kommet til. Man har også formået at forlænge kontrakterne med de unge vigtige folk Kevin Picken (ex. Manchester United og 116 kampe for Chesterfield) og Derek Niven med over 200 førsteholdskampe for klubben. Man leder stadig efter en målmand, men overordnet set er Chesterfield blevet styrket i defensiven og i maskinrummet på midtbanen, hvilket er vigtige positioner i den fight-betonede league two. Med et par ekstra forstærkninger bør Chesterfield have stabiliseret sig nok til en placering, hvor man spiller med om oprykning.


Dagenham & Redbridge
Placering sidste sæson: 20
Trupstatus: Svækket.
Forventet placering: 20-23

Dag & Red klarede frisag i klubbens første sæson i league two efter oprykningen, men det var uden at imponere specielt meget. Holdet havde i den sidste tredjedel af sæsonen en formidabel stime, hvor man vandt flere gange i træk, men gik i stå igen og sluttede med 7 point til en nedrykningsplads, hvilket ville have været facit, hvis ikke det var for den gode stime, hvor man skovlede en masse point ind. Jeg vil også postulere, at hvis ikke nedrykkerne Mansfield og Wrexham havde været så dårlige som de var, så kunne Dag & Red meget vel have taget turen tilbage til conference league. Fusionsklubben er en af de mindste i hele rækken, og det afspejler sig også i hvilke spillere man formår at tiltrække. Man har således kun hentet Mark Nwokeji, angriber, i den lavere rangerende klub Staines, mens man har løst fem spillere fra deres kontrakter. Der kommer dog tre gode spillere tilbage til denne sæson fra langvarige skader, men indtil videre må holdet betegnes som svækkede både i rutinen og i bredden. Manager John Still har da også været ude i pressen og beklage sig over at man ikke har kunnet hente flere forstærkninger, men indrømmer også at klubbens økonomiske formåen er blandt de laveste i league two.

Der er flere conference league klubber, der kan tilbyde bedre løn og forhold end Dag & Red, og derfor konkurrerer klubben ikke kun med andre league two klubber, men også lavere rangerende klubber. Jeg forudser at Dag & Red kommer til at kæmpe hårdt mod nedrykning i den traditionelt svære anden sæson, og når man ikke formår at forstærke sig med spillere, der har bevist sig på højere niveau før ser det altså meget svært ud. Klubben må sætte sin lid til at, der komme trængsel i bunden og at man reelt kun kæmper om at undgå 23. pladsen pga. Lutons store problemer. Klar nedrykningskandidat!


Darlington
Placering sidste sæson: 6
Trupstatus: Fornuftig udrensning, der har kostet i bredden, men efterlader en sundere trup.
Forventet placering: 1-5

Hvad så Darlington, hvornår skal det være? Det spørgsmål må man stille sig når den ambitiøse klub, med en rigmand i baglandet og dyre indkøb for 4. sæson i træk har spillet med i toppen, men ikke rykket op. Sidste sæsons 6. plads kastede play off kampe af sig, men man røg hurtigt ud og måtte lide under helt vanvittige problemer i angrebet, hvor især den sidste tredjedel af sæsonen var helt grotesk plaget af skader blandt holdets spydspidser. Den dyrt indkøbte Pawel Abbott, der var udset til at bombe for holdet var skadet on-and-off hele sæsonen, og til sidst måtte holdet kigge dybt i krukken for at kunne stille et nogenlunde angreb. Det kostede i længden at man måtte slide hårdt på få spillere og holdet var godt brugt, da de afgørende playoff kampe skulle spilles. Ambitionerne er store i Jesper Hjorts gamle klub, og der er penge nok, da klubben var ejet af en ældre fodboldtosset herre, der har tjent en formue på hårde hvide varer. Man spiller på et nyt flot stadion med plads til 25.000 siddende tilskuere og ambitionen er at blive en fast bestanddel af the championship.

Ejeren George Reynolds har efter sigende investeret lige omkring 300 mio. kr. i Darlington ud af sin 3 mia. store formue, som han dog har mistet efter at have smidt om sig med penge og snydt i skat, hvilket kostede ham en fængselsdom og tvang ham til at forlade klubben. Der mangler dog ikke penge i klubben, der er ved at bygge et topmoderne træningsanlæg. Hvem sagde at engelsk league two er kedeligt? Den missede oprykning i sidste sæson har iværksat en større udrensning i truppen hvor hele 9 spillere er smidt på porten, og her i blandt folk som Julian Joachin (ex. Aston Villa), Kevin Burgess og Nsungu. Man har dog allerede hentet gode nye spillere ind i Jason Kennedy (stort midtbane/offensivt talent fra Middlesbrough, der gjorde det godt på lån i sidste sæson), forsvarsspilleren Clayton Fortune med league one erfaring, venstrekanten Adam Griffin med league one og the championship erfaring, det tidligere Manchester United talent David Poole til højrekanten og angriberen Adam Proudlock fra Stockport. Man har også hentet talentet Simon Todd op i førsteholdstruppen. Man forventes at forstærke truppen yderligere, og selvom man har mistet en del i bredden virker det som en god ide at få renset ud i truppen og få sulten kvalitetsspillere ind. Ambitionerne ligger et pres på spillernes skuldre, men hele set-uppet omkring denne klub stinker langt væk af større udfordringer end league two, og jeg tror på at klubben komme til at spille med helt i toppen.


Exeter (oprykker)
Placering sidste sæson: 4
Trupstatus: Forstærket offensivt, men der mangler stadig nye kvalitetsspillere.
Forventet placering: 20-24

Exeter lå det meste af sidste sæson i conference league lige under playoff placeringerne, men formåede at hive sig op på en 4. plads. Der var ikke mange forventninger til holdet, der skabte sensation i 2005, da man spillede 0-0 mod selveste Manchester United i FA Cuppen. En sensation, der betød at den fattige klub, der kort forinden måtte se sig reddet af klubbens fans, der skød penge i klubben, tjente omkring 7 mio. kr. Man formåede dog at spille sig i finalen på Wembley, hvor man ganske overraskende slog Cambridge og sikrede sig oprykning til league two, til stor glæde for klubben, der er ejet af de fans, der smed penge i kassen i sin tid.

Det ligner en meget svær sæson for oprykkerne, der er blandt de svageste hold i league two, men man kan sagtens konkurrere med de 4-5 andre små bundhold, og måske lukrere på at Luton er sikker slutter på 24. pladsen. Truppen er ganske stærk, især defensivt, mens man har manglet noget kreativitet og målfarlighed. Det har man forsøgt at sikre sig ved at skrive kontrakt med Marcus Stewart, der er en tidligere topklasse angriber med bunkevis af mål i støvlerne i klubber som Huddersfield, Ipswich og Sunderland, hvor man spillede premier league. De sidste 3 sæsoner har været en klar tilbagegang for Stewart, der dog må betegnes som en god angriber for en lille klub i league two, og han har i hvert fald tidligere bevist at han har mål i støvlerne, men han er efterhånden blevet 35 år. Man er langt fra færdige med at handle, da man for tiden tester en række talenter fra højere rangerende klubber. Der skal dog investeres mere i kvalitetsspillere, især offensive kræfter. Exeter har muligheden for overlevelse, men det bliver en kamp i bunden for klubben.


Gillingham (nedrykker)
Placering sidste sæson: 22 (league one)
Trupstatus: Uændret.
Forventet placering: 3-8

Gillingham matte meget skuffende tage til takke med en skuffende 22. plads i sidste sæsons league one, og dermed rykkede man ned i league two. Det var kulminationen på en række magre sæsoner efter nedrykningen fra the championship. Man kæmpede et par sæsoner for at undgå nedrykning, men i et tæt felt i bunden i sidste sæson, hvor 9 klubber reelt var med i nedrykningskampen trak man Sorte Per. Nu er målet at spille med i toppen af league two så man hurtigst muligt kan komme tilbage i league one.

Truppen er blandt de bedste i league two og jeg tror man kommer til at spille med i toppen af rækken. Man har indtil videre kun hentet en reserve til målmandsposten, men klubben, der har gjort det godt i træningskampene, hvor man har spillet godt mod Ipswich og Birmingham. Gillinghams fordel er helt klart at man har en godt sammenspillet trup, der kender hinanden og har spillet på et højere niveau før. Man er i færd med at sondre markedet og har testet spillere i træningskampene så jeg tror Gillingham vil forstærke sig yderligere, men i modsætning til flere af klubberne i league two har man stort set allerede en god trup på plads, der bør spille med i toppen.


Grimsby
Placering sidste sæson: 16
Trupstatus: Styrket defensivt og i bredden.
Forventet placering: 7-13

I Grimsby husker man stadig tilbage på de gode dage, hvor man spillede med i the championship og hvor holdets stjerne hed David Nielsen. Man forsøgte desperat at skrive en fast kontrakt med Nielsen, men kunne ikke betale ham nok til at han blev hængende. Klubben har dog stort set været på nedtur siden David Nielsen-dagene og har været igennem et par nedrykninger og økonomiske problemer. TV krakket betød store problemer for Grimsby, der endte med at skylde over 20 mio. kr. væk, men man har formået at agere fornuftigt siden og har reddet klubben økonomisk. Man var i playoff finalen for tre sæsoner siden, mens de sidste to sæsoner kun har kastet 15. og 16. pladser af sig. Man lå inden sidste tredjedel af sidste sæson indenfor rækkevidde af en playoff plads, men gik i stå og måtte tage til takke med en ligegyldig midterplacering.

Ambitionerne er store i Grimsby, der planlægger at bygge et nyt storstadion, der skal være med til at hjælpe klubben højere op i fodboldhierarkiet igen. Man kæmpede i sidste sæson med en trup, der var for smal (i hvert fald kvalitetsmæssigt), men har forstærket sig fornuftigt inden den kommende sæson. Til er kommet den rutinerede midtbanemand Chris Llewellyn, der har erfaring fra omkring 150 kampe for Norwich i perioden 1996-2003. Man har ligeledes forstærket sig markant på højre back, hvor man har hentet skotten Robbie Stockdale, der har spillet mange kampe for klubber som Middlesbrough, Rotherham og Tranmere, samt 5 landskampe. Matt Heywood er kommet til for at forstærke forsvaret, og han er en ganske god spiller og så har man hentet rutinerede Richard Hope til forsvaret. Der har været lidt kritik af indkøbene, da Llwellyn og Hope er hentet hos nedrykkerne Wrexham, men jeg mener bestemt at holdet er forstærket. Med de nye folk har man sikret sig en bred og ganske god trup, der uden for mange skader og med endnu en god målrig sæson af angriberne Danny North og Martin Butler kan spille sig op omkring en playoff plads.


Lincoln
Placering sidste sæson: 15
Trupstatus: Klart forstærket.
Forventet placering: 7-12

Lincoln regnes egentligt blandt de bedre mandskaber i league two, og spillede indtil for få år siden i league one, og har tilmed været i playoff et par gange i league two. Sidste sæson startede dog katastrofalt og man gik på et tidspunkt en elendig stime på to måneder uden sejr. Det betød at man fyrede manageren og en overgang var indblandet i nedrykningsspillet, men den nye manager fik styr på holdet og man endte på en 15. plads 16 point fra stregen. Klubben er velfungerende og har ry for at skabe en del talenter, derfor forventes det også at Lincoln i den kommende sæson, med en bedre sæsonstart og stabilitet i præstationerne kan ende højere oppe i tabellen. I bedste fald kan Lincoln sikre sig endnu en tur i playoff-spillet, men ellers må en placering i den bedre ende af midten være ganske realistisk. Lincoln skal man dog aldrig afskrive og holdet kan levere gedigne overraskelser fra tid til anden.

Manager Peter Jackson har afleveret en ønskeliste hos ledelsen og er gået målrettet efter specifikke forstærkninger. Ønskerne har Jackson fået opfyldt og man har hentet nye spillere ind. Kevin Gall, angriber, er lejet for et halvt år – Gall har scoret den del mål i league one. Stefan Oakes er hentet til midtbanen og han har erfaring fra mange kampe i the championship for Leicester og mange kampe for Wycombe og Notts County – en fornuftigt forstærkning til midtbanen, hvor man ligeledes har sikret sig Scott Kerr, der er tidligere Bradford talent. Til forsvaret har man hente ungaren Janos Kovacs og man er i færd med at se en ny venstre back efter i sømmene, Stuart Giddings med erfaring fra Coventry. Angriberen David Graham er ligeledes lejet i et halvt år, og så skal den tidligere Rangers angriber bevise sit værd. Ligesom veteranen Frank Sinclair, der er kendt for sin tid i Chelsea er komme til – en mand med over 500 kampe på topplan kan man altid bruge. Sidst har man signet Tottenham målmandstalentet Rob Burch. Det er et klart forstærket Lincoln mandskab, der løber på banen i den nye sæson, og en playoff placering er slet ikke urealistisk. Ja, måske kan det endda blive til mere end en 7. plads, hvis de nye folk viser sig som klare forstærkninger.


Luton (nedrykker)
Placering sidste sæson: 24 (league one)
Trupstatus: Markant svækket.
Forventet placering: 24

Føj for en vanvittig deroute den gamle danskerklub er havnet i her i de senere år. Det er rent fald uden sikkerhedsnet, som Luton Town foretager i disse år, hvor man ganske hurtigt er rykket fra the championship ned i league one, hvor man blev klart nummer sidst i den forgangne sæson, og ligner en stensikker nummer sjok i league two i denne sæson. Klubben slås med massive økonomiske problemer, og grunden til at jeg så skråsikkert kan forudse en bundplacering til Luton skal findes i det faktum at klubben er sat under administration pga. massive økonomiske problemer og derfor er frataget 30 point fra sæsonstart.

Som om det ikke var nok at starte med hvad, der svarer til 10 nederlag så må klubben heller ikke skrive kontrakter med nye spillere så længe økonomien sejler, og det har dels betydet spillerflugt og ingen mulighed for at erstatte disse folk. Det er dog ikke kun økonomien, der har kostet klubben dyrt. Man er også blevet straffet for at have betalt agenter på ulovlig vis i spillerhandler, og selvom man har solgt ud af arvesølvet ser det ikke godt ud rent økonomisk for Luton. Det kræver traditionelt omkring 42-47 point at undgå nedrykning fra league two, og det vil sige at Luton skal hente omkring 75 point for at redde livet, det virker helt umuligt, og kan bedst sammenlignes med at Darlington og Wycombe sikrede sig playoff med 78 point i sidste sæson. Når klubben får forlade sig på de tilbageværende rester af truppen, og den gode ungdomsafdeling bliver det mere end svært at klare frisag. Klubben har appelleret beslutningen om de minus 30 point, men FA er ikke til at rokke og derfor må sæsonen bruges til at samle resterne og forsøge at spille et ungt mandskab sammen, der kan overleve i conference league. Måske kan der reddes en smule, hvis man får mulighed for at skrive kontrakter igen, da Luton kan blive en mulighed for håbefulde spillere, der gerne vil prøve sig af i ligabold-sammenhæng, lidt ala Lyngby i sin tid, men jeg kan slet ikke se hvordan Luton skal overleve i league two – det vil kræve et mirakel. Klubben har dog valgt at tage spillere ind til prøvetræning, heriblandt danske Jesper Jørgensen, men det virker nyttesløst når man ikke må skrive kontrakter.


Macclesfield
Placering sidste sæson: 19
Trupstatus: Ikke styrket væsentligt.
Forventet placering: 18-23

I sæsonen 2004/05 spillede Macclesfield en flot sæson, der kulminerede med en 5. plads og dermed playoff kampe om oprykning, men det glippede og siden har Macclesfield kæmpet en brav kamp i bunden af league two. Man har således de sidste 3 år ligget i bunden af tabellen og har hvert år været en del af nedrykningskampen. Sidste sæson endte med 8 points afstand til stregen, men længe lignede The Silkmen en potentiel nedrykker. Macclesfield ligner et hold der igen skal koncentrere sig mest om at undgå nedrykning, da man på trods af fornuftige spillerindkøb stadig ikke har en trup, der har kvaliteten til at spille med i toppen.

Man har hentet den unge angriber Gareth Evans, der trods en del league one optrædener for Crewe stadig er meget urutineret. En eksotisk spillertilgang er det også blevet til i Barbados angriberen Neil Harvey, der kommer til fra en non-league klub, og så har man sikret sig backen Ahmed Deen, der spiller på Sierra Leones landshold og også kommer fra en non-league klub. Beskeden er dog klar fra klubbens side; der skal først og fremmest satses på klubbens egne unge spillere, hvilket er prisværdigt, men også noget af et sats, da man står med en middelmådig trup, der ikke har megen rutine. Jeg forudser en svær sæson for klubben, der under EM 1996 lagde træningsbane via det lille Moss Rose stadion, til det tyske landshold. Kan man klare sig fri af nedrykning endnu en gang har sæsonen været en succes, men det kan blive meget svært med en smal uerfaren trup.


Morecambe
Placering sidste sæson: 11
Trupstatus: Klart svækket offensivt.
Forventet placering: 16-21

I sidste sæson spillede den lille klub Morecambe sin første sæson nogensinde i engelsk ligafodbold efter oprykningen fra conference league. Det blev til en fornem 11. plads, hvilket nok har overrasket en hel del, men holdet spillede frisk og uimponeret fodbold og gjorde et par fornuftige spillerhandler. Sæson nummer to er som vi ved altid meget svær, og nu har Morecambes modstandere regnet dem ud, og vil på ingen måde undervurdere holdet, det kan komme til at koste nogle point og jeg tror ikke man skal forvente mere end en solid midterplacering for den lille klub. Klubben har dog ambitioner, eksemplificeret i at man forventer at kunne rykke ind på et nyt moderne stadion i sæsonen 2009/2010, men i den kommende sæson må man igen nøjes med det lille slidte Christie Park, hvor den helt gode stemning ofte er fraværende.

Den store stjerne på holdet hed i sidste sæson Carl Barker, der var en giftig herre ude på kanten, hvor han leverede 10 sæsonmål og en masse assists. Han er dog allerede efter kun en sæson hos Morecambe skibet videre til Stockport, der lagde 225.000£ i transfersum. En markant svækkelse af offensiven hos Morecambe, der også ser ud til at miste den vigtige angriber Michael Twiss, der også sættes i forbindelse med Bury. Det kan blive skæbnesvangert for klubben, at man sælger ud af sine bedste kort, men sådan er det ofte for en lille klub, der overrasker positivt med nogle ubeskrevne kort i truppen, der har benyttet klubben som et springbræt. Ind er indtil videre kun kommet Rene Rowe, der scorede 9 sæsonmål for Rochdale sidste sæson. Rowe er udlånt af Peterborough, og er et lovende talent, der dog får en del pres på sine skuldre når han skal forsøge at erstatte Twiss og Barker i offensiven. Den kan virke som om Morecambe har meget svært ved at holde på sine bedste spillere, der ikke ser den store fremtid i at spille for klubben, og det kan ende med at holdet skal kigge mere nedad end opad i den kommende sæson – det er en meget smal trup man opererer med. Man har dog sikret sig nogle penge og hvis de bruges fornuftigt kan man godt spille sig til en placering i den tunge ende af midten.


Notts County
Placering sidste sæson: 21
Trupstatus: Klart styrket.
Forventet placering: 16-22

Som grundlagt i 1862 er Notts County en verdens ældste fodboldklubber, men selvom man af flere omgange har spillet med i toppen af landets fodboldrækker så har de seneste år ikke budt traditionsklubben på mange opture. Man har kæmpet med økonomiske problemer og har haft store problemer med at finde en passende manager, der har kunnet bygge et godt hold op. Der er ikke meget fest på det gamle Meadow Lane, der ligger kun 300 meter fra rivalerne fra Nottingham Forests hjemmebane City Lane, kun adskilt af Trent floden. Notts County er en klub med masser af traditioner og selvom man har gennemgået svære år med bundplaceringer må man respektere klubånden og den britiske fightervilje, der præger holdets spil. Man specialiserede sig i sidste sæson i at spille meget hård fysisk fighter bold med udpræget fokus på defensiven, og med en række 0-0 resultater fik man skrabet point nok sammen til overlevelse – det holdt dog hårdt med kun 6 point ned til stregen. At de defensive dyder er det der præger Countys spil kan aflæses i det faktum at man kun formåede at score sølle 37 mål i 46 ligakampe – det laveste antal i league two.

Der er ikke så meget nyt på Meadow Lane, ærmerne skal igen rulles op og der skal fightes indædt. Pengene er små, men der er efterhånden kommet så megen styr på finanserne at man har kunnet signe hele 6 nye spillere til sæsonen, mens man også har sagt farvel til den række spillere. En udrensning, der virker fornuftig – ind er kommet målmand Russell Hoult, der gjorde det fremragende på lån i sidste sæson. Hoult har en gloværdig fortid hos klubber som Portsmouth, Derby, WBA og endda rivalerne fra Forest, hvor han har spillet omkring 350 i premier league, the championship og league one. En klasse-signing i mine øjne, der styrker defensiven markant. Midtbanespillerne Matt Hamshaw, Adam Nowland og angriberen Jamie Forrester. Alle folk, der kan styrke holdet og Forrester ser ud til at blive et spændende bekendtskab i den svage defensiv. Jeg tror på en svær sæson for County, men slår de nye spillere til kan man godt sikre sig en placering i midten af tabellen.


Port Vale (nedrykker)
Placering sidste sæson: 23
Trupstatus: Samme styrke.
Forventet placering: 4-9

Det går to veje for byen Stoke-on-trents to store klubber; Stoke City er kommet i premier league, mens rivalerne fra Port Vale, der dog kan bryste af at have selveste Robbie Williams som kæmpefan, må en tur ned i den fjerdebedste række. Popsangeren har således investeret over 250.000£ i klubben og tilmed sikret at Port Vale kom med i Fifa 200 computerspillet, som en del af kontrakten omkring at Williams leverede spillets titelsang. Sportsligt har man dog oplevet en deroute, der sidste sæson kulminerede med meget skuffende 23. plads og nedrykning efter at man kun formåede at hente 38 point i sæsonens 46 kampe. Forsvaret var en katastrofe og man lukkede hele 81 mål ind resulterende i 26 nederlag. Nu skal man stabilisere sig i league two, og ambitionen hedder oprykning.

Det er ofte ambitionen for en nedrykker, men det kan blive meget svært for Port Vale at spille sig tilbage i den tredjebedste række. Der er sket en udrensning i truppen og man har hentet en række nye spillere ind. Ind er kommet følgende spillere: John McCombe (Hereford United), Sam Stockley (Wycombe Wanderers), Steve Thompson (Middlesbrough), Anthony Griffiths (Doncaster Rovers), Rob Taylor (Nuneaton) og David Howland. Der er nye spillere til alle tre kæder og især Stockley, samt Howland virker som spændende nye folk, sidstnævnte gjorde det godt på lån i sidste sæson. De resterende har mere karakter af gode breddespillere og håbefulde talenter. Man siger dog fra klubbens side at man vil hente flere nye folk ind inden sæsonstart. Formår man at vende en taberkultur til en vinderkultur har Port Vale måske chancen for at spille med om en playoff placering.


Rochdale
Placering sidste sæson: 5
Trupstatus: Styrket en smule.
Forventet placering: 4-9

Rochdale er hvad man kan kalde fast inventar i league two, hvor klubben har befundet sig i årevis. Det går op og ned for den lille klub, der har opnået alt fra en 3. plads til en 22. plads, men i sidste sæson gjorde man det rigtigt godt og kom via en 5. plads med i playoff, hvor man nåede finalen, men måtte forlade Wembley med et nederlag på 3-2. På trods af at Rochdale ikke er nogen udpræget fodboldby og at man ikke trækker det helt store hjemmepublikum, til stor ærgrelse hos klubledelsen præsterer den lille klub ganske godt. Man hører bestemt med i den bedre selskab i league two og viste i sidste sæson en god stabilitet, hvor man især på udebane var meget stærke som det næstmest scorende udehold i league two med 40 mål.

Desværre har manager Keith Hill måttet sande at klubben simpelthen ikke har pengene til at hente forstærkninger, hvis andre klubber også er med på buddet. Man har sagt farvel til nogle veteraner og skadede spillere, mens nye er kommet til i form af Ciaran Toner, midtbane fra Grimsby, der udtaler at han tror at holdet kan sikre sig direkte oprykning i denne sæson. Af andre nye spillere er også Clark Keltie og Scott Wiseman kommet til, især Keltie er en godt styrkelse af midtbanen. Udover nye spillere har man formået at holde på de bedste fra sidste sæson, og kan derfor mønstre en stærk trup, der kan spille med i toppen igen. Om det bliver direkte oprykning som Toner håber det er lidt mere usikkert, men en tredjeplads er ikke helt urealistisk om end jeg tror man må nøjes med playoff i sidste ende.


Rotherham
Placering sidste sæson: 9
Trupstatus: Styrket markant offensivt, men svækket i bredden.
Forventet placering: 6-11

Rotherham var en af mine favoritter til at komme med i oprykningsspillet i sidste sæson, men klubledelsen kunne ikke holde styr på finanserne og måtte underlægge sig administration, hvilket betød at klubben blev fratrukket 10 point og retten til at hente nye spillere. Klubben kan grunden den dårlige økonomiske situation kun hente transferfri spillere, og har løst en række spillere fra kontrakten med klubben.

Det har givet lidt luft i lønbudgettet, hvilket har medført at man har forlænget med en række af holdets bedste spillere mens man har hentet gratis folk ind i form af Michael Cummins, midtbane fra Darlington, en spiller der kan blive meget vigtig for Rotherham. Ind er også kommet den tidligere skotske landsholdsangriber Mark Burchill, der ligner en god offensiv styrkelse af holdet, til angrebet har man også sikret sig Alex Rhodes fra Bradford og man er ved at sikre sig den unge angriber Reuben Reid. Det er altså et klart offensivt styrket Rotherham mandskab, der løber på banen i den nye sæson, mens man i bredden er svækkede, hvilket kan blive et problem i en lang hård sæson.


Shrewsbury
Placering sidste sæson: 18
Trupstatus: Styrket markant i alle kæder.
Forventet placering: 3-8

Shrewsbury spillede sig i playoff i forrige sæson via en 7. plads, men i sidste sæson gik det helt galt efter en meget svag anden halvdel af sæsonen, og man måtte tage til tage med en skuffende 18. plads. Det er bestemt ikke godt nok for den ambitiøse klub, der dog tidligt indså at man måtte tænke på økonomien frem for sportslig succes. Det betød at man valgte at sælge sin vigtige midtbanemand Stuart Drummond til Morecambe, hvor han gjorde det godt, men det efterlod Shrewsbury med et hul på midtbanen, og klubbens valg af at nedtone de sportslige ambitioner smittede af på resten af truppen, der i høj grad underpræsterede. I sæsonen 2003/04 var holdet helt nede i conference league, men rykkede hurtigt op igen. Man rykkede før sidste sæson ind på sit nye stadion The New Meadow og ambitionerne er store forud for den nye sæson, hvor man vil spille med i toppen af league two.

Økonomien er kommet på plads via bla. gode sponsorkontrakter og man har handlet kraftigt ind til den nye sæson: Grant Holt, farlig angriber med mange mål for Nottingham Forest og Rochdale, Shane Cansdell-Sherrif rigtig god forsvarer med fortid i danske AGF, Leeds og senest omkring 85 kampe for Tranmere i league one, den meget rutinerede klasseforsvarer Michael Jackson med mange kampe i the championship for Blackpool og Presten North End, det store angrebstalent Stephen Hindmarch, Paul Murray, midtbane, er også kommet til og han et flot cv, der inkluderer næsten 200 kampe for QPR, en enkelt sæson i den bedste portugisiske række for Beira Mar og senest en sæson for Gretna i den bedste skotske række. I Bristol Rovers har man lejet den dygtige angriber Richard Walker, der har scoret mange mål igennem karrieren og er en stor fysisk stærk angriber. Sagen er klar for Shrewsbury – man skal spille med om oprykning og med nyt stadion, klubledelsens fornyede ambitionsniveau og indkøbet af flere klassespillere ser det ud til at blive en rigtig god sæson for Shrewsbury.


Wycombe
Placering sidste sæson: 7
Trupstatus: Har styrket sig fornuftigt og har en god bred trup.
Forventet placering: 4-9

Wanderes leverede i sidste sæson en rigtig god præstation, der sikrede dem en playoff plads, mens man måtte se rivalerne fra Milton Keynes Dons vinde league two. Wycombe har ambitioner om at komme helt i top og komme op i league one. Man har et moderne stadion med plads til 10.000 tilskuere og en meget kompetent manager i Peter Taylor, der tidligere har stået i spidsen for Leicester og Englands U21 landshold. Ansættelsen af så kompetent en manager er et signal om større ambitioner end league two, og man har hele set-uppet til at nå længere op i rækkerne.

Klubben har været ud og investere i nogle unge talentfulde spillere, der har fået deres uddannelse i højere rangerende klubber. Således er Nathan Ashton, midtbane, kommet til fra Crystal Palace og har tidligere været i Charlton og Fulham. Ligeledes fra Crystal Palace er kommet midtbanespilleren Lewwis Spence. Lewis Hunt, forsvarer, er kommet til fra Southen, hvor han har spillet omkring 120 kampe for klubben, han var tidligere talent i Derby, hvor han også opnåede spilletid. John Mousinho, midtbane, er også kommet til efter at Brentford annullerede hans kontrakt. Han havde en svær sidste sæson og vil nu forsøge at få karrieren tilbage på sporet. På den offensive front har man hentet brasilianeren Magno Vieira, der kommer til fra lavere rangerende klubber, mens argentineren, klubbens store stjerne, Sergio Torres er rejst efter en skadesplaget sidste sæson. Sidst men ikke mindst har man hentet den dygtige angriber Chris Zebroski, der bombede for Torquay i conference league i sidste sæson. Det tegner til at blive en rigtig god sæson for Wanderes, der især offensivt ser meget stærke ud og generelt må siges at have et bred trup til alle pladser, hvilket er vigtigt når man går en sæson i møde, der byder på omkring 60 kampe.