I Ekstra Bladets artikel "Forvandl 100 kr. til en million" bliver læserne lokket til at skulle følge et betting-system, der - ifølge Ekstra Bladet -´kan sende store summer i din retning´. Artiklen møder nu både hård kritik på de sociale medier og skarpe kommentarer fra den spilfri ludoman Marcus Mossalski.

Drømmer du også om at vinde den helt store gevinst?
Pludselig at have så mange penge, at du ikke længere behøver at vågne op om morgenen og overveje, om du skal ringe til din chef og melde dig syg fra dit arbejde. Hvad enten du er eventyrlysten og vil rejse jorden rundt, købe den bil, du altid har drømt, eller gerne vil kunne indfri al din gæld, så kunne de fleste nok godt tænke sig at vinde en million kroner.

Sådan indleder Ekstra Bladets deres artikel, hvor der bliver gjort reklame for Henriks sportsbetting-system, "som giver dig chancen for at vinde en million kroner med et relativt lille start-indskud på 100 kroner. Systemet giver dig større mulighed for at vinde en million kroner end noget andet spil i Danmark."

Twitter er der ikke helt samme tiltro til betting-systemet, og blandt kommentarerne bliver det påpeget, at det er håbløst, at Ekstra Bladet reklamerer for betting-systemet og at EB med den guide hjælper ludomaner med at gå fallit.

Kritikken går også på at medierne bør være påpasselige med at promovere gambling som en mulig indtægt, da de kan skubbe læserne til et usundt spilforbrug og skabe spilafhængighed. Særligt kritisabel er formuleringen "at kunne indfri al din gæld" og det er med til at give en falsk tryghed om at milliongevinsten venter lige om hjørnet, hvis man bare holder sig til Henriks betting-system.

- screenshot fra Ekstra Bladet

Ekstra Bladets artikel er bragt uden advarsel mod faldgrupperne ved at følge et betting-system. Og artiklen indeholder heller ingen opfordring til at spille ansvarligt eller henvisning til ROFUS og Spillemyndighedens hjælpelinje StopSpillet.

Sådan er Henriks system

Der er mange forskellige spilsystemer, som Greenwood, Martingale, Kelly, Fibonacci osv, men der findes ikke et sikkert betting-system, der vil kunne give dig en nem vej til millionen. Man bør være opmærksom på, at der er stor risiko for at miste mange penge, hvis man har blind tro på, at man kan narre bookmakerne og score de store gevinster, hvis man bare følger et særligt system.

I Ekstra Bladets artikel får vi præsenteret Henriks ´Henze-system´, hvor man starter med 100 kroner og fyrer raketten af ved at gå all-in hver gang på væddemål til odds 1,10. Man bliver så ved med indtil man har en gevinst på 1.000.000 kr, hvilket kræver 97 vundne væddemål i træk.

TableDescription automatically generated
 

- screenshot fra Ekstra Bladets artikel

Det bliver ikke afsløret om det er lykkes Henrik at ramme millionen, men derimod kan man læse, at Henrik ´prøvede for nyligt at eksperimentere med systemet igen, hvor han den ene gang tabte på sit første bet´.

Spilfri ludoman: Henze-system gjorde mig mere syg end rig

Heller ikke foredragsholder Marcus Mossalski, der er spilfri ludoman, er begejstret for, at der bliver lokket med milliongevinst, jordomrejse og nye biler. Med "Forvandl 100 kr. til en million" mener Marcus, at Ekstra Bladet ikke lever op til deres ansvar:

- Jeg synes, at det meget problematisk, at Ekstra Bladet udgiver disse artikler. Drømmen om millionen lever i mange mennesker, og det gælder i den grad også for ludomaner/spilafhængige. Men det er vigtigt at slå fast, at for langt de fleste er millionen en illusion og bliver aldrig virkeligt.

- Jeg er især bekymret for unge, risikovillige drenge, der læser denne artikel om betting-systemet og får indtrykket af, at det skulle være nemt at tjene millionen via sportsbetting.

- Nogen oddsere vil jo tro, at man via Henriks system maks. kan tabe 100 kr, og derfor er det ikke så farligt. Men kan hurtigt tabe overblikket og gang på gang prøve med nye indskud, hver gang man misser et væddemål. Der er heller intet i artikel, der nævner de psykologiske udfordringer, som brugen af systemet kan medføre. Hvis man er spilafhængig - eller er i risiko for spilleafhængighed - så vil det fodre ens ego i en negativ retning at vinde i spil mange gange i streg – og til sidst vil det gå galt på grund af overmod.

- For mit eget vedkommende gjorde Henze-systemet mig mere syg end det gjorde mig rig. Det er ikke Henriks ansvar, men medierne har et ansvar for at fortælle den side af historien også.

Marcus Mossalski skriver i øjeblikket på bogen ´Ludoman´ med personlig historie om spilafhængighed. Bogen bliver skrevet sammen med en anden ludoman, Nicklas Vincent og udkommer til efteråret. I kan også læse dette interview med Marcus, som vi lavede op til VM-slutrunden i Qatar. 

Ekstra Bladet er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse og artiklen er fortsat online på Ekstra Bladet+.