Sepp Blatter blev onsdag valgt til endnu en periode som præsident for sportens mest magtfulde organisation, FIFA. En periode der bliver Blatters fjerde og som sikrer ham tronen indtil 2015.

Blatter vandt afstemningen med 186 stemmer ud af de 203 medlemslande. En klar og overbevisende sejr der må have rystet oppositionen - hvis der da havde været én.

Det var der dog ikke. Blatter havde selv knust enhver tænkelig modstand og dermed annulleret hvad der skulle have været det første reelle valg i Fifa-regi siden 1974.

Modstanderen, Mohamed Bin Hammam (præsident for den asiatiske federation), trak sig umiddelbart inden en høring hos den etiske komité, da han forinden var blevet beskyldt for korruption. Den samme beskyldning stod Blatter overfor, men selvsamme komité frikender Blatter, suspenderer Bin Hammam og tildeler ham en bøde.

På stemmesedlen den 1. juni var der derfor blot én valgmulighed: krydset kunne sættes ud for Sepp Blatter - så måske var den føromtalte stemmehøst måske ikke så imponerende igen.

Et tilbageblik på FIFA de seneste måneder

Fifa og Blatter er i mange år blevet mødt med kritiske øjne, men de kritiske røster er tiltaget og Blatter står nu midt i et større stormvejr. Lad os lige tage et tilbageblik på hvad der har fået folk (og i særdeleshed englænderne) op af stolene og ud på barrikaderne.

Oktober 2010: Den engelske avis, The Sunday Times, påstår at to medlemmer af Fifas eksekutive komité, Reynald Temarii (Tahiti) og Amos Adamu (Nigeria), tilbød at sælge deres stemmer forud for afstemningen om VM-værtslandene i 2018 og 2022. Begge bliver provisorisk suspenderet af Fifas etiske komité sammen med fire andre ex-medlemmer af eksekutivkomiteen.

November 2010: Temarii og Adamu bliver udelukket i ét år og tildeles bøder på henholdsvis 5.000 og 10.000 schweiziske franc, for bl.a. bestikkelse.

Fifa afviser derudover anklager om, at Spanien/Portugal (der vil have VM 2018) og Qatar (der vil have 2022) forhandler stemmer indbyrdes.

December 2010: Rusland tildeles VM 2018 og Qatar tildeles VM 2022, selvom Fifas egen tekniske rapport har konkluderet, at de høje temperaturer i Qatar udgør en sundhedsrisiko for spillere og tilskuere. Engelske medier fyldes af angreb mod Fifa og anklager organisationen for korruption. Fifa selv afviser alt og kalder englænderne, der ønskede en slutrunde til landet,  for dårlige tabere.

Maj 2011: I en høring i det engelske parlament om hvorfor England ikke sikrede sig VM 2018, kommer det frem at Sunday Times havde beviser på at repræsentanter fra Cameroon og Elfenbenskysten blev betalt af Qatar. I samme høring anklager den tidligere formand for engelske FA fire medlemmer af eksekutivkomiteen for at bede om tjenester til gengæld for deres stemmer. Fifa afviser og meddeler at alle fire er blevet renset i en intern undersøgelse.

Maj 2011: Mohamed Bin Hammam anklages og suspenderes samtidig med at Blatter renses. En lækket mail fra Fifas generalsekretær, Jerome Valcke, påstår at Qatar købte VM 2022-rettighederne. 

Juni 2011: Bin Hammam nægtes indgang til Fifa kongressen og er ikke i stand til at appelere sin udelukkelse. Blatter vinder genvalg.

Hvad nu FIFA?

Fifa og Blatter har endnu engang været igennem møllen, men kommer de sejrsrigt ud denne gang? Flere af de tunge sponsorere har været ude med kritik og forundring, og presset synes større end nogensinde.

Lidt godt er der dog kommet ud af hele farcen. Blatter annoncerede igår, at i fremtiden vil VM-værtslandene blive fundet ved en afstemningen blandt alle 208 medlemmer, hvor det førend var den 24-mand store eksekutivkomité der stod for det.

Er man interesseret i hele FIFA-organisationen, hvordan den operer og hvilke anklager den har stået overfor (og overlevet), kan man med fordel læse Andrew Jennings' bog: "Straffe! FIFA's hemmelige verden: bestikkelse, valgsvindel og sorte billetter"

Hvad synes I derude? Kan FIFA og Blatter nogensinde genvinde tilliden? Er det overhovedet et så stort problem, har Blatter, trods alle beskyldningerne, løftet fodbolden til et nyt højdepunkt og gjort VM osv. større end nogensinde?