I denne weekend afvikles Elitloppet 2006 – en kæmpebegivenhed indenfor travverdenen. Løbet ser virkelig åbent og spændende ud på forhånd – og det er fantastisk at se hvordan debatten i forum allerede i et stykke tid har været i gang.

Elitloppet afvikles for 54. gang, og travfolk fra det meste af verden vil have sigtet indstillet på nordens højborg indenfor trav, nemlig Solvalla banen i Stockholm i denne weekend.

Løbet køres søndag eftermiddag, men allerede lørdag køres 12 helt utrolige travløb på Solvalla. Højdepunkterne er Harper Hanovers Løb og Sweden Cup. Lørdag starter også weekenden største danske håb på Solvalla i form af Grace Hjordal.

Førstepræmie på 2,4 mio. kr.

Op til Elitloppet 2006 har der været rigtig meget debat omkring hestene som er blevet indbudt, og flere heste-ejere føler sig forbigået. Men konklusionen er at 16 heste er klar til at dyste om førstepræmien på 2,5 mio svenske kroner og en stor del ære. Omkring 30.000 mennesker vil denne weekend omdanne Solvalla til én stor fest med travsporten som centrum. Vent bare til Stig H. Johansson varmer den første hest op på banen... Jeg gætter på at larmen ville kunne høres til Nordpolen.

Løbet afvikles med 2 indledende heat, hvor 2 x 8 heste dyster om 2 x 4 pladser til selve finalen.

Forneden gennemgås de 2 heat, og vi kommer med vores bud på placeringerne.

Løbet ser utrolig åbent ud på forhånd og der findes mange spørgsmålstegn omkring mange af hestene, men det er selvfølgelig med til at gøre løbet endnu mere interessant. Det er meget positivt med det internationale snit der er over årets udgave af Elitloppet, og især de franske deltagere vil sætte deres præg på løbet, naturligvis med Jag de Bellouet ("Kannibalen") i spidsen.

Ét er sikkert. Det bliver en fantastisk weekend, og for dem som ikke har mulighed for at komme til Stockholm, kan det klart anbefales at følge med enten på Dantoto Racing Live eller Svensk TV4.

BetXperts travside: http://www.betxpert.com/ekspert/trav vil blive forsynet med forskellige tips til weekenden.

Nyttige links i forbindelse med Elitloppsweekenden:

http://www.solvalla.se
http://www.elitloppet.se
http://www.atg.se

Her følger en præsentation af felterne til de to indledende afdeling i Elitloppet - og en analyse af hver enkelt hest og dens chancer.

I øvrigt ønskes alle en god weekend og stor fornøjelse med travløbene.

Oversigt over deltagerne

Første indledende afdeling
1 Conny Nobell
2 Super Light
3 Steinlager
4 Fairbank GI
5 Mara Bourbon
6 Jardy
7 Snazzy Millie
8 Citation

BetXperts vurdeing: 5-3-1-8-4-2-7-6

Anden indledende afdeling
1 Jag de Bellouet
2 Kool du Caux
3 Hot Shot Knick
4 Thai Tanic
5 Malabar Circle Ås
6 Let´s Go
7 Giant Diablo
8 Victory Tilly

BetXperts vurdering: 1-3-2-5-4-8-7-6

Første indledende afdeling

1: Conny Nobell
Præmiesum: 9.966.960
Alder: 5 år
Kusk: Björn Goop
Conny Nobell fejede al modstand til side i 2004 og 2005, men i år startede sæsonen lidt anderledes. Hesten fik dog en fornuftig opladning med sejr i Norge for 14 dage siden. Conny Nobell er en rigtig sjov outsider i løbet og via det fine startspor er mulighederne for videre deltagelse i finalen gode. Jeg formoder at Conny Nobell forsøger at forsvare spidsen eller som minimum får ryg på Steinlager undervejs.

2: Super Light
Præmiesum: 6.638.845
Alder: 8 år
Kusk: Jörgen Westholm
Som noget nyt kunne det svenske folk i år stemme én hest med i Elitloppet. Valget faldt lidt overraskende på Super Light, som via gode præstationer i Olympiatravet og et V75 løb har overbevist folket. Distancen virker dog aldeles for kort for Super Light og jeg ser ikke hesten som nogen chance i løbet. Jeg havde personligt hellere set Spring Ray få denne plads!

3: Steinlager
Præmiesum: 14.138.992
Alder: 8 år
Kusk: Per Oleg Midtfjeld
Året titelforsvarer er Steinlager som fortjent vandt løbet sidste år. Sæsonen har i år nærmest været en katastrofe og senest klappede Steinlager sammen i Oslo. Kredsen omkring hesten melder at Steinlager er i orden igen, men jeg har fortsat tvivl. Der behøves en helt klar og stilren Steinlager for at komme til finalen. En favorit på tidligere præstationer, men absolut i fare.

4: Fairbank GI
Præmiesum: 5.692.910
Alder: 4 år
Kusk: Giuseppe Oietro Maisto
Yngste deltager i løbet er Fairbank GI fra Italien og hesten er en rigtig spændende deltager i årets udgave. Ingen tvivl om at hesten har høj klasse og sejre i flere storløb i hjemlandet viser at Fairbank GI har chance. Hesten var imponerende ved sejr i Oslo for 14 dage siden og selvom der kan mangle lidt hårdhed er det en sjov outsider.

5: Mara Bourbon
Præmiesum: 12.732.989
Alder: 6
Kusk: Enrico Bellei
Mara Bourbon vandt Oslo Grand Prix for 14 dage siden og den præstation var ganske fin ved at vinde trods ”dødens”. En sammenkørsel med 800 meter tilbage af det løb stiller dog spørgsmålstegn ved om hesten havde vundet uden de andres uheld. Mara Bourbon har dog stor styrke og køres af en god kusk. Er faktisk mit førstevalg i løbet pga den positive præstation i Oslo.

6: Jardy
Præmiesum: 16.505.065
Alder: 9 år
Kusk: Jean Michel Bazire
Jardy er efter min opfattelse bedst på længere distancer og derfor ser jeg den ikke som nogen oplagt chance i dette løb. Jardy har dog en absolut topkusk i sulkyen og det tæller selvfølgelig for chancerne. Alligevel kan Solvalla banen dog give problemer for hesten, der normalt starter i Frankrig. Skuffede sidste år i Harper Hanovers.

7: Snazzy Millie
Præmiesum: 4.246.681
Alder: 6 år
Kusk: Rick Zeron
Fra Canada kommer Snazzy Millie. Der meldes om offensiv kørsel og på den måde kan Snazzy Millie komme til at sætte sit aftryk på løbet. Det kan dog også fælde hesten og dens chancer. Ingen nævneværdige chancer for kvalifikation til finalen i min verden.

8: Citation
Præmiesum: 1.900.861
Alder: 5 år
Kusk: Erik Adielsson
Citation var i april blandt favoritterne til sejren i Elitloppet. Dette blev dog kraftigt ændret via en rigtig dårlig præstation på Dannero den 13. maj. Stalden har ikke kunnet finde fejl på hesten og træner Stig H. Johansson er vældig optimistisk. Startsporet er dog det værst tænkelige og kræver hjælp fra de øvriges kørsel undervejs for at komme til finalen. Hesten kan overraske positivt og træneren har helt sikkert Citation klar til opgaven.

Anden indledende afdeling

1: Jag de Bellouet
Præmiesum: 38.051.132
Alder: 9 år
Kusk: Christophe Gallier
Kannibalen kommer! For første gang nogensinde starter Jag de Bellouet uden for hjemlandet Frankrig og sikke et postyr der har været omkring hesten. Tilnavnet Kannibalen har hesten fået da den normalt bare æder al modstand og har skræmmende styrke. Ingen tvivl om at det er et kæmpe scoop at få hesten til start på Valla, men jeg er altså ikke imponeret over kusken og første gang i Norden kan give problemer. Jeg tror ikke at hesten fra startspor 1 kan forsvare spids og hvad sker der så? Bookmakerne fik meget travlt med at sænke odds på Jag de Bellouet da rygter gik om dens ankomst og på nuværende tidspunkt er det favoritten i løbet. Jeg synes dog der findes for mange usikkerheds momenter til at det er spilbart. Er dog verdens bedste hest og får da også pladsen som førsteseedet.

2: Kool du Caux
Præmiesum: 5.886.483
Alder: 8 år
Kusk: Joseph Verbeeck
Kool du Caux var meget uheldig i Oslo hvor en sammenkørsel muligvis kostede sejren. Men hesten kom tilbage og hentede andenpladsen. Køres af én af de allerbedste kuske i verden og Verbeeck skal nok sætte sit aftryk på løbet. Ligner en klar finale kandidat.

3: Hot Shot Knick
Præmiesum: 4.511.302
Alder: 8 år
Kusk: Thomas Uhrberg
Årets forvandlings nummer i Sverige er helt klar Hot Shot Knick, der har taget 8 sejre i 10 starter i år. Blandt andet blev det til en flot sejr i Finland, og fra et godt spor 3 kan det ligne spids undervejs. Derfra sælger Hot Shot Knick sig dyrt. Jeg har en fornemmelse af at de havde sparet lidt på hesten ved starten i Norge for at være helt klar til dette løb. Én farverig svensk træner har udtalt at han går barfodet til Albanien hvis Hot Shot Knick vinder Elitloppet… Det vil ikke være verdens største overraskelse såfremt det sker og Hot Shot Knick tilhører da gruppen af de 5-6 heste der kan vinde.

4: Thai Tanic
Præmiesum: 5.934.266
Alder: 6 år
Kusk: Björn Goop
Norsk fødte Thai Tanic vandt Olympiatravet efter perfekt kørsel og hvem andre end Björn Goop skal forsøge at gentage dette. Jeg tror dog ikke at Thai Tanic er helt klar endnu til at vinde et løb som dette. Efter min opfattelse en af de yderste heste i feltet og jeg tror ikke på finale plads.

5: Malabar Circle Ås
Præmiesum: 11.564.685
Alder: 7 år
Kusk: Andrea Guzzinati
Den svenske derby deltager fra 2003 er blevet solgt til Italien med henblik på senere avl, hesten gør det dog fortsat godt på travbanerne. Malabar Circle Ås har klar fordel af hårdt tempo undervejs og med flere franske heste i feltet er der nærmest garanti for dette. Hesten fælder mange via sin fine slut speed. Jeg tror at hesten skaffer sig den sidste billet til finalen, men den ligner dog ikke en vinder af Elitloppet.

6: Let´s Go
Præmiesum: 9.494.590
Alder: 7 år
Kusk: Enrico Bellei
Tysk fødte Let´s Go ligner det tynde øl i denne afdeling og videre deltagelse vil være en stor overraskelse. Kræver meget held undervejs for at det skal gå og jeg synes der er mange bedre heste, der burde have haft denne plads!

7: Giant Diablo
Præmiesum: 9.032.156
Alder: 6 år
Kusk: Örjan Khilström
Giant Diablo fik tidligt indbydelse til løbet og trods status som én af bedste hopper i Sverige har den reelt ikke nogen chance i løbet. Kusken Örjan Kihlström er desværre udelukket i weekenden, men får dispensation til at køre i hovedløbet. Giant Diablo skal håbe på vanvittig tempo undervejs og så en heldig position til slut. Ligner ikke en finaledeltager.

8: Victory Tilly
Præmiesum: 37.205.278
Alder: 11 år
Kusk: Erik Adielsson
Nej hvor må ejere, træner, kusk og travfolk være skuffede over at se Victory Tilly fra spor 8. Der er normalt kendt at Victory Tilly fra spids er én helt anden hest end bagfra. Med spor 8 bliver det aldrig spids. Efter min opfattelse har kusken ikke andet valg end at satse alt fra start og så køre fremad og så håbe at kræfterne rækker til en placering i top 4. Victory Tilly fra spor 1 havde været blandt favoritterne til sejren, men herfra går det næppe.