Istanbul Basaksehir blev stiftet i 1990. I år vandt klubben det tyrkiske mesterskab for første gang i klubbens historie, og onsdag den 5. august møder de op i Telia Parken for at møde FCK i returkampen i Europa Leagues ottendedelsfinale. BetXpert sætter her Istanbul-klubben under lup. 

BetXpert har talt med to eksperter på tyrkisk fodbold, der har stor viden om Istanbul Basaksehir. Hans89 er ekspert på BetXpert og har tyrkisk fodbold som sit ekspertområde. Hans89's borgerlige navn er Hasan Sahin, og han fortæller, at klubben blev stiftet af den daværende borgmester for den på det tidspunkt meget nye bydel i Istanbul.

- Klubben har altid været en form for politisk projekt, der skulle konkurrere mod de historisk store Istanbul-klubber, og man kan sige, at der altid har været en interesse for klubben fra politikernes side. Den blev jo stiftet af den daværende borgmester for den dengang meget unge bydel, Basaksehir. Da Göksel Gümüsdag blev formand for klubben i 2006, tog det for alvor fart med at udvikle en organisationsstruktur, der skulle gøre klubben blandt landets bedste. Det skal siges, at Göksel Gümüsdag er familie til præsidenten Tayyip Erdogan, og han har derfor også haft en hel masse fordele, fortæller Hasan Sahin og fortsætter:

- Der er også en masse kritik rettet mod klubben, da folk ser dem som en politisk agenda, men som indtil nu ikke har haft betydning for klubbens udvikling.
Man kan sige, hvad man vil om klubbens baggrund, men man må simpelthen bare acceptere, at Basaksehir er den mest velorganiserede klub i Tyrkiet. De har styr på økonomien, de har et scoutingsystem, som de fleste klubber kan lære af, og de har formået at indfri de kort- og langsigtede planer, siger Sahin.

De mange stjernenavne

Listen over velkendte navne, der tidligere har været på kontrakt i nogle af Europas største klubber, er forholdsvist stor hos Istanbul Basaksehir, hvor navne som Robinho, Gaël Clichy, Martin Skrtel, Demba Ba, Eljero Elia og Gökhan Inler er at finde i truppen. Hasan Sahin fortæller, at de store navne i sin tid blev hentet til for at styrke deres position som tophold i Süper Lig. 

- Da de for nogle år siden hentede Demba Ba, Robinho, Adebayor, Inler, Clichy og så videre, var det for at stabilisere deres position som et tophold i Tyrkiet, hvilket i den grad lykkedes. De har spillet med om mesterskabet fire sæsoner i streg, og det lykkedes endelig for dem i år, siger Hasan Sahin og uddyber: 

- Nu er klubben også efterhånden begyndt at satse på flere spillere. Sammenligner man truppens nuværende gennemsnitsalder med gennemsnitsalderen fra 2017, kan man se en kæmpe forskel. Adebayor er fortid, og det samme gælder Robinho, Demba Ba, Inler og Clichy om ganske få uger. Man er begyndt at skifte veteranerne ud med 25-29-årige spillere, der har flere år i sig. Guldbrandsen, Crivelli, Kahveci og Aleksic kan her nævnes som store succeser i denne sæson, fortæller Hasan Sahin.

De største tyrkiske talenter søger udenom Basaksehir

Nicklas Degn er journalist og arbejder som freelancer på Radio4. Derudover er han chefredaktør på mediet Calcio.dk, som han selv står bag. Sidst, men ikke mindst er han også ekspert i tyrkisk fodbold her på BetXpert. 

Han mener, at Istanbul Basaksehir har svært ved at tiltrække de største Istanbul-talenter, der typisk vælger en af de tre storklubber fra byen.

- Det har dels sin gang i, at de som ung klub endnu ikke har en stor ungdomsafdeling med stor anciennitet, der kan få de store Istanbul-talenter til at se uden om Galatasaray, Fenerbahce og Besiktas. Selvom de investerer tungt i talentarbejdet også, fortæller Nicklas Degn og fortsætter: 

- Når man ser de øvrige store klubber hente den her type celebre navne i karrierens efterår, som de har for vane, og som der ganske fortjent er en masse fordomme om mod tyrkisk fodbold, handler det om, at de har præsidenter, der er på valg af medlemmerne, hvilket vil sige fansene, og derfor skal have en masse kaniner i hatten at lokke med for at sikre sig genvalg. Det er ikke tilfældet hos Basaksehir, der har en præsident, men ikke en, der er på valg på samme måde. Og så har de slet ikke så mange fans som de andre Istanbul-klubber, og de har dermed ikke så mange at stå til ansvar for offentligt.

- De har valgt en strategi om at etablere klubben som en topklub via navne, der er gamle i gårde, men det skal så også siges, at de helt generelt har været stærke på scouting. De interessante signings er i bund og grund Demba Ba og Robinho, men snarere bosniske Edin Visca, der har været den bedste spiller i hele ligaen de sidste to sæsoner. De er enormt afhængige af moldaviske Alexandru Epureanu i forsvaret, der også er et ukendt navn for den brede befolkning. Ligaens bedste forsvarsspiller, hvis du spørger mig. Tidligere var det Cengiz Ünder, der var den store profil. En spiller som Basaksehir spottede i en 1. divisionsklub og senere solgte til AS Roma, lyder det fra Nicklas Degn.

Træner Okan Buruk har løftet Basaksehir

Okan Buruk er træner for Istanbul Basaksehir og har været det siden sommeren 2019, hvor han afløste Abdullah Avci. Hasan Sahin mener, at Buruk også bør roses for sit arbejde indtil videre, og at Buruk har sat sit præg især på det offensive spil.

- Grande Okan Buruk skal nævnes. Han har vundet flere titler som spiller, men allerede som ny træner vandt han sin første titel i Tyrkiet med et bundhold som Akhisarspor, hvor han slog alle de store hold i den tyrkiske pokalturnering. Både pokalen og ligaen er jo generelt noget, der er "forbeholdt" de største fire-fem klubber i Tyrkiet, så at vinde pokalen eller ligaen er stort.

- Buruk har givet Basaksehir en mere offensiv profil, modsat forgængeren Abdullah Avci, der havde en mere kompakt stil, som jo i sidste ende kostede ham posten i Basaksehir, da han for tredje sæson i streg missede mesterskabet, fortæller Hasan Sahin.


Istanbul Basaksehirs styrker og svagheder

Hasan Sahin fremhæver en utrolig god organisation både med og uden bold som en styrke hos Istanbul Basaksehir, mens de har problemer, når de møder en teknisk stærk modstander, der spiller bolden rundt på deres banehalvdel. 

- Spillemæssigt er de utroligt gode til at organisere sig både med og uden bolden. Uden bolden er de meget velorganiserede og består af løbestærke spillere som Irfan Kahveci og Mahmut Tekdemir på midten. Enzo Crivelli og Demba Ba er heller ikke så egoistiske profiler, og til tider ligner Basaksehir nærmest et 4-6-0 på banen, der presser modstanderne på alle fronter. Dog skal det siges, at de uden bolden er stærkest, når de kan få lov til at lægge pres på modstanderne på modstandernes banehalvdel. Så snart de møder en modstander, der er teknisk og spiller bolden rundt på Basaksehirs banehalvdel, har de problemer, fortæller Hasan Sahin og fortsætter:

- Fenerbahce er de eneste, der har slået Basaksehir både ude og hjemme i denne sæson. Fenerbahce stillede i begge kampe op med Muriqi som ene angriber, og så ellers fem-seks midtbanespillere, herunder en af midterforsvarerne der blev skiftet ud med en midtbanespiller samt kantspillerne. Det gav Basaksehir store problemer, og de lå i begge kampe med en boldbesiddelse på under 45 procent, siger Hasan Sahin.

Hasan Sahin vurderer, at hvis FCK skal have en chance for at gå videre, skal de spille som Fenerbahce, hvor midtbanen skal være pasningsorienterede på tyrkernes banehalvdel.

- Skal FCK have en chance, vil jeg mene, at de skal spille som Fenerbahce, altså hvor midtbanen skal være pasningsorienteret på Basaksehirs banehalvdel. Basaksehir er det sjette hold, der vinder mesterskabet i Tyrkiet og efter Bursaspors triumf i 2010, må det her være det næststørste, hvis ikke større, da Bursaspor trods alt er en klub med mange fans og en lang historie.
Basaksehir har jo, sat på spidsen, ingen fans, så der var ikke rigtigt nogle til at fejre dét, og mediernes fokus på mesterskabet har virkelig også været minimalt, fortæller Hasan Sahin.

Nicklas Degn tror, at FCK's chance muligvis kan ligge i, at Basaksehirs fokus måske allerede er på næste sæsons Champions League, hvor de er direkte kvalificeret. Det er samtidig deres debut i Europas fineste klubturnering. 

- Deres svaghed er lidt svær at definere, for det, de har haft allerflest problemer med, har været, at de ikke kan præstere i Europa, og at de på et eller andet tidspunkt løber ind i gummiben. Og det er jo underligt, når de lige præcis er så rutinerede. Men de to ting ser det så til gengæld også ud til, at de har fået bugt med i denne sæson, hvor gummibenene ikke viste sig til sidst, og hvor de er den tyrkiske klub, der er nået længst i Europa, siger Nicklas Degn og fortsætter:

- Det vil være en svaghed, hvis Basaskehir måske allerede har øjnene en smule rettet mod Champions League i næste sæson, der bliver deres debut på den helt store scene. Pludselig er en knockout-runde i Europa League måske ikke det mest sexede, og det skal FCK udnytte. Og så er Basaksehir-spillerne nok allerede gået mentalt på ferie, og får et arbejde med at omstille sig til august. Det kan FCK have nemmere ved, i og med de har stået med betydende kampe indtil for ganske nylig, fortæller Nicklas Degn.

Nicklas Degn fremhæver, ligesom Hasan Sahin, også tyrkernes velorganiserede defensiv som en styrke. 

- De har en solid defensiv, og så er de jo bundrutinerede, som enhver, der har fulgt med i fodbold bare sporadisk over de sidste 15 år, kan se, hvis de kigger ned over truplisten, siger Nicklas Degn.

Kampen mellem FCK og Istanbul Basaksehir bliver spillet uden tilskuere, og der er kampstart onsdag den 5. august klokken 18.55 i Telia Parken.